ANTIOXIDÁNSOK
Az egészségükkel foglalkozó emberek számára egyre ismerősebben csengenek az „antioxidáns” és a „szabad gyök” kifejezések. A szervezetünkben természetesen is képződő, de a környezeti ártalmak és a helytelen életmód következtében felszaporodó szabad gyökök megkötése az antioxidáns enzimrendszer feladata.
Az antioxidánsok az anyagcsere és a baktériumok elleni védekezés során keletkező szabad gyököktől védik a szervezetet. Bizonyos körülmények között, például tartós légszenynyezettség, ultraibolya-sugárzás, betegségek, cigaretta hatására a
szabad gyökök termelődése fokozódhat. A szabad gyökök károsító hatása sok betegségben kimutatható: nagy szerepet játszanak a sejtek öregedési folyamataiban, a koszorúér-elmeszesedés, a szívinfarktus, a rákos megbetegedések,
bőrgyógyászati megbetegedések, több májbetegség kialakulásában. Érthető tehát az antioxidánsok fontos szerepe ezen betegségek megelőzésében, gyógyításában.
Az egészség apró őrei
A négy legfontosabb gyökfogó:
az E vitamin,
a C-vitamin,
valamint az A-vitamin növényekben előforduló előanyaga, a béta-karotin,
és az antioxidáns enzimek működéséhez is szükséges szelén.
Kiterjedt adatok azt mutatják, hogy a különböző antioxidánsok kombinációja nagyobb védelmet nyújt, mint az egyes tápanyagok önmagukban. Az E-vitamin meggátolja a béta-karotin és a C-vitamin oxidációját, míg az E-vitamin és a szelén fokozzák egymás hatását. A C-vitamin az elhasználódott E-vitamin és béta-karotin regenerációját segíti, de együttműködik az immunrendszert összetetten támogató antioxidáns enzimekkel is. A bioflavonoidok meg a C-vitamin hatását fokozzák, és gátolják annak lebomlását. A béta-karotin az antioxidáns hatás mellett bőrvédő tulajdonságú. Az E-vitamin védi a sejthártyákban és a szövetekben lévő többszörösen
telítetlen zsírsavakat a szabad gyökök oxidáló hatásától.
Betegségmegelőzés
Tanulmányokkal igazolták, hogy antioxidáns vitaminok (Evitamin, béta-karotin és C-vitamin) és nyomelemek (szelén)
adásával még magasabb koleszterinszint mellett is csökkenteni lehetett az érelmeszesedés mértékét. Összefüggést mutat a rákképződés folyamata és a szabad gyökök kórós mértékű jelenléte is. Az antioxidánsokban gazdag táplálkozás csökkenti a
rosszindulatú daganatos megbetegedések gyakoriságát.
Hogyan lehet elkerülni az oxidánsok okozta kárt?
Az oxidánsok okozta potenciális károk közül néhányat el lehet kerülni életmódváltoztatással, de nem lehet teljes mértékben megsemmisíteni őket. Az antioxidánsok fogyasztása az egészség megőrzéséhez és számos betegség kiegészítő terápiájaként javasolt. Nehezíti a védekezést, hogy a vitaminok és nyomelemek, melyek alapvetően befolyásolják a védelmi rendszer működését – nem kellő mennyiségben jutnak szervezetünkbe. Ennek oka egyrészt a helytelen főzési technika, mellyel szinte „kifőzzük” ételeinkből a létfontosságú vitaminokat, másrészt a hazai felmérések azt mutatják, hogy táplálékaink összetételének minősége is hiányos. Napjaink étrendjét sajnos sokkal jobban jellemzi a túlzott mértékű zsír-, cukor- és húsfogyasztás, kevés gyümölcs és zöldség kerül az asztalunkra. Ráadásul a kor előrehaladtával, dohányzás illetve erős
légszennyezettség esetén, valamint betegségek idején a szervezetnek több antioxidánsra van szüksége. Ha táplálkozásunkkal nem tudjuk fedezni a szabad gyökök képződésének megfékezéséhez és hatástalanításához nélkülözhetetlen antioxidánsokat, az étrendkiegészítő készítményekkel pótolhatjuk őket. |