CSUTAKOLÁS:
Mi ez?
Azt nevezzük csutakolásnak, amikor különféle kefékkel letisztítod a lovad szőrét és kikaparod a koszt a patájából.
Hogyan kell?
1. Vezesd ki a lovad egy kötőfékkel és kösd ki.
2. Kefélj le róla minden odaszáradt sarat, a szőrkefével szárítsd meg az izzadt részeket. (Ha meleg van, vizes szivaccsal dörzsöld át az izzadt területeket, hiszen nem hozhatod be a lovat izzadságtól csöpögve.
Visszaszárítani pedig úgy tudod, ha hazafelé legalább az utolsó másfél kilométeren lépésben jössz. (Az erősen izzadt ló könnyen megfázhat munka után!)
3. Tisztísd ki a patáját patakaparóval. A patakaparót a sarokvánkos felől a pata hegyfala felé használd, kapard ki belőle az összes földet, kavicsot és amit csak találsz. Figyelj rá, hogy mindkét nyírbarázda alaposan ki legyen tisztítva.
4. Először bal oldalon tisztítsd le a ló nyakát a szőrkefével; széles, söprő mozdulatokkal, a szőr növekedésének irányába, a mozdulatok legyenek erőteljesek. A művelet közben rendszeresen tisztítsd ki a szőrkefét, húzd végig a fémvakarón. Ha már néhányszor kihúztad a szőrkefét, verd ki a koszt a vakaróból a földre. Ha ilyebkor egy kis kupac kosz és korpa jelenik meg a földön, azt jelenti, hogy jól dolgoztál! Pucold át így a ló nyakát, vállát, szügyét és a két melső lába közét, majd következzen az elülső lába. Ezután pucold le a hátát, oldalát és a horpaszát. Keféld le a hasát. Sok ló van, amelyik nem nagyon szereti, ha a hasát keféled, ezért légy határozott, de ne durva. Ha túl finoman csinálod, csiklandozod a lovat, amitől csak még idegesebb lesz. Végül jöjjön a fara és a hátsó láb. a hátulsó lába belső részét is féltheti. Ha nyugtalankodik vagy úgy tűnik, hogy rúgni akar, szorítsd le a farkát a csánkjához, amíg a lábát ápolod. Amikor végeztél, menj át a túloldalra, és pucold át ugyanígy , ne felejtsd ki a sörény alatti részt sem!
5. Kapcsold ki a ló kötőfékét, csúsztasd le a nyakára, aztán kapcsold be újra. Finoman csutakold át a pofáját a szőrkefével, vigyázz, hogy ne üsd meg a kefe sörtéivel! Ne feledkezz meg a füléről és a homlokáról sem. Tedd vissza a kötőféket.
6. Keféld ki az üstökét és a sörényét a szőrkefével. Ha túlságosan sűrű, egyszerre csa kis adagokat bonts ki. Ha a lónak hosszú, durva szálú, erős sörénye van, többre mész a gyökérkefével.
|