Hozzávalók: 75 dkg nyúlhátulja, 1 kis fej vöröshagyma,2-2 szál sárgarépa és petrezselyemgyökér, 1 darabka zeller, fél karalábé, 2 ek. olaj, 1 mokkáskanál pirospaprika, 4 szem bors, 1-1 késhegynyi őrölt köménymag, meg babérlevélpor, 1 dl tejföl, negyed citrom, 1 ek. liszt, 1 húsleveskocka, burgonyagombóc.
Az olajon megpirítjuk a reszelt vöröshagymát, hozzáadjuk a tört fokhagymát, és az előkészített, feldarabolt nyulatbeletéve, pár percig élénk tűzön sütjük. Közékeverjük a megtisztított, vékony csíkokra vágott zöldséget, és ezzel még 5 percig pirítjuk. Meghintjük a pirospaprikával, felengedjük másfél liter vízzel, és a citromhéjat, a többi fűszereket, meg a leveskockát beletéve az egészet puhára főzzük. Végül a citromhéjat kidobjuk belőle, belefőzzük az apró burgonya gombócokat, és a liszttel símára kevert tejföllel behabarjuk. A citromlével savanyítva tálaljuk.
A császárné levese
Hozzávalók: 1 egész tyúk, 35 dkg csirkemáj, zúza, szív vegyesen, 2 szál sárgarépa 1 szál petrezselyemgyökér, 1 fej hagyma, fél karalábé, fél zeller, 10 dkg zöldborsó, 15 dkg spárga, 10 dkg levestészta, só, szemes bors
Egy fazékban vizet forralunk, és amikor fő, beletesszük a megtisztított, megmosott tyúkot egészben, és sóval ízesítjük. Amikor a hússal együtt újra felforr, takarékra állítjuk a lángot, leszűrjük a leves habját, hozzáadjuk az alaposan megmosott belsőségeket és a megtisztított leveszöldséget. Szemes borssal fűszerezzük, és lassú tűzön főzzük. Ha a tyúkhús félig megpuhult, hozzáadjuk a zöldborsót és a megtisztított spárgát. Addig főzzük, amíg a hús majdnem teljesen puha nem lesz. A fazekat levesszük a tűzről, a levest hagyjuk ülepedni, majd szűrjük le. Leveses tálba kiszedjük a májat, zúzát, szívet és a zöldségeket, közben a sárgarépát, gyökeret, zellert, karalábét, spárgát feldaraboljuk. Külön kifőzött levestésztát adunk hozzá, végül rámerjük az áttetsző levest. Forrón tálaljuk.
Elkészítési idő: kb. 2.5 óra
Jó tanács: Mivel a tyúkhúst nem tálaljak a leveshez, még mielőtt teljesen puhára főne, vegyük ki, és szárnyas fűszerkeverékkel megszórva egészben süssük meg. Tálalhatjuk második fogásként, vagy vendégváró hideg sültként.
Bakonyi betyárleves 1.
Hozzávalók: 35 dkg marhaszegy, 1 pár csirkecomb, 20 dkg vegyes zöldség, 1 fej hagyma, só, egész bors, csípős paprika, csuszatészta
A marhahúst felvágjuk 4 szeletre, és hideg vízben feltesszük főni. Sóval, egész borssal ízesítjük. Amikor majdnem puha, hozzáadjuk a csirkecombokat, a metéltre vágott zöldséget, a felaprított hagymát, az erős paprikát, majd készre főzzük. A lisztből és a tojásból vékony, kemény tésztát gyúrunk, a levesbe tépkedjük és megfőzzük.
Elkészítés:
A finomra vágott vöröshagymát az olajban üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a metéltre vágott zöldséget, kelkáposztát, vízzel felengedjük, és félpuhára pároljuk. Belerakjuk a kis kockákra vágott burgonyát, fűszerezzük, pirospaprikával megszórjuk, és puhára főzzük. Liszttel, tejföllel behabarjuk és forrón tálaljuk. A karikára vágott és megpirított virslit a tányérokba rakjuk.
Hozzávalók: 1 jérce (kb. 1 kg-os), 1 nagy fej vöröshagyma, 10 dkg spagetti, 40 dkg friss paradicsom, 2 evőkanál olaj, 3 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál szárított rozmaring (vagy a frissből 1 ágacska), 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só, 1 csokor zöldhagyma szárával együtt.
A jércét megtisztítom, kis darabokra vágom. A felforrósított olajon először a megtisztított és apróra vágott vöröshagymát sárgára fonnyasztom, majd a húsdarabokat mindkét oldalán lepirítom. Felöntöm másfél liter vízzel, megsózom, a fűszereket is beleteszem; felforralom és kis lángon puhára főzöm. Közben a paradicsomokat megmosom, és héjastól kis kockákra vágom. A zöldhagymát tisztítás után zöldjével együtt vékonyra karikázom. A megfőtt csirkét levétől leszűröm, kicsontozom, és metéltre vágva visszateszem az átszűrt levesbe. Hozzáadom még a megtisztított, pépesre zúzott fokhagymát, a zöldhagymakarikákat és az apróra tördelt spagettit. Kis lángon főzöm. Ha levét túlságosan elfőné, egy-két pohár forró vízzel pótolom. (A kellő mennyiségű sóról sem feledkezem meg.) Csak akkor adom hozzá a kockázott paradicsomot, amikor a tészta már teljesen megfőtt. Együtt forralom egy-két percig, majd befedem és 5 percig állni hagyom, ezután tálalom. Tartalmas, finom egytálétel
Galambleves
Hozzávalók:
2 db galamb
2-3 db burgonya
2 fej vöröshagyma
1 nagy sárgarépa
1 nagy fehérrépa
2 dl tejföl
1 db citrom
rozmaring
só
bors
Elkészítés:
A galambot feldaraboljuk, és a húsos részeket olajon pirítani kezdjük. A vöröshagymát nagyobb kockákra vágjuk, a galambhúshoz adjuk, majd sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a felkockázott sárga- és fehérrépát, majd pár percig együtt pirítjuk. Ezután belekeverjük a feldarabolt burgonyát is.
A levesalapot friss rozmaringgal fűszerezzük, belecsavarjuk a citrom levét, majd felöntjük vízzel. Addig főzzük, amíg az összetevők megpuhulnak. Ezután tejföllel behabarjuk, és még egyszer felforraljuk.
A galamblevest forrón tálaljuk
Articsókaleves.
Fél kiló megtisztított articsókát, 1 kis fej meghámozott vöröshagymát,
1 petrezselyem gyökeret felaprítunk és 40—45 percig főzünk
1 liter víz és 1 liter tej keverékében, amit kellőképen megsóztunk és
ízlés szerint meg is borsoztunk. Tálaláskor 3—4 kanál tejfölben elhabart
A fél csirkéből a marhahússal meg a leveszöldséggel, zellerrel kis lángon jól fűszerezett húslevest főzünk, majd leszűrjük. Simára keverjük a tejszínt a tojással, és apránként, kevergetve a levesbe öntjük. Néhány csepp citromlével ízesítjük, és beletesszük a kicsontozott, kockákra vágott csirke- és marhahúst meg zöldséget a zellerrel együtt, végül a főtt megtisztított fürjtojást. Főzhetünk a levesbe még tejszínezés előtt apró májgaluskákat vagy lúdgégetésztát is.