13. füzet Az élelmiszerek egészségügyi biztonsága (3)
2004.03.20. 22:46
Mikrobák : komoly veszélyforrások
A mikroorganizmusok mindig is komoly veszélyforrást jelentettek az étkeztetésben, az ételfertőzések és ételmérgezések folyamatosan táplálják az étkeztetésben részvevő felelősök aggodalmát. Az élelmiszerek aktív és passzív módon képesek a mikrobákat a fogyasztóknak átadni, aktívak: amikor a patogének az ételben szaporodnak vagy termelik toxinjaikat, passzívak: amikor egyszerű hordozóként játszanak szerepet.
-
13. Füzet
Élelmiszerek
egészségügyi
biztonsága
(3)
Mikrobák :
komoly veszélyforrások
A
mikroorganizmusok mindig is komoly veszélyforrást jelentettek az
étkeztetésben, az ételfertőzések és ételmérgezések folyamatosan
táplálják az étkeztetésben részvevő felelősök aggodalmát. Az
élelmiszerek aktív és passzív módon képesek a mikrobákat a
fogyasztóknak átadni, aktívak: amikor a patogének az ételben
szaporodnak vagy termelik toxinjaikat, passzívak: amikor egyszerű
hordozóként játszanak szerepet.
Fertőzési
kockázat : nem minden eset egyenlő
Az
egyenlőtlenségek oka
számos eredetű lehet :
-
Genetikai. Egyedi,
sajátságos, esetleg egy-egy azonosított populációra jellemző
érzékenység.
-
Gazdasági. Az
életkörülmények nem elhanyagolható hatást fejtenek ki.
-
Élettani és orvosi. A
lakosság érzékenységének fogalmát jelenti, többféle egyén
különböztethető meg :
-
meggyengült,
-
Betegek, gyengék, különösen
az immun-deprimált személyek,
-
Terhes nők, egyrészről a
meg nem született gyermek (abortusz veszély)
-
valamint az anyák is,
akiknél a terhesség alatt megnövekedett progeszteron
-
szint miatt a sejtimmunitás
csökken az intracelluláris kórokozók, baktériumok,
-
vírusok vagy paraziták
okozta fertőzésekkel szemben. Ilyen lehet a lisztériózis
-
(Listeria monocytogenes), a
hepatitisz vagy a toxoplazmózis (Toxoplasma
-
gondii).
-
A
kórokozó típusától függően ez a besorolás változhat, így például
lisztéria esetén a jó egészségi állapotban levő idősek vagy a fiatal
gyermekek nem mutatnak nagyobb rizikó-faktort, mint a lakosság többi
része. Az egyéni érzékenységeket és a speciális kórokozókat is
figyelembe kell venni.
Óvakodjunk
a baktériumoktól !
A
táplálkozáshoz
kapcsolható megbetegedések nagy részét napjainkban a baktériumok
okozzák. A következőkben néhányat említünk a leggyakoribbak közül.
Szalmonella
(Salmonella typhymurium és enteritidis)
A
szalmonella fajtái elterjedtek háziállatokban és vadakban, környezeti
forrásaként megemlíthetők a nyershús-, baromfi- és tojástermékek,
amelyek a leggyakoribb hordozók és az ételmérgezések okozói. De ide
sorolhatóak a tej és tejpor, a tenger gyümölcsei, pékáruk és a
csokoládé is. A szalmonellózis gyomor- és bélgyulladást okoz, egyes
fajtái súlyosabb tüneteket, esetleg halált is okozhatnak. A legtöbb
faj esetén a betegség kirobbanása a fogyasztást követően csak magas
baktériumpopuláció elérése esetén történik meg (kb. 10-100 ezer
baktérium/g étel). Más baktériumok által okozott ételfertőzésekkel
ellentétben a szalmonellózis esetén gyakran kell orvoshoz fordulni,
így az ételmérgezés ténye rögzíthető, az adatok alapján a
szalmonellózis a leggyakrabban előforduló élelmiszer-fertőzéshez
kapcsolható megbetegedés.
Escherichia
coli
E.
coli mindenütt, így az emberi szervezetben, a bélcsatornában is
megtalálható baktérium. Csak néhány törzs vált ki komolyabb
megbetegedéseket, pl. idegrendszeri megbetegedések, veseelégtelenség.
Az esetek kb. 5%-ban halált okoz, amely leggyakrabban az E. Coli
O157: H7 törzshöz rendelhető. A fertőzések legfontosabb forrásai a
víz, a puhatestűek, a húsok, a saláták, a tej és a tejtermékek.
Lisztéria
Legfontosabb
forrása a talaj, de mindenütt előforduló baktérium. Alacsony
hőmérsékleten is szaporodni képes, magasabb hőmérsékleten azonban
elpusztul. Terhes nőknél a méhlepényen keresztüli fertőzés
következtében vetélést okoz. Újszülöttek esetén a halálozási arány
30-40 %. Gyermekeknél a megbetegedés inkább idegrendszeri jellegű
(agyhártyagyulladás), ritkán emésztőrendszeri. A nyers zöldség
(saláták) vagy állati eredetű ételek (nyers sonka, nyers tej, illetve
az ebből készített sajtok), a feldolgozott és újrafertőzött ételek,
füstölt tengeri termékek lehetnek a lisztéria fő forrásai. Fertőzés
esetén a járványügyi eljárást bonyolítja, hogy az inkubációs idő elég
hosszú, néhány naptól akár két hónapig is terjedhet. Az élelmiszer és
mezőgazdasági ipar egyik fő veszélyforrása a lisztéria, így a média
által igen felkapott terület, gyakran a lehetséges veszély mértékének
mérlegelése nélkül is.
Staphylococcus
A
Staphylococcus az ember és állat bőr-, valamint nyálkahártyáját
támadja meg. Néhány törzs, pl. S. aureus által termelt toxinok
ételmérgezést okoznak, az elfogyasztást követően szinte azonnal (1-3
óra múlva) jelentkeznek a mérgezési tünetek erős hányás, hasmenés,
idegrendszeri tünetek (eszméletvesztés) formájában. Leggyakrabban a
gyógyulás magától, akár egy napon belül is megtörténik. A toxin az
ételben már megtalálható, nem a fogyasztást követően termelődik a
bél- és emésztőrendszerben, hő hatására nem bomlik el, így a főzést
követően is az ételben marad, ellentétben az azt termelő
baktériummal. A legfontosabb Staphylococcus források a kevéssé savas
termékek, a kész, feldolgozott ételek (húsok, tojás, tejtermékek,
krémek, sütemények, tészták).
Clostridium
A
Clostridium perfringens gyakori, enyhe lefolyású ételmérgezést okoz,
tünetei: hasmenés, hasi fájdalom, hányinger, hányás. A fájdalmak
spontán, 24-28 óra elteltével múlnak el. A sokáig tárolt fehérjében
dús ételek, a nyers húsok és az újramelegített ételek (a baktérium
termorezisztens, spóra formájában nem pusztul el) az elsődleges
Clostridium források. A Clostridium botulinum az állatok
bélrendszerében (madarak), holttestekben megtalálható baktérium.
Erősen mérgező anyagot termel, amely idegrendszeri problémákat okoz
és megfelelő ellátás hiányában halálhoz vezet. A toxin már az ételben
megtalálható (halak, konzervek, sózott húsok, sajtok stb.), vagy a
bélrendszerben képződik. Létezik egy gyermek botulizmus típus is,
amely a csecsemők hirtelen halálához vezet. Rosszul sterilizált, házi
készítésű konzervek által okozott botulizmust évente néhány esetben
regisztrálnak Franciaországban.
Más,
kevésbé ismert baktériumtörzsek is megjelennek, amelyek jelentősége a
jövőben feltehetően növekedni fog. Néhány példa :
Bacillus
Bacillus
cereus egy talajbaktérium (rizsföld), megtalálható vizekben, porban,
levegőben és minden élelmiszer típusban. A baktériumtörzstől és a
képződött toxin típusától függően változó tüneteket idéznek elő:
általában hányást és hasmenést. Gabonafélék (rizs, kukoricakeményítő,
búza), tej, szárított termékek, fűszerek és húsok a legfontosabb
hordozók.
Yersinia
Sertés,
madarak és az ember a Yersinia enterocolitica hordozója. Alacsony
hőmérsékleten szaporodása lassú, vastag-, illetve végbélgyulladást
idéz elő, amelyhez néhány esetben izületi problémák is társulnak.
Számos állati eredetű élelmiszerben előfordul.
Vibrio
A
Vibrio parahaemoliticus a tengeri állatokat fertőzi meg, ha a
vízhőmérséklet 15°C fölé emelkedik. Ételmérgezés esetén hasmenés,
émelygés és hányás léphet fel. Nyers halak, rákok, tenger gyümölcsei
a legfontosabb Vibrio hordozó élelmiszerek.
Campylobacter
Campylobacter
jejuni állatok bélrendszerében előforduló baktérium (kérődzők,
húsevők, szárnyasok). Embernél influenzás tünetekkel jelentkezik,
illetve heves gyomor- és bélrendszeri panaszokat, hasmenést okozhat
néhány nappal a fertőzött élelmiszer elfogyasztása után. Húsok
(különösen szárnyas), kagyló a legfőbb források. Az Egyesült
Államokban előforduló baktérium, de kétséget kizáróan
Franciaországban is hamarosan megtalálható lesz.
A
mérgezőanyagok száma olyan sok, hogy felsorolásuk szinte lehetetlen
Mint
ahogy a nevük is mutatja, a toxinok olyan élő szervezetek által
(baktériumok, gombák, algák) termelt kémiai anyagok, melyek mérgező
tulajdonsággal rendelkeznek az emberi szervezetre nézve.
Baktériumok
által termelt toxinok
Az
ételmérgezés során emésztő- vagy idegrendszeri problémákat okoznak. A
méreganyag vagy már megtalálható az ételben (Staphylococcus,
Clostridium stb.), vagy (a legtöbb faj esetén) a megfertőzött
élelmiszer elfogyasztását követően a bélrendszerben képződik. Számos
toxin hőkezelés során nem bomlik el, amely lehetetlenné teszi az
eltávolítását az étel elkészítése során (pl. a Staphylococcus által
termelt méreganyag).
Mikotoxinok
A
penészgombák által termelt méreganyagok, becslések szerint a világ
növénytermelésének több mint egynegyede fertőzött. Sérült felületen
hiányos tárolási körülmények között fejlődnek ki a penészgombák,
amelyek a termék elváltozását és így annak a táplálkozási láncból
való kiesését idézik elő. Öt gombatípus toxinjai képesek mérgezési
tüneteket előidézni : Aspergillus, Penicillium, Fusarium,
Claviceps és Alternaria. A legfontosabb képződött méreganyagok :
aflatoxin, trichothecén, ochratoxin A, zearalenon, penicillinsav,
fumonisin, patulin. Régóta ismert a kapcsolat néhány toxin hatása és
a rákos megbetegedések között, például aflatoxin és szerepe a májrák
kialakulásában. (CE n°1525/98 jogszabály előírja az alfatoxin
B1 (2 µ/kg) és az összes alfatoxin mennyiség (4 µ/kg)
maximális értékét földimogyoróban, gyümölcsökben, gabonafélékben és a
belőlük előállított termékekben.) Az előzőekben felsorolt anyagok
mindegyike rendelkezik a mennyiség függvényében rákkeltő, teratogén
és immunotoxikus hatással is. Minden élelmiszertípus fertőzött lehet,
közvetlenül a zöldségek és a zöldségalapú termékek (gabonafélék,
gyümölcsök, zöldségek, olajos magvak), közvetve az állati eredetű
termékek (húsok, hentesáruk, tej és tejtermékek): a mikotoxinnal
fertőzött takarmányt fogyasztó szarvasmarha teje is fertőzött lesz.
A
bevezetett ellenőrző rendszereken kívül a legjobb védekezési mód a
mikotoxinok ellen a megelőzés, mely a mezőgazdasági, tárolási,
szállítási gyakorlatot érinti. A dekontamináció szintén lehetséges: a
gombaölő szerek alkalmazása hatásos lehet, azonban ez az alkalmazott
aktív vegyületekkel kapcsolatos további problémákat vet fel.
Alkalmazott hatékony meg-előzési módszer a ritkább növényültetés, a
toleráns variánsok, vetésforgó stb. A magok kiszárítása is
megakadályozza a gombák fejlődését, pl. a száraz időben beérlelt
magok betakarítása. Gyors és megbízható detektálási módszerek is
léteznek, azonban a mérési költségek csökkentését meg kell oldani
ahhoz, hogy általánosan alkalmazható legyen.
Halmérgek
A
fitoplanktonok egysejtű algái által termelt méreganyagok a
táplálékláncban felfelé haladva fokozatosan halmozódnak, a magasabb
rendű állatok emberi fogyasztásakor pedig a halmérgek már veszélyes
koncentrációt érhetnek el (rákok, halak). Az adott tengeri terméktől
függően többféle mérgezési tünet jelentkezhet az embernél. Különösen
a trópusi halak és kagylók esetén, a begyűjtés csak engedéllyel és
ellenőrzés mellett történhet. A toxinképződés a halak rossz tárolási
körülmények közötti elpusztulását követően indul meg. A mérgezési
tünetek gyorsan jelentkeznek a fogyasztást követően: bőrtünetek
(pirosodás, viszketés), hőhullámok, emésztési panaszok, amelyek
néhány órán belül elmúlnak további következmények nélkül. A mérgezést
egyrészt a baktériumok jelenléte, illetve a magas hisztidinszint
okozza, amely kialakulásának kedvez a késleltetett hűtés, a stressz
(a befogás során), a késleltetett kibelezés és a további baktériumos
fertőzés. A nagyméretű halak vásárlása inkább kerülendő (nehézségek a
hűtés során).
Gyomor-
és bélproblémák okozói a baktériumok, de a közétkeztetés?
A
közösségekben megfigyelt hasmenéssel és hányással járó esetek
rendszeresen a közétkeztetés számlájára íródnak: gyakran minden
vizsgálat nélkül bizonyított, hogy a megbetegedés okozója az
elkészített étel. Az esetek nagy részében azonban az étkeztetési
intézmény tisztázza magát, nem egyedi megbetegedésről, hanem egyénről
egyénre terjedő járványról van szó. Minden évben, az iskolai
szünetben vírusos gasztroenteriális járványok törnek ki az
Ile-de-France területén, mely a gyerekek kb. 5%-át érinti. Az
élelmiszerek közül különösen a kagylók, zöldségek, gyümölcsök, darált
hús és a tej az elsődleges vírushordozók.
A
leggyakrabban előforduló vírus a Hepatitisz A
Körülbelül
egy hónap lappangási időt követően jelentkeznek a tünetei: láz, rossz
közérzet, sárgaság formájában. 10 nappal az első tünetek jelentkezése
előtt a beteg már fertőző. Halálos formája ritka, a betegség utáni
immunitás sokáig megmarad. Leggyakrabban kagylók, zöldségek,
gyümölcsök, sőt a tej és péksütemények is lehetnek vírushordozók.
Gyermekbénulás
A
gyermekbénulás vírusa a nyers tej és az ebből készített tejalapú
termékeken keresztül fertőz. Fejlett országokban védőoltással és a
higiéniás feltételek betartásával gyakorlatilag eltűnt a betegség.
Rotavírus
A
rotavírus néhány napig tartó erős hasi fájdalmat, hasmenést és
hányást okoz. A lappangási idő kb. 2 nap, általában télen
megfigyelhető, a hasmenéses állapot különösen a gyerekeket érinti.
Norwalk
vírus
A
Norwalk vírus erős, de
rövid ideig tartó gyomor és hasi problémákat okoz, hányással és
hasmenéssel különösen a téli időszakban. A vírus a hányadékon
keresztül ürül a szervezetből, a beteg még néhány napig fertőző
marad.
Coxsackie
vírus, echovírusok, reovírusok, adenovírusok stb..
Az
emberi emésztő- és bélrendszerbe számos más vírus is bekerülhet
ürüléktől fertőzött ételen keresztül (higiénia hiánya).
Az
ételmérgezések gyanúja során elvégzett mikrobiológiai
tesztvizsgálatokkal nem mutathatóak ki, nem is keresett vírusok. A
kimutatásaikra alkalmas tesztek drágák, bonyolult technikát
igényelnek, gyakoriságuk csekély.
Prion,
egy különleges eset ?
Igen,
hiszen a "nem hagyományos úton terjedő ágens" típusa ma még
nem teljesen ismert. A szarvasmarhák szivacsos agyvelőbántalmát (BSE)
okozó kór még messze nem feltérképezett. A prionelmélet szerint egy
különleges, fertőző fehérje játszik nagyon fontos szerepet a fertőző
idegrendszeri megbetegedések esetén. A prion a szervezet által
előállított fehérje térbeli szerkezet szerint módosult változata,
melynek pontos szerepe még nem ismert. E fehérjék felhalmozódása
irreverzibilis károsodásokat okoz.
A
közegészségügy égető feladata e probléma megoldása, nemzeti és
nemzetközi szinten is számos óvintézkedés született, amelyek alapján
néhány élelmiszer forgalmazását meg-szüntették. Sőt 2000.
novemberében, amikor a kergemarha-kór krízisének második fázisa
robbant ki, a legtöbb közétkeztetési intézmény levette a menükről a
marhahúsból készült ételeket.
Paraziták
Számos
parazitafaj van jelen az élelmiszerekben, néhányuk számára a
fejlődési szakaszban növényi vagy állati gazdatestre van szükség, ily
módon biztosított az emberi táplálékba való bekerülésük. Ezt követően
életciklusuk az emberi testben folytatódik, problémákat, néhány
esetben halált idézve elő. A leggyakrabban előforduló paraziták :
Toxoplazma
A
toxoplazma egy egysejtű élősködő, amely leggyakrabban a juh- és
sertéshúsokban található meg. Az ember nyershús elfogyasztásakor vagy
macskával való érintkezés során fertőződik meg, ezt követően azonban
védettsége tartósan fennmarad. Terhes nőknél komolyabb problémákat
okozhat, amely különösen a babát érinti, a veleszületett
rendellenességek, sőt a vetélés kockázata is megnövekszik. Ezért a
megfelelő vizsgálatok elvégzése szükséges, amennyiben nincs
természetes védettség (nem estünk át már egy fertőzésen),
mindenképpen fontos környezetünkből a macska eltávolítása, a jól
megsütött húsok fogyasztása.
Galandféreg
A
Taenia saginata (simafejű galandféreg) a laposférgek csoportján belül
a szalagférgekhez tartozó, az emberi bélrendszerben élősködő féreg. A
nem kellően átsütött sertés- vagy marhahús is okozhat féregfertőzést,
ebben az esetben a galandféreggel fertőzött állat húsa tartalmazza a
lárvákat (ez az úgynevezett borsóka).
Hasmenést,
hasi fájdalmat, mindenre kiterjedő gyengeséget idézhet elő, újbóli
felbukkanása teljes eltávolítását követően is megtörténik.
Franciaországban a marhákban fordul elő a galandféreg.
Trichina
Az
izomzatban betokozott trichina lárvái az etetett állatok gyomrában és
vékonybelében az emésztés következtében a tokból kiszabadulnak, majd
további átalakulás nélkül ivarérettekké válnak. Ezek elevenen szült
ivadékai a gazdaállat bélcsatornájának falazatát áttörve az izomzatba
vándoroltak és ott betokozódnak. A nem kellően átsütött marha- vagy
sertéshús elfogyasztásával az emberi bélrendszerbe kerülnek, és
tovább szaporodnak. Kezelés hiányában komoly problémákat okozhatnak.
Lóhús fogyasztása esetén a szervezetbe jutott trichina lárvák néhány
halálesetet is okoztak. A húsok teljes átsütése bizonyul a
leghatékonyabb megelőzési módszernek.
Anasakis
Tengeri
halak és rákfélék hasüregében (hering, makréla, tőkehal) megtalálható
parazita, az izomzatban átkerülve betokozódik, így kizsigerelést
követően is a húsban megtalálható. Nem megfelelő hőkezelést követően
az emberi szervezetbe jutva erős hasi- és gyomor fájdalmakat, néhány
esetben hasi perforációt okoz. A halászhajó fedélzetén elvégzett
gyors hőkezelés és fagyasztás elpusztítja a lárvákat.
Echinococcus
Igen
ritka és súlyos megbetegedés, különösen az Echinococcus
multilocularis, népies nevén "róka galandféreg". Rókák és
más rágcsálók az erdőben található nővények beszennyezésével
terjesztik a parazita lárváit. Néhány év elteltével a lárvák a májban
kifejlődnek és pszeudo-rákos tüneteteket idéznek elő. A kutyákban
található Echinococcus lárvája veszélyes az emberre, a fertőzés
elkerülése érdekében fontos, hogy a háziállat és az emberi
táplálkozásra szánt étel ne érintkezzen.
Házimacskák
és kutyák esetén rendszeres féreghajtást kell elvégezni. A parazita
vándorlása "állatok végbélnyílása – nyelv – állat
gazdája" között a higiéniai szabályok betartásával
megakadályozható.
A
veszélyesnek ítélt élelmiszerek elkerülésével kell kezdeni a
védekezést
Az
érzékenyebb emberek számára a leghatékonyabb megelőzési módszer a
veszélyesnek ítélt élelmiszerekkel vagy már fertőzött dolgokkal való
érintkezés elkerülése. Például lisztéria fertőzés elkerülése
érdekében terhes nők, immunodepresszáns szereket szedő betegek vagy
beteg idős emberek ne fogyasszanak nyers tejből készült sajtokat,
füstölt húsokat, inkább az előrecsomagolt hentesárut részesítsék
előnyben és a vásárlást követően minél hamarabb fogyasszák el.
További intézkedések is hatékonyak lehetnek, például az állati
eredetű termékek megfelelő előkészítése, illetve sütése/főzése,
fűszernövények, zöldségek és gyümölcsök mosása, nyers- és készételek
külön tárolása és a higiéniai szabályok pontos betartása.
A
biológiai szennyezettség
együttes elkerülése érdekében a következőket kell szem előtt
tartanunk:
-
Az
alapélelmiszerek vásárlásának politikája, azaz megbízható, ellenőrzött
helyről vásároljunk.
-
Az
élelmiszerek eltarthatóságának módszere, azaz a hideg és meleg
kapcsolatok szabályainak betartása.
-
A higiénia alapvető
szabályainak betartása.
|