»
»
Portálépítés
Portálépítés
Témaindító hozzászólás
2003.03.18 11:37
Ügyes! Látom vannak ötleteid.

Segítség lesz majd mindenütt a portálon. Tippeket is fog tartalmazni. Csak a jelekre kell majd kattintani.

Elöző oldal
...
1089
...
Következő oldal

2004.02.10 09:26

Egy kis segítség /pirossal bekeretezve/, remélem nem húzza szét a fórumot:

Insert image:

Image URL:

Egy kép url-jét pedig úgy tudod megnézni, hogy -jobb klikk a képre,

- Ott a legördülő menüből kiválasztod a 'Tulajdonságokat', ráklikkelsz, és egyebek között látni fogod az Url-t is:

188.
2004.02.09 20:55
Nagyon köszönöm a segítséget, de nagyon szőke vagyok (természetes!) Ne kövess el harakirit, inkább áruld el légyszi hogy hol találom azt a bizonyos "insert image" gombot. Elmondom én mit követtem el, így jobban kiszúrható hol hibáztam: Root menüben katt a modulkezelőre, ott "modul hozzáadás". Típusa egyszerű, felirat "bemutatkozás" középre. Hozzáad. Még nem teszem menübe, előbb "tartalom menedzser". Na és itt, ha szöveget választok, nem tudok képet betenni, mert az eredménye betűkkel kiírt képtulajdonság (honnét töltöttem be, méret stb.),ha beteszem a képet, nem tudok hozzáírni.Így van egy "bemutatkozom" szöveges, és egy "kép rólam" oldalam, amit egybe szeretnék megjelentetni.

187.
2004.02.09 20:06

Hogyan tegyünk képet a saját gépünkről az Egyszerű modulba? 2 egyszerű lépésben elmondom!

Alapvetés: a képtár modulban az Új kép feltöltésénél a saját gépünkön megjelölt képet weben keresztül feltöltjük a G-Portál szerverére, tehát fizikailag is ott lesz a portálunkhoz tartozó egyik könyvtárban. Az Egyszerű modulban viszont, amikor képet akarunk beilleszteni az "Insert Image" gombra kattintva, akkor a szerkesztő egy URL-alapú képbelinkelést kínál fel, nem pedig saját gépről való feltöltést (a szerkesztőt nem mi készítettük). Itt tehát egy webcímet kell megadnunk, ahol a kép található fizikailag. Értelemszerűen a saját gépünkre nem mutathat a link, hiszen nem látják a gépünket az Internet felől (jó esetben :-)).

1. lépés: a szövegbe beillesztendő képet fel kell töltenünk a G-Portál szerverére. Erre egyetlen lehetőség van (jelenleg), a Képtár. De mivel a most beillesztendő képet nem akarjuuk a képtárban is megjelentetni, ezért trükkhöz folyamodunk: létrehozunk egy új képtár modult, de nem tesszük menübe! Így folyamatosan az Inaktív menüpontok között lesz látható a modulkezelőben, és csak mi férhetünk hozzá, a pupák látogató nem. Ebbe az új képtárba töltjük fel a kívánt képe(ke)t. Így elértük, hogy a kép már nem a mi gépünkön van, hanem a G-Portál szerverén. (Jobb kézzel bal vállat megveregetjük.)

2. lépés: a böngészőben a fájl menüben az Új ablak megnyitására kattintunk, így már két ablakban látszik a portálunk. (Mindjárt látni fogjuk, miért jó ez.) Ebben az új ablakban dolgozva létrehozzuk az új Egyszerű modulunkat, vagy szerkesztésre megnyitjuk, ha már előbb elkészítettettünk egyet. A szerkesztőablakban odatesszük a kurzort, ahová a képet be szeretnénk szúrni, majd rákattintunk az Insert Image gombra. Az előbukkanó panel beviteli mezőit kitöltjük.

• Az első az Image URL. Ide most be kell írnunk az előbb a szerverre feltöltött kép webcímét, amit legegyszerűbben úgy tudhatunk meg, hogy átmegyünk a másik ablakban a képtárhoz, és az előzőleg feltöltött képre kattintva megnyitjuk azt. A nagyított képre jobb egérgombbal kattintva, a lehulló alternatív menübő kiválasztjuk a Tulajdonságokat. A megjelenő panelen láthatjuk a képünk URL-jét. Kijelöljük a kurzorral, majd kimásoljuk a vágólapra ctrl+c billentyűkombinációval.
  • Most visszamegyünk a másik ablakban otthagyott Insert Image panelünkhöz, és ott ctrl+v billentyűkombinációval beillesztjük a vágólapról az URL-t. A nehezén túl vagyunk.
  • Az Alternate text mezőbe írtak akkor jelennek meg, amikor a látogató az egerét a kép fölé viszi, vagy amíg nem jön még elő a kép.
  • Alatta az Alignment-nél beállíthatjuk, hogy a kép a szöveghez hogyan illeszkedjen.
  • A Border thickness-ben keretet adhatunk a képnek.
  • És végül a H. és V. Spacingban a kép melletti üres sávot állíthatjuk be.

Ha minden rendben, nyomjunk OK gombot, és a kép máris látszik a szerkesztőablakban. (Bal kézzel jobb vállunkat hosszan veregetjük.)

Ha további képeket akarunk beilleszteni, azokkal is ugyanígy kell eljárni.
Ha esetleg olyan képet akarnánk beszúrni, ami nem a G-Portálon van fizikailag, akkor a jelenlegi helyéről megnyitott képről ugyanígy levehetjük az URL-jét, és beilleszthetjük az Image URL mezőbe. (Ebben az esetben azonban csak addig fog látszani portálunkon a kép, amíg azt az eredeti helyén hagyják. Ha változtatnak rajta, vagy törlik, akkor nálunk sem fog látszani többé.)

Remélem, érthető volt minden! Ha nem, akkor harakirit követek el!

Admin

2004.02.09 16:29

Erre egy nagyon jó kis leírást találsz Saca honlapján:

//gportal.hu/gindex.php?pg=85026

185.
2004.02.09 15:33

A falsh gombokról szeretnék mindent megtudni! Pl.: lementés,beillesztés,szerkesztés...

184.
2004.02.07 22:37
Csatlakozom az előttem szólóhoz, ez az én problémám is.

2004.02.07 09:02
Boccs! azóta már rájöttem. még tegnap. de van még 1 kérdésem! mit tegyek be főoldalnak amire lehet rakni képet és szöveget is? mer az 1szerű nél nem tudok a gépemről felrakni képet

182.
2004.02.06 23:32

A különböző aloldalakat úgy hozhatod létre, hogy Új modult adsz hozzá, amelynek típusa Egyszerű modul. Na, abban szerkesztgethetsz szöveget meg képet is. És ha úgy állítod be, hogy középen jelenjen meg, akkor beállíthatod, hogy a menüben megjelenjen-e a linkje. Lehet több menüd is, így csoportosíthatod a dolgokat. Szerintem kattints ide:
Itt mindenre választ kapsz! Katt ide!
Hogy ezt miért nem veszik észre ott fent? Rejtély...

181.
2004.02.06 16:26
Én mint szintén kezdő mondom: root menüben link-kezelés, ott új link hozzáadás.

2004.02.06 15:33
plíz, mondjátok meg, hogy lehet úgy létrehozni linket... szoval hogy a lapom ne csak 1 oldalból áljon, hogy kell új lapokat csinálni?

Elöző oldal
...
1089
...
Következő oldal