Igazi sós perec
Igazi sósperec Hozzávalók:
50 dkg finomliszt, 10 dkg zsír, 3 dkg élesztő, 1 kk. cukor, 2,7 dl tej, ízlés szerint só.
Az élesztőt a cukorral, tejjel, 1 ek. liszttel felfuttatni. A lisztet sóval elkeverem, hozzáadom a zsírt, a felfuttatott élesztőt és annyi tejet, hogy közepes keménységű tészta legyen. Alaposan átgyúrom, dagasztom, majd megkelesztem (én 2x kelesztettem). Kb. 2 cm vastagra nyújtom, kb. 1 cm széles csíkokra vágom, pereccé formálom, tepsibe teszem (sütőpapírt használtam), felvert tojcival lekenem. Amikor kezd illata lenni, ill. már kissé kérges a teteje, akkor készítek 1 ek. lisztből, 1 csapott ek. sóból és vízből nem túl sűrű, de nem is híg masszát. Ezzel locsolgatom meg a pereceket, az sem baj ha lecsorog, sőt!!! :) 195 fokon, 15 perc /12 db/
|