Húsos-besameles rakott tojás 4 személyre
8 kemény tojás 20 dkg sült vagy főtt hús 20 dkg gomba 5 dl besamel diónyi vaj petrezselyem zsemlemorzsa őrölt szerecsendió őrölt bors só A tojást karikázd fel. A húst daráld meg, és a megtisztított, apróra vágott gombával együtt a vaj felén pirítsd 1-2 percig, majd hagyd kihűlni. A besamelt ízesítsd szerecsendióval, és keverj bele apróra vágott petrezselymet. A maradék vajjal kenj ki egy tűzálló tálat, szórd meg kevés zsemlemorzsával, rakj az aljába egy sor tojást, teríts rá húsos gombát, arra pedig mártást. Úgy rétegezz tovább, hogy a tetejére is mártás jusson. Előmelegített sütőben, mérsékelt tűznél süsd, míg a teteje megpirul. Tálaláskor hintsd meg apróra vágott petrezselyemmel.
Zöldséges hústekercs Hozzávalók: 1 kg sertéscomb 2db zsemle 1db tojás 20 dkg vegyes zöldség 20 dkg apróra vágott gyümölcs 10 dkg szeletelt gomba olaj vagy sütőmargarin hagyma, petrezselyemzöld, kakukkfű, borsikafű, só 1 kg, zsíros részeitől megszabadított sertéscombot bevágunk úgy, hogy szétterítve egy nagy szeletet kapjunk. Kissé kiverjük, mindkét oldalát megszórjuk sóval, borsikafűvel és rákenjük a tölteléket, majd fölcsavarva hústűvel megtűzzük és teflontepsiben, kevés olajjal megkenve, alufóliával letakarva megsütjük. Amikor a hús már megfelelően puha, a fóliát levesszük és enyhén megpirítjuk.Tálalás előtt kb.10 percig hagyjuk hűlni, mert így szebben szeletelhető. A töltelék elkészítéséhez 2 db tejbe áztatott, majd alaposan kinyomkodott zsemlét összedolgozunk egy tojással, 20 dkg tetszés szerinti zöldséggel (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zöldborsó, zsenge kukorica, paradicsompaprika, stb.) vagy 20 dkg apróra vágott gyümölccsel (alma, birsalma, szilva stb.) vagy kevés hagymászsiradékban átfuttatott 10 dkg szeletelt gombával, és ízesítjük petrezselyemzölddel, csipetnyi kakukkfűvel, sóval. Ízlés szerinti párolt zöldségfélével, gyümölccsel, petrezselymes burgonyával, burgonyapürével, sült burgonyával tálalhatjuk. A burgonyával kiegészített változatokhoz mindig adjunk salátát is. Hidegen különösen szépen szeletelhető, így a reggeli, az uzsonna, a vacsora része is lehet. Zöldséges csirkecomb 4 személyre
4 csirkecomb 10 dkg gomba 20 dkg kelbimbó 40 dkg burgonya 20 dkg sárgarépa 10 dkg fehérrépa 10 dkg zöldpaprika 10 dkg zeller 5 dkg zöldhagyma 5 dkg margarin petrezselyem majoranna őrölt fehérbors só A lebőrözött combokat sózd, borsozd és szórd meg petrezselyemmel, majorannával és pihentesd egy órát. A megtisztított zöldségeket vágd fel kis darabokra, sózd meg, adj hozzá finomra vágott petrezselymet és keverd össze. Egy margarinnal kikent tűzálló tálba terítsd el a zöldség felét, arra fektesd a combokat, tégy rájuk margarindarabkákat, s az egészet borítsd be a maradék zöldséggel. Az edényt jól fedd le - legalább alufóliával - és középmeleg sütőben süsd, míg a hús meg nem puhul.
Vörösboros csirkeragu 4 személyre
40 dkg csirkemellfilé 40 dkg gomba 2 evőkanál liszt 4 evőkanál olaj 1 evőkanál paradicsompüré 1 dl száraz vörösbor 1 fej vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma petrezselyem kakukkfű őrölt fehérbors só
A csirkét bőrözd le, s vágd ujjnyi vastag 2-3 cm hosszú hasábokra. A falatkákat forgasd lisztbe, s az olaj felén pirítsd, míg egy kicsit megszínesednek. Ekkor tedd hozzá az apróra vágott vöröshagymát és a megtört fokhagymát. Egy-két percig pirítsd együtt, majd tedd bele a paradicsompürét, öntsd fel a borral, fűszerezd sóval, borssal, kakukkfűvel, majorannával és fedő alatt párold puhára a húst. Közben a megtisztított gombát szeleteld fel, s a maradék olajon párold meg sóval és apróra vágott petrezselyemmel. A gombát végül add a csirkéhez, egyszer forrald össze, s petrezselyemmel meghintve tálald.
Ujburgonyas csirkemell (10 330 J/2460ka1):
Leborozunk, kicsontozunk negy kicsi csirkemellet, es a husdarabokat kiverve, ot deka vajon atsutjuk, kivesszuk. A vajjal, amiben sult, kikenunk egy mely tuzallo talat, es beleteritunk egy kilo megtisztitott ujburgonyat. Ha aproszemu a krumpli, akkor egeszben, ha nagyobb, akkor felbe, illetve negy darabba vagva ontjuk a talba. Megsozzuk, osszekeverjuk, es tetejere fektetve a husszeleteket, meg egy keves vajat morzsolunk a tetejere. A talat, alufoliaval lefedjuk, es a forro sutoben kb.30 percig sutjuk. Talalas elott a tetejet osszevagdalt petrezselyemmel hintjuk meg.
Toltott pulykamell
Szep nagy szelet pulykamellet kiklopfolunk, sozzuk, borsozzuk, megkenjuk vekonyan eros pistaval (daralt erospaprikaval). A hus felere fustolt sajtot es egy szelet bacont teszunk, osszehajtjuk, hustuvel osszetuzzuk. Kis fej krumplit reszelunk, tojassal, liszttel, es osszetort fokhagymaval osszekeverjuk, es ebbe a masszaba belemartjuk a belisztezett (ez azert kell, hogy a maz megmaradjon rajta) toltott pulykamelleket. Lassu tuzon sutjuk. Figyelni kell, hogy ne sussuk szarazra.
Töltött kacsa tejszínes mártással Hozzávalók: 1 konyhakész pecsenyekacsa 1,8kg 2 teáskanál só 1/2 teáskanál bors 25 dkg magozott aszaltszilva 1/4 liter vörösbor 0,5 kg alma 2 evőkanál citromlé 10 dkg húsos szalonna 1/4 liter húsleves 4 evőkanál olaj 2 evőkanál liszt 1/4 liter tejszín A kacsát megmossuk, megszárítjuk, és kívül belül sóval, borssal bedörzsöljük. Az aszaltszilvát vörösborban addig pároljuk, amíg felszívja a levet. Az almákat meghámozzuk, nyolc részre vágjuk, kimagozzuk, és összekeverjük a citromlével. a szalonnát kockákra vágjuk, a szilvával és az almákkal összekeverjük. a kacsát ezzel megtöltjük majd bevarjuk. Olajat forrósítunk, és a kacsára öntjük. Forró sütőbe rakjuk, és időnként meglocsoljuk a húslevessel. Az utólsó tíz percben a maradék tölteléket is a tepsibe rakjuk. A tejszínt a liszttel behabarjuk. A kacsát meleg helyre tesszük, a varratot eltávolítjuk. A pecsenye levét leszürjük, és a behabart tejszínnel sűrűre főzzük. A tölteléket tálaljuk az ízesített mártással. Libazsíron párolt vöröskáposzta, almapüré, finom burgonyagombóc és vörösbor illik hozzá.
Töltött csirkecomb Hozzávalók: 4 kis csirkecomb, 1 tojás, 1dl tej, 1 zsemle, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 evokanál reszelt sajt, 1 teáskanál mustár, 1 csapott teáskanál Vegeta, 1 gerezd fokhagyma, 1/2 mokkáskanál törött bors. A töltelékhez a tojást és a tejet összehabarjuk. A zsemlét apró kockára vágjuk, és a tejes tojásba belerakjuk. Néhány percig áztatjuk, majd villával jól összetörjük. Ezután hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a finomra vágott petrezselyemzöldet, a mustárt, a Vegetát, és a borsot. A masszát összekeverjük, és félretesszük. A csirkecombokat megmossuk, leszárítjuk. A bort ujjunkkal fellazítjuk, és a tölteléket egy teáskanál segítségével a bor alá töltjük. Ügyeljünk arra, hogy ne repedjen fel. A megtöltött combokat mindkét oldalon megsózzuk, és kikent kis tepsiben egymás mellé fektetjük. Aláöntünk fél pohárnyi vizet, és alufóliával befedjük. Az elomelegített, forró sütoben, közepes lángon 35-40 percig pároljuk, majd az alufóliát levéve, szép pirosra pirítjuk mindkét felét. Bármilyen körettel tálalhatjuk, de a legfinomabb mellé a gyufaszálnyi vékonyra vágott szalmaburgonya és a párolt zöldség. A csirkecomb töltése ugyan némi gyakorlatot kíván, de nem nehéz. Másfél óra alatt(sütéssel együtt) elkészítheto.
Töltött csirke
Hozzávalók: 1 közepes nagyságú, kikóserított csirke, 2 vízben áztatott zsemle, 1 tojás l kanál libazsír, 20 dkg gomba, 1 csokor petrezselyem, só, bors.
A feldarabolt gombát az apróra vágott petrezselyemmel a zsíron megpároljuk, hozzáadjuk a kifacsart zsemlét, a tojást, sózzuk, borsozzuk, majd a masszát a csirke bőre alá töltjük. Készíthetjük úgy is, hogy a tölteléket kizsírozott őzgerincformában külön sütjük, s köretként adjuk a csirkéhez. A gomba helyett összetört csirkemájat is rakhatunk a töltelékbe.
Sajttal töltött csirkecomb
Hozzávalók: 4 db csirkecomb, 15 dkg reszelt rokfort, 2 db egész tojás, 1 evőkanál tejföl + 2 dl tejföl, 1 dkg vaj só és törött fekete bors ízlés szerint, 1 mokkáskanál currypor, liszt és zsemlemorzsa a bundázáshoz
Elkészítése: A csirkecombokat kicsontozzuk és jól megsózzuk. A reszelt sajt egyharmadát összekeverjük 1 tojássárgájával, 1 evőkanál tejföllel, sóval, a borssal és a curryvel. A combok egyik felére rákenjük a masszát, majd a kenetlen felét ráhajtva a négy combból négy "táskát" kapunk. A "táskákat" hústűvel vagy fogvájóval összetűzzük, és lisztben, a maradék habosra felvert tojásban, valamint a zsemlemorzsában megforgatjuk. 170 fokra felhevített olajba tesszük, és szép pirosra megsütjük (8-10 perc). Közben a megmaradt reszelt sajtot, a tejfölt, sót és borsot összekeverjük, és a megsült, lecsöpögtetett húsra kenjük. Előmelegített, forró sütőben addig pirítjuk, amíg a sajt ráolvad. Nem szabad sötétre sütni! Párolt vajas zöldséggel tálaljuk. Nagyon finom, ám kissé munkaigényes.
Töltött hal (Gefillte fis) - eredeti recept
Hozzávalók: 1 nagyobb csuka, 1 zsemle, 1 tojás, 3 fej hagyma, 2 szál sárgarépa, 3 kanál morzsa, só, cukor, bors, petrezselyem zöldje.
A megtisztított csuka bőrét óvatosan lenyúzzuk, úgy, hogy a feje rajta maradjon. A húst lefejtjük a csontokról, megdaráljuk, majd összekeverjük az áztatott zsemlével, a tojással, egy kis fej reszelt hagymával, sóval, borssal. A masszával megtöltjük a halbőrt, ami kimaradt, abból vizes kézzel lapos gombócokat formázunk. Közben egy lábasba főni rakunk két nagyobb hagymát és a répákat, sóval, cukorral ízesítjük. Amikor a zöldség már puha, belerakjuk a töltött halat és a gombócokat. Fedővel lefedve lassú tűzön főzzük. A halat mélyebb tálra szedjük, köré rendezzük a gombócokat, sárgarépa szelettel, petrezselyem zöldjével díszítjük.
Paprikás hal
Hozzávalók: 4-6 szelet hal, 3 fej vöröshagyma, l szál karikára vágott sárga- és fehérrépa, pirospaprika, só, bors, l gerezd foghagyma, l kanál paradicsompüré.
A hagymát, a zöldséget és a halat lábasban főni tesszük, annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Amikor felforr a víz, beleadjuk a fűszereket. Lassú tűzön puhára főzzük. Tűzálló tálba rakjuk, levét rászűrjük.
Szárnyasalma főtt vagy sült szárnyashús alma vaj tej liszt citrom
A húst fejtsd le a csontról, és vágd apróra. Az almákat hámozd meg, s a felső oldaláról vájd ki a közepét. (Ha a meghámozott almát gyengén citromos vízben tartod, akkor nem barnul meg.) Egy kanál vajból és egy kanál lisztből (4-5 almához) készíts világos rántást. Öntsd fel egy deci tejjel, s lassú tűzön főzd sűrűre. Ezután add hozzá a húst és az apróra vágott almavájadékot. (A magházat ne vágd bele!) A jól összekevert masszával töltsd meg az almákat, s tedd azokat kivajazott tűzálló tálba. Előmelegített sütőben, közepes lángon néhány perc alatt készre sütheted.
Sonkás szűzérmék
Hozzávalók: 25-30 dkg sertés szűzpecsenye, 25 dkg főtt füstölt sonka vagy tarja, mokkáskanálnyi zsálya, só és törött fekete bors ízlés szerint, liszt a bundázáshoz
Elkészítése: A szűzpecsenyét megmossuk, letöröljük, majd kis érmékre vágjuk. A sonkát ugyancsak akkorára daraboljuk, mint a sertéshúst. Megsózzuk, megborsozzuk, meghintjük a zsályával. Egy szeletke szűzérmére ráteszünk egy szeletke sonkát, és fogvájóval úgy tűzzük össze, hogy ne essen szét. Lisztbe forgatjuk. Azonnal beletesszük az olajsütőbe, amelyben előzőleg 180 fokra felhevítettük az olajat. 1-2 perc alatt megsül, ezután lecsöpögtetjük. Almás tormamártással és burgonyapürével tálaljuk. Nagyon egyszerűen és gyorsan készíthető.
Sajtos rakott pulykamell Hozzávalók: 1 kg pulykamell 40 dkg reszelt sajt 5 dl tej 5 db tojás fokhagymakrém zsemlemorzsa liszt margarin só A pulykamellet szeletekre felvágom és fokhagymás tejben kb. 2 órára bepácolom. A sajtot lereszelem, a tojást egy tálban felverem. A jénai tálat margarinnal kikenem. A pulykamellszeleteket a tejből kivéve először a lisztbe, tojásba és a reszeltsajtba forgatom, majd rétegesen lerakom a jénai tálba. Az összes szeletet lerakom így, majd a maradék tojást a reszelt sajttal összekeverem és ráöntöm a húsra. Közepes lángon sütőben szép pirosra megsütöm. Rízs és majonézes kukorica illik leginkább hozzá.
Pulykamell paprikamártással Hozzávalók 4 személyre: 800g pulykamell, 2 sárgarépa, 1 fehérrépa, 1/2 zeller, 2 szegfuszeg, 1 fej hagyma, 1 babérlevél, 1 csokor petrezselyem, 4 szál kakukkfu, 5 dl fehérbor, só, bors A mártáshoz: 2 evokanál borecet, só, Cayenne bors, 4 ek. olívaolaj, 1-1- sárga, piros és zöld húsú paprika, 2 szál bazsalikom, 1 cs. petrezsem, 1 gerezd fokhagyma. A leöblített húst egy kisebb lábosba tesszük, hozzáadjuk a megtisztított, felszeletelt répákat, a zellert, a meghámozott, szegfuszeggel megtuzdelt hagymát, a babérlevelet, a petrezselymet, a kakukkfüvet, a bort, 1 kiskanál sót, 10-12 szem durvára tört borsot, és annyi vízzel öntjük fel, hogy éppen ellepje (kb.5dl). Lassú tuzön forrásig hevítjük, majd 45 percig éppen csak gyöngyöztetve, fedo alatt puhára fozzük, saját levében hagyjuk kihulni. A mártáshoz az ecetet elkeverjük ízlés szerint sóval, Cayenne borssal, cseppenként beleöntjük az olajat. A paprikákat pici kockákra vágjuk; a bazsalikom- és petrezselyemlevelet a fokhagymával együtt finomra vágjuk, és az ecetes-olajos öntetbe forgatjuk. Tálaláskor kiemeljük a pulykamellet a levébol, vékonyan felszeleteljük, tálra rendezzük és bevonjuk a mártással.
Pácolt báránylapocka nyárson
Hozzávalók: 90 dkg báránylapocka, fél l tej, 4 dl olaj, só, bors, provence-i fűszerkeverék, 6 fej gyöngyhagyma.
Elkészítése: Vágjuk fel a húst kockákra. Áztassuk a sóval, borssal és provence-i fűszerkeverékkel ízesített tejben 3 órán át. Csöpögtessük le, és tűzzük nyársra a megtisztított hagymával. Locsoljuk meg olajjal, tegyük öt percre forró grillsütőbe. Gyakran öntözzük meg olajjal.
Mentett ropogós 4 személyre
35 dkg főtt vagy sült hús 15-20 dkg sűrű besamel 2 tojássárgája vaj 2 egész tojás liszt zsemlemorzsa zsír (olaj) petrezselyem só bors
A húst vágd apró kockákra, kevés forró vajon pirítsd petrezselyemmel néhány percig, majd add hozzá a besamelt és a tojássárgákat, sózd, borsozd. A jól összedolgozott masszát hűtsd le, formálj belőle kis rudakat és ezeket a sütésig tartsd jégszekrényben. A kroketteket közvetlenül a tálalás előtt forgasd lisztbe, elhabart tojásba, majd zsemlemorzsába és bő, forró zsiradékban süsd pirosra. Valamilyen mártással önálló étel is lehet.
Matróztál Hozzávalók: 60-70 dkg csirke,vagy pulykamellfilé 2 fej hagyma 20 dkg paradicsom 50 dkg zöldpaprika vagy konzerv lecsó 6 db tojás 1 dl tejföl 1-1,5 kg krumpli majoranna,bors,só,Flekken fűszerkeverék A hagymát apróra vágjuk,kevés olajon megpároljuk,hozzáadjuk a csíkokra vágott húst,fűszerezzük,kevés vizzel puhára főzzük.Az elkészített,vagy a konzerv lecsót hozzáadjuk és pár percig még főzzük.Közben elkészítjük a sültkrumplit,lapos tepsiben vagy tűzálló tálban egyenletesen elterítjük,a lecsós csirkét a tetejére öntjük.A tojásokból és a tejfölből omlettet készítünk(vigyázva arra,hogy lehetőleg egyben maradjon).Az elkészített omlett "lepénnyel" az egészet beborítjuk,néhány percre előmelegitett sütőbe tesszük,azután tálaljuk.Nagyon kiadós,és sütőben újramelegítve még finomabb! Jó étvágyat!
Külföldi Tészta különlegesség Hozzávalók: 1 csomag Spagetti tészta,Szója szósz,uborka,só,olaj 1/2 kg sertés,vagy csirkehús 1 l vizet felrakunk forrni ,teszünk bele sót ,majd belerakjuk a tésztát,kb 30 percig hagyjuk főni ,ezután leszürjük és egy tányérra rakjuk.A húst apro kockákra vágjuk megsózzuk ,mefűszerezzük. 1dl olajat öntünk a serpenyőbe majd megpirítjuk a húst(nagy lángon) ,ezután hozzáadjuk a tésztát .2-3 percig kevergetjük a tésztát meg a húst,majd hozzáadunk kb. 1/2 dl szójaszószt , (izlés szerint),és uborkát.Megsózzuk,megfűszerezzük,és még 3 percig kevergetjük nagylángon...
Juhtúrós-borsós hús 4 személyre
maradék főtt vagy sült hús 40 dkg konzervborsó 10 dkg juhtúró 5 dkg húsos füstöltszalonna 1 dl tejföl 1 közepes hagyma petrezselyem bors só
A szalonnát vágd kis kockákra és süsd ki a zsírját. A szalonnát tedd félre, a zsírján pedig fonnyaszd meg a lereszelt vöröshagymát. Ezután add hozzá a borsót az apróra vágott petrezselyemmel és párold puhára. Közben a juhtúrót keverd ki a tejföllel, majd add a kész borsóhoz. Ekkor tedd bele a kis darabokra vágott húsmaradékot és a szalonnakockákat is. Borsozd (ha kell, sózd is) és egy pillanatra forrald össze az egészet. Hús nélkül kiváló köret lesz belőle.
oker-tarhonya Hozzávalók: mindegy csak hús legyen (darálthús,virsli,lángoltkolbász,bármi...) tarhonya rizs krumpli csemegeuborka olaj kis fej hagyma, paprika, paradicsom só,fehérbors,kurkuma,őrölt paprika,ételízesítő Azonos mennyiségű tarhonyát és rizst olajon kissé megpirítunk, felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel (ehez + jön a többi alkatrész által felvett víz), majd hozzáadjuk at apró kockákra vágott húsfélét és krumplit. Ízlés szerint fűszerezzük, majd fedő alatt kis lángon pároljuk. Amikor már majdnem minden vizet felvett levesszük a tűzről, kiszedjük az ízlés szerint egészben belefőzött hagymát, paprikát paradicsomot, majd hozzáadjuk az apróra felkockázott uborkát. Fedő alatt néhány perc alatt készre párolódik.
Húspuding Hozzávalók: 20-25 dkg sovány főtt vagy sült hús 1,5-2 db zsemle 2 tojás petrezselyemzöld bazsalikom borsikafű 20-25 dkg sovány főtt vagy sült húst finomra darálunk. alaposan összedolgozzuk 1,5-2 db tejben áztatott, kinyomkodott és jól szétmorzsolt zsemlével, 2 tojássárgájával, finomra vágott petrezselyemzölddel, csipetnyi bazsalikommal, borsikafűvel, végül lazán belekeverjük a kemény habbá vert tojásfehérjét. Csésze alakú egy vagy kétszemélyes fém vagy hőálló üveg pudingformát vagy több adag esetén özgerincformát alaposan kivajazunk, liszttel meghintjük, majd kétharmadáig töltjük hússal. Nagyobb edénybe, hideg vízbe állítjuk, és letakarva lassú tűzön megfőzzük. Amikor elkészült, kiborítjuk, és több adag esetén vigyázva fölszeleteljük. Ha a masszával töltött formát nem állítjuk vízbe, hanem előmelegített sütőben megsütjük, húsfelfujtat kapunk. A leírtak alapján készíthetünk máj-, tojás-,sajt-,zöldség-,halpudingot, illetve felfujtat. Formálhatunk a fenti keverékekből 8-10 cm hosszú, 2 cm vastag hengereket ,és lapos pogácsákat is, amelyeket zsemlemorzsába forgatva bő olajban sütünk ki. Ebédre vagy vacsorára készíthetjük, ízlés szerinti (sajt-, uborka-, paradicsom-,sóska-,gyümölcs-,kapor-, torma-stb.) mártással körülöntve, fél adag petrezselymes burgonyával, burgonyapürével kiegészítve.
Húsos krumplikazal 4 személyre 80 dkg burgonya 20 dkg sült vagy főtt hús 1 fej vöröshagyma 1-1,5 dl húsleves vaj kevés olaj 1 kávéskanál liszt 1 evőkanál zsemlemorzsa reszelt sajt só A meghámozott nyers krumplit tökgyalun, vagy nagy lyukú reszelőn reszeld le (a levét csorgasd le), a húst vágd apróra, vagy daráld le, a hagymát lehelletnyi olajon pirítsd aranysárgára. Majd ezeket keverd össze alaposan, sózd, s simítsd egy kivajazott tűzálló tálba. A tetejét hintsd meg a liszttel, locsold meg a húslevessel, szórd meg reszelt sajttal és zsemlemorzsával, majd tedd előmelegített sütőbe, s süsd, amíg a teteje meg nem pirul. A tátalás előtt olvasztott vajjal is meglocsolhatod
Húsos-besameles rakott tojás 4 személyre
8 kemény tojás 20 dkg sült vagy főtt hús 20 dkg gomba 5 dl besamel diónyi vaj petrezselyem zsemlemorzsa őrölt szerecsendió őrölt bors só A tojást karikázd fel. A húst daráld meg, és a megtisztított, apróra vágott gombával együtt a vaj felén pirítsd 1-2 percig, majd hagyd kihűlni. A besamelt ízesítsd szerecsendióval, és keverj bele apróra vágott petrezselymet. A maradék vajjal kenj ki egy tűzálló tálat, szórd meg kevés zsemlemorzsával, rakj az aljába egy sor tojást, teríts rá húsos gombát, arra pedig mártást. Úgy rétegezz tovább, hogy a tetejére is mártás jusson. Előmelegített sütőben, mérsékelt tűznél süsd, míg a teteje megpirul. Tálaláskor hintsd meg apróra vágott petrezselyemmel.
Hagymás marhaszeletek
Hozzávalók: 4-6 szelet marhahús (pl. stefánia), 2 nagy fej hagyma, 2 kanál olaj, só, bors.
A hússzeleteket sózzuk, borsozzuk, a hagymát karikára vágjuk. Fóliatepsibe egy kanál olajat öntünk, a hagymát és a húst felváltva rétegezzük. A tetejére újra olajat öntünk, és alufóliával lefedve lassú tűzön több órán át sütjük.
Fácánsült Hozzávalók: 1 db fácán 15 dkg füstölt szalonna 1 csomag petrezselyemzöld 2 db alma ízlés szerint só A fácánt megtisztítjuk, alaposan megmossuk, különösen a belsejét. A fejét levágjuk, a lábát összekötjük. Hasüregét megsózzuk, beletesszük a megmosott almákatés a petrezselymet. A fácán mellét, combját szalonnával beborítjuk. Tepsibe tesszük a "madárkát", és kevés zsíradékon sütjük, majd kevés vizet hozzáadva megpároljuk. Lassan kell sütni, mert nehezen puhul. Szárnyasvágó ollóval daraboljuk a tálaláshoz. Köretként párolt gyümölcsöt kínálunk.
Egész liba sütve
Hozzávalók: 1 db pecsenye liba, 1 fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, kevés pirospaprika, l pohár víz, só.
A libát megsózzuk, kevés pirospaprikával meghintjük, a belsejébe rakjuk a hagymát és a fokhagymát, alá öntünk egy pohár vizet, és a sütőben mérsékelt tűzön, kanállal locsolgatva ropogósra sütjük.
CHOP SUEY
A kínai büfék és éttermek egyik kedvenc fogása, de otthon is könnyen elkészíthető ez a hagyományos étel.
Hozzávalók:
- 35 dkg babcsíra - 1 tojás - 15 dkg bármilyen hús - 4 evőkanál olaj - 2 ek szójaszósz - 1 tk só - 1,5 tk cukor - 2 ek fehérbor - 1 ek paradicsompüré - 4 ek tyúkleves - 1 csipet bors - 2 ek disznózsír - 4 szál zöldhagyma - 1 gerezd fokhagyma - 1 szelet gyömbérgyökér, finomra vágva
A felvert tojásból süssön vékony omlettet, majd tegye félre. Vágja nagyon vékony csíkokra a húst, majd erős tűzön 2 evőkanál olajon pirítsa 2 percig. Adja hozzá a cukrot, a szójaszószt, a paradicsompürét és a bor felét, majd pirítsa még fél percig. Ezután öntse bele a tyúklevest, szórja meg borssal és forralja fel. Fél perc kevergetés után vegye le a tűzről és tegye félre.
A serpenyőben megmelegített zsíron pirítsa fél percig nagy lángon a vékony karikákra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát és a gyömbért. Adja hozzá a babcsírát, sózza meg, majd pirítsa még 2 percig. Adja hozzá a húst a szaftjával együtt, és állandó kevergetés mellett párolja még másfél percig.
Tálaláskor az omlettet egészben vagy darabokban szórja a tetejére
|