»
»
Másolás - Szerzői jogok - Jogsértések
Másolás - Szerzői jogok - Jogsértések
Témaindító hozzászólás
2005.11.10 16:19

Beszélgessünk a szerzői jogokról!

 
 
Elöző oldal
...
64
Következő oldal
 
61.
2005.11.18 18:41

A modulokban fellelhető hibák közül csak egyet említenék. Próbálj meg <textarea> tag-et alkalmazni. Rá fogsz jönni, hogy nem lehet, mert ha szerkeszteni akarod később, akkor a "webes html szerkesztő" szétbarmolja a source-ot a <textarea> miatt. Első javaslat, hogy először a nyers HTML forrás jelenjen meg, és aki nem tudja ily módon szerkeszteni az oldalát, az váltson a "webes html szerkesztőre".

No problem:
Firfox a mególdás.

 
60.
2005.11.18 18:27

Bocsánat a kicsit keményebb hozzászólásért, de jelenleg elég sok portál tulajdonosa áll a hatályos magyar jogszabályokkal szemben, akiknek a tartalmai a ti szervereteken van, nem az enyémen.

Onnan startoltunk, hogy kijelentetted: "Az IP-cím önmagában nem minősül személyes adatnak". Ezt sikerült azonnal cáfolni. A cáfolás óta: IceWall, igazad van.

Ezt követően jöttél azzal, hogy a portál tulajdonosának joga van-e tudni, hogy ki ír ocsmányságokat az oldalára. Joga van tudni, csak nyilvánosságra nem hozhatja személyes adat lévén.

Az teljesen tiszta, hogy a G-PORTAL-nak mi az adatkezelési elve, de az nem derült ki, hogy milyen adatkezelési elvek vonatkoznak a G-PORTAL felhasználóira. Mivel az oldal tulajdonosai adatkezelési elvről nem nyilatkoznak oldalukon, így azok a mindenkor hatályos magyar jogszabályoknak meg kell felelniük, ennek azonban jelenleg nem felelnek meg.


Ugyan mi csak egy eszközt adunk a tartalomszolgáltató(cská)k kezébe, azaz nem a mi feladatunk a hatályos jogszabályokkal való megismertetésük, pont a napokban terveztünk egy ezekről szóló kampányt indítani. Ennek előkészítéseként nyílt ez a topic is. A kampány során mindenki értesülni fog a törvényi kötelességeiről, azok alkalmazásának módszereiról, stb.
Annyit tegyünk hozzá, hogy nem a G-Portálos oldalak az egyetlenek, ahol a felhasználók nagy részének nincsen adatkezelési nyilatkozata, jóllehet regisztrációra van mód az oldalukon.
Hogy kerültünk mi most ilyen kitüntetett pozícióba? :-) - Admin

A részemről a témát lezártnak tekintem, aki akarja, folytassa.

A modulokban fellelhető hibák közül csak egyet említenék. Próbálj meg <textarea> tag-et alkalmazni. Rá fogsz jönni, hogy nem lehet, mert ha szerkeszteni akarod később, akkor a "webes html szerkesztő" szétbarmolja a source-ot a <textarea> miatt. Első javaslat, hogy először a nyers HTML forrás jelenjen meg, és aki nem tudja ily módon szerkeszteni az oldalát, az váltson a "webes html szerkesztőre". 

 
59.
2005.11.18 18:08

Érdeklődve figyelem a beszélgetéseteket erről a témáról a kezdete óta. Nem értem,  miért lenne IceWall kötelessége(?!) bármi hibára felhívni a figyelmet. Sehol nem írta, hogy felhasználó (kvázi portál tulajdonos), csak azt, hogy ha beregisztrál egy oldalra, akkor aggályos az, hogy hogyan kezelik az adatait. Tökéletesen egyetértek vele, és ez független attól, hogy ismerem-e, vagy fent van-e a partnereim között. Én is azt gondolom, hogy nagyon jó ez a lehetőség (a G-Portál szolgáltatása), hogy szinte bárki, minden előképzettség nélkül tud egy honlapot nyitni és működtetni. De ezzel együtt sajnos nincs tisztában az ezzel járó kötelezettségekkel. Például, hogy hogyan kezelheti a hozzá regisztráltak adatait: nevet, e-mail címet, stb. Én magam nem vagyok jogász, így továbbra is figyelemmel kísérem az itt folyó beszélgetést (és biztos vagyok benne, hogy még sokan vannak így rajtam kívül), mert szeretnék tisztán látni ebben a témában. Remélem egyszer megszólal egy hozzáértő jogász is ... :)


Komolyan kérdezed, hogy miből gondoljuk IceWallt portáltulajdonos felhasználónak? Azt írja: "...rengeteg olyan hibát tártam fel a modulokban, mellyel felhasználóként nem tudtam mit kezdeni..." Azért ebből 6 év felett bárki rájön, nem kell hozzá nyomozni :-) - Admin

 
58.
2005.11.18 16:07

IveWall: nekem úgy tűnik, te kötözködsz velünk :) (És egy kicsit fényezed is magad közben.)
Megírtuk, hogy igazad van, többször is. Ennek ellenére minden hozzászólásod egy hanggal feljebb kezdődik. Csak közzéteszünk egy kérdést, de válaszok helyett máris ott tartunk, hogy mi tehetünk róla, ha valaki megmondja az őt zaklatónak, hogy tudom az IP-címedet, amit egyébként nem tőlünk, hanem a látogatottságméréssel foglalkozó valamelyik internetes szolgáltatótól megszerzett. Mi is itt a mi hibánk?

A moderálásról írt ***ságot nem minősítem.
Nahát, ez kiszűri a csúnya szavakat? :)

Szívesen megnéznénk egyet az általad üzemeltetett portálok közül, hogy tanuljunk belőle. A rengeteg modulhiba leírását pedig e-mailben, vagy a megfelelő topicban várnánk, hiszen ez kvázi kötelességed, mint G-Portál felhasználónak. Ha pedig a hibák elhárítására is vállalkozol, köthetünk üzletet.

 
57.
2005.11.18 13:30

Az első pontodra annyit reagálnék, hogy ki kellene dolgozni valami okosságot és le kéne programozni. A dolog megoldható szerintem, én már csináltam ilyet. Nem tudom milyen fejlesztések várhatóak a közeljövőben, de rengeteg olyan hibát tártam fel a modulokban, mellyel felhasználóként nem tudtam mit kezdeni, programozóként pedig pár órás munkával megoldható lenne.

A második pontoddal maximálisan egyet értünk, nem alkalmazható 100%-osan az internetre. Külön kellene az internettel kapcsolatban alkotni egy személyes adat fogalmat. Valamit közösen ki kellene dolgozni. Hozni egy olyan "belső törvényt", amely a hatályos magyar jogszabályokkal klappol.

 
56.
2005.11.18 12:26
Hát olvasgatom olvasgatom,de nem bírok eligazodni.
1. Amit IceWall a legutóbbi hozzászólásában írt,az egy az egyben lehetetlenség.Mármint olyan eszköz,amelyekkel biztonságosan,korrekten tudnak moderálni.
2. Milyen személyes adatról beszélnek-akár jogász az illető,akár nem.Max. a gép jogáról beszélhetünk IP-cím esetében.Szerintem az illető törvényhozónak fogalma sem volt róla,mi az az IP-cím.
Közöm nincs az IP-címhez,az max a gép esetleges beazonosítására lenne jó.Esetleg.Az is csak ügyészségi jóváhagyással.
Még hogy személyes adat.Jó vicc :)

Ezt pontosan ugyanolyan adat,mint a te autód rendszámtáblája.
Esetleg a rendőrség beazonosíthatja a gépkocsit.
Ennyi,és nem több.
Nem,majd elkezdek az "ombucmannál" reklamálni,hogy miért kell kitennem az autóm azonosító számát kitennem a kocsi elejére és a végére.
Hiszen az személyes adat! :)))))))))))))))

Azt hiszem még aznap a diliházba záratnák.
És az még csak egy dolog,hogy valaki ezen filózva,rossz következtetést von le,de egy jogász?
 
55.
2005.11.18 10:47

Az IP címek kiírásának az elterjedéséért a G-PORTAL-os fejlesztők valamilyen szinten hibásnak érezhetik magukat, úgy tűnik, hogy nem adtak a portálépítők kezébe olyan eszközöket, amellyekkel biztonságosan, korrekten tudnak eljárni moderációkor.

 
54.
2005.11.18 10:41

Nem kívánatos bejegyzés esetén úgy gondolom a moderáció, cenzúra kívánatos, nem pedig IP címekkel dobálózni. A "bad word list" egy hatékony megoldás lehetne azoknál a moduloknál, amelyekbe a felhasználóknak írási joguk van.

Mondjuk ha Te ezen a fórumon kénytelen vagy valakit kimoderálni, akkor kiírod az IP-jét? Szerintem nem. Ötödik éve fejlesztek és üzemeltetek portálokat, én még sosem éltem vissza moderációkor azzal a tudással, hogy ismerem az IP címét a felhasználónak.

 
53.
2005.11.17 19:35
IceWall: igazad van. A törvény valóban ezt mondja.

Nézzünk egy konkrét példát, az fontos lehet egy törvény hatékonyságának vizsgálatakor.

Csucsu a weblapján összetűzésbe keveredik az egyik látogatójával, aki rendszeresen mocskolódó hangnemben beír a chatjébe, hol Pepe, hol Sasa, hol akármilyen néven. Mivel kevesen járnak Csucsu oldalára, a kirakott mystat-os látogatottságszámláló eredményéből meg tudja állapítani, milyen IP-címe volt a renitens látogatójának. Hogy megpróbálja eltávolítani őt, közli a chatben: "Hiába írogatsz itt nekem, úgyis el fogunk kapni, mert tudom az IP-det, amivel beírtál: 2.2.2.2." Erre a renitens látogató szalad a webmesterhez, és bepanaszolja, hogy Csucsu megsértette az ő személyiségi jogait, mert kiadta a személyes adatát, ezt és ezt az IP-címet. Merthogy a chaten mostmár nemcsak azt olvashatja a széles nyilvánosság, hogy ő anyázza a portál tulajdonosát, hanem azt is, hogy milyen IP-címről teszi ezt. És mi lesz most ővele, ha tudják az IP-címét?

Kérdéseink: Ki sértette meg kinek a jogait? Ki lehet-e találni valaha az életben, hogy ki az anyázó chates? Ha kiderül, ki volt az, sérültek-e ezzel a jogai? Csucsunak van-e joga megtudni, ki az, aki édesanyját emlegeti prostituáltként nap mint nap? Melyikük joga az erősebb? Stb.

 
52.
2005.11.17 18:15

1992. évi LXIII. törvény

2. § (1) személyes adat: bármely meghatározott (azonosított vagy azonosítható) természetes személlyel (a továbbiakban: érintett) kapcsolatba hozható adat, az adatból levonható, az érintettre vonatkozó következtetés. A személyes adat az adatkezelés során mindaddig megőrzi e minőségét, amíg kapcsolata az érintettel helyreállítható. A személy különösen akkor tekinthető azonosíthatónak, ha őt - közvetlenül vagy közvetve - név, azonosító jel, illetőleg egy vagy több, fizikai, fiziológiai, mentális, gazdasági, kulturális vagy szociális azonosságára jellemző tényező alapján azonosítani lehet;

* * *

Addig, amíg az internet-szolgáltatóm tárolja az IP címhez tartozó előfizetőt, addig személyes adatnak minősül az IP címem, hiszen engem adatbázis-egyesítéssel azonosítani lehet. Az adatbázis-egyesítésnek is megvannak a jogi feltételei természetesen.

 
Elöző oldal
...
64
Következő oldal