A Sclerosis Multiplex Levelezőlista honlapja
Belépés az oldalra
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
A levelezőlistáról
 
Fórumok
 
Az SM-ről
 
Együttélés az SM-el
 
Próbálkozunk
 
Segíthetnek
 
A lista tagjaitól
 
Az én SM-em
 
Naptár
2021. Június
HKSCPSV
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
<<   >>
 
Számláló
Indulás: 2004-03-20
 
Óra
 
Partnerek
 


Magyar Honlap Linkek

Hun-Web Linkek
 

 
 
Szavazás
Lezárt szavazások
 
Archiv
 
Figyusz alias Észbontó

Figyusz alias Észbontó

 

 

A címet nem úgy kell értelmezni, hogy szívem vágyának eleget téve, vagy az írásra buzdítok legfőbb óhaját figyelembe véve, a betegség saját magának ellentmondva marad nálam.

Az én szkleróm, ha csak másodhegedűs is - nem prímás csak szekunder - de azért rend­kívül haladó (progresszív). Mindig újabb és újabb dologgal lep meg. A múltkor, már vagy két hónapja, a negyedfordulatos hátraszaltó gyakorlása közben, amit a rossznyelvek egyszerű hanyattesésnek titulálnak, pedig tengelymenti 50%-os csavar is volt benne (orról hátra), egyszercsak egy kupac virágföld tetején találtam magam. A fő tévedés csak abban volt, hogy február közepe még nem a mákvirág ültetési ideje.

Múltkor finn fogadott nagymamámék egy rehab elektromos kerekesszékkel leptek meg, amit a kert és az utca közti 85 cm szintkülönbség miatt még csak az udvaron tudtam kipróbálni. Elmenetelükkor integet­ni szándékoztam, de amikor kifelé igye­keztem, a rollátor fogantyúja fejét elfordítva előzékenyen előreengedett. Hasmánt el is nyúltam mellette. Csak utána kívánt egy kis időt balabbik lábam becserkészése és ijedt Édesapám megnyugtatása. Végül talpra áll­tam. A sajátomra.

Azóta is az előbbiekhez hasonló akcióim eszembe-eszembe juttatják, amit az egyik sorstársnőmmel tárgyaltunk: Ha valamikor rábukkannak nyavalyánk ellenszerére és meggyógyulunk, kaszkadőriskolát kellene nyitnunk rendkívül nagy esési tapaszta­latunk továbbadására. Egyelőre csak BKV-buszsofőrt oktattam, aki készségesen megkérdezte: Hogyan tudok segíteni?!!! (Külön felhívom a figyelmet a magas szo­ciális érzékenységről tanúskodó kérdésre. Nem azt kérdezte, hogy: tudok segíteni? Hanem azt, hogy hogyan?!!!) Ezek után, kérésemre, lépcsőről lépcsőre felrakosgatta

a lábamat, s a kerekesszéket feladta utá­nam. Leszálláskor előttem ment le és akkor is segített, pedig nem végállomás volt. Mozgássérült barátomhoz csak tömegköz­lekedési eszközzel tudtam eljutni a szállítási kapacitás időszakos lehetetlensége miatt.

Mivel fontos a testedzés, különböző ravaszságokhoz folyamodik az ember. Az előbbin kívül karizomerősitést lehet végezni a kapaszkodókon bemászva a zuhany­fülkébe, a kertben, amikor pókmászásban teszem meg az „egylépést" a következő halálraítélt gazig.

Hasizomgyakorlat a lefekvés és a felkelés. Araszolva helyezkedem el.

Ezenkívül lábaim külön éjszakai szorgal­mi feladatokat is csinálnak. Néha, amikor a fáradtgőz leeresztése céljából 2 óra körül felébredek, fagyos lábaim nem engedik a visszaalvást, hanem a Galvani békacom­bokat utánozva rugdalózásba kezdenek. Kb. fél percenként rúgnak egyet. Ez fontos az izmok elsorvadása ellen.

(Egyéb testgyakorlási ötleteiteket kérem leadni a szerkesztőségben, SM Hírlevél Szerkesztősége, 2045 Törökbálint, Kazinczy F. u. 105. B.5.. Talán Pál Kati nem haragszik meg a kotnyelességemért.)

Írás és olvasás esetén, ha megunom, hogy a betűk kétfelé ugrálnak csárdásozó sze­meim miatt (nystagmus), bölcs bagoly mód­jára fél szemem becsukom, így nem kell magamnak gondolati „Oszolj-t" vezényelni, hogy követhessem őket.

A kórust kényszerűségből mégis hanyago­lom, mert nem tudnak szállítani.

De most tavaszolni készülök Piliscsabára, ahol kipróbálhatom a „villamosszéket". (Barátnőm így emlegette az elektromos kerekest, míg meg nem magyaráztam neki, hogy az előbbibe csak egyszer lehet beleülni, de felállni belőle nem szoktak.)

 

Mezősi György Miklós

SM Hírlevél Budapest 2001 május

 
Névnap
 
SM szervezetek
 
SM linkek
 
Egyéb SM fórumok
 
Személyes blogok/honlapok
 
Fontos linkek
 
Hasznos linkek
 
Egészségügy
 
Külföldi SM linkek
 
Weblap fordító
 
SM gyógyszerek
 
Segédeszközök
 
Web ajánlat
 
Linkgyűjtemények
 
Civil szervezetek
 
Média
 

Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    Norina Wallace Írói oldalam    *****    TÁBLAVERSENY, Fõnyeremény: 500 kredit, TÁBLAVERSENY, Fõnyeremény: 500 kredit TÁBLAVERSENY, Fõnyeremény: 500 kredit    *****    Egy angyal ma éjjel elvesztette a szárnyait. A fák között egy bestia éppen áldozatra vár &#8211; FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    MYBOOKCLUB - Ha szeretsz olvasni - MYBOOKCLUB    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek.... - fórumos szerepjáték    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek az értelmezésben, de Neked kell dönteni!!!    *****    Rendkívül részletes személyiség és sors analízis, 3 év elõre jelzéssel, most csak 2000 Ft. rendeld meg most. Várlak!    *****    Az asztrológián keresztül megismerni az életed könnyen megoldható lehetõségeit és a nehéz idõszakokat, nagyon fontos!!!    *****    Simonyi ingatlan Debrecen Luxus házak, luxus lakások, üzletek, irodák eladóak. Simonyi ingatlan Debrecen    *****    Szeretsz írni? Szeretnél csatlakozni egy remek közösséghez? Érdekes plotok, számos canon karakter! Várunk szeretettel!    *****    A csillagjövõ asztrológia oldalon, júniusban minden megrendelés 2000 Ft. szeretettel várlak. Rendeld meg amit szeretnél!    *****    Létezik egy város Fournemouth, mely otthon nyújt azoknak, akik sehová máshová nem tartoznak - | - Fournemouth - |    *****    agatha-stories - Saját írásaim találhatóak meg az oldalon - agatha-stories    *****    SZEREPJÁTÉK - Újraindult szerepjátékos közösségünk új és régi tagjait keresi - Rose Harbor restart - SZEREPJÁTÉK    *****    SKAM - SKAM France (S08) - wtFock (S05) - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM    *****    Szeretnéd tudni, milyen lehetõségeket, fontos információkat rejteget a születési horoszkópod, akkor keress meg, segítek!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,fontos információk. Májusban,minden megrendelés 1000 Ft. kedvezménnyel vehetõ igénybe. Várlak!    *****    A csillagjövõ oldalon,sok asztrológiai, ezoterikus olvasmány,valamint meditációk és megrendelési lehetõségek találhatók!    *****    Kérdezõ horoszkóp, kötetlen beszélgetés mobilon, vagy messengeren, skypeon 5000 Ft. Szeretettel várlak! Kattints hívj!!!