Sziklaszépe
Egy távoli rokonhoz mentünk, hogy névnapja alkalmából köszöntsük. Én tudtam róla, hogy mindig rendkívüli süteményekkel rukkol elő. Hát, akkor ezt kínálta elénk. Amellett, hogy igen tetszetős és mutatós, nagyon finom is volt. A receptet azonnal elkértem, és amint alkalmam adódott, elkészítettem. Mondanom sem kell, hatalmas sikert arattam vele mindenütt.
Ha te is kipróbálnád, íme a receptje:
kép>>
Tésztához: 25 (30) dkg liszt, 15 dkg vaj, 10 dkg cukor, 1 ek. kakaó, 1 tojás, ½ cs. sütőpor, 2-3 ek. tejföl (vagy tej)
Töltelékhez: 6 tojásfehérje, 20 dkg cukor, 20 dkg kókuszreszelék
Krémhez: 3 dl tej, 6 tojássárgája, 3 ek. liszt, 15 dkg édesítőpor, 20 dkg vaj
A tésztához való alapanyagokat annyi tejföllel gyúrunk össze, hogy könnyen kezelhető legyen. Utána 2 részre osztjuk, és 1-1 lapot nyújtunk belőle. Az egyiket vajazott-lisztezett tepsibe fektetjük.
A töltelékhez a tojásfehérjét felverjük, a vége felé először a cukrot, majd a kókuszreszeléket beleforgatjuk. Ha jól csinálod, egy viszonylag kemény habot kapsz. Ezt a tepsibe fektetett lapra kenjünk, majd a másik lappal lefedjük. (Nem szabad megnyomkodni!!!)
Előmelegített sütőben közepes lángon kb. 30 percig sütjük. Ezt az időt kihasználhatjuk arra, hogy elkészítsük a tetejére a krémet: a tejből, tojássárgákból és a lisztből gőz felett sűrű pépet főzünk. Ha kihűlt, a cukorral kikevert vajat beledolgozzuk. Ezt a krémet egyenletesen a kihűlt sütemény tetejére kenjük. Jó, ha néhány órát áll (legalább fél napot), mielőtt felvágjuk, azalatt összeérnek az ízek.
Megjegyzés: nem szabad a kókuszos tölteléket túl keményre keverni. Ne tegyél hozzá plusz cukrot vagy kókuszt, mert túl kemény lesz. Persze, ha folyik, akkor muszáj!
A kókuszos töltelék valójában azért fontos, hogy ellensúlyozza a két csokis süteménylap esetleges szárazságát: vagyis ha túl kemény, nem tudja megpuhítani azokat.
Jó étvágyat!