»
»
Másolás - Szerzői jogok - Jogsértések
Másolás - Szerzői jogok - Jogsértések
Témaindító hozzászólás
2005.11.10 16:19

Beszélgessünk a szerzői jogokról!

 
 
Elöző oldal
...
69
Következő oldal
 
11.
2005.11.11 09:54

Ha az adott oldalon lévő jogi nyilatkozatban nincs kifejezetten megtiltva, az arra mutató hivatkozások elhelyezése nem ütközik törvénybe és nem perelhető.

Más kérdés, hogy az adott oldalról bármilyen szöveget (legyen akár egy más oldalon publikált hír címe) szerzői jog véd, hiszen már a cím is az illető szerző szellemi terméke. Hiába van az oldalon a cikk bővebb tartalmára, az eredet oldalra mutató link, mindenképpen szükséges legalább az, hogy az oldal tulajdonosa engedélyezze (akár egy e-mailben is) a hírek címeinek felhasználását.

Mielőtt kérdés lenne: mindenképpen tilos és jogsértő egy adott oldal frame-ben történő elhelyezése a tulajdonos tudta és írásos beleegyezése nélkül.

 
10.
2005.11.11 08:39
Kismarta kérdése engem is érdekelne.
Én úgy hallottam,hogy elvben egy oldalra mutató linkért is kellene engedélyt kérni?Persze ezt "csak úgy" hallottam.Illetve egy oldal tulajdonosa levetetheti az oldalára mutató linket?(ha igen,ez "csak" Magyar törvény,vagy "nemzetközi" szinten is ez a szabály?)
Mi az igazság a linkek terén?
 
2005.11.11 07:47

A mi oldalunk egyik profilja, hogy naponta összeszedjük azokat a politikai híreket, cikkeket, interjúkat stb. amelyeket látogatóink csak hosszas szörfözés után tudnak elolvasni. Mi mindig megjelöljük, honnan származik a hír, illetve a legtöbbnek csak a címét és "liedjét" másoljuk, s a cikket a megfelelő portálcímet tartalmazó linkkel lehet elérni. például: Hírszerző>>>

Szerintem ezzel csak gyarapítjuk az illető portál látogatottságát. Ez is "szerzői jogokat" sért?

 
8.
2005.11.10 21:14

Hát...Jaja!Igazatok van!Mit tom én...(nekem lovas oldalam van) ha internetről szedek képet és lemásolja addig Oké.De ha saját képet csinálok és ő lemásolja és nem ír forrást...Multkor is elvitték a zenémet...Nem lehetne ez ellen tenni vmit?

 
2005.11.10 21:02

sztem másolni nem akkora bűn, mert egyedül nem nagyon tudunk képeket, stb-t csinálni. de ha egyedi dolgot lopunk el...hát akkor az má....pfff...legalább illene feltüntetni honnan van>:( pl.gportal.hu/szvk lemásolta a bannerem, és átlinkelte a gportal.hu/cbalazsra>:((( most ezt tűrjem szó nélkül???? cartmancue.gportal.hu (IGAZAD VAN KYLE012 alias spfan-fan.gportal.hu

 
2005.11.10 18:49
Sauron: ez a téma nem az árulkodós fórum :-) Itt kicsit komolyabb szinten szeretnénk a szerzői jogokról beszélni. És nem kell személyeskedni, anélkül szeretnénk megbeszélni a dolgokat. Hozzászólásod töröltük.
 
2005.11.10 18:34

A PROART a következő állásfoglalást juttatta el hozzánk a szerzői jogokkal kapcsolatban:


Szerzői jogi útmutató

A szerzői művek (zeneszámok, filmek, borítók, fotók, irodalmi alkotások, stb.) csak a szerzők, jogtulajdonosok engedélyével oszthatók meg az interneten. Ha ilyen engedély hiányában oszt meg valaki, akkor törvénysértést követ el. Az engedély beszerzésében az alábbi szervezetek adnak segítséget: Artisjus - Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület  , EJI - Előadóművészi Jogvédő Iroda , MAHASZ - Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége , FilmJus - Filmszerzők és Előállítók Szerzői Jogvédő Egyesülete , Hungart - Vizuális Művészek Közös Jogkezelő Társasága Egyesület . További kérdéseivel forduljon a PROART Szövetség a Szerzői Jogokért Egyesülethez. ( info@proart.hu )

 
4.
2005.11.10 17:51
Engem legjobban akkor idegesített fel ez a másolós ügy, amikor a South Parkos oldalamon saját magam által írt szereplőleírásokat, szépen sunyiban lekoppintotta rólam a //gportal.hu/south-park-fan/ című portál, pedig ki is írtam, hogy abból még baja is lehet az illetőnek. De az még jobban idegesít, hogy semmit nem tehetek ez ellen, és csak kódokkal, ami letiltja a jobb kilikk-et, de akkor meg nem tudják elmenteni a háttérképeket meg ilyesmi... Ez elég zavaró...
 
2005.11.10 17:07

Azért szólok hozzá a témához, mert magam is szembesültem már olyan esettel, mikor az én weblapom anyagai kerültek továbbközlésre. Én ezzel kapcsolatban azt gondolom, hogy ilyen esetekben minimum illik megemlíteni a forrást, de még jobb, ha rákérdezünk az eredeti anyag szerzőjénél. Én a magam részéről csupán a forrás feltüntetését kértem, amit itt a G-Portálos felhasználóktól meg is kaptam.

 
2005.11.10 16:21

Témaindítónak szánom az alábbi sorokat:

Elég sok rendkívül népszerű oldal van immár a G-Portálon. Ezek nagy része olyan témákkal foglalkozik, amelyek nagyon sokakat érintenek, és amelyekkel nagyon sok más weboldal is foglalkozik. Ezeken a portálokon bizony számos esetben más weboldalak cikkei, képei jelennek meg, tehát a kedves G-Portálos felhasználó nem a saját fényképeiből és szövegeiből válogat, hanem egyszerűen összeszedi azt más, komolyabb szerkesztőségi háttérrel rendelkező weboldalakról.

A másolás tényéről értesülő eredeti jogtulajdonosok általában felháborodottan követelik az ilyen oldalak azonnali bezárását, törlését. Általában jogi szankciókat is kilátásba helyeznek, ha a kérésük nem teljesül azon nyomban :-)

Szeretnénk, ha e témában párbeszéd alakulna ki ebben a Fórumban. Szeretnénk, ha a portálépítéssel foglalkozó felhasználóink, eredeti jogtulajdonosok, szerzők, weboldaltulajdonosok és akár jogi szakértők is hallatnák itt a hangjukat. Beszéljünk erről!

 
Elöző oldal
...
69
Következő oldal