A kókuszpálma feltehetően Polinéziából származik, de ma már a trópusi partvidékeken mindenütt elterjedt. A kókuszdió tulajdonképpen ennek a pálmának a magja. Ezt a magot egy vastag rostos burok veszi körül, amely az éréssel sárgára színeződik. Ezt a burkot eltávolítják, így e nélkül kerül Magyarországra a kókuszdió. A benne lévő lé nem az igaz ízletes kókusztej, mivel az az éretlen, zöld kókuszban található. A kókuszdió egyik végén 3 csíranyílás található. Ezeken a pontokon könnyen kifúrható vagy nagyobb szöggel átlyukasztható a héj. Az így kapott lyukon kifolyatjuk a kókusz levét. Ezután a kókuszt konyharuhába tekerjük és kemény alátétre helyezve kalapáccsal feltörjük. A töredékekből kés segítségével kipattinthatjuk a fehér bélszövetet. Ezen a bélszöveten barna hártya található, amit rajta hagyhatunk. |
| |