Gasztronómia
A leghíresebb spanyol ételek a paella (sáfrányos rizsben hal, kagyló, szárnyashús), az escudella (erősen fűszeres disznókolbász, szalonna, oldalas és főtt marhahús káposzta, borsó, fehér bab, krumpli keverékében), a gazpacho (pürészerű étel, nyers paradicsom, uborka, paprika, fokhagyma és tonhal ecettel ízesítve) és a chorizo, de nem fogunk csalódni, ha valamilyen sültet, levest, halat vagy babételt kóstolunk meg. Például az asztúriai fabada-t és calvost. És ne feledkezzünk meg a finom borokról sem. Délen elsősorban vörösbort igyunk. Az étkezési időpontok jelentősen eltérnek az itthonitól, 14-16 óra között ebédelnek és 22-23 óra között vacsoráznak. Aki igazán meg akarja ismerni az ételeiket, italaikat, keresse a helyi kocsmákat, kellő körültekintéssel hagyatkozhat a pincérre, nem fog csalódni. Levesek nem jellemzőek, inkább az előételt (entremes) kedvelik. Változatos zöldségféléket, salátákat esetleg csípős szárazkolbászt, vagy nyers sonkát (japon serráno – ezt próbáljuk ki!) szolgálnak fel elsőként. Tengeri ország lévén a halnak annyiféle fajtáját, elkészítésük annyi változatát tapasztalhatjuk meg, ami nálunk elképzelhetetlen. Főleg a sikátorok, kikötők kis éttermeit keressük, a nemzetközi étkeket bárhol megkaphatjuk. Süteményeik finomak, a miénknél édesebbek, sokféle mézes süteményt árulnak.
www.spanyolkonyha.lap.hu | | | |