4. füzet Az élelmiszer-biztonság európai szintjei (1)
2004.03.14. 21:50
Az európai élelmiszer-biztonsági rendszer: megosztott felelősség
A mai életvitelünk jelentősen eltér a régi időkben megszokottól, rohanunk, egyre több az egyedül élők, az egyszülős családok, a dolgozó nők száma, amely az étkezési és a főzési szokások alapjaiban történő megváltozásához vezetett. A gondolkodás megváltozása is hozzájárult az élelmiszeripar gyors technológiai fejlődéséhez, amelynek segítségével biztonságos és tiszta élelmiszerek állíthatók elő. A fejlődés ellenére azonban a szennyezőanyagok nem tűntek el, egyre jobban terjednek természetes úton vagy balesetek miatt, de ide sorolható az rossz előállítási gyakorlat is.
Egy élelmiszer minősége és biztonsága nagymértékben függ a táplálkozási lánc (háló) minden egyes részvevőjének a tevékenységétől, a termelőtől egészen a fogyasztóig. Ahogy azt az EU és WTO nemrég megfogalmazta:
«Az élelmiszer-biztonság mindenki ügye, a farmtól az asztalig (termőföldtől a villáig).»
Az
élelmiszer-biztonság európai
szintjei
(1)
Az
európai élelmiszer-biztonsági rendszer: megosztott felelősség
A mai
életvitelünk jelentősen eltér a régi időkben megszokottól, rohanunk,
egyre több az egyedül élők, az egyszülős családok, a dolgozó nők
száma, amely az étkezési és a főzési szokások alapjaiban történő
megváltozásához vezetett. A gondolkodás megváltozása is hozzájárult
az élelmiszeripar gyors technológiai fejlődéséhez, amelynek
segítségével biztonságos és tiszta élelmiszerek állíthatók elő. A
fejlődés ellenére azonban a szennyezőanyagok nem tűntek el, egyre
jobban terjednek természetes úton vagy balesetek miatt, de ide
sorolható az rossz előállítási gyakorlat is.
Egy
élelmiszer minősége és biztonsága nagymértékben függ a táplálkozási
lánc (háló) minden egyes részvevőjének a tevékenységétől, a
termelőtől egészen a fogyasztóig. Ahogy azt az EU és WTO nemrég
megfogalmazta:
«Az
élelmiszer-biztonság mindenki ügye, a farmtól az asztalig
(termőföldtől a villáig).»
A
minőség
és a biztonság fenntartása a táplálkozási lánc folyamán megfelelő
eljárások alkalmazását kívánja meg, amely lehetővé teszi az
élelmiszerek tisztaságának biztosítása és a módszerek megfelelő
felügyelete esetén, hogy ezek az eljárások hatékonyan működjenek.
Európai
törvényi keretek
Az EU
élelmiszer-politikája
az emberi és állati táplálkozási láncot is magában foglalja. Széles
körű jogszabályozást ad meg, megfogalmazza a gyártók és forgalmazók
felelősségét az élelmiszer-minőségének meghatározásakor, és jelenleg
a világon a legszigorúbb jogszabályozások közé tartozik.
Az
európai
jogszabályozást a 90-es évek végén teljes egészében felülvizsgálták,
egy tudományos alapokon nyugvó és átlátható rendszer kialakítása
érdekében. 1997-ben egy új európai tudományos tanácsot hoztak létre,
amikor nyolc új tudományos tanács csatlakozott a központi, vezető
tudományos tanácshoz. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA)
mint független szervezet 2002-ben jött létre, és az EU tagállamainak
sok tudományos intézetével áll szoros kapcsolatban. Az
élelmiszer-biztonsággal közvetlen vagy közvetett módon kapcsolatban
álló témákban szolgáltat tudományos tanácsokat, információkat, lefedi
az élelmiszer-előállítás minden szintjét, a nyersanyagtól egészen a
házhoz szállításig. Az EFSA foglalkozik az élelmiszerlánchoz
kapcsolódó kockázatbecsléssel, illetve az élelmiszerrel kapcsolatos
minden dolog tudományos értékelésével, legyen az emberi, az állati
vagy a növényi egészségügyhöz tartozó.
-
Mezőgazdaság
és szállítás
A
nyersanyagok jó minősége
elengedhetetlen a késztermék jó minőségének és biztonságának
eléréséhez. Következésképpen, egy rendszerezett megközelítés –
a farmtól az asztalig – nélkülözhetetlen, amellyel megelőzhető
és elkerülhető az élelmiszer szennyezettsége, illetve felderíthetőek
a lehetséges veszélyforrások.
A
betakarítást vagy az állat felnevelését követően az
élelmiszer-nyersanyag elindul a feldolgozó felé. A táplálkozási
láncban ez a lépés a minőségi előírásokat tartalmazó jogszabályokon
keresztül van meghatározva:
-
EU
jogszabályozás az élelmiszerek szállításának és tárolásának
élelmiszer-higiéniai feltételeiről.
-
Nemzetközi
Szabványügyi Szervezet (ISO) szabványai az élelmiszerek szállítására és
tárolására.
-
A
WTO és a FAO által létrehozott Codex Alimentarius az élelmiszerek
konzerválására (tartósítására) vonatkozó minden ajánlásában kitér az
élelmiszerek szállításának és tárolásának élelmiszer-higiéniai
feltételeire.
Élelmiszeripar
Az
élelmiszeripar feladata
összehangolni és kielégíteni a fogyasztók igényeit az
élelmiszer-ellátás és -biztonság területén.
Az ipar
a
minőségellenőrzési rendszereket alkalmazza az előállított termékek
minőségének és biztonságának meghatározására:
-
Útmutató
a helyes gyártási gyakorlathoz (GMP). Az előállítás
körülményeit és módját részletezi, amely a gyakorlati tudással
biztosítani tudja a termék minőségét és biztonságát.
-
Veszélyelemzés
és kritikus ellenőrzési pontok (HACCP, Hazard Analysis
Critical Control Points). Amíg a klasszikus minőségbiztosítási
rendszerek a végtermék esetén az azonosítható problémákra koncentrál,
addig a HACCP rendszer mint megelőző módszer az előállítás folyamán
azonosítja a lehetséges problémákat, veszélyeket, és ellenőrzi,
szabályozza a folyamatokat.
-
Hagyományos
minőségbiztosítás. A Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) és az
Európai Szabványügyi Szervezet (CEN) által meghatározott rendszer (EN
ISO 9000 sorozat) alkalmazása esetén biztosított, hogy a
tápláléklánccal kapcsolatos ipari folyamatok és ipari létesítmények
működése jól, megfelelően dokumentált és kidolgozott legyen. E
rendszerek alkalmazása esetén független szakértők rendszeres
felülvizsgálatot tartanak.
Az
élelmiszeriparban alkalmazott minőségbiztosítási rendszerek szintén
tartalmazzák, hogy a beszállítóknak (gazdák és nagykereskedők is
lehetnek a nyersanyag esetén), fuvarozóknak, nagy- és
kiskereskedőknek is ugyanezt a minőségi szintet kell elérniük.
Termelőtől
a fogyasztóig: a csomagolás mint élelmiszer-védelem
Az
előállítást követően a
csomagolás biztosítja, hogy az élelmiszer optimális körülmények
között kerüljön a fogyasztóhoz. A csomagolás megőrzi és biztosítja a
termék épségét, biztonságát és minőségét a nagykereskedőkhöz történő
szállítás és az ottani tárolás folyamán, valamint az üzletekben és a
háztartásokban történő tárolás során. Segít megőrizni a termék
minőségét a csomagoláson jelzett időpontig, a rajta levő vonalkód
pedig informál a gyártás helyéről és időpontjáról is. Mindez segít a
gyártónak, a szállítónak és a kiskereskedőnek a készletleltár
ellenőrzésekor a lehetséges veszélyforrások azonosításában.
- A fogyasztók
szerepe a biztonság kialakításában
A fogyasztó az utolsó
láncszem a táplálkozási láncban. Egy kielégítő minőségű megvásárolt
terméket megfelelő módon kell kezelni a további szennyeződés
elkerülése végett. Bizonyos lépéseket kell ahhoz megtennünk, hogy az
elkészült étel fogyasztása tényleges élvezetet nyújtson, ne pedig
félelmet keltsen az esetleges megbetegedésektől.
Vásárlás
és szállítás
-
Mindig
ellenőrizni kell a csomagoláson feltüntetett lejárati határidőt.
-
Tilos
megvásárolni olyan hűtött vagy fagyasztott termékeket, amelyeknek a
tárolása nem az optimális körülmények között történt.
-
Hűtést
igénylő élelmiszereket minél hamarabb hűtőbe vagy fagyasztóba kell
helyezni a vásárlást követően. Ellenőrizni kell a fagyasztó állapotát.
A felengedést követően nem szabad újra lefagyasztani.
-
Meg
kell győződni arról, hogy a termék csomagolása nem sérült. Kerülni kell
a behorpadt vagy megduzzadt dobozú konzervek, szakadt vagy
deformálódott csomagolású vagy megsérült tasakú termékek megvásárlását.
Tárolás
-
Kerülje
el, hogy a nyers és főzött élelmiszerek érintkezzenek egymással, így
megelőzhető a keresztfertőzés (baktériumok terjedése egyik
élelmiszerről a másikra). Helyezze a nyers húst, baromfit és halat a
hűtőszekrény aljába, a főzött élelmiszereket pedig a felső polcokra. Ne
tegyen meleg ételt a hűtőbe, hogy megelőzze a hőmérséklet emelkedését.
Csomagolja be az élelmiszereket vagy tárolja dobozban. Dobja ki azokat
az élelmiszereket, amelyek rossz szagot árasztanak, ízük és kinézetük
nem megfelelő.
-
Tárolja
az élelmiszereket dobozban, tiszta, hűvös és száraz helyen.
- Elkészítés
-
Mindig
mosson kezet szappannal, meleg vízzel az étel elkészítése előtt és
után. Kössön be minden sebet és vágást ragtapasszal a kezén.
-
Tartsa
tisztán a munkafelületet, amelyet szappanos vagy fertőtlenítős vízzel
mosson le, így elkerülve a keresztfertőzést.
-
Mossa
el az alkalmazott konyhai felszereléseket, edényeket használat előtt.
Nyers élelmiszerek vágására használt kés baktériumhordozó lehet, és más
élelmiszereket is beszennyezhet. Használjon különböző eszközöket nyers
és főtt élelmiszerek esetén.
-
Bőségesen
mossa meg a zöldségeket és gyümölcsöket felhasználás és fogyasztás
előtt.
-
A
fagyasztott élelmiszereket a hűtőszekrényben hagyja kiolvadni, és
azonnal készítse el.
-
Ne
hagyja a főtt és nyers élelmiszereket a szükségesnél tovább
szobahőfokon, két óránál tovább semmilyen esetben sem.
-
Amint
lehetséges, hűtse le az élelmiszereket, és ezt követően fagyassza, így
csökkenthető a baktériumok szaporodása, amely 10 és 60 °C között a
legjelentősebb (kritikus tartomány). Megfelelően melegítse fel a főtt
ételeket, így elpusztíthatóak a tárolás során elszaporodott baktériumok.
-
Ne
kockáztassa a biztonságot. Kétséges esetben jobb az ételt kidobni, mint
kockáztatni az esetleges ételmérgezést, -fertőzést.
-
Mindig
kövesse a gyártó utasításait.
Az
élelmiszer-biztonság kihívásai
Annak a
valószínűsége, hogy
egy élelmiszer vegyi vagy mikrobiológiai szennyezőket tartalmaz, már
a betakarítás során fennáll, és egészen a fogyasztás pillanatáig
megmarad. Általában az élelmiszer-biztonság kockázati része két
csoportba sorolható:
-
Mikrobiológiai
szennyezettség (baktériumok, gombák, vírusok és paraziták) az esetek
nagy részében fájdalmas tünetekkel jelentkezik.
-
Vegyi
szennyezettség, ide sorolhatóak a környezet kémiai anyagai,
antibiotikumok és szermaradékok, nehézfémek vagy minden olyan
maradékanyag, amelyek bekerülhetnek az élelmiszerláncba a betakarítás,
az állattenyésztés, az ipari eljárások, a rakodás vagy a csomagolás
során.
Az, hogy
egy szennyező anyag veszélyforrásnak minősül-e, több tényező
függvénye, és befolyásolja az anyag toxicitásának, felszívódásának
mértéke, az élelmiszer szennyezettségének mértéke, az elfogyasztott
szennyezett élelmiszer mennyisége és az expozíciós idő. Mindemellett
az egyéni érzékenységgel is változik, és más faktorok is hatással
lehetnek a szennyezettség toxikus következményeire. Egy másik
kockázati tényező, amellyel szintén számolnunk kell, az hogy a
mérgezési vizsgálatok nagy részét állatokon végzik, amelyeknek az
eredményeit az emberre extrapolálják, így bizonyossággal nem
állíthatjuk, hogy az embernél is hasonló hatást fogunk észlelni.
Mikrobiológiai
szennyezők
Az
ételmérgezések nagy
része mikrobiológiai eredetű. A baktériumok mindenütt jelen vannak,
az élelmiszerláncba bármelyik szinten beléphetnek, a farmtól az
asztalig tartó út során. A minőségellenőrzési rendszerek úgy épülnek
fel, hogy a baktériumok által okozott fertőzések kockázatát
minimálisra csökkentsék. Mindeközben, ha egy élelmiszer már nem
steril, és nem megfelelően kezelt, akkor a fertőzés bekövetkezik. A
következő táblázatban az ételmérgezést leggyakrabban okozó
mikroorganizmusokat mutatjuk be, valamint példákat, hogy a
leggyakrabban hol találkozhatunk velük.
Ok
|
Élelmiszerek,
melyekhez leggyakrabban köthetőek
|
Baktérium
|
|
Bacillus cereus
|
Felmelegített
főtt rizs, főtt hús, keményítő alapú pudingok, zöldségek és halak. Az
elkészítés utáni nem megfelelő kezelés okozza leggyakrabban a B. cereus
fertőzést.
|
Clostridium
perfringens
|
Újramelegített
ételek, ételmaradékok, húsok, szárnyasok, hüvelyesek, mártások, raguk
és levesek.
|
Clostridium
botulinum
|
Házi
készítésű konzervek (zöldség, hal, hús és baromfi).
|
Escherichia coli
(E. coli)
|
Saláták
nyers zöldségek, nem elegendően megsült húsok, pasztörizálatlan tej,
sajt.
|
Campylobacter
jejuni
|
Nyers
tej, szárnyasok.
|
Listeria
monocytogenes
|
Pasztörizálatlan
tej és tejtermék, lágy sajtok, nyers hús, baromfi, tenger gyümölcse,
zöldségek, pástétom, füstölt halak és hús, nyers káposztasaláta.
|
Salmonella
enteritidis
|
Nem
átsült húsok, kagylók, saláták, tojás és tejtermékek.
|
Staphylococcus
aureus
|
Sonka,
baromfi, tojás, fagylalt, sajtok, saláták, desszert krémek és krémmel
töltött pékáruk, mártások. Az elkészítés, főzés utáni nem megfelelő
kezelés és higiénia hiánya okozza leggyakrabban a fertőzéseket.
|
Vibrio
parahaemolyticus és más Vibrio marins
|
Nyers
és nem megfelelően főzött hal, kagyló.
|
Paraziták
|
|
Trichinella
spiralis
|
Nem
megfelelően megsütött sertés hús.
|
Toxoplasma gondii
|
Nem
megfelelően megsütött húsok, baromfi, nyers tej.
|
Vírus
|
|
Hepatitis A
|
Kagylók,
nyers zöldségek és gyümölcsök a leggyakoribb kórokozók. Az élelmiszer
rossz, nem megfelelő kezelésével terjed.
|
Mikotoxinok
A
mikotoxinok néhány gomba-
és élesztőgomba-fajok által termelt mérgező anyagokat jelentik,
amelyek az élelmiszereken, például a mogyorón, kukoricán, szóján,
gabonaféléken, dión, takarmányon, szárított gyümölcsökön és
fűszereken szaporodnak. A méreganyagok a növény fejlődése során, vagy
ezt követően később, a rossz tárolási vagy kezelési körülmények
között képződnek. A mikotoxinok húsokon vagy más állati eredetű
termékeken keresztül – amely az állat táplálása során
fertőződött meg – jutnak be a táplálkozási láncba, mint pl. a
tojás, a tej és a sajtok.
Az
egészségre gyakorolt
hatásuk függ az elfogyasztott mikotoxin mennyiségtől és típusától.
Példaként, egy hepatitis B-vel fertőzött ember esetében, ha
folyamatos aflatoxin-hordozó, akkor többszörösére nő az esélye a
májrák kialakulásának. Más mikotoxinok máj- és vesekárosodáshoz
vezetnek.
Az
óvintézkedések és a
megfelelő tárolási körülmények rendkívül fontosak a mikotoxinok
kifejlődésének megelőzésében. A fogyasztóvédelmet tekintve a nemzeti
és nemzetközi szervezetek folyamatosan becsülik az emberek
mikotoxinok által okozott fertőzésének kockázatát.
Növényvédő
szerek
A
mezőgazdasági termelőknek
biztosítaniuk kell, hogy termékeik, legyen az állati vagy növényi
eredetű, biztonságos módon állítsák elő. E cél elérése érdekében
számos tanácsadó szervhez fordulhatnak segítségért, akik
információval látják el őket a megtermékenyítő, növényvédő szerek és
más mezőgazdasági termékek helyes használatáról.
A vegyi
anyagok, pl. a
növényvédőszerek és az állatgyógyászatban alkalmazott szerek
használata szigorúan szabályozott. Az európai és a nemzetközi
hatóságok jóváhagyása csak nagyon szigorú becslési eljárásokat
követően történik meg. Ezeknek a teszteknek alá kell támasztaniuk,
hogy a termék egy feltételezett dózisban alkalmazva:
-
Valós
hatással rendelkezik és megfelel a kitűzött céloknak.
-
Nincs
mellékhatása az emberre sem magának a szernek, sem maradékanyagainak,
amelyek az élelmiszerben maradhatnak.
-
Nincs
káros hatással a környezetre.
Európában
több mint 800 növényvédő szer engedélyezett hatóságilag, egy új szer
bevezetésének és jóváhagyásának folyamata pedig igen bonyolult és
összetett. Szükségessé teszi toxicitási és hatékonysági vizsgálatok
végrehajtását még a valós, termőföldön végzett tesztek előtt. Szintén
szükséges az anyag lebomlásának vizsgálata, az, hogy a származékai
miként jelennek meg a növényekben vagy a környezetben. Egy terméknek
hasznosnak kell lennie a növényre vagy állatra nézve, minden más
fajra gyakorolt káros hatás, valamint a növényekben, állatokban, a
talajban vagy a vízben megjelenő maradékanyagok nélkül.
Antibiotikumok
és növekedésserkentők
Antibiotikumok
és
növekedésserkentő hormonok alkalmazása az állati táplálékban évek óta
igen vitatott téma. Az antibiotikumok alkalmazása létfontosságú a
húsállat-állományt érintő pusztító betegségek hatásainak és
elterjedésének megakadályozásában. Bizonyos esetekben az
antibiotikumokat a táplálékhoz adagolják, így biztosítva a
növekedést. Igazolt tény, hogy gyógyszer maradékanyagok kis
koncentrációban jelen vannak az állati zsírszövetben, vesékben és a
májban, azonban nem bizonyított, hogy mindez az emberi egészségre
ártalmas.
Antibiotikumok
adagolása az
állati eledelhez kérdéses abból a szempontból is, hogy kiváltó oka
lehet az embernél felbukkanó bizonyos baktériumok
gyógyszer-rezisztenciájának, jóllehet a valódi ok valószínűleg az
ellenőrzés nélkül szedett gyógyszerekben keresendő. Mindez előidézi
az embernél a hagyományos antibiotikumokkal szembeni rezisztens fajok
kifejlődését. 2002 márciusában az EU javaslatára az antibiotikumok és
növekedésserkentő hormonok használata 2006-ig fokozatosan tiltottá
válik.
A
hormonok, amelyek elősegítik a növekedést, valamint a
szarvasmarháknál a tejtermelést, szintén adminisztráltak. Az EU
1988-ban megtiltotta növekedésserkentő hormonok alkalmazását,
mindemellett az Egyesült Államok, Kanada és Ausztrália továbbra is
alkalmazza. Tehát a téma továbbra is vitatott, különösen a nemzetközi
kereskedelem szintjén.
-
- Ipari szennyezés
Dioxinok
A
dioxinok a hulladékégetés
és bizonyos ipari vegyszerek előállítása során keletkező anyagok.
Felhalmozódnak és néhány évig megmaradnak a környezetben, nyomait
megtalálhatjuk az élelmiszerekben is. Halak esetén egyedüli forrás a
tengerek szennyezettsége, míg más húsállatok a levegőben található
dioxinnak vannak kitéve. A dioxinok lerakódnak a növényekre, amelyek
az állatok táplálékát képezik. Halak és húsállatok zsírszöveteiben
halmozódik fel, az emberi dioxinexpozíció több mint 90 %-a származik
az élelmiszerekből, amelynek 80 %-a az állati eredetűekből. Az egyes
egyedi esetek ellenére (1999, Belgium) a rendelkezésre álló adatok
alapján elmondható, hogy az utóbbi tíz évben a dioxinszennyezettség
mértéke csökkent az EU területén. Az EU aktuális politikája szerint a
lakosság maximális védelmének biztosítása érdekében tovább kell
csökkenteni a dioxin-szennyezettség mértékét a környezetben, az
állati és az emberi táplálkozásban. Tekintettel arra, hogy a dioxinok
karcinogén hatása csak bizonyos mértékű szennyezettség elérése esetén
jelentős, a további cél 2006-ig a termékek szennyezettségi szintjének
és az emberi expozíciónak 25 %-al történő csökkentése.
-
Nehézfémek
Élelmiszereink
további
ipari szennyezőket, nehézfémeket, pl. higanyt, ólmot és kadmiumot
tartalmaznak. A halak különösen érzékenyek a nehézfém-szennyezésre,
amely az ipari szemétlerakókból vagy teherszállító hajók balesetei
során kerülnek a tengerekbe. Legújabb vizsgálatok alapján számos
európai hatóság nem ajánlja a kardhal fogyasztását terhes és szoptató
anyák, valamint gyermekek számára, ugyanis az ebben a halfajban
található higany mennyisége jelentősen megnövekedett. Esetenkénti,
egy héten egyszeri fogyasztása nem okoz komoly problémát más
fogyasztóknál. A halászati ipar több, nagyobb mélységekből kifogott
kishal árusításával kompenzálja ezt, amely esetben valószínűsíthető a
kisebb mértékű nehézfém-szennyezettség. Az EU előírja az
élelmiszerekben előforduló higany és más nehézfémek megengedhető
mennyiségét, amelynek mértékét folyamatosan követi és ellenőrzi.
-
Szarvasmarhák
szivacsos agyvelőgyulladása (BSE)
Szarvasmarhák
szivacsos
agyvelőgyulladása (BSE), vagy más néven «kergemarha-kór»
egy, a párosujjú húsállatokat érintő halálos agyi megbetegedés.
Többféle elmélet létezik, hogy mi okozza a BSE-t és mi a betegség
hordozója, egyik elmélet szerint egy «fertőző prion» a
kórokozó. A «prion» név összefoglaló elnevezés, amely
nagyobbrészt az agyban, de más emberi és állati szövetekben is
megtalálható többféle fehérjére vonatkozik. A megfertőzött prion egy
abnormális prionnak tekinthető, amely képes kölcsönhatásba lépni az
állati szövetekben lévő normális prionnal, és előidézni az
átalakulását abnormális, fertőzött prionná, főként az agyban és
idegrendszerben. Bizonyára más faktorok is szerepet játszanak ebben a
folyamatban, ezért széleskörű kutatások folynak ezen a területen.
A BSE
terjedési útja még
nem tisztázott, feltételezhető, hogy a fertőzött állat teteméből
készült húsliszten mint táplálékon keresztül fertőződik meg a
húsállat, de más utak sem kizárhatóak.
Jóllehet
semmilyen
ok-okozati összefüggést még nem állapítottak meg a BSE-vel fertőzött
termék elfogyasztása és a Creutzfeld-Jakob-betegség (CJD) között, de
azoknál az embereknél, akik elfogyasztották a fertőzött anyagot
feltételezhető a CJD kialakulása. A veszélyesnek mondható testrész
lehetnek az idegrendszerből származó részek (agy- és gerincvelő) vagy
a szemek és a vastagbél részei. BSE-t nem detektáltak az izmokban
(hús) vagy a tejben. A WTO és az EU szakemberei úgy becsülik, hogy
ezeknek és az ezekből készített élelmiszereknek az elfogyasztása
biztonságos.
Állati
takarmányozásra, kísérletezésre, vágásra, vágásra szánt állat
életkorára és a veszélyeztetett részekre vonatkozó szigorú
szabályozások léptek életbe. Az angol húsállatokban detektált
BSE-esetek száma jelentősen csökkent az utóbbi években, a főbb
európai országokban viszont a BSE-esetek száma nem változik, eleve
csekély volt. A CJD-vel való megfertőződés kockázata egyre kisebb.
Következtetés
Az
élelmiszer-biztonság abban az esetben garantálható, ha a felelősség
megoszlik a táplálkozási lánc résztvevői között, az előállítótól
egészen a fogyasztóig. Az élelmiszer-lánc folyamán számos ellenőrzési
eljárást iktatnak be, így garantálható, hogy a fogyasztó asztalára
került élelmiszer fogyasztásra alkalmas, és a fertőzés kockázata
minimális. Mégis tudatában kell lennünk annak, hogy kockázatmentesség
nem létezik, a törvénykezés és az ellenőrző rendszerek nem tudnak
bennünket teljesen megvédeni.
Az
élelmiszer biztonságának
garantálására a legjobb módszer, hogy a megfelelő információk
rendelkezésünkre álljanak az élelmiszer-előállítás alapvető elveiről
és az otthoni higiéniáról.
|