Zöldbabfőzelék
másként
Hozzávalók:
1/2-1/2 kg zöldbab és krumpli, 2 pár virsli, kapor, só, bors, vegeta, majoránna, 2 dl tejföl, vöröshagyma, pirospaprika
A zöldbabot és a krumplit együtt felteszed főni, fűszeres lében (só, bors, vegeta, majoránna). Ha megpárolódott, beleteszed
a karikára vágott virslit. Paprikás rántással berántod, majd tejföllel elkevered. Végül tedd bele az apróra vágott kaprot. Kész.
Szárazbab-főzelék
Hozzávalók: 40 dkg fehér bab, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, 1 evő. kanál reszelt vöröshagyma, (füstölt lé), 2 dl tejföl, só, néhány csepp ecet. A babot egy éjjelen át hideg vízben áztatjuk, majd másnap, a vízzel felöntött áztatóvízben tesszük fel főni. (Víz helyett füstölt hús leve is kitűnő hozzá.) Fedő alatt, kis lángon megpuhítjuk. Az olajban megfonnyasztjuk a hagymát, belekeverjük a lisztet, és barna rántást készí- tünk belőle. A pirospaprikával megszórjuk, és ezzel sűrítjük be a babot. Tálalás előtt kissé megecetezzük és megtejfölözzük.
Szalonnás burgonyafőzelék
Hozzávalók: 1 kg apró szemű burgonya vagy újburgonya, I S dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 2 evőkanál liszt, I húsleveskocka, só, őrölt bors.
A burgonyát meghámozzuk, gőzben vagy sós vízben puhára főzzük, és leszűrjük. A szalonnát felszeleteljük, becakkozzuk, és ropogósra sütjük. A szalonnaszeleteket kivesszük és félretesszük; a zsírjában megpirítjuk az apróra vágott hagymát, a liszttel meghintjük, 1/2 liter krumplifőző vízzel felengedjük, vagy közönséges vízzel, amelyben a leveskockát feloldottuk. A megpuhult burgonyát belerakjuk, és borssal meghintve néhány percig együtt pároljuk. Tálaláskor a főzelék tetejére rakjuk a ropogós szalonnaszeleteket.
Sárgaborsó fozelék
Hozzávalók: 40 dkg feles sárgaborsó, 1 l füstölthús-lé, 5 dkg vöröshagyma, 4 dkg zsír, só, 4 dkg liszt, 1 késhegynyi törött bors.
Elkészítése: Az elozo napon beáztatott borsót leszuröm, leöblítem. Füstöltében kezdem elfozni. Hozzáadom a megtisztított vöröshagymát. Világos rántást készítek, hidegvízzel felöntöm, simára keverem, és ezzel surítem a már megpuhult borsót. Lassan forralom, sóval és törött borssal ízesítem. Elfott levét mindig pótolom. Ha kész, a vöröshagymát kiveszem belole. Áttörve is készítheto.
krumplifőzelék
Hozzávalók:
1,5 kg krumpli
1 kisebb fej vöröshagyma
kevés pirospaprika
2 dl tejföl
egy evőkanál liszt
kevés étolaj
néhány babérlevél
víz
só
Hámozzuk meg a krumplit, vágjuk kockára, mossuk meg.
Pucoljuk meg a vöröshagymát, azt is vágjuk kockára.
Olajon pirítsuk üvegesre a hagymát, húzzuk le a tűzről,
hagyjuk kihűlni. Szórjuk meg kevés pirospaprikával,
keverjük el. Tegyük vissza a tűzre, adjuk hozzá a
krumplit, keverjük pár percig. Öntsük fel vízzel, hogy
éppen ellepje. Sózzuk meg, adjuk hozzá a babérleveleket.
Főzzük kisebb lángon. Keverjük el a tejfölt a liszttel,
majd lassan adagolva adjuk hozzá a megfőtt krumplihoz.
Főzzük még pár percig kevergetve.
Kelkáposzta-fozelék
Hozzávalók:
2 kg kelkáposzta
1 kg burgonya
10 dkg zsír
15 dkg liszt
5 dkg paprika
1 dkg fokhagyma
0,2 fuszerpaprika
0,2 köménymag
3 dkg só, 0,5 dkg bors
Javasolt folyadékmennyiség (csontlébol) 2 l
Csontléhez:
50 dkg sertéscsont
30 dkg sárgarépa
25 dkg petrezselyemgyökér
10 dkg zellergumó
Javasolt folyadékmennyiség (felére beforralva): 4 l
A kelkáposztát megtisztítjuk, sérült leveleit
eltávolítjuk. Elobb félbe-, majd kb. 2x2 cm-es darabokra
aprítjuk. Váltott bo, hideg vízben megmossuk. Ha a
kelkáposzta öreg, le kell forrázni. Forrásban levo vízbe
tesszük a kelkáposztát, forraljuk, fakanállal vízbe
nyomkodjuk, jól átkeverjük. A forrázott kelkáposztát
leszurjük, leöblítjük. Ha a forrázást elmulasztjuk, a
fozelék íze kesernyés lesz.
A megtisztított burgonyát egyenletes, 1x1 cm-es kockákra
daraboljuk. A vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát
sóval pépesre dörzsöljük. A forrázott kelkáposztát
forrásban levo csontlébe helyezzük. Felforraljuk,
megsózzuk, köménymaggal, törött borssal fuszerezzük.
Hozzáadjuk a burgonyát, fedovel lefedjük, majd teljesen
puhára fozzük.
Zsemleszínu rántást készítünk. Belekeverjük a
vöröshagymát, a fokhagymát, mindkettovel jól elkeverjük.
Végül a tuzrol levéve gyorsan hozzákeverjük a
fuszerpaprikát. Azonnal felengedjük hideg vízzel, és
habverovel simára keverjük.
A rántást a fozelékhez adjuk állandó keverés mellett. A
fozeléket felforraljuk, szükség szerint utánízesítjük,
majd mérsékelt tuzön idonként óvatosan megkeverve készre
fozzük. A kelkáposzta - fozelék készítésénél ügyeljünk
arra, hogy mindkét nyersanyag egy idoben puhuljon meg.
Karalábéfőzelék
Hozzávalók: 1 kg karalábé, 5 dkg vaj vagy 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, I dl tejföl, só, 1 csokor petrezselyemzöld.
A meghámozott karalábét széles laskára vagy kockákra vágjuk, és egy . kevés sóval a zsiradékban a saját levében vagy egy kevés vízzel puhára pároljuk. Zsírjára sütjük, a liszttel meghintjük, egy kevés vízzel felengedjük, és összevagdalt petrezselyemzölddel meghintve, megtejfölözve tálaljuk.
Ínyenc krumplifozelék
Hozzávalók:
60 dkg tisztított krumpli
(nem szétfövo fajta),
2 dl tejföl,
3 evokanál olaj,
1 csokor zellerzöld (vagy 1 cikk zeller
és 1 evokanál vágott petrezselyem),
1 evokanál vegeta,
1 evokanál paradicsompüré,
1 pici fej vöröshagyma,
kevés só, csipetnyi porcukor,
csipetnyi törött fehér bors.
A krumplit egyforma kis kockákra vágjuk. Lábosban
felforrósítjuk az olajat, rátesszük a megtisztított és
fokhagymaprésen összezúzott (vagy lereszelt)
vöröshagymát, majd kis lángon egy percig kevergetve
pirítjuk. Ezután hozzáadjuk a finomra vágott zellerlevél
felét (vagy a megreszelt zellert) és a paradicsompürét,
ezt követoen tovább pirítjuk egy percig. A krumplit
rátéve további néhány percig pirítjuk, végül annyi
vízzel öntjük fel, amennyi szuken ellepi. Beszórjuk a
vegetát és a borsot, majd pedig lefedjük és megfozzük.
Közben a lisztet a tejföllel és 2 evokanál
krumplifozovízzel simára keverjük, és a már megfott
krumpliba beleöntjük. Folytonos keverés közben jól
kiforraljuk, végül ízlés szerint megsózzuk és kis
cukorral ízesítjük. A tuzrol lehúzva belekeverjük a
megmaradt és nagyon finomra vágott zellerlevelet (vagy a
petrezselyemzöldet), és befedve 10 percig saját gozében
hagyjuk állni, csak azután tálaljuk.
Gombapaprikás 2-4 személyre
50 dkg gomba
1 fej vöröshagyma
3-4 szál petrezselyem
2 dl tejföl
1 evőkanál zsíradék
liszt
pirospaprika
só
Az apróra vágott hagymát kevés zsiradékon pirítsd sárgára.
Add hozzá a megtisztított és szeletekre vágott gombát, az
apróra vágott petrezselymet, hintsd meg egy csapott kávéskanálnyi
pirospaprikával, sózd és párold puhára. (Ha kell, egy kevés
vízzel pótold a folyadékveszteséget.) Ezt követően szórd meg
egy kávéskanálnyi liszttel, öntsd hozzá a tejfölt, jól keverd
el és egyszer forrald össze.
Finomfozelék
Hozzávalók:
90 dkg sárgarépa
80 dkg petrezselyemgyökér
50 dkg karalábé
50 dkg kelvirág
20 dkg zöldborsó
10 dkg zsír
15 dkg liszt
1 csomó petrezselyemzöld
6 dkg cukor
3 dl tej
3 dkg só
Javasolt folyadékmennyiség (csontlébol) 3 l
Csontléhez:
50 dkg sertéscsont
30 dkg sárgarépa
25 dkg petrezselyemgyökér
10 dkg zellergumó
Javasolt folyadékmennyiség (felére beforralva): 6 l
A megtisztított és megmosott sárgarépát,
petrezselyemgyökeret és karalábét 1x1 cm-es kockákra
daraboljuk. A kelvirágot rózsáira szedjük, beáztatjuk,
és megmossuk. A petrezselyemzöldet finomra vágjuk. A
konzerv zöldborsót leszurjük, és ha szükséges jól
lemossuk.
A kockákra vágott zöldségeket, a karalábét, a kelvirágot
kello nagyságú lábasba helyezzük. Annyi csontlét vagy
vizet öntünk rá, hogy ellepje. Felforraljuk, megsózzuk,
és fedo alatt puhára fozzük.
A konzerv zöldborsót a puhára fozött zöldségekhez,
karalábéhoz, kelvirághoz adjuk. Világos rántást
készítünk, hozzáadjuk a finomra vágott
petrezselyemzöldet. Hideg vízzel felengedjük. A rántást
habverovel simára keverjük, a fozelékhez adjuk.
Felforraljuk, tejet adunk hozzá. Sóval és cukorral
ízesítjük.
A fozeléket óvatosan kevergetve, mérsékelt tuzön lassan
kiforraljuk. Jó ízt ad a fozeléknek ha a végén vajban
párolt, finomra vágott petrezselyemzöldet adunk hozzá.
|