Mézeskalács házikó 1.
Kiváló ajándék, ha jól sikerül! Miért is ne sikerülne egy jó recepttel és egy remek szabásmintával?
Hozzávalók:
Tészta: - 1 kg liszt - 30 dkg porcukor - 2 csapott kávéskanál szódabikarbóna, - 1 csomag mézeskalács fűszerkeverék - 6 dkg vaj - 2 tojás - 4 tojássárgája - 1 bögre méz - szabásminta
Cukormáz: - 2 tojásfehérje - 40 dkg porcukor
Díszítés: - színes cukorka, dió, mandula, aszalt gyümölcs
Másképp: - a tésztába 5 deka kakaóport dolgozunk bele - a cukormáz készülhet: 40 deka porcukor, pár csepp citromlé, 1 kávéskanál (tubusos)majonéz, 3 evőkanál víz (esetleg több, ha igényli)
Elkészítés:
- A mézet és a vajat külön-külön megmelegítjük. - Valamnnyi hozzávalót összegyúrjuk. Alaposan meg kell dolgozni, hogy összeálljon, de vizet akkor se tegyünk hozzá! - A tésztát pár órára pihentetjük a hűtőben. Legjobb előző nap elkészíteni.
- Lisztezett deszkán kisujjnyi vékonyságúra nyújtjuk. - A szabásminta alapján késsel kivágjuk a házikó darabjait, és sütőpapírral bélelt tepsiben kisütjük. A tepsiben lazán helyezzük el a lapokat, mert megkelnek kissé. - Előmelegített sütőbe toljuk, közepes fokozaton sütjük. Vigyázat, hamar pirul!
 - Ha megsült azonnal levesszük a sütőbádogról, és nedves konyharuhára fektetjük. Így könnyebben elválik majd a papírról. - Két tojásfehérjét a fele porcukorral elkezdünk verni, majd hozzáverjük a többi cukrot is, amíg kemény habbá válik.
 - Két uzsonnászacskót egymásba csúsztatunk, a dupla zacsi sarkán pici lyukat vágunk, és az összeillő darabok szélére nyomunk belőle. - Mindig csak két darabot ragasztunk össze a cukormázzal, támasszuk ki, amíg megszilárdul.
- Amikor készen áll a házikó, tovább díszítjük a maradék cukormázzal.
 - A vizes-majonézes cukormáz készítése robotgéppel a legegyszerűbb. A hozzávalókat 4-5 percen keresztül keverjük. Mézsűrűségűvé kell válnia.
Sok sikert!

Mézeskalács házikó 2.
Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt, 15 dkg porcukor, egy csapott kávéskanál szódabikarbóna, fél csomag mézeskalács-fűszerkeverék, 3 dkg margarin, egy tojás, két tojássárgája, 125 ml méz.
A díszítéshez: egy tojásfehérje, 20 dkg porcukor, színes cukorka, napraforgómag, dió, mandula.
A mézet és a margarint megmelegítjük. Az összes hozzávalót egyszerre összegyúrjuk. Lassan áll össze a kezünk melegétől, de ne tegyünk hozzá vizet. A mézes tésztát pár órán keresztül pihentetni kell a hűtőben, mielőtt kinyújtjuk, és formákat szaggatunk belőle, de fóliába csomagolva a hűtőben néhány napig is eláll. Egyszerre csak kis darabot vegyünk ki a hűtőből. Lisztezett deszkán kisujjnyi vékonyságúra nyújtjuk. Késsel kivágjuk a házikó egyik oldalát, és sütőpapírral bélelt tepsiben kisütjük. Sorban elkészítjük a ház minden darabját, ha maradt még tészta, kis gyerek- és boszorkányalakot is kivághatunk.
Készítsünk előre kartonsablonokat! A ház oldalához ajánlott legkisebb méret két darab 15x11 cm-es téglalap, illetve két darab 11x11 cm-es négyzet az elejéhez és hátához, a tetőhöz két darab 15x7 cm-es téglalap. Ne felejtsünk el kis ablak- és ajtónyílást, a két tetőelemre pedig kis kéménylyukat vágni. A tepsiben lazán helyezzük el a lapokat, mert megdagad a tészta. Megkenjük tojásfehérjével, és belenyomkodjuk a díszeket: a tetőre mandula- vagy fél diódarabokat, az oldalára színes cukorkákat (zizi, franciadrazsé). Előmelegített sütőbe toljuk, közepes fokozaton sütjük, vigyázzunk, mert hamar megpirul. Azonnal levesszük a sütőbádogról, és konyharuhára fektetjük. Egy tojásfehérjét kemény habbá verünk, és beledolgozunk 20 dkg porcukrot. Nejlonzacskóba kanalazzuk, a sarkán pici lyukat vágunk, és az összeillő darabok szélére nyomunk belőle. Mindig csak két darabot ragasztunk össze a cukormázzal, fogjuk, amíg megszilárdul. Amikor készen áll a házikó, tovább díszíthetjük a maradék cukormázzal. A tetőn lévő lyukba állítjuk a gyertyát, illetve ha több van, a házikó elé sorakoztatjuk őket.
|