Vass Marika magos kenyere (Nálunk igen nagy sikert aratott)
kép >>
Ezeket dobáld a kenyérsütő gép táljába – persze a megfelelő sorrendben!
· 40 dkg kenyérliszt
· 15 dkg teljes kiőrlésű (rozs, búza… vagy valamilyen) liszt
· 3,5 dl savó
· 1 ek. étolaj
· pici só és cukor (én 2 kiskanál sót és 1,5 kiskanál cukrot szoktam beletenni)
· egy negyed élesztő
· 1 kiskanál kenyérfűszer (bioboltokban kapható)
· különböző magok: len, napraforgó, szezám…
A gép 1-es (alap-)programján szoktam sütni.
Megjegyzés: lehet a lisztek arányát módosítani: pl. 30 dkg kenyérliszt 25 dkg teljes kiőrlésűvel…
Persze formázhatod is. A dagasztás után egy lisztezett kerek és mély tálba teszed. Amikor megkelt, óvatosan kiveszem, egy olajozott tepsire rakom, bevágom (nem szabad nyomni a kést, csak vágni!) és megszórom magokkal a tetejét. Vízzel is meg lehet kenni, akkor finom ropogós lesz a héja.
|