Az illatpiramis ábrázolási módszerének eredete
Az idő múlásával a parfüm illata változik a bőrön, mivel az egyes alkotóelemek rendre elpárolognak. Az illatkompozíció párolgást befolyásoló összetevőit és ezek kibontakozásának sorrendjét rendkívül érzékletes formában szemlélteti az úgynevezett illatpiramis:
FEJILLAT (citrom, bergamott, borsos menta)
SZÍVILLAT (jázmin, illatvirág, zöldtea)
ALAPILLAT (cédrusfa, mósusz)
Ezen háromsávos ábrázolási módszer kidolgozása William A. Poucher nevéhez fűződik. A 1920-as évek óta van használatban és a modern parfümgyártás egyik alapvető ismertetőjegye.
A fejillatok kategóriájába a leggyorsabban elpárolgó összetevők kerültek . Ezek nyújtják az első benyomást ››könnyed, rendkívül illékony aromák, amelyek 5-30 perc alatt elenyésznek és egyben segítenek palástolni az alkohol szagát.
Szerepük hasonló ahhoz, mint egy dal esetében az első dramatikus akkordoké: hamar átadják helyüket a kompozíció legfontosabb illatjegyeinek - a szívillatoknak.
Gyakran ezek már kezdetektől fogva ott lappanganak, azonban 10-30 perc kell nekik ahhoz, hogy valóban kibontakozzanak a bőrön.
Ezek azok az illatjegyek, melyek által az adott parfüm
besorolható egy-egy illatcsaládba
(virágos, keleties, citrusos, fás, gyümölcsös, ...).
A végső alapillat csak jó pár óra elteltével válik érezhetővé ›› ezek ugyanis a legnagyobb molekulasúlyú illatanyagok. Lényeges jellemvonásuk, hogy fixáló anyagokként szolgálnak: lelassítják a könnyebb jegyek párolgását és stabilitást kölcsönöznek nekik. Ezek aromája érezhető a legtovább.
Az alapillat akár egy napig is a bőrünkön marad.
Az illatkompozíciók akár több száz illatjegyet is tartalmazhatnak, ezért általában csak a legdominánsabbakat tüntetik fel a piramison.
Néhány illatjegy a legillékonyabbal kezdődően:
1.citrusos jegyek (pl. grépfrút, bergamott, citrom)
2. gyógyfüves jegyek (pl. menta, rozmaring)
3. zöld jegyek (pl. levelek, frissen vágott fű)
4. aldehides jegyek (szintetikus lágy virágillat, inkább a női parfümökre jellemző)
5. gyümölcsös jegyek (pl. ananász, dinnye, szeder)
6. virágos jegyek (pl. levendula, rózsa)
7. fűszeres jegyek (pl. bors, fahéj)
8. fás jegyek (pl. szantálfa, cédrusfa)
9. balzsamos jegyek (pl. bizonyos fák gyantaszerű nedve)
10. édes jegyek (pl. vanília, tonkabab)
11. mohás jegyek (pl. tölgymoha)
12. állati eredetű jegyek (pl. mósusz, ámbra)
|