Nizzai saláta
Párkányi Anna 2005.05.22. 18:02
Nizzai saláta:
Hozzávalók 4-6 személyre:
* 40 dkg burgonya
* 30 dkg zöldbab
* 30 dkg konzerv tonhal
* 9 kisebb paradicsom (25 dkg)
* só
* bors
Az öntethez
* 4 evőkanál olívaolaj
* 1 tört fokhagymagerezd
* 3 evőkanál fehérborecet
* 2 kiskanál (francia) mustár
A tálaláshoz:
* 4 nagy salátalevél (elhagyható)
* 3 főtt tojás (elhagyható)
* 1 nagy fej lilahagyma (elhagyható)
* 3 evőkanál kimagozott fekete olivabogyó
* bazsalikom (ha lehet, friss)
Elkészítése:
A burgonyát héjában, enyhén sós vízben megfőzzük, megvárjuk míg kihül, majd a héját lehúzzuk és kockára vágjuk. A zöldbabot megtisztítjuk, gőzben puhára főzzük, majd jeges vízbe átszedjük és lecsepegtetjük.
A paradicsomokat félbe - a nagyobbakat cikkelyekre - vágjuk. Az így előkészített zöldségeket salátástálba halmozzuk, majd a kisebb darabokra tördelt tonhalat is hozzáadjuk. A mustárt és a borecetet simára keverjük, apránként az olajat belecsöpögtetjük, tört fokhagymával ízesítjük. Az így kapott öntetbe beáztatjuk a meghámozott, felkarikázott lilahagymát 15 percre. Ezután az ecetes öntetet a hagymáról a zöldséges halra öntjük, és lazán hozzákeverjük.
Tálalása:
Salátalevélre szedjük, majd főtttojás-cikkekkel, olívabogyóval, és az előkészített hagymakarikákkal díszítjük, a tetejét bazsalikommal megszórjuk.
Fekély- és epebetegek egyéni tűrőképességtől függően a magas illóolajú fokhagymát hagyják el, vagy használjanak fokhagymaízesítésű sót az öntet készítéséhez. Bors helyett ízesítsenek borsikafűvel. Ha a paradicsom panasz okozna, húzzuk le a héját, a magjait is eltávolíthatjuk, de szükség esetén ki is hagyhatjuk az ételből. A citromlébe beáztatott hagyma ritkábban okoz panaszt, ha mégis, akkor ne használjuk a díszítéshez.
A tengeri halban lévő zsírsavak lassítják az érelmeszesedést, ezért szív- és érbetegek, valamint cukorbetegek részére különösen ajánlott a fogyasztása. Az étel készítésénéll vegyük figyelembe a tojássárgája magas koleszterintartalmát, kalkuláljuk bele az engedélyezett heti adagba (2-3), vagy csak a tojásfehérjét használjuk fel.
Fogyókúrázók csökkenthetik a saláta kalóriatartalmát, ha kevesebb olajjal készítik, és a konzervhalat jól lecsöpögtetik.
|