3. füzet Az élelmiszer-biztonság nemzetközi szintjei (2)
2004.03.13. 17:07
Az élelmiszerekre vonatkozó jogszabályozás nem új keletű jelenség, de tényleges fejlődése az időben mintegy egy századnyira nyúlik vissza.
A jogszabálynak validáltnak kell lennie
Nemzetközi szinten
Ez nem új fogalom, jóllehet nem alkalmazták folyamatosan a világ országaiban. A GATT tárgyalások is úgy becsülik, hogy ezek a szabályozások, amelyeket műszaki szabályoknak nevezünk (amelyek a szabványokkal ellentétben kötelezőek), szolgáltatták az indokokat egy termék piacra dobásának a megakadályozására. Így világméretekben megfogalmazódott a «kereskedelem műszaki akadályai» elnevezésű megegyezés, mint ahogy néhány évvel korábban ez megtörtént az EEC belső piacára vonatkozóan.
Az
élelmiszer-biztonság nemzetközi szintjei (2)
Az
élelmiszerekre vonatkozó jogszabályozás nem új keletű jelenség, de
tényleges fejlődése az időben mintegy egy századnyira nyúlik vissza.
A
jogszabálynak validáltnak kell lennie
Nemzetközi
szinten
Ez nem
új
fogalom, jóllehet nem alkalmazták folyamatosan a világ országaiban. A
GATT tárgyalások is úgy becsülik, hogy ezek a szabályozások,
amelyeket műszaki szabályoknak nevezünk (amelyek a szabványokkal
ellentétben kötelezőek), szolgáltatták az indokokat egy termék piacra
dobásának a megakadályozására. Így világméretekben megfogalmazódott a
«kereskedelem műszaki akadályai» elnevezésű megegyezés,
mint ahogy néhány évvel korábban ez megtörtént az EEC belső piacára
vonatkozóan.
A GATT
keretén belül aláírt két nemzetközi megállapodás, amelyek WTO
megállapodásként ismertek, a következő:
-
Megegyezés
a kereskedelem műszaki nehézségeiről (TBT, Technical Barriers to Trade
angol mozaikszóként ismert);
-
Megegyezés
a közegészségügyi és növény-egészségügyi intézkedések alkalmazásáról
(SPS egyezmény).
Ez a két
megegyezés ugyanazon a gondolaton alapszik: nemzetközi szabályozások
(vagy eljárások a szabályozások alkalmazására) nem okozhatnak
indokolatlan megkülönböztetést a különböző országok gazdasági
szereplői között. Mindegyik megegyezés néhány sajátosságot is mutat.
TBT
megegyezés
1979-ben
aláírt, majd
1994-ben felülvizsgált egyezmény, amely minden árucikkre, így az
élelmiszerekre is vonatkozik. Alapja, hogy egy szabályozásnak
törvényes alapokon kell állnia, az előrelátható intézkedéseknek a
rendelkezésre álló szabályozások közül afelé kell irányulniuk,
amelyik a legkevésbé akadályozza a kereskedelmet.
A
törvényes célok között szerepel többek között a félrevezető
alkalmazások megelőzése, az emberi biztonság és egészség védelme. Az
élelmiszerekre vonatkozó szabályozások lényegi célja: a fogyasztót
nem becsapni, a gazdaság más szereplőivel szemben tisztességesnek
maradni, és az egészséget nem veszélyeztetni.
Ez a
kifejezés többek között azt is jelenti, hogy a fogyasztók
informálásának szabályozása is törvénnyel lesz szabályozva (pl. az
alkotók kötelező megadása).
Kérdés
azonban, hogy milyen
mélységig kell az információkat megadni (származás, gyártási mód vagy
az alkotók beszerzési helyének kötelező jelölése). Meg tudjuk-e
állapítani ugyanúgy, hogy egy élelmiszer sajátos elnevezése
megfelel-e a megadott összetételének vagy beszerzési módja megfelel-e
az adott ország szabályozásának? A válasz biztosan nem lesz homogén
és nem lesz abszolút. Az egészség védelme magában foglalja a
táplálkozást is, amely inkább csak egy védekező viselkedési mód,
semmint tényleges védekezés az élelmiszerek által okozott veszélyek
ellen.
SPS
megegyezés
Ez a
megállapodás a GATT
megbeszélések eredményeként született meg 1995-ben (Uruguay). Mint
ahogy neve is jelzi, az állat- és növény-egészségügyre vonatkozik, az
élelmiszerekben megtalálható adalékanyagokhoz, szennyezőkhöz,
mérgekhez és kórokozókhoz kapcsolódó kockázati tényezők vizsgálatát
célozta meg. Nem közvetlenül az állat- és növény-egészségügyre, hanem
a higiéniára, az adalékanyagokra, növényvédőszer-maradékokra vagy az
állategészségügyben használt gyógyszerekre, kémiai és biológiai
szennyezőkre vonatkozik.
Az SPS
egyezményben, mint ahogy a TBT egyezményben is, az egészség mint
főcél szerepel. De akkor miért ennyire körülhatárolt egy ilyen
specifikus egyezmény? Kitűnt a GATT tárgyalások során, hogy a
kereskedelmi akadályok nagy száma a közegészségügyi és
növény-egészségügyi szabályozásokból ered, így egyrészről szükségessé
vált küzdeni e szabályozások anarchikus fejlődése ellen, másrészről
előnyben részesíteni közülük azokat, amelyek adott specifikus
veszélyhelyzet esetén bizonyítottan problémamentesen alkalmazhatóak.
Ennek
megfelelően ez az egyezmény a tudományos visszaigazolás
meghatározásának irányába fordult, szem előtt tartva többek között
két lényegi elemet: a kockázatelemzést (lásd a speciális füzetet) és
az egyenértékűséget.
Egyenértékűség
Az
egyezmény alapelve, hogy
egy állam nem akadályozhatja meg külföldi árucikk behozatalát azzal
az indokkal, hogy az nem felel meg az állam szabályozásának, ha az
árucikk származási helye szerinti ország bizonyítani tudja az
egyenértékűségi szabályozás alkalmazását. Egy igen jellemző példa
erre a mikrobiológia szennyezők által okozott vészhelyzet-kezelés,
amely történhet a gyártósor kezelésével vagy a gyártási folyamat
végén történő tisztítással. Egy még nem teljesen szabályozott példa
erre a nyers tejből készült sajtok kérdése, amelyek esetében
Észak-Amerika kötelezővé teszi a pasztőrözést. Vagy ide sorolható az
ivóvíz kérdése is, hiszen a védett területen kitermelt víz kezelés
nélküli palackozása ismert előállítási mód, amely egy
összehasonlítható vészhelyzet-kezelést mutat be, és a palackozáskor
végzett tisztításhoz viszonyítva olcsóbb eljárás.
Nemzeti
és önkormányzati szinten
Az
államok
vagy az állomok egy csoportja szabadon korlátozhatja belső
termelését, figyelmen kívül hagyva a kidolgozott elveket. De ez a
lehetőség is szabályozott mind jogi, mind gazdasági szempontokból.
A
gyakorlatban egy állam
vagy az államok együttese nem alkalmazhat olyan jogszabályokat a
területén előállított termékekre, amelyek megengedőbbek az importból
származó ugyanazon termékre érvényes szabályokhoz viszonyítva. Ebben
az esetben elfogadhatatlan megkülönböztetésről, egy inkoherenciáról
lenne szó a szükséges megelőzési szintek rögzítésében (ha egy adott
származású termék nagyobb kockázati tényezővel bír, mint a nemzeti
termelésből származó), és ezt a szabályozást az SPS egyezményben
vezetik be. Elképzelhető azonban sokkal szigorúbb szabályozás is,
amely gazdaságilag nehezen támogatható, ezt «fordított
megkülönböztetésnek» nevezik.
Tehát,
ha egy előállítás
csak a nemzeti vagy helyi kereskedelem tárgyát képezi, a nem validált
jogszabályok használata, azaz a «túlságosan előíró»
formák szigorú gazdasági szempontokból nem alkalmazhatóak.
Jelenleg
ez komoly vita
tárgyát képezi az Európai Unióban a higiéniát illetően, amikor a
szabályozások az eszközhasználatra, a megoldások kötelezettségére
vonatkoznak, meghagyva az eszközválasztás jogát a vállalatoknak.
Általánosan megfogalmazva: a hivatalos szervek nem szabhatnak ki a
vállalatokra olyan költségeket, amelyek nincsenek közvetlen és
egyenes arányban a biztonság mértékével.
Nehézkes
alkalmazás
Az
alkalmazott jogszabályok
vizsgálata és validálása folyamatosan szükséges, ez soha nem is volt
és nem is lesz kérdéses. Mindez jelentősen és vitathatatlanul
meghatározza a jövő jogszabályozását és az esetek nagy részében nem
okoz nagyobb fennakadásokat, problémákat. Azonban bizonyos
korlátozások esetén ez jelentős probléma forrása lehet, és ezek a
korlátozások az esemény vagy a probléma iránti érzékenység
növekedésével kissé ingadoznak. Ráadásul, még ha a nemzeti
szabályozások megegyeznek és azonosak is egy eseményre vonatkozóan, e
szabályozások alkalmazásának módja akkor is jelentősen eltérhet az
egyes országokban.
A
szabályozások központi,
lényegi részét tekintve néhány példán keresztül bemutatjuk a fellépő
problémák sokoldalúságát. A gazdasági végrehajtó szervek munkája
során fellépő jogi bizonytalanságok elkerülésének érdekében
hangsúlyossá és szükségessé válik a Codex Alimentarius alkalmazása
még egy világos szabály alkalmazhatósága esetén is.
Néhány
példa a fellépő problémákra
Az
ellenőrzés hivatalos rendszerének egyenértékűsége
Az a
megállapítás, hogy a
kereskedelem műszaki akadályait sokkal inkább a jogszabályok
alkalmazása, semmint maguk a szabályok jelentik, már régóta ismert.
Egy egyedi és folyamatos piac működését megakadályozó műszaki
akadályok nagy része abból származik, hogy a különböző tagállamok a
közös megegyezéseket többé-kevésbé szigorú módón alkalmazzák. Ez az
oka annak, hogy 1989-ben egy ellenőrzésre vonatkozó jogszabályt
dolgoztak ki, amely kimondja és meghatározza azokat a feltételeket,
illetve az ellenőrzés kivitelezésére vonatkozó alapszabályokat,
amelyekhez egy-egy ország hivatalos szerveinek tartaniuk kell
magukat.
Világméretekben
hasonló
megállapítások vannak, és mindkét idevonatkozó egyezmény, az SPS és a
TBT is speciálisan érinti ezeket a kérdéseket. Az ellenőrzés
vizsgálata (megfelelőség-értékelés) ebben a tekintetben hasonló
fontosságú, mint maguk a jogszabályok. Mindkét egyezmény esetén
megfogalmazódott, hogy kellő szabadságot kell biztosítani az államok
számára az önigazgatásra, az alkalmazott egyenértékűségi vizsgálatok
kidolgozására. Az Európai Közösség egy közösségi felügyeleti szerv
működését dolgozta ki. A Codex Alimentarius szerint világméretekben
ez az értékelés nagyrészt kétoldalúan fog működni, az idetartozó
Tanácsok által megállapított hivatalos ellenőrző rendszerekre
vonatkozó szabályoktól kezdve az élelmiszerek importálására és
exportálására vonatkozó hitelesítésig.
Egy
kérdés azonban egyre
inkább fontossá válik, ez pedig a vállalatok és a hivatalos szervek
közötti együttműködés. Rendszerint világszinten elfogadott tény, hogy
az előállító és a forgalmazó felelőssége, hogy egy élelmiszer
megfelel-e a szabályozó intézkedéseknek, a hivatalos szervek szerepe
pedig megvizsgálni azt, hogy az előállító és forgalmazó olyan
eszközöket, eljárásokat alkalmaz-e, amelyek biztosítani képesek a
jogszabályoknak való megfelelést.
A Codex
Alimentarius által
néhány éve kidolgozott HACCP-rendszer a következő gondolatot
fogalmazza meg: az előállító szakember feladata az ellenőrző rendszer
kidolgozása, míg a hivatalos szerveké az ennek való megfelelés
vizsgálata. Tehát ez az előállító szakemberek és a hivatalos szervek
pótlólagos feladata, hiszen alapjaiban a minőségbiztosítási
rendszerek, úgymint az ISO 9000, tudatos alkalmazása mellett
lehetőséget ad az ellenőrzési terv kidolgozására, de különösen a
legmegfelelőbb és a leghatékonyabb döntés meghozatalára.
Bizonyos
termékek definíciója
A
franciák jól ismert
területe ez, csak néhány példát említve, definiálták az olyan
termékeket is, mint a vaj, kolbászhús, szörp, extraszűz olívaolaj,
méz és más termékek. Vajon jogos-e megtiltani olyan termékek
behozatalát, melyeknek az elnevezése megfelel egy adott definíciónak,
de az áru nem felel meg teljes egészében az elnevezés
alkalmazhatósági feltételeinek? Milyen törvényeket állíthatunk fel a
más országokból származó kolbászhúsra vagy kacsamájra nézve, ha más
országokban ezek az elnevezések más termékeket jelentenek? Meg kell-e
engednünk, hogy a fogyasztó ország törvénye mindig felülkerekedjen az
exportáló ország törvényein, amely így véglegesíti a kereskedelem
akadályait? Nem kellene-e inkább rugalmasan kezelni, eltörölni ezeket
a un. «recept» szabályozásokat, kifejlesztve a széles
körben kötelező címkézést az összetételre vonatkozó liberalizáció
ellenében?
Technológiai
alkalmazhatóság
Számunkra
egy eljárás, vagy
még inkább az adalékanyagok alkalmazását minden részletes vizsgálat
előtt meg kell előznie az alkalmasságát bizonyító tesztnek:
bizonyítani kell, hogy nem létezik hagyományos eszköz, gazdaságilag
elfogadhatóbb más előállítási mód. Tartósítószer alkalmazása például
semmilyen körülmények között nem lehet könnyítő megoldás, mert
részben vagy egészben átlépi a gyártás megfelelő, jól működő
higiéniás követelményeit. Minden egyéb helyzetben, amelyben
megfogalmazódik ez a gondolat, csak akkor kell ezt figyelembe venni,
amikor egészségügyi probléma merül fel, vagy a kockázati expozíciót
korlátozni kell. Ezen elmélet szerint mindaddig, amíg nem merül fel
egészségügyi probléma, az előállítók szabadon alkalmazhatnak minden
eljárást és adalékanyagot jelentőségüknek megfelelően: a szabályozás
nem lehet akadálya egy fejlesztésnek.
Nyomon
követhetőség
Elsőként
kockázatkezelésként vizsgálhatjuk. A szabályozások fontossága,
amelyek meghatározzák vagy előnyben részesítik a nyomon követést, nem
vitathatóak, mind az alulról felfelé, mind a felülről lefelé irányuló
módszer ismert. Célja behatárolni minden alapanyag eredetét
összhangban a termékdokumentációval, illetve leírással, így
biztosítva a minőségi előírásokat és a követhetőséget az előállítás
során. A minőségbiztosítási rendszer, különösen az ISO 9000
szabványon alapuló – a fejlődő országok ellenőrző rendszerei
nagyobbrészt ez alapján működnek – szerves részét képezi a
nyomon követési kötelezettség. Ez alapján történik bizonyos típusú
krízishelyzetek kezelése is, mint például a kergemarha-kór.
Mindemellett a nyomon követés is nagy fontossággal bír, hiszen ez
alapján történhet meg az, hogy vészhelyzet esetén a szakemberek vagy
szakhatóságok felszólítására visszarendelhetik az árukészletet. Ez a
magyarázata a nemzetközileg elfogadott árukészlet-számozási
rendszernek, amelyet kötelező feltüntetni az élelmiszereken.
A nyomon
követhetőséget
vizsgálhatjuk a tisztességesség, illetve az információ hitelességének
szemszögéből is. Egyre erősödik az a tendencia, hogy a fogyasztók
számára hiteles információt kell biztosítani egy termékről, pl.
eredete, előállítási, feldolgozási körülményei, azaz minden olyan
információ, amely a végtermék vizsgálata során nehezen állapítható
meg. A nyomon követés minden ismert hitelesítési rendszer szerves
részét képezi, mint pl. az eredet megnevezése, mezőgazdasági termék
vagy bioélelmiszer, de például a hentesbolt termékein megtalálható
címkézés hitelessége sem lehet akármilyen, mert ebben az esetben a
nyomon követésnek egy komoly és vitathatatlan bázison kell alapulnia,
amelyik egy teljességgel hatékony állatazonosítási rendszerrel
kezdődik. A hitelesítési rendszereknek önkéntes szinten is működniük
kell. Általában nem vagyunk kötelesek ilyen típusú garancia adására,
de ha kiadjuk, attól kezdve a szabályozás tökéletesen működik a
kölcsönös tisztesség alapján, többek között a nyomon követés pontos
és előírt szabályai szerint, amely szükséges a nemzetközi keretek
közötti kereskedelemhez.
Bizonyos
jellemzők kötelező feltüntetése egy termék életciklusával
kapcsolatosan
Megadhatjuk-e
egy
élelmiszer földrajzi származási helyét? Kezelési módját, úgymint a
besugárzásos kezelés? Megszerzési, előállítási módját, vagy azokat a
komponenseket, melyekhez valamilyen géntechnológiával módosított
szervezet alkalmazásával jutunk el, vagy az állattenyésztésben és a
tejiparban alkalmazott hormonok? A felsorolt problémák mögött
kirajzolódni látjuk korunk nagy kérdéseit. Ahhoz, hogy ezekre
válaszolni tudjunk, az alapelvekre kell hivatkoznunk. Ha egy
egészségügyi problémát meg tudunk oldani ezzel az eszközzel, akkor mi
a teendő? Ilyen esetek kétségkívül ritkán fordulnak elő (példa erre a
BSE), de a jogi szabályozás megalapozása nem lesz nehéz. Választ ad-e
arra a kérdésre, amely úgy ismert, mint «a fogyasztók
aggodalma», amely nem tekinthető egészségügyi problémának, de
szinte közismert? A feljebb közölt példák nagy részénél ez a helyzet
áll fent: egy termék besugárzásos kezelésének körülményei nem
ártalmasak az egészségre. Hormonok vagy géntechnikával módosított
szervezetek alkalmazása, amelyekről egyre több helyen hallunk, nem
okoznak problémát. Minden egyes esetben igen erős követelés, igény
merül fel a fogyasztók részéről az információ iránt. Az ilyen
összetevők, eljárások alkalmazásának megtiltása a WTO túlzott
közbeavatkozásának minősülne. A kötelező címkézés a TBT egyezmény
keretein belül elfogadható lenne, hiszen a megfogalmazott cél a
fogyasztók egy részét megnyugtatni, akik az információ birtokában már
szabadon dönthetnek a szóban forgó élelmiszerek elfogyasztásáról.
Ebben az esetben az ellenőrzés kérdése merül fel. Mindenki tudja,
hogy annak megállapítása, hogy egy termék előállítása milyen módon
történt, nehézkes, egyes esetekben lehetetlen. Megvalósítható-e, hogy
egy jogszabályozás ne csak arra kötelezze a termék eladóját vagy
feldolgozóját, hogy megjelölje az adott áru előállítási módját
(növekedési hormonok használata, amelyeknek a kimutatása nehéz), de
adja meg, hogy melyik országból származik az adott áru, hivatalosan
alkalmazható-e ott a kérdéses eljárás? Ez a kérdés, valamint az
előzőekben feltett, még nem merült fel a WTO tárgyalásai során.
Óvatosság
elve
Ez az
elv az utóbbi időkben
került előtérbe. Azt jelenti, hogy minden egyes alkalommal, amikor
nem áll rendelkezésünkre a megfelelő tudományos alapokon nyugvó
tájékoztatás, információ egy eljárás, anyag, összetevő vagy más dolog
veszélyességéről, akkor inkább tartózkodjunk tőle. Első közelítésben,
amely általánosan alkalmazott, ez az eljárás érthető, de kissé túlzó.
Nagyon sokféle eljárás létezik és alkalmazzák napjainkban, amelyek
soha nem képezték tárgyát határozott becsléseknek, vagy nem voltak
kérdésesek. Minden egyes alkalommal azonban, amikor egy adott
eljárásra vonatkozó tudományosan kielégítő szokásos becslések kapcsán
kérdések merülnek fel bennünk, ez az elv komoly létjogosultságot kap.
Az
adalékanyagok
engedélyezési eljárására vonatkozóan is ugyanezeket az intézkedéseket
kell végrehajtani? Egy gazdaságilag elfogadható előállítási rendszer
– mely a csúcstechnológia igénybevétele nélkül került
kidolgozásra – alkalmazásakor nem kellene-e körültekintőbbnek
lennünk? A környezetvédelemre vonatkozó óvintézkedések ebben a
kérdésben is folyamatos tárgyalások alapját képezik. Ez lesz a fő
témája egy olyan tárgyalássorozatnak is, amelyet a Codex
Alimentariusnak is tartalmaznia kell.
Codex
Alimentarius
Az ENSZ
Élelmezési és
Mezőgazdasági Szervezete (FAO), valamint a WHO 1962-ben létrehozta a
Codex Alimentarius vegyes programot, amelynek a célja megfogalmazni
és kidolgozni azokat a normákat, direktívákat, ajánlásokat az
élelmiszerekre vonatkozóan, amelyek segítségével biztosítható «a
fogyasztók egészségének védelme és a kereskedelemben a tisztesség
elve», valamint «irányítani és elősegíteni az
élelmiszerekkel kapcsolatos igények, definíciók megfogalmazását,
alkalmazását, harmonizációját, így támogatva a nemzetközi
kereskedelmet».
Ez
végeredményben
szabályozási modellként a kormányzatok rendelkezésére áll. Hatékony
alkalmazásuk kérdése az államok kezében van, hiszen ők döntik el,
hogy beágyazzák-e nemzeti törvényrendszerükbe vagy sem. Azonban a TBT
és az SPS egyezmények előzőekben leírt alkalmazása megváltoztatja a
szerepeket, hiszen a megfelelő normák és nemzetközi ajánlások
példaként szolgálnak a helyesen megalapozott nemzeti törvényhozás
kialakítására. Az SPS egyezmény szó szerint idézi a Codex
Alimentarius keretében megfogalmazott szöveget.
Konkrétan
ez azt jelenti,
hogy minden nemzeti szabályozás, amely megfelel a Codex egy
szövegének, eleve úgy tekinthető, hogy nem akadályozza a nemzetközi
kereskedelmet és fordítva, minden olyan nemzeti szabályozás, amely
szövegében nem felel meg a Codex szövegének (vagy azért, mert nem
létezik, vagy azért, mert az intézkedések különböznek) indokoltnak
kell lennie. Más szavakkal, ha a Codex szövege egy ország által
elfogadott, az adott országnak el kell fogadnia ennek következményeit
is. Ebből az következik, hogy az aktív részvétel a Codex Alimentarius
kidolgozásában rendkívül fontos, hiszen az abban megfogalmazottak
tulajdonképpen az igényeink kinyilvánulását jelentik.
|