|
A muffinsütéshez szükséges:
• Muffinforma: a 12 mélyedésest ajánlom (a mélyedések 1 dl űrtartalmúak), a receptek általában ehhez készülnek. A forma lehet teflonbevonatú, vagy szilikon. • Papírkapszli: kibélelhetők vele a forma mélyedései. Papírboltban, konyhafelszerelési boltban kapható, vigyázzunk, hogy a forma mélyedéseihez megfelelő méretet válasszuk! Hiányában a formát ki kell kenni vajjal , hogy a sütik könnyen kijöjjenek.(a papiros verzió szebb ,de a a vajas egyszerübb)
Összeállítás és sütés: Először a száraz hozzávalókat (liszt, sütőpor, fűszerek, darabos ízesítők) mérjük egy tálba, majd hozzátesszük a folyékonyakat (édesítőszer, tej, kefir, joghurt, tojás, olaj). Fakanállal is összekeverhető, de egyszerűbb az elektromos habverő, krémkeverő vagy tésztakeverő lapátjával, ezzel csak fél perc. A gyümölcsöt (meggy, alma, málna ...) a végén, fakanállal, laza mozdulatokkal keverjük a tésztába, hogy össze ne törjön! A tésztát a kikent, vagy papírkapszlival bélelt mélyedésekbe kanalazzuk. A mélyedéseket csak kétharmad részig töltsük meg, mert a tészta a sütőben megnő! Ha kisebb mennyiséget készítünk és néhány mélyedés üres marad, ezeket töltsük meg vízzel! A muffint előmelegített sütőben süssük 175 fokon 20 percig, (gázsütőn 3. 4. fokozat, az idő kisebb muffinok esetén 5-6 perccel kevesebb, nagyobbaknál 5-6 perccel több). A sütőajtót 15 percig ne nyissuk ki, így a tészta nem esik össze! Légkeveréses sütőben lesz a legszebb. Akkor jó, ha a tészta nem ragad a beleszúrt fogpiszkálóra és a teteje szép piros. A muffinokat hagyjuk a formában 5 percig hűlni, ezután könnyen kivehetők belőle. A muffin frissen, melegen a legfinomabb. Szénhidrát- és energiatartalmát természetesen figyelembe kell vennünk. Kínáljuk meg a családot is. Nekik is ízleni fog és a mi vércukrunkat sem emeli annyira!
Az édes alaprecept • 25 dkg liszt (teljes kiőrlésű lisztből nagyon finom!) • 1 csomag sütőpor • 1 csipet só • 2,5 dl tej • 1 dl étolaj (vagy 12,5 dkg olvasztott vaj) • 2 tojás • 2,5 evőkanál folyékony édesítő
Az édes alapsütemény energiatartalma: 2125 kcal (177 kcal/db), szénhidráttartalma 204 g (17 g/db)
Amit hozzáadhatunk • 2 teáskanál őrölt fahéj, 25 dkg kockára vágott alma (183 kcal/db, 18 g/db) • 25 dkg kockára vágott narancs, reszelt narancshéj (185 kcal/db, 19 g/db) • 10 dkg apróra vágott diétás étcsoki, 10 dkg durvára vágott dió (278 kcal/db, 22 g/db) • 1 citrom reszelt héja, 2 citrom kifacsart leve (180 kcal/db, 17 g/db) • 20 dkg magozott meggy, 1 kávéskanál rumaroma (185 kcal/db, 19 g/db) • 4 dkg kakaópor, 5 dkg mazsola (204 kcal/db, 21 g/db) • 30 dkg málna, 1 pohár diétás málnás joghurt (a joghurtos-gyümölcsös muffinokhoz tejből csak 1 dl szükséges !) (184 kcal/db, 17 g/db)
Sós alaprecept:
• 25 dkg liszt ß 1 csomag sütőpor • 2 csapott teáskanál só ß 1 pohár kefir • 1 dl olaj ß 2 tojás • 1,5 dl tej
A sós alapsütemény energiatartalma: 2144 kcal (178 kcal/db), szénhidráttartalma 207 g (17 g/db)
Amit hozzáadhatunk • 10 dkg kockára vágott sajt, bors, szerecsendió, 2 szál karikázott újhagyma (215 kcal/db, 18 g/db) • 15 dkg kockára vágott juhsajt, 15 db karikázott olajbogyó (232 kcal/db, 18 g/db) • 15 dkg kockára vágott sonka, 1 evőkanál tormakrém (200 kcal/db, 17 g/db) • 15 dkg füstölt sajt, kapor, petrezselyemzöld (222 kcal/db, 17 g/db)
Ennek a sütinek 1000+1 verziója létezik ,használd a fantáziád ,de ha ennyire nem vagy vakmerő leírok majd pár jó receptet hozzá! | |