»
»
Másolás - Szerzői jogok - Jogsértések
Másolás - Szerzői jogok - Jogsértések
Témaindító hozzászólás
2005.11.10 16:19

Beszélgessünk a szerzői jogokról!

 
 
Elöző oldal
...
68
Következő oldal
 
21.
2005.11.12 07:49

Igazad van, én kb. az eddig megnézett mittudomén hányszázezer oldalon kb. kettőn láttam hasonló tiltást és nemigen értettem (nem is fogom megérteni), hogy ez miért érdeke a tulajdonosnak?
Az internet összelinkelése láncszerűen érdeke minden egyes weblaptulajdonosnak, hiszen az ilyen ajánlások feltételezik az értékes látogatót...

Mindennek ellenére elenyésző számban, de előfordul ilyen is. Ennek hiányában azonban mind hazai, mind nemzetközi viszonylatban megengedett és elfogadott a linkelés, nem sért semmiféle szerzői jogot.

Való igaz, hogy kicsit húzós és nem egészen letisztázott ez az egész szerzői jog, kontra internet dolog, hiszen az interneten is az 1999. évi LXXVI. számú Szjt. az irányadó, ami szerzői jogi védelemben részesíti az irodalom, tudomány, művészet minden olyan alkotását, mely egyedi jelleggel bír és rögzítve van. Külön szerzői jog illeti meg azt, aki a fent említett irodalmi, zenei stb. alkotást a szerző tudtával és engedélyével egyedileg feldolgozta, módosította és rögzítette. A szerzői jogot (ellentétben a védjegyoldalommal) nem szükséges bejegyeztetni (attól függetlenül nem árt), automatikusan a mű, szellemi termék, ill. alkotás létrejöttével jön létre.

Egy egyedi jelleggel bíró website-ra is érvényes a Szjt.
amennyiben az valóban saját szellemi terméke. Nem vonatkozik az Szjt. abban az esetben, ha az adott website-on másolt anyagok találhatók (a szerző tudta és engedélyezése nélkül), ugyanis a  másolt website létrehozója ebben az esetben jogsértést követ el.

Az a weboldal, ahol a szerző beleegyezésével találhatók másolt anyagok, szintén nem élveznek szerzői jogvédelmet az anyagokra vonatkozólag, - hiszen a felhasznált anyag szerzőjének van kizárólagos joga a felhasználásra vonatkozólag -, csak a létrehozott struktúra, elrendezés, design stb. vonható jogvédelem alá, amennyiben az egyedi, saját alkotás.

Irodalmi művek - ha nincs külön megtiltva -, csak részben másolhatóak és kötelező megjeleníteni a mű szerzőjének nevét, plusz a mű címét.

Képek, festmények egyéb alkotások felhasználása jogsértő, csak abban az esetben nem, ha jelezve van a szabad felhasználás joga. Azonban vagyonszerzés céljára ebben az esetben sem használható fel.

Zenei művek részben és egészben kizárólag a szerző engedélyével használhatók, mese nincs.

Hírek, híranyagok szabadon felhasználhatóak a forrás mindenkori megjelölésével és a híranyag szerzőjének feltüntetésével. (Bocs Kismarta az előbbiért, most néztem alaposabban utána)

Free, ill. shareware szoftverek esetében is fennállhat jogsértés abban az esetben, ha az adott szoftver közléséhez a szerző hozzájárulása szükséges. Ebben az esetben a szoftvert az adott helyről csak letölteni szabad saját felhasználásra, saját webhelyre feltölteni és onnan a letöltést engedélyezni tilos.
Az illető letöltő webhely belinkelése megengedett, de közvetlen a letöltésre mutató link nem.

Bejegyzett cégek, szerzők esetében annak weboldalának szerzői jogi védelme (szinte) kétségtelen.

Magánweboldalak esetében is él a szerzői jog, viszont annak kizárólagosságát egy esetleges peres eljárásban bizonyítani is kell. A bizonyításban föl lehet használni dokumentumokat, tanúkat stb. Az önmagában nem bizonyító erejű, ha valaki előbb hozta létre az oldalát, v. előbb bérelte a tárhelyet, amin elhelyezte az oldalt, mint a jogsértéssel vádolt honlaptulajdonos. Pozitív elbírálásban részesül egy bizonyítási eljárásban a saját domain név az aldomainekkel szemben.

 
20.
2005.11.11 20:01

Elméletben tisztázza a rámutató link - kérdést, amit írtál, de a gyakorlatban látott-e már valaki olyat, hogy egy honlapon fel van tüntetve, hogy tilos rámutató linket használni?

Megtehetné azt is a honlaptulajdonos, hogy azt írja ki, hogy 'aki linkelni szeretné e honlapot, az a webmestertől kérjen szíves engedélyt'. Ilyet megintcsak nem fogunk találni, szerintem sehol, főleg nem kisebb honlapokon, ahol örül a portálgazda, ha egyáltalán valaki növeli a nézettségét (és a keresőkben előrébbviszi a pozícióját) azzal, hogy linket tesz fel róla valahová.

Tehát szerintem nem várható el, hogy bármi a fentihez hasonló tiltást, vagy feltételhez kötést tegyen a portálgazda a honlapjára.

Mégis felmerülhet olyan helyzet, hogy nem kívánatos portálról linkelnek rád.

És ilyenkor szerintem jobodban áll fellépni ez ellen.

 
19.
2005.11.11 19:51

Első látásra egyszerű ez a szerzői jogi kérdés. Mikor főiskolán médiajog és -etikát tanultunk, még elég egyértelmű volt minden. De az internet általános elterjedése teljesen új helyzetet teremtett főleg a joggyakorlat terén, ami (mint látjuk) még ma sem rendeződött le teljesen, és még kell némi idő ahhoz, hogy a felhasználó-társadalomba átszivárogjon a jogtisztelő és etikus hozzáállás. Ennek elősegítésére jó eszköz lehet egy ilyen topic is. Remélem, minél többen elgondolkodnak a témán!

 
2005.11.11 16:50
köszi:)
 
17.
2005.11.11 16:27
csakmiketten: igen, a http://creative.gettyimages.com címen vannak szabadon felhasználható képek, elég sok. De csak azok ilyenek, amelyeknél ezt olvasod: "Royalty-free", azaz jogdíjmentes.
 
2005.11.11 14:31
http://creative.gettyimages.com nem lehet hoyg erről az oldalról le lehet szedni a képeket gond nélkül?vagy ez nem ara való?Nem tudtok olyat,ahol képek vannak,azért hogy elhozhasd?
 
15.
2005.11.11 13:44
Aki azt a zenét komponálta,nem fél napot dolgozott rajta,hanem 2-3 hónapot .
Akkor helyette megkérdem azt,amit te kérdeztél Pacika4:
elvitték a zenémet...Nem lehetne ez ellen tenni vmit?
Mondjuk az illető zenésznek még anyagi vesztesége is lett,nem csak bosszankodás.
Nem akarok álszentnek tünni,mert ez nekem sem sokszor fordul meg a fejembe,csak viszont válasz volt Pacikának.
 
14.
2005.11.11 13:33
Úgy értem.Megkerestem a zenét(fél napom ráment).Kerestem egy zenekódot és megcsináltam.
 
13.
2005.11.11 11:41
Pacika,tán Te szerezted azt a zenét,hogy a te zenéd volt?Mert akkor megértem a felháborodásodat,de,ha Te is valahonnan szerezted,akkor nem értelek.Nem hiszem,hogy itt ezekről a dolgokról beszélnek,hogy animációk st.Itt azért komolyabb dolgokról van szó.
No,nem sok okosat mondtam ezzel,de valamit azért mondtam:-)))
 
12.
2005.11.11 10:01
Kismartanak csak még annyit megnyugtatásul, hogy 99%-ban engedélyezni szokták a tulajdonosok azt az eljárást, amit az oldaladon alkalmazni szoktál.
 
Elöző oldal
...
68
Következő oldal