A Sclerosis Multiplex Levelezőlista honlapja
Belépés az oldalra
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
A levelezőlistáról
 
Fórumok
 
Az SM-ről
 
Együttélés az SM-el
 
Próbálkozunk
 
Segíthetnek
 
A lista tagjaitól
 
Az én SM-em
 
Naptár
2021. Szeptember
HKSCPSV
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
<<   >>
 
Számláló
Indulás: 2004-03-20
 
Óra
 
Partnerek
 


Magyar Honlap Linkek

Hun-Web Linkek
 

 
 
Szavazás
Lezárt szavazások
 
Archiv
 
A levelezőlista használata

 

 

Tájékoztató a levelezőlista használatáról

 

 

A Sclerosis Multiplex Levelezőlista 2003. január 17-én indult a Yahoogroups szolgáltatását igénybe véve. Emiatt sajnos az esetleges rendszerüzenetek angol nyelvűek, ami elrettentheti az angolul nem tudókat.

 

A levelezőlistára csak regisztrált tagok, azok is csak a regisztráláskor megadott email címről tudnak levelet küldeni. Regisztrálni a sm_lista-subscribe@yahoogroups.com címre küldött üres levéllel lehet. A rendszer egy jóváhagyást kérő levelet küld a feladó címére „Please confirm your request to join sm_lista” tárggyal, ezzel ellenőrizve a cím valódiságát. Ezt a levelet vissza kell küldeni a Yahoogroupsnak, vagy a benne lévő hosszú linkre kell kattintani, akkor válik véglegessé a regisztráció. Még egy lépés van, hogy a jelentkezőből valóban tag lehessen, a lista egyik moderátorának jóvá kell hagynia a belépést. Erre azért van szükség, hogy kiszűrjük a rosszhiszemű jelentkezőket (spamküldőket), magyarul nem tudó külföldieket, stb.

 

A levelezőlistára szánt levelet a sm_lista@yahoogroups.com címre kell küldeni, és a rendszer minden regisztrált tagnak elküldi, annak is, aki írta. Levél írásakor gondoljunk arra, hogy több mint 350-en olvassák majd sorainkat, ezért lehetőleg olyan levelet írjunk, ami valóban számot tarthat a többiek érdeklődésére. A listáról kapott levél feladójánál minden esetben annak az email címe szerepel, aki a levelet küldte, a válaszcím pedig a listáé. Ha valakinek magánban szeretnénk válaszolni, figyeljünk erre.

 

A Yahoogroups a listára érkező leveleket archiválja, azokat bármikor vissza lehet keresni. Csak Yahoo azonosítóval is rendelkező listatagok tudják megnézni a http://groups.yahoo.com/group/sm_lista/ címen, a lista Yahoos honlapján. Sajnos a Yahoo a mellékleteket nem tárolja el, így azokat ott már nem lehet megtalálni. Angolul tudok könnyen létre tudnak hozni maguknak, aki nem tud angolul, annak szívesen segítek. Létrehozáshoz segítséget találtok a www.smlista.hu oldalon A levelezőlistáról menü Letöltések menüpontjában.

 

A levelezőlista használata során alkalmazható levél beállítások:

 

Levélküldés szüneteltetése:
sm_lista-nomail@yahoogroups.com 

Ha valamilyen okból, pl. hosszú távollét miatt a levélküldést szüneteltetni akarjuk, erre a címre kell küldeni egy üres levelet.

Digest mód bekapcsolása:
sm_lista-digest@yahoogroups.com

Naponta egyszer, összegyűjtve küldi el a leveleket, hátránya, hogy a mellékleteket nem továbbítja, ehhez erre a címre kell küldeni egy üres levelet. 

Digest mód kikapcsolása:
sm_lista-normal@yahoogroups.com

Leiratkozás a listáról:
sm_lista-unsubscribe@yahoogroups.com 

A feliratkozáshoz hasonlóan itt is meg kell erősíteni a szándékot a Yahoogroups levelének visszaküldésével. 

Listatulajdonos:
sm_lista-owner@yahoogroups.com 

Az erre a címre küldött levelet csak a listatulajdonos kapja meg. 

 

 

A levelezőlista, és működése során kialakultak írott és íratlan szabályok, amelyeket minden új belépőnek érdemes megismernie, és lehetőleg betartania a lista megfelelő működése érdekében.

 

Az Internet működése során kialakult egy úgynevezett Netikett, ami leírja az internetes levelezés alapvető szabályait. Ezt el tudod olvasni a http://www.hirdet.net/netikett.htm címen.

 

Írott szabályok:

 

Az évek során kialakult a lista saját etikettje, amely néhány fontos pontot emel ki a Netikettből. A levelezőlista alapból nem moderált, tehát minden oda küldött levél megjelenik mindenféle ellenőrzés nélkül, ezért fontos, hogy betartsuk a kialakult szabályokat. A moderálás azt jelenti, hogy a küldött levél csak akkor kerülhet fel a listára, ha az egyik moderátor engedélyezi.

 

 

A Sclerosis Multiplex Levelezőlista Etikettje

 

Sclerosis Multiplexes betegek, hozzátartozók, és a betegség iránt érdeklődők részére indított levelezőlista.

 

A lista elindításával az volt a cél, hogy lehetőség nyíljon egy olyan virtuális közösség kialakulására, ahol minden érintett megoszthatja a többiekkel örömét, bánatát, tapasztalatait. A többiektől tanácsot, segítséget kérhessen és kaphasson.
Azoknak, akiket a betegség már a négy fal közé kényszerített, még egy kapcsolódási pontja legyen a külvilág felé.

 

A levelezőlista megfelelő működése érdekében bizonyos előírásokat be kell tartanunk.

 

A listára küldött levelek tartalmukat tekintve lehetnek:

       hírek, tájékoztatások, információk, amelyek valamilyen módon kapcsolatba hozhatók az SM-el, ill. az SM betegek életével,

       a fenti témákhoz való hozzászólás, vélemény, vita, megjegyzés, kiegészítés, stb.,

       segítségkérés – ha olyan problémánk van, amiről úgy gondoljuk, hogy talán valamely listatag segítséget, vagy tanácsot tudna adni,

       ill. minden egyéb olyan téma felvetése, amiről úgy gondoljuk, hogy a lista-tagjait érdekelheti.

 

Amit nem szabad:

       politikai vagy vallási témájú levelet küldeni,

       trágár, durva, közönséges beszéd és hangnem használata,

       másik lista-tag sértegetése, elmeállapotára való utalás, személyeskedés,

       szükségtelenül hosszú levélrészletek beidézése, csak annyit hagyjunk meg a megválaszolandó levélből, ami feltétlenül szükséges a megértéshez.

 

Egyéb:

       ha valakivel vitába bonyolódunk, akkor azt a listán kívül, magán levelezésben ajánlott lerendezni,

       legyünk tekintettel azokra, akik modemmel interneteznek, ne küldjünk feleslegesen nagy méretű leveleket (pl. a mellékelt képek méretét lehetőleg optimalizáljuk),

       ne küldjünk a listára lánclevelet, vagy más olyan levelet, amely a levél továbbküldésére biztat,

       a levél tárgyát minden esetben töltsük ki, megkönnyíti a tájékozódást és az archívumból a levelek kikeresését.

 

 

A fentiek betartását a moderátorok ellenőrzik, szükség esetén a levél küldőjét figyelmeztetik, majd moderálás alá vonhatják, súlyosabb esetben kitilthatják a listáról.

 

 

 

Íratlan szabályok:

 

Miután a lista létszáma már meglehetősen nagy, megegyeztünk abban, hogy nem köszöntjük a név vagy születésnapját ünneplő tagokat, hiszen akkor a levelezés nagyrészt nem állna másból, mint köszöntgetésből. Ha valakit köszönteni szeretnél, azt magánban tedd.

 

Ha több pársoros levelet írnátok, akkor próbáljátok meg összevonni őket. Egy levélben is lehet több témáról írni, akár még külön megszólítással is, és a tárgy mezőben fel lehet sorolni, hogy milyen témák vannak a levélben. Erre azért lehet szükség, mert egy email a felhasználó által ugyan nem látható, de meglehetősen sok információt tartalmaznak, amelyek a levél kézbesítéséhez szükségesek. Ezek miatt nincs sok különbség egy pár soros, és egy hosszabb levél mérete (helyfoglalása) között, azaz több rövid levél sokkal nagyobb tárhelyet foglal el, mint egy hosszabb. És ez ugye elég lényeges abban az esetben, ha azért kerülnek egyesek parkoló pályára, mert megtelt a postafiókjuk.

 

Mindegyik levelező programban lehetőség van kijelölni és törölni a fölösleget, még a weben használt levelezőknél is (pl. citromail).
Ehhez annyit kell tenni, hogy az egérkurzorral rá kell állni a törlendő rész elejére, lenyomni a bal gombot, és lehúzni a kurzort a kijelölendő szöveg végéig, és elengedni az egér gombját. Akkor a kijelölés kékre vált, meg kell
nyomni a Delete gombot a klaviatúrán. Ha az idézett szöveg előtt egy függőleges vonal van, akkor a vonalon belül (a jobb oldalán) kell kijelölni a fölösleges részt, mert bal oldalról csak az egész beidézett levél kijelölését engedi.

Töröljük ki a levél végén a rendszer által hozzáfűzött sallangokat is, amit minden listás levél odabiggyeszt, hiszen a mi levelünk végére úgy is oda fogja tenni.

Fölösleges az eredeti levelet teljesen visszaküldeni, hiszen már mindenki látta legalább egyszer, és elég kellemetlen, amikor egy-két soros levélke alatt ott van visszamenőleg a teljes előző levélváltás.

 

A levél tárgyát minden esetben ki kell tölteni. Arra is ügyeljetek, hogy a sokadik válaszlevélnél előfordul, hogy már nem is arról szól, amiről az eredeti. Ilyenkor a levél tárgyát módosítani kell, hogy tükrözze, miről írtok.

 

Ha nem szorosan a lista témájához tartozó levelet szeretnétek küldeni, a témában jelöljétek OFF beírásával.

 

 

A listára érkezett levél feladójánál mindig annak az email címe szerepel, aki küldte. Ha valakivel magán levelezést szeretnénk folytatni, arra a címre kell neki írni, a listát ne terheljük magán levelekkel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nagyné Bobár Beáta

 

 

 

 

 

Listatulajdonos, moderátor

 

 

 

 

 
Névnap
 
SM szervezetek
 
SM linkek
 
Egyéb SM fórumok
 
Személyes blogok/honlapok
 
Fontos linkek
 
Hasznos linkek
 
Egészségügy
 
Külföldi SM linkek
 
Weblap fordító
 
SM gyógyszerek
 
Segédeszközök
 
Web ajánlat
 
Linkgyűjtemények
 
Civil szervezetek
 
Média
 

Találkozz SZEMÉLYESEN a SKAM sztárjával Budapesten!!! - Nézd magyar felirattal kedvenc SKAM sorozataid! - SKAM SKAM SKAM    *****    PIKKIN SHOP - Márkás cipõk, jó árak! - VANS, NEW BALANCE, CONVERSE, NIKE, PUMA, LEVI'S - KATT A CIPÕKÉRT!:)    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Sok asztrológiai és ezoterikus olvasmány,szoftverek,horoszkóp megrendelési lehetõségek diplomás asztrológustól! Kattints    *****    A legmenõbb mandalás póló a tied lehet! Kattints ide!    *****    A legjbb cicás póló a Pólómánia oldalán! Kattints!    *****    Horoszkóp minden érdeklõdõnek, diplomás asztrológustól. Rendeld meg, a nagyon részletes analízist és 3 év elõrejelzést!    *****    Gyémánt Erika blogja. Gyere és nézz be!    *****    Tarot kártyajóslás kedvezményes áron - Norina Tarot.    *****    Egy jó receptet keresel? Kattints, és válogass, a jobbnál jobb receptek között!    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Kiket várunk nagyon? ismerd meg a keresett és canon karaktereinket :)    *****    "Nekem nem kell a valóság! Én varázslatot akarok!" - Tennessee Williams    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Mit érez irántad? Miért viselkedik úgy, ahogy? Megcsal? - A Tarot kártya tudja a választ! Norina Tarot    *****    <<< szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték >>>    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    ÉS MI LESZ AZ ÁR, AMELYET MEG KELL FIZETNI MÁGIÁÉRT? MIRE LEHET KÉPES EGY DRUIDA, KI HOSSZÚ ÁLOMBÓL ÉBRED?    *****    Párkapcsolat, karrier, pénzügyek - elakadtál valahol? Szeretnéd tudni a válaszokat? Akciós Tarot kártya elemzés!