22.füzet Kríziskezelés (1)
2004.03.24. 12:02
-
22. Füzet
Kríziskezelés
(1)
Mikor
szükséges a kríziskezelés?
A
szociális jellegű közétkeztetésben illetékesek feladata nem egyszerű,
hiszen az egészségügyi biztonság folyamatos kezelésének gondjai és a
mindennapi preventív eszközöktől való eltérés nem jelentenek kellő
biztonságot, balesettek bekövetkezhetnek, melyek közül a közösségi
ételmérgezés (TIAC) a "legrettegettebb". A riasztási
folyamatok leírásának egyértelműnek kell lennie ahhoz, hogy
alkalmazásuk vészhelyzetben minden működési zavar nélkül történjen
meg.
Sajnos
krízishelyzetek gyakran kialakulnak, ritka az előzetes kríziskezelés
alkalmazása különösen a kommunikáció területén. Jogszabályozási
szinten az illetékes vezetők felelőssége vizsgálat tárgyát képezi, az
étkeztetési intézmény felelősségre vonása is megtörténik közvetlen
hiba vagy egy megbízott tevékenységének ellenőrzési hiányosságai
miatt.
Az
illetékes vezető felelősségi terhének csökkentése érdekében
bizonyítania kell az egészségügyi biztonság kezelése során tett
intézkedéseket. A rendszer, különösen a nyilvántartás és
nyomonkövetés elemeinek dokumentációja alátámaszthatja állításait.
Kríziskezelés
Még
a legnagyobb gondoskodással működő intézmények esetén is
bekövetkezhet baleset
Különböző
egészségügyi problémák jelentkezhetnek, számos esetben nem mutatható
ki kapcsolat azonban hajlamosak vagyunk a közétkeztetés számlájára
írni a tünetek megjelenését (vírusos gyomor- és bélrendszeri
megbetegedés).
Az
étkeztetési szolgáltatók számára a legnagyobb gondot és veszélyt a
közösségi ételmérgezés jelenti, mely az alapanyag
vásárlásakor, az ételkészítésekor vagy akár a felszolgálás során
megtett óvintézkedések ellenére is létezik. Sajnos balesetek még a
legjobban fenntartott és a legnagyobb gondoskodással működő
intézmények esetén is megtörténnek.
Mit
tegyünk, ha a legrosszabb bekövetkezik?
A
legelső és legfontosabb dolog a betegek orvosi ellátásának
biztosítása illetve a hatóságok riasztása.
Sürgős
esetben kit kell riasztani?
A 1986.
június 10-i 86-770.
számú rendelet értelmében a közösségi ételmérgezés a bejelentési
kötelezettséggel rendelkező betegségek listáján szerepel. Az
egészségügyi törvény L. 12. cikkelye kimondja, hogy ”mind az
orvos, mind az intézmény vezetője vagy a családtag, aki tud a
betegségről” köteles bejelenteni azt az illetékes hatóságnál. A
közétkeztetési intézmények esetén a riasztási útvonal törvény által
előírt.
Az
intézményi felelős
köteles:
-
Azonnal értesíteni az
intézmény orvosát, kezelő orvost vagy más sürgősségi orvosi szolgálatot.
-
Meghatározni
a tüneteket és a betegek számát. Feljegyezni a kezdeti tünetek
megjelenésének időpontját és jellegét.
-
Bejelenteni az ételmérgezés
tényét a szakhatóságoknál: a megyei szociális és egészségügyi
főigazgatóság orvosánál (vagy a helyi higiéniás és egészségügyi
szolgálat, iskola vagy munkahelyi orvosnál…), a megyei állatorvosi
szolgálatnál, aki értesíti a csalások elleni, fogyasztás és az üzleti
verseny megyei főigazgatóságát.
NE
DOBJUNK KI SEMMIT, DE:
-
Őrizzük meg és tároljuk
hűtőben az alapanyagokat, illetve a felszolgált élelmiszert. A
közétkeztetésért felelős személy feladata 5 napig megfelelő körülmények
között a felszolgált ételek tárolása.
-
Székletből és
hányadékból vegyünk mintát. Segítséget nyújthat a megbetegedés és
az elfogyasztott étel közötti kapcsolat felderítésére.
-
FIGYELEM : ne
magunk analizáltassuk az ételt! Vizsgálat keretein belül csak az
arra kijelölt szaklaboratóriumok végezhetik el az elemzéseket.
A
vizsgálat számos kérdésre adhat választ
A
szakhatóságot jelenthetik ki, illetve vonhatják vissza az
ételmérgezés tényét. A DDASS orvosi szempontból (tünetek, fogyasztási
vizsgálatok), míg a DDSV az étkezéssel és az ételkészítéssel
kapcsolatos dolgokat vizsgálja. A vizsgálat eredménye választ
adhat arra, hogy:
-
Azaz a megbetegedés oka
ugyanazon étel elfogyasztása, melynek nincs másodlagos következménye,
vagy egy egyénről egyénre terjedő esettel állunk szemben (pl. vírusos
gyomor- és bélrendszeri megbetegedés)? A betegség terjedésének és
betegek számának felderítése választ adhat a kérdésre.
-
Egy zárt közösség esetén a
vizsgálat viszonylag egyszerű. A ”eset / bizonyíték” viszony
felderítése a megbetegedettek és az egészségesek körében egy intézmény
esetén segít meghatározni a közétkeztetés és megbetegedés közötti
kapcsolatot. Figyelembe véve az esetleges további közös kapcsolatokat a
fogyasztók között ez a feladat nem is olyan egyszerű (más tevékenységek
vagy családi kapcsolatok, stb.) Klinikai és táplálkozási jellegű
kérdések alapján történik a vizsgálat.
-
Figyelembe véve, hogy egy
fertőzés lappangási ideje igen változó (kevesebb, mint
1 órától egészen néhány napig is terjedhet) a megbetegedést okozó étel
nem minden esetben az utoljára elfogyasztott étel. Ismerve az első és
utolsó eset között eltelt időt lehetőség van a megbetegedést okozó étel
felderítésére, melyben igen fontos szerepet játszik az intézményi
felelős által feljegyzett információk.
-
Legjobb
esetben az ételmérgezésért felelős étel a megbetegedettek kikérdezését
követően megállapítható. Minél később kerül az étel felderítésre annál
több elfogyasztott étel okolható.
-
Az esetek teljes körű
orvosi leírása fontos információkat szolgáltat (hányás, hasmenés, láz,
émelygés, fájdalom, eszméletvesztés stb.). A kórokozó megállapítása
csak az ételben és a beteg hányadékában vagy székletében kimutatott
ugyanazon mikroorganizmus alapján történik. Azonban az esetek nagy
részében ez nem biztosítható, mert bizonyítékként szolgáló étel már
létezik (5 nappal az étel felszolgálása után történik a vizsgálat),
vagy pedig, mert a minta nem elegendő, nem reprezentatív (nem a
fertőzött rész). Másrészről a mikrobiológiai vizsgálatok kimutatási
határa nem teszi lehetővé a mintában levő baktériumok meghatározását.
-
A
táplálkozási láncolat vizsgálata lehetővé teszi a megbetegedésért
felelős étel eredetének felderítését (elsődleges hiba) illetve azon
körülmények meghatározását, melyben biztosított volt a mikroba
szaporodása és/vagy a toxinok termelődése (másodlagos hiba).
-
-
Egészségügyi probléma
esetén biztosítani kell a betegek azonnali ellátását, valamint DDASS és
DDSV mielőbbi riasztását.
-
A helyszínen végzett alapos
vizsgálat lehetővé teszi az ételmérgezés gyanújának eloszlatását vagy
bizonyítását. Ez utóbbi esetben a fertőzött étel, a megbetegedést okozó
mikroorganizmus felkutatása a feladat, azaz a közétkeztetési rendszer
mélyreható vizsgálata történik meg.
-
- Melyek az
esetleges következmények?
Még
ha az ételmérgezés gyanúja nem is bizonyosodott be, elsődleges
következménye az egészségügyi szakhatóság helyszíni vizsgálata.
Legjobb esetben a szolgáltatásért felelős be tudja mutatni az
egészségügyi biztonság értekében tett intézkedések igazolásait. Abban
az esetben, ha ez nem történik meg (önellenőrzés,
hőmérséklet-feljegyzés, HACCP terv, tisztítási/fertőtlenítési terv
hiánya) vagy az előállító hibája beigazolódik szankciók lépnek
életbe: figyelmeztetés, időszakos bezárás (még iskolai étkeztetés
esetén is lehetséges). Súlyos hiányosságok illetve egészségügyi
következmények esetén a dokumentumok az Államügyész elé kerülnek, aki
büntető szankciókat léptethet életbe.
-
A
közösségi ételmérgezés az iskolai étkeztetésben a ”legrettegettebb”
probléma.
-
-
-
A lehető leggyorsabban
lépnek közbe.
-
-
Az azonnal begyűjtött
információk rendkívül fontosak: tünetek jelentkezésének ideje, formája,
betegek száma, körülmények, stb.
-
A járványügyi vizsgálat
eredményétől függetlenül a közétkeztetési szolgáltató részletes
felülvizsgálata megtörténik. A hiányosságok súlyos szankciókat
vonhatnak maguk után.
-
Az
étkeztetésért felelős személyek felelősségre vonása is megtörténik.
|