Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 

 

 

 

 

 

 

                              

 

 

Sziasztok itt

 

Vendégkönyve

Várom a hozzászólásotokat tetszés,illetve nem tetszést egyaránt..:)

 

 

 

 

 

 épeim

 

           

 

 

Üdvözöllek!

Érezd jól magad nálam.

Ez a te oldalad is...

 Ha tetszik gyere máskor is..:)

 

                

 

 

 

 

Minden egyhelyen...

 

 

                 
             



 

 Baba-Mama sarok:

Várandósság

Csecsemő és kisgyermek

Gyerekek mondták..:)

Gyerek versek,mesék

Kifestők

Angol munkafüzet kisiskolásoknak

Iskoláskor

Serdülőkor

Gyermek nevelés(szellemtudományi szempontból)

 

 

 

Filmkereső

 

 Kedvenc oldalaim:

Msn Smylik

Játék magyarítások

Kínai horoszkóp

Torrent oldalak

Nők lapja café

Babanet

Baba ápolás

Anya lap

Honosító műhely

Gyógyszerekről

Távoktatás

 

 

0
7 8 9 /
4 5 6 *
1 2 3 -
0 +/- . +
C
=

 "Az igazság olyan, mint egy fényes csillag.

 A szobában lévők számára látható,

 de mindegyikük más szemszögből látja."

                                                                                                                     


Holdfázis

Online rádióhallgatás:

Can't Help Falling In Love-A*Teens
Music by "Everything..."

Nyers ételek:


Karfiol nyerskoszt

30 dkg karfiol, 30 dkg sárgarépa, 4 ek olivaolaj, citromlé, cukor, só, 1 ek finomra vágott petrezselyemzöld, 1 ek apróra vágott kapor.
A karfiolt egészen kicsi rózsákra szedem, a répát pedig lereszelem. A többi hozzávalóból egy marinádot keverek és a nyers kosztot ebben hagyom összeérni.



Vöröskáposzta kecsketáp

25 dkg vöröskáposzta, 15 dkg alma, só, 1 tk olivaolaj, cukor, citromlé.
A káposztát finomra vágom és kevés sóval besózom. Összekeverem a reszelt almával, kevés cukorral, olajjal, sóval és a citromlével, majd hagyom jól összeérni.



Orosz céklasaláta

25 dkg cékla, 2 alma, 5 dkg dióbél, 1 gerezd fokhagyma, só, bors, cukor, citromlé, 6 dkg majonéz, kapor.
Lereszelem a céklát, az almát, a fokhagymát és összekeverem a darált dióval. Sóval, borssal, cukorral, citromlével ízesítem, majd elkeverem a majonézzel. A tetejét megszórom finomra vágott kaporral.






Panírozott vegi ételek:


Rántott karfiol

Fél kg karfiol, 2 tojás, zsemlemorzsa, liszt, olaj.
A karfiolt rózsáira szedem és sós lobogó vízben 2-3 percig főzöm. Lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatom. Forró olajban mindkét oldalát szép aranysárgára sütöm. Rizzsel és tartárral tálalom.



Rántott brokkoli (broccoli)

A rántott karfiollal megegyező módon készül.



Rántott spárgafejek

A "Rántott karfiol"-lal azonos módon készül.



Rántott gomba (gombafejek rántva)

Fél kg gomba, 2 tojás, zsemlemorzsa, liszt, olaj.
A gombákat megtisztítom, a szárát eltávolítom (ezt más ételhez használom fel). Sózom, majd lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatom. Forró olajban mindkét oldalát szép aranysárgára sütöm.



Rántott gombafejek sajttal töltve

Fél kg gomba, 2 tojás, zsemlemorzsa, liszt, 10 dkg reszelt trappista, olaj.
A gombákat megtisztítom, a szárát eltávolítom (ezt más ételhez használom fel). Az üregekbe reszelt sajtot tömködök. Sózom, majd lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatom. Forró olajban mindkét oldalát szép aranysárgára sütöm.



Rántott hagymakarikák

4-5 nagy fej hagyma, liszt, tojás zsemlemorzsa és olaj a kisütéshez.
A hagymákat 7-8 mm castag szeletekre vágom és karikákra szedem. Lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatom. Forró olajban mindkét oldalát szép aranysárgára sütöm. Rizzsel és tartárral tálalom.



Rántott camembert
Rántott sajt
Fokhagyma sörtésztában (Orly)
Juhsajt szezámos panírban






Tojásételek:


Tojáspörkölt



Tojáskrokett

4 tojás, 1,5 dkg vaj, liszt, 1,5 dl tej, só, bors, 2 dkg zsemlemorzsa, 1 tojás a panírozáshoz, 10 dkg zsiradék.
A keményre főzött tojásokat vékony szeletekre vágom. A lisztbol, a vajból és a tejbol besamelt készítek. Hozzáadom a tojásszeleteket és egy kanálnyi zsemlemorzsát. Sózom, borsozom. Kiholés után kroketteket formázok belole, tojásba és zsemlemorzsába forgatom, majd forró zsiradékban kisütöm. Sóskafozelékre kiváló feltét.



Gombás erdei tojáslepény átsütve

10 dkg vaj, 3 ek liszt, 1,25 dl tej, 3 tojás, só, 20 dkg erdei gomba, fél dl olaj.
Az erdei gombát az olajon megpirítom. A lisztből, a vajból és a tejből besamelt készítek. Kihülés után hozzákeverem a tojássárgáját, sózom és hozzákeverem a felvert fehérjét. Egy serpenyőben 4 lepényt sütök belőle. Három lepényt megtöltök apróra vágott, párolt gombával, a negyedik lepénnyel pedig betakarom. Sütőben átsütöm.



Sült paprika tojással

2 paprika, 4 tojás, 4 dkg vaj, petrezselyemzöld, fuszerpaprika.
A paprikákat kicsumázom és felszeletelem, majd a vajban mintegy 10 percig párolom, a végén sózom. A tojásokat felverem, sózom, összekeverem a finomra vágott petrezselyemzölddel és a paprikára öntöm. Állandóan kevergetve hagyom megszilárdulni. Tálaláskor pirospaprikával szórom meg.



Tojásos pogácsa

5 tojás, 10 dkg gomba, 1 kis fej hagyma, 1 tojás, 1 zsemle, tej, zsemlemorzsa, só, bors, zsíradék.
A tojásokat megfőzöm, megtisztítom, majd ledarálom a tejben áztatott zsemlével együtt. A zsírban megpárolom az apróra vágott gombát, hozzáadom a finomra vágott hagymát, a sót, a borsot és egy nyers tojást. Jól összekeverem, pogácsákat formálok belőle, megforgatom zsemlemorzsában és forró zsírban kisütöm.
Nagyon finom főzelékfeltétnek.



Gombával töltött tojás

8 tojás, 30 dkg erdei gomba, tej, (a besamelhez: 1 dkg vaj, 1 dkg liszt, 1 dl tej), 1 dl tejföl, 2 ek liszt.
A keményre főzött tojásokat kettévágom és a sárgáját óvatosan kiveszem, majd áttöröm. A hozzávalókból elkészíten a besamelt, elkeverem a sárgájával, a pirított gomba felével és annyi tejjel, hogy egy lágy tölteléket kapjak. A fél tojásokat ezzel a masszával púposan megtöltöm és egy tűzálló tálba rakom. A maradék gombát liszttel megszórom, kissé megpirítom, kevés vizet és a tejfölt hozzáadva összefőzöm. Leöntöm vele a töltött tojásokat és sütőben összesütöm.






Töltött dolgok:


Paradicsomkosárkák

5 (4-6) paradicsom, 2-3 paprika, 2 keménytojás, citromlé, 1/2 csemege uborka, só, paprika, majonéz.
A paradicsomokról levágok egy fedelet és a húsát kikaparom, majd a belsejét citromlével öntöm le. A paprikákat vékony csíkokra vágom és rövid ideig párolom, majd elkeverem az apró kockákra vágott tojásokkal, uborkával és paradicsomfedelekkel. Ízlés szerint sóval, paprikával és majonézzel ízesítem. A masszát a paradicsomokba töltöm és lehűtve, szépen díszítve tálalom.



Sajtos körte
Rokfortos körte






Szójaételek:


Falafel

25 dkg szójabab, vagy csicseriborsó, 4-5 gerezd fokhagyma, késhegynyi sütopor, 1 mk fuszersó, só, olaj.
A hüvelyest bő vízben puhára főzöm, majd leszűröm. Ledarálom, majd elkeverem a zúzott fokhagymával, a sütőporral, sóval és a fűszersóval, 2-3 ek olajjal. Nedves kézzel diónyi gombócokat formálok belőle. Forró olajban szép pirosasbarnára sütöm, majd lecsepegtetem. Hidegen, vagy melegen egyaránt fogyasztható.



Magyaros szójapörkölt

50 dkg szójakocka, 3 ek olaj, 3 hagyma, 1 paradicsom, 1 paprika (télen 3 EK lecsó), 3 EK paprika, 3 gerezd fokhagyma, köménymag, só.
A szójakockát vízben beáztatom és előírásszerűen előkészítem. Az olajon aranysárgára pirítom az apróra vágott hagymát, rászórom a paprikát, majd azonnal a szójakockákat is. Sózom és tovább párolom. Kis folyadékot öntök rá, majd lefedve párolom. Mintegy 10 perc után hozzáadom a felcsíkozott paprikát és a felkockázott paradicsomot, a köményt és a zúzott fokhagymát. Kis vízzel lefedve kis lángon készre főzöm. Tarhonyával, vagy rizzsel tálalom.



Szójafasírt

25 dkg szójagranulátum, 4-5 gerezd fokhagyma, 1 tojás, 2 ek vágott petrezselyemzöld, 1 beáztatott zsemle, 2 kk pirospaprika, fél mk bors, 1 mk fűszersó, só, olaj.
A szójagranulátumot és a zsemlét beáztatom, majd kifacsarom. Ledarálom, majd elkeverem a zúzott fokhagymával, tojással, a vágott petrezselyemzölddel, a paprikával, sóval és a fűszersóval, 2-3 ek olajjal. Nedves kézzel félöklömnyi fasirtokat formálok belőle, forró olajban szép pirosra sütöm, majd lecsepegtetem. Hidegen, vagy melegen egyaránt fogyasztható.






Teljes kiőrlés:


Teljes kiőrlésű kenyér

Fél kg teljes kiőrlésű búzaliszt, 12,5 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt, 2 dkg friss élesztő, 2 tk cukor, 1 tk tengeri só, 3 ek extra szűz olivaolaj.
A liszteket egy tálba teszem és sütőben 50 fokon előmelegítem. A közepébe egy mélyedést csinálok, belemorzsolom az élesztőt, a cukrot és kevés langyos vizet, egy villával elkeverem, majd a tetejére kevés lisztet szórok és egy kendővel letakarom. Meleg helyen negyed óráig kelesztem. Hozzáadok negyed liter meleg vizet és az olajat, majd a robotgép dagasztójával sima tésztává dagasztom. Fél óráig kelesztem, míg a duplájára nem dagad. Újra kissé átgyúrom, majd egy kizsírozott sütőlemezre téve előmelegített sütőben 200 fokon kb 50 percig sütöm.



Teljes kiőrlésű zsemle

60 dkg kg teljes kiőrlésű búzaliszt, 2 dkg friss élesztő (vagy egy csomag szárított), 2 tk cukor, 1 tk tengeri só.
A lisztet egy tálba teszem és sütőben 50 fokon előmelegítem. A közepébe egy mélyedést csinálok, belemorzsolom az élesztőt, a cukrot és kevés langyos vizet, egy villával elkeverem, majd a tetejére kevés lisztet szórok és egy kendővel letakarom. Meleg helyen negyed óráig kelesztem. Hozzáadok negyed liter meleg vizet és a robotgép dagasztójával sima tésztává dagasztom. Fél óráig kelesztem, míg a duplájára nem dagad. Újra kissé átgyúrom, majd zsemléket formálok belőle és egy kizsírozott sütőlemezre téve mintegy 10 perces formakelesztés után előmelegített sütőben 200 fokon kb 30 percig sütöm.



Teljes kiőrlésű lángos

Fél kg teljes kiőrlésű búzaliszt, 1 cs élesztőpor, 1 kk só, 4 dl langyos víz, bőven napraforgóolaj a kisütéshez.
A teljes kiőrlésű lisztet egy tálba szitálom és elkeverem az élesztővel, valamint a sóval. A vízzel az egészet egy sima tésztává keverem. Konyharuhával letakarom és meleg helyen 20-30 percig kelni hagyom. Olajos kézzel öklömnyi tésztadarabokat tányérméretűre húzok. Egy nagy lábasban olajat hevítek és a lángosokat óvatosan ráengedem az olajfelületre. Egy perc múlva megfordítom és a másik felét is aranysárgára sütöm. Az olajból kivéve lecsepegtetem.



Teljes kiőrlésű goffri (gofri)

3 tojás, 15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 1 tk tengeri só, 2,5 dl tej.
A tejet, tojást és sót mixerben elkeverem a liszttel és fél órán állni hagyom. Gofrisütőben kisütöm.






Müzli, müzlis ételek:


Hajdinamüzli

20 dkg hajdina, 5 dkg mogyoró, 2 alma, 5 dkg mazsola, 2 dl sürített tej, 2 ek méz, 6 szem sárgabarack.
A hajdinát forró vízzel leöblítem, lecsepegtetem és egy teflonserpenyoben megpirítom. Az almát meghámozom, lereszelem és elkeverem az őrölt mogyoróval, a mazsolával és a sürített tejjel. Ízlés szerint mézzel édesítem. A barackot kimagozom, hasábokra vágom és a müzlihez adom.



Müzlicopf

40 dkg teljes kiőrlésű tészta (lásd kenyérsütés), 23 dkg gyümölcsös müzlikeverék, 1 tojássárgája, 1 ek tejszín.
A megkelt tésztába belekeverek 20 dkg müzlikeveréket, háromfelé osztom és copfot fonok belőle. A copfot kiolajozottt sütőlemezre fektetem és lefedve 30 percig kelni hagyom. A tojássárgáját és a tejszínt villával felverem, bekenem vele a copfot, rászórom a maradék müzlit és előmelegített sütőben mintegy 200 fokon fél óra alattt megsütöm.



Crunch-müzli

30 dkg zabpehely, 5 dkg napraforgómag, 5 dkg mogyoró, 5 dkg tökmag, 3 ek méz, 3 ek szezámmag.
Összekeverem a zabpelyhet és a magokat. A mézet elkeverem 1 ek vízzel és a magokhoz keverem. Egy sütőlemezre szórom és a sütőbe tolom. 175 fokon 40 percig barnítom, miközben néha átforgatom.



Müzlis vaj

15 dkg puha vaj, 2 ek lekvár, 5 dkg gyümölcsös müzlikeverék.
A vajat elkeverem a lekvárral, majd összekeverem a puha vajjal.



Málnás müzli

2 ek zabpehely, 1 ek búzacsíra, 1 tk méz, 1/8 liter sovány tej, 10 dkg fagyasztott málna.
A felengedett málnát elkeverem a mézzel és a tejjel, majd megszórom zabpehellyel és búzacsírával.



Narancsos müzli

2 ek zabpehely, fél pohár sovány joghurt, 1 tk méz, fél narancs.
A joghurtot elkeverem a mézzel, majd a narancsdarabokkal, illetve a zabpehellyel.



Alma-hajdina müzli

1 ek zabpehely, 1 ek hajdinapehely, 1 dl tej (1,5 %-os), 1 alma.
Összekeverem a gabonapelyheket a tejjel, majd hozzáadom a kimagozott, apróra vágott almát.



Körte-hajdina müzli

Az "Alma-hajdina müzli"-hez hasonlóan készül 1 körtével.



Nektarin-hajdina müzli

Az "Alma-hajdina müzli"-hez hasonlóan készül 2 nektarinnal.



Szőlő-hajdina müzli

Az "Alma-hajdina müzli"-hez hasonlóan készül 10 dkg piros szőlővel.



Mogyorós energiagolyók

15 dkg orölt mogyoró, 15 dkg apróra vágott datolya, 10 dkg mazsola, 10 dkg füge, 1 tk ánizs, 1 tk szentjánoskenyérpor, 1 ek méz, 1 citrom reszelt héja.
A hozzávalókat masszává gyúrom, golyókat gyúrok belőle, amelyeket pirított szezámmagba forgatom.






Vegi kencék kenyérre:


Hagymakenő
Zöldborsos camembertkrém
Camembert-túró kence
Babos krém
Paradicsompüré kenő






Gombaételek:


Vadászmártás

25 dkg gomba, 1 közepes hagyma, 1 sárgarépa, 2 gerezd fokhagyma, 60 dkg húsos szalonna, fél liter zöldségleves, 1,5 dl vörösbor, 1-2 ek konyak, 1,5 dl tejszín, 1 ek paradicsompüré, só, bors.
A gombát megtisztítom és szeletekre vágom, a szalonnát, a répát, a hagymát és a fokhagymát felkockázom. A szalonnakockákat kiolvasztom és a felkockázottakat addig párolom benne, míg a hagyma üveges nem lesz. Belekeverem a paradicsompürét és kicsit megpirítom. A borral felöntöm, tovább párolom és kissé lepirítom. Zöldséglevessel öntöm fel, majd a felére befőzöm és belekeverem a tejszínt. Sóval, borssal és konyakkal ízesítem.



Rántott gomba (gombafejek rántva)

Fél kg gomba, 2 tojás, zsemlemorzsa, liszt, olaj.
A gombákat megtisztítom, a szárát eltávolítom (ezt más ételhez használom fel). Lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatom. Forró olajban mindkét oldalát szép aranysárgára sütöm. Rizzsel és tartárral tálalom.



Gombafasírt

1 kg csiperke, vagy más gomba, 1 fej hagyma, 3 tojás, 20 dkg zsemlemorzsa, egy csokor petrezselyemzöld, 5-6 gerezd fokhagyma, 1 kk ételizesítő, 1 mk őrölt bors, só.
A hagymát apróra vágom és megpárolom rajta a felszeletelt gombát, a zöldpetrezselymet apróra vágom, a fokhagymát átpréselem. Mindezeket fasírtmasszává gyúrom és morzsába forgatva forró olajban kisütöm. Hidegen - melegen egyaránt nagyon finom.



Gombafejek sörtésztában

Fél kg gombafej, 2 tojás, 2 dl sör, 10 dkg liszt, só, olaj.
A gombafejeket tisztítom, mosom, majd lecsepegtetem. A tojássárgáját elkeverem a sörrel, hozzáadok egy kanál olajat, a lisztet és a kemény habbá vert sózott fehérjét. A gombákat sózom, a sörtésztába mártom és a forró olajban kisütöm.



Gombakrokett

25 dkg gomba, 3 dkg vaj, 2 dkg hagyma, bors, majoranna, 2,5 dl tej, 10 dkg liszt, 3 tojás, fél csomó petrezselyemzöld, zsemlemorzsa, olaj.
A gombát tisztítom, majd apróra vágom. Az apróra vágott hagymát olajban üvegesre pirítom, hozzáadom a gombát, valamint a petrezselyemzöldet, fűszerezem és puhára párolom. Mikor a gomba megpuhult, rászórok 5 dkg lisztet, hozzáöntöm a tejet, egy tojást és besűrítem. Utána kivajazott edénybe öntöm a masszát, letakarom papírral és hagyom kihűlni. Hatcentis kroketteket formálok belőle, panírozom (liszt - tojás - morzsa), majd forró olajban kisütöm.



Töltött gombafejek

Fél kg csiperkegomba, 3 dkg zsiradék, 3 dkg vaj, 3 dkg hagyma, 2 tojás, 8 dkg zsemlemorzsa, 3 dkg sajt, só, bors, apróra vágott petrezselyemzöld.
A tisztított gombafejeket egy kivajazott tepsibe teszem, sózom és borsozom. A gombafejeket és a hagymát apróra vágom és a zsiradékban megpirítom. Hozzáadom a finomra vágott petrezselyemzöldet, sózom, borsozom. A tűzről levéve belekeverem a zsemlemorzsát és a felvert tojásokat. Kis lángra visszatéve állandóan kevergetve egy masszává sűrítem. Ezzel töltöm meg a gombafejeket, majd megszórom reszelt sajttal, meglocsolom olvasztott vajjal és a sütőben közepes lángon átsütöm.



Gombás pogácsa (Gombapogácsa)

60 dkg gomba, 1 kis fej hagyma, só, bors, fél kg liszt, 1 tojás, zsír, zsemlemorzsa.
A gombát megmosom, megtisztítom, majd apróra vágom. A hagymát apró kockákra vágom és a zsírban világosbarnára pirítom. Hozzáadom a gombát, sózom, borsozom és megszórom finomra vágott petrezselyemzölddel. Erős tűzön tovább pirítom, míg a levét el nem főtte. Megszórom liszttel, hozzáadok egy tojást és a masszából pogácsákat formálok. Zsemlemorzsába forgatom és forró zsírban, vagy olajban kisütöm.



Gombás pogácsa más módon

30 dkg gomba, 2 zsemle, tej, 2 tojássárgája, zsemlemorzsa.
A gombát megtisztítom, majd apróra vágom. Két tejbe áztatott zsemlét, 2 tojássárgáját és annyi zsemlemorzsát összegyúrok, hogy formálható masszát kapjak. Pogácsákat formálok belőle, tojásba, zsemlemorzsába forgatom, majd forró olajban kisütöm. Zöldfőzelékekhez tálalom.



További gombaételek:
Korhelyleves gombából




Kelkáposztaételek:



A vegetáriánus még jól emlékszik a "Vese-velő" nevű koleszterinben nagyon gazdag belsőségételre.
Ennek vegi változata a "Hamis vese-velő", amely nagyon hasonlít az "eredetire".


Hamis vese-velő 1.

75 dkg kelkáposzta, 8 tojás, 2 fej hagyma, 1 ek olaj, só, bors, paprika.
Sós vízben megfőzöm, majd lecsurgatom a kelkáposztát. Az olajon aranysárgára pirítom az apróra vágott hagymát, megszórom paprikával, borssal, ráteszem a kelkáposztát, majd sózom. Alaposan összekeverem, jól felforrósítom és belekeverem a habart tojásokat.




Az egyik kedvenc kelételem a kelpástétom. Melegen, hidegen egyaránt nagy élvezet. Hagyományos kelkáposztából, vagy kínai kelből egyaránt készíthető.


Kelpástétom

Fél kg kelkáposzta, fél kg vegyes zöldség, 3 tojás, só, bors, szerecsendió, 1 ek vaj.
A vegyes zöldséget sós vízben puhára főzöm, áttöröm, majd turmixban összekeverem a sóval, borssal, reszelt szerecsendióval, illetve a tojásokkal. A leveleire szedett kelkáposztát megmosom, majd jól leforrázom. Egy pástátomformát kikenek vajjal, kibélelem a nagyobb kellevelekkel. Beleteszek pár kanál zöldségmasszát, erre ráteszek egy kellevelet, megint massza, egészen addig, míg tart a hozzávalókból. Szorosan lefedem alufóliával és közepes hőfokon mintegy egy órán keresztül sütöm.



A vegi rakott kel egy igazán kiváló egytálétel, mely még a húsevőket is képes megtéveszteni.

Gombával rakott kel

1 kg kelkáposzta, 15 dkg rizs, 2 fej hagyma, 25 dkg szeletelt gomba, 2 ek olaj, 4-5 ek vágott petrezselyem, 2 pohár frissföl, só, bors, 10 dkg reszelt sajt, Vegeta, 3-4 gerezd fokhagyma.
A rizst puhára főzöm (lehet előfőzött is). Sós vízben megfőzöm, majd lecsurgatom a kelkáposztát. Az olajon aranysárgára pirítom az apróra vágott hagymát, ráteszem a gombát, a zúzott fokhagymát, sózom, majd megszórom borssal. Összekeverem a rizst a petrezselyemzölddel, a párolt gombával. Egy kiolajozott tűzálló tálba teszek egy réteg kellevelet, erre egy réteg gombás rizst, egy réteg tejföl. Ezt a sorrendet tartva telerakom a tálat, majd be a sütőbe. Kb. félidőnél rászórom a reszelt sajtot és készre sütöm.



Kínaikel saláta 1.

1 kínai kel, 1 tubus majonéz, 1 pohár frissföl, 1 fej hagyma, só, bors, cukor, kevés citromlé.
A kelt leveleire szedem és csíkokra vágom. A hagymát apróra vágom. Mindezt elkeverem egy ek sóval, majd kb. fél óra elteltével kifacsarom. Az öntethez a maradék hozzávalókat jól összekeverem és ráöntöm a kelre. Hűtőben jól behűtöm.



Kínaikel saláta 2.

30 dkg kínai kel, 2 fej lilahagyma, 3 paradicsom, 2 ek vágott petrezselyem, 1 ek olivaolaj, só, bors, kevés citromlé.
A kelt és a hagymát felszeletelem és besózom. Negyed óra után levét lecsorgatom, elkeverem az olajjal, borsozom, majd hozzáadom a petrezselyemzöldet, a cikkekre vágott paradicsomot, majd jól behutöm.






Karfiolételek:


Hamis vese-velő 2.

Fél kg karfiol, 8 tojás, 2 fej hagyma, 2 ek olaj, só, bors, paprika.
Rózsáira szedem a karfiolt, majd sós vízben puhára főzöm, aztán lecsurgatom. Az olajon aranysárgára pirítom az apróra vágott vöröshagymát, megszórom paprikával, rádobom a karfiolrózsákat, sózom és borsozom. Jól elkevererem, jól felforrósítom és belekeverem az elhabart, sózott tojásokat.



Karfiol nyerskoszt

30 dkg karfiol, 30 dkg sárgarépa, 4 ek olivaolaj, citromlé, cukor, só, 1 ek finomra vágott petrezselyemzöld, 1 ek apróra vágott kapor.
A karfiolt egészen kicsi rózsákra szedem, a répát pedig lereszelem. A többi hozzávalóból egy marinádot keverek és a nyers kosztot ebben hagyom összeérni.



Karfiolleves

1 kg karfiol, 3 ek olaj, 3 dkg liszt, petrezselyemzöld, 4 ek tejföl, só.
A karfiol megtisztítom és rózsáira szedem. Sós vízben puhára fozöm. A lisztből és az olajból világos rántást készítek és felengedem a főzőlével. Hozzáadom a petrezselymet és a karfiolt. Levesbetétként vajas galuskát főzök bele. Tálaláskor tejfölt adok mellé.



Karfiolpörkölt

1 kg karfiol, 6 dkg zsír, vagy olaj, 1 fej hagyma, paprika, só.
A karfiolt rózsáira szedem és megmosom. A finomra vágott hagymát a zsiradékon üvegesre pirítom, megszórom paprikával és beleteszem a karfiolt. Kevés vizet öntök rá és fedő alatt puhára párolom. Rizzsel, vagy burgonyával tálalom.



Rántott karfiol

Fél kg karfiol, 2 tojás, zsemlemorzsa, liszt, olaj.
A karfiolt rózsáira szedem és sós lobogó vízben 2-3 percig fozöm. Lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatom. Forró olajban mindkét oldalát szép aranysárgára sütöm. Rizzsel és tartárral tálalom.



Karfiolkrokett

Fél kg karfiol, 25 dkg gomba, 5 dkg vaj, 1 zsemle, 2 tojás sárgája, 3 ek zsemlemorzsa, só.
A karfiolt sós vízben megfőzöm, majd áttöröm. Az apróra vágott gombát vajban megpárolom. Szétnyomkodom a tejben áztatott zsemlét és elkeverem 2 tojás sárgájával és 3 ek pirított morzsával. A masszát összekeverem a karfiollal és a gombával, majd kroketteket formálok belőle, melyeket felvert tojásba és morzsába forgatok, majd olajban kisütök.



Karfiolos pogácsa

90 dkg karfiol, 2 tojás, 4 dkg zsír, 2 dkg liszt, 1 ek reszelt hagyma, 4 ek tej, 1 csomó petrezselyemzöld, 25 dkg liszt, 10 dkg zsemlemorzsa, só, fél liter olaj.
A karfiolt gőzben, vagy kevés vízben puhára párolom és egy szitán lecsepegtetem. 2 deka zsírban világossárgára párolom a hagymát. 2 dkg lisztből, a maradék zsírból és egy kevés főzővízből sűrű besamelt készítek, majd összekeverem a lecsepegtetettt, kinyomott karfiollal, a pirított hagymával, egy tojással és egy tojássárgájával. Megsózom és belekeverem az apróra vágott petrezselyemzöldet. Amennyiben túlságosan puha lenne a massza, kis lángon, állandó keverés közben besűrítem. Lisztes kézzel kis gombócokat formálok, ellapítom, beleforgatom a villával felvert tojásfehérjébe, zsemlemorzsába és forró olajban kisütöm. Tejföllel, reszelt sajttal, illetve sajt-, vagy paradicsommártással tálalom, de kiváló főzelékfeltétnek is.






Vagdaltak, fasírtok:


Cukkinifasírt

1 kg cukkini, 3 tojás, kétmaréknyi zsemlemorzsa, egy marék liszt, sok petrezselyemzöld, 5-6 gerezd fokhagyma, 1 ek ételizesíto, só.
A cukkinit hámozom, kettévágom, magjait eltávolítom, majd lereszelem, a tekintélyes mennyiségű zöldpetrezselymet apróra vágom, a fokhagymát átpréselem. Mindezeket fasírtmasszává gyúrom és morzsába forgatva forró olajban kisütöm. Hidegen - melegen egyaránk nagyon finom.



Tökös vagdalt

1 kg spárgatök, 3 tojás, kétmaréknyi zsemlemorzsa, egy marék liszt, sok petrezselyemzöld, 5-6 gerezd fokhagyma, 1 ek paprika, só.
A tököt meghámozom és a magjait eltávolítom, majd lereszelem. A zöldpetrezselymet apróra vágom, a fokhagymát átpréselem. Mindezeket fasírtmasszává gyúrom és morzsába forgatva forró olajban kisütöm. Hidegen - melegen egyaránk nagyon finom.



Gombafasírt

1 kg csiperke, vagy más gomba, 1 fej hagyma, 3 tojás, 20 dkg zsemlemorzsa, egy csokor petrezselyemzöld, 5-6 gerezd fokhagyma, 1 kk ételizesítő, 1 mk őrölt bors, só.
A hagymát apróra vágom és megpárolom rajta a felszeletelt gombát, a zöldpetrezselymet apróra vágom, a fokhagymát átpréselem. Mindezeket fasírtmasszává gyúrom és morzsába forgatva forró olajban kisütöm. Hidegen - melegen egyaránt nagyon finom.






Édességek, csemegék:


Habár az édesség áll legmesszebb a húsevéstől, mégis a VEGI édességek valami mások. Itt találhatók meg a teljes kiőrlésű gabonákból, a legtermészetesebb, legegészségesebb hozzávalókból készült édességek - lehetőleg mézzel, vagy csak kevés cukorral édesítve.

Sütőtökkrém

80 dkg sütőtök, 10 dkg méz, 20 dkg dióbél.
Fél liter vízben a méz felével megfőzöm a feldarabolt tököt. Leszűröm, villával összezúzom a maradék mézzel, majd kistányérkákra tálalva megszórom darált dióval.



Búzadesszert

30 dkg búza, 0,5 l tej, 20 dkg dióbél, porcukor.
Fél liter vízben puhára főzöm a búzát, hozzáöntöm a tejet és sűrűsödésig főzöm. Kistálkákba osztom, megcukrozom, tetejét megszórom dióval és jól behűtöm.






Vacsoraötletek:


Gomba vadasan

80 dkg erdei gomba, 12 dkg olaj, 10 dkg vöröshagyma, 20 dkg sárgarépa, 10 dkg gyökér, 4 dkg liszt, 2 g őrölt bors, 1 tk szemesbors, mustár, 2 babérlevél, 2 dl tejföl, 1 citrom, cukor, só.
A tisztított, cikkekre vágott gombát 5 dkg olajban megpárolom, sóval, borssal meghintem. Ezzel egyidejüleg ugyancsak 5 dkg olajon pirítok karikákra vágott zöldséget, sóval, szemes borssal, citromhéjjal, babérlevéllel, mustárral ízesítem, felöntöm vízzel és puhára főzöm, majd szitán áttöröm. 2 dkg olajból és a lisztből cukorral barna rántást készítek, besűrítdem vele a zöldséglevet, citromlével ízesítem, tejföllel dúsítom és a párolt gombára öntöm. 1-2 percig együtt forralom. Zsemlegombóccal, vagy makarónival tálalom. (Tolnai Kálmán)



Bevert tojás vadasan

8 tojás, 7 dkg olaj, 10 dkg vöröshagyma, 20 dkg sárgarépa, 10 dkg gyökér, 4 dkg liszt, 2 g orölt bors, 1 tk szemesbors, mustár, 2 babérlevél, 2 dl tejföl, 1 citrom, cukor, só, ecet.
5 dkg olajon megpirítunk felkarikázott zöldséget, sóval, szemes borssal, citromhéjjal, babérlevéllel, mustárral ízesítjük, felöntjük vízzel és puhára fozzük, majd szitán áttörjük. 2 dkg olajból és a lisztből cukorral barna rántást készítünk, besűrítjük vele a zöldséglevet, citromlével ízesítjük, tejföllel dúsítjuk és melegen tartjuk. Egy fazékban vizet forralunk, amelybe ecetet teszünk és mikor forr, egyenként óvatosan beleengedjük a felütött tojásokat, melyeket 3 percig fozzük. Egy tálba tesszük és körülöntjük a vadasmártással. Spagettivel, vagy makarónival tálaljuk.



Keménytojás vadasan

8 tojás, 7 dkg olaj, 10 dkg vöröshagyma, 20 dkg sárgarépa, 10 dkg gyökér, 4 dkg liszt, 2 g őrölt bors, 1 tk szemesbors, mustár, 2 babérlevél, 2 dl tejföl, 1 citrom, cukor, só, ecet.
A tojásokat keményre főzzük és meghámozzuk. 5 dkg olajon megpirítunk felkarikázott zöldséget, sóval, szemes borssal, citromhéjjal, babérlevéllel, mustárral ízesítjük, felöntjük vízzel és puhára főzzük, majd szitán áttörjük. 2 dkg olajból és a lisztből cukorral barna rántást készítünk, besűrítjük vele a zöldséglevet, citromlével ízesítjük, tejföllel dúsítjuk és melegen tartjuk. A keménytojásokat egy tálba tesszük és körülöntjük a vadasmártással. Spagettivel, vagy makarónival tálaljuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

szám
Indulás: 2006-05-26
 

 
 

Üdvözöllek a pandamaci portálon!

Az oldal folyamatos fejlesztés alatt van.

Ha tetszett

Gyere máskor is!

Várom véleményedet a vendégkönyvbe.

Szeretettel:Adrienn

 

         

    Heti horoszkóp:

              

       

A Szépet és a jót becsüld meg,egy pillanat is elég,hogy tönkremenjen

        

                        

 

 

                       

 

Szótár           

Angol                        

Német      

 Francia            

 

 

                        

 Budapest webképe jelenleg

 

 

 

 

 

 

 

  

"Mondd, mi a szerelem?

Két lélek, egy gondolat;

Két szív, egy dobbanás."

 

 

                                                                

 

   

 

látotagó olvassa a lapot.
Névnapkereső
Írj be egy nevet
vagy névtöredéket:

Múltbéli találat
A már kihúzott számok között keres találatokat.
Adjon meg öt lottószámot:

 

              

                     

       

                       

                      

 

Chat
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 

 

 

Google

 

 

 

 


Az utóbbi idõkben komolyan foglalkoztat a retro játékok árainak robbanása. Errõl írtam egy hosszabb cikket.    *****    Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK