Szedje le a spenót szárát, majd mossa meg és szárítsa le a leveleket. Kapcsolja a készüléket 2-es fokozatra. Tegye a spenótot a tartályba és időnként megkeverve főzze készre. Fűszerezze meg és csepegtesse le. Rendezze tányérra, öntsön rá olvasztott vajat, majd tálalja.
Hámozza és mossa meg az articsókákat. Pattintsa ki a rácsot és helyezze egymásra a 2 tálat. Tegye az articsókákat a tálba és párolja 45 percig. Keverje össze az olajat és az ecetet sóval és borssal, majd adja hozzá az apróra vágott zöldfűszereket is. Az articsókákat tálalja melegen a francia öntettel.
Párolja a spenótot 5 percig. Nyomkodja ki és vágja apróra. Vágjon le egy szeletet minden paradicsom tetejéről, kaparja ki a magokat, és sózza meg a paradicsomok belsejét. Verje fel a tojást a túróval. Adja hozzá a spenótot és fűszerezze meg sóval, borssal és szerecsendióval. Töltse meg a paradicsomokat. Tegye vissza a paradicsomok kalapját és tegye a megtöltött paradicsomokat a rápattintható fülű edény rácsára, s párolja 20 percig. Forrón tálalja.
Párolja 10 percig a fagyott zöldségkeveréket, majd szűrje le. Keverje össze a sonkát a tejszínnel és a tojással, majd adja hozzá a zöldségkeverékhez és szórjon bele apróra vágott bazsalikomot. Fűszerezze meg. Öntse ezt a keveréket egy kivajazott alumínium sütőformába. Fedje le sütőpapírral és főzze 30 percig a párolóedényben, majd fordítsa ki.
Tálalja melegen vagy hidegen, bazsalikomos paradicsompürével.
Grillezett csemege kukorica
Előkészítési idő: 5 perc Főzési idő : 10 perc
Hozzávalók
4 csöves kukorica; olvasztott vaj; fekete bors
Kenje be a csemege kukoricát az olvasztott vajjal. Grillezze kb. 10 percig, gyakran megforgatva. Fekete borssal meghintve tálalja.
Hámozza és mossa meg az összes zöldséget. Vágja a sárgarépát, a fehérrépát és a zöldbabot 4 cm hosszú darabokra. Tegye az előkészített zöldségeket és a borsót a párolóedénybe és főzze 20 percig. Vegye ki a zöldségeket. Fűszerezze. Öntse rá az olvasztott vajat, szórja meg apróra vágott turbolyával, majd tálalja.
A salátaleveleket vágja vékony csíkokra, a vöröshagymát pedig apróra. Tegye a borsót, a salátát, a vöröshagymát és a kakukkfű virágot egy párolóedénybe és főzze 15 percig. Fogja fel a levet és keverje hozzá a borsóhoz és a vajhoz. Fűszerezze meg és tálalja.
Keverjen össze minden hozzávalót. A keverékből formázzon kis golyókat, süsse ki olajban, itassa le a zsiradékot, majd tálalja
Csöben sült tök
Előkészítési idő: 10 perc Főzési idő : 45 perc
Hozzávalók
1 kg tök, 2 dl friss tejszín, 10 dkg reszelt (gruyere) sajt, só és bors.
Tegye a kést és a reszelőtárcsát az edénybe. A tököt hámozza meg, távolítsa el a csumát és vágja fel akkora darabokra, amelyek elég kicsik ahhoz, hogy átférjenek a töltőnyíláson. Vegye ki a reszelőtárcsát, majd adja hozzá a tejszínt, 5 dkg reszelt sajtot, a sót és a borsot. Forgassa 15 másodpercig 2. fokozaton. Vegye ki a kést és szórja rá a maradék 5 dkg reszelt (gruyere) sajtot. Tegye sütőbe és süsse addig, amíg a teteje aranybarna nem lesz. Hidegen és melegen egyaránt fogyasztható.
Cukkini fánkok
Hozzávalók 4 személyre:
3 közepes cukkini
10 dkg feta sajt
2 fej vöröshagyma
3-3 evőkanál finomra vágott kapor és petrezselyem
4 evőkanál liszt
3 tojás
olívaolaj
só
őrölt bors
A díszítéshez
kaporlevél
petrezselyemlevél
paradicsomgerezdek
Elkészítése:
Elkészítési idő: 30 perc
A nagyon finomra vágott hagymákat 1 evőkanál olajban megpirítjuk. A cukkiniket lereszeljük, és kinyomkodjuk a levüket. Hozzáadjuk a pirított hagymához, és nagylángon, állandóan kevergetve néhány perc alatt megpirítjuk, majd félretesszük. Simára keverjük az elmorzsolt fetát, a kaprot, a petrezselymet, a lisztet meg a tojást, és ízlés szerint sózzuk. (Előbb kóstoljuk meg, mert a feta nagyon sós!) Hozzáadjuk a lehűlt cukkinis masszát, és alaposan összekeverjük. Serpenyőben olajat forrósítunk, és a kanállal kiszaggatott fánkok minden oldalát aranybarnára sütjük benne. Itatósra szedjük.
RAKOTT ZÖLDBAB SPÁRGA MÓDON
Hozzávalók 4 személyre:
·60 dkg zsenge zöldbab
·nagy pohár tejföl, csökkentett zsírtartalmú
·evőkanál olívaolaj
·5 evőkanál morzsa
·3 dkg margarin
·só
·édesítő
Elkészítése:
Elkészítési idő: 30 perc
A zsenge zöldbabot megpucoljuk, de nem daraboljuk fel. Sós vízben puhára főzzük. Jénai edényt kikenjük a margarinnal, lerakjuk a zöldbabot egy sorban, majd tejföllel meglocsoljuk. Ha kell, kicsit sózzuk, egy csipet édesítő szerrel meghintjük és pirított morzsával szintén megszórjuk. Majd ismét a zöldbab és az előzők. Tetejére tejföl és morzsa kerül, a maradék margarint is rá lehet tördelni. Sütőben összemelegítjük.
Kecskesajtos paradicsomsaláta
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg paradicsom (koktélparadicsom lenne az igazi…)
3 evőkanál balzsamecet
só
bors
5 evőkanál olívaolaj
1 csokor snidling
1 csokor petrezselyem
40 dkg lágy kecskesajt
Elkészítés: Kockázzuk fel a paradicsomot (a koktélparadicsomokat vágjuk félbe…). Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Közben készítsünk szószt az ecetből, olajból, sózzuk, borsozzuk, majd keverjük hozzá az apróra vágott snidlinget és petrezselymet. A szószt keverjük össze a paradicsommal. A négy részre vágott kecskesajtot tegyük sütőpapírral bélelt sütőlemezre, és tegyük a forró sütőbe. Figyeljünk, mert gyorsan megolvad, főleg, ha érettebb! Ha átforrósodott, vegyük ki, vizes késsel vágjuk ketté, és tegyük a salátára. Ropogós bagettel mennyei!
RATATOUILLE
Hozzávalók 4 személyre:
20 dkg kockára vágott padlizsán
20 dkg kockára vágott cukkíni
20 dkg kockára vágott piros színű paprika
20 dkg kockára vágott hámozott paradicsom (dobozos is jó)
1 fej kockára vágott vöröshagyma
só
bors
fokhagyma
1 csokor majoránna
1 csokor kakukkfű
1 csokor petrezselyem
1 szál friss rozmaring
olívaolaj
Elkészítése:
Elkészítési idő: 50 perc
A hagymát kevés olívaolajon megfuttatjuk majd a zöldségeket hozzáadva megpirítjuk, hozzátesszük a paradicsomot, az aromátokat, jól felforraljuk, ha kell utóízesítjük. Ajánlható: melegen köretként birkához, sültekhez.
Körte vörösborban
Hozzávalók (3 személyre):
6 kisebb vagy 3 nagy körte,
2 dl vörösbor,
2 evőkanál citromlé,
10 dkg cukor,
1-2 szegfűszeg
Elkészítés: A borból, citromléből, cukorból szirupot készítünk, szegfűszeggel ízesítjük. Amikor a cukor elolvadt, beletesszük a meghámozott, félbevágott, magházától megtisztított körtét. Takaréklángon 15-20 percig főzzük, amíg a körte puha nem lesz. Tetszés szerint langyosan vagy hidegen tálaljuk. (Sült húshoz, szárnyashoz kiegészítésül is adható
Normandiai fondü
Hozzávalók:
37,5 dkg ilmici
½ camembert
37,5 dkg emmentáli
½ alma
6 dl almabor
2 cl calvados
12,5 dkg tejszín
bors
fahéj
Elkészítés: A sajtok héját levágjuk, majd kis kockákra vágjuk a belsejét. Megpucoljuk és lereszeljük a fél almát. Beletesszük a fondü-edénybe, ráöntünk 2 dl almabort, beletesszük a camembert, és lassú tűzön megolvasztjuk. Ezután beletesszük a másik kétféle sajtot, és még 4 dl almabort. Ha felolvadt, hozzáadjuk a tejszínt, a calvados-t, borsozzuk és beleteszünk két csipet fahéjat. Felkockázott rozskenyérrel mártogatunk, és diót kínálunk
Olajbogyós zöldbabsaláta
Hozzávalók: 40 dkg friss zöldbab, 4 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál ecet, só, bors, egy gerezd fokhagyma, 2 evőkanál aprított snidling, 2 szép paradicsom, 10 dkg fekete olíva
Elkészítése: Főzzük meg a megtisztított, 2-3 centis darabokra vágott zöldbabot sós vízben. Csepegtessük le és hagyjuk kihűlni. Vágjuk kockára a paradicsomot, és keverjük össze a babbal. Az olajból, ecetből, valamint a fűszerekből készítsünk salátaöntetet, keverjük össze a zöldségekkel, majd szórjuk rá a snidlinget és az olajbogyót. Azonnal tálalható.
Paradicsomos sajtfondü
Hozzávalók 4 személynek:
80 dkg zsíros sajt
1 doboz konzerv paradicsom (darabos vagy egész)
½ doboz paradicsompüré
2 hagyma
6 gerezd fokhagyma
2 dl száraz fehérbor
16 krumpli
kevés olaj
só
bors
Elkészítése: A fondü-edényben kevés olajon megpirítjuk a felaprított hagymát és fokhagymát. Hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot a levével együtt, sóval és borssal ízesítjük. Addig főzzük, amíg sűrű paradicsomszószt kapunk. Eközben megfőzzük a hajában a krumplit. A sajtot felkockázzuk, a paradicsomszószba szórjuk, és miközben olvad, folyamatosan hozzáadjuk a 2 dl bort. Amikor teljesen egynemű a fondünk, az asztalra tesszük. Mindenki falatkákat vág a krumpliból, és a villára szúrva megforgatja a sajtos fondüben.
Piperade – Lecsó francia módra
Hozzávalók:
4 tojás,
1 zöldpaprika,
1 pirosra színeződött paprika,
4 nagy paradicsom,
1 fej vöröshagyma,
4 evőkanál olaj,
2 gerezd fokhagyma,
kakukkfű,
majoránna,
só,
törött bors ízlés szerint
Elkészítés: A megmelegített olajban 5 percig pároljuk a felszeletelt paprikát, vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Ezután hozzáadjuk a meghámozott és szeletekre vágott paradicsomot, a kakukkfüvet, majoránnát, megsózzuk, megborsozzuk, és még 15 percig pároljuk. Közben a tojások sárgáját elkeverjük 1 evőkanál langyos vízzel, majd óvatosan hozzáadjuk a tojások fehérjéből készült kemény habot. Ráöntjük a paprikás paradicsomra, és 5 perc múlva tálaljuk
Vargányás sajtfondü Szavojai módra
Hozzávalók:
30 dkg emmentáli
30 dkg trappista
30 dkg lajta
5 dl száraz fehérbor
20-30 dkg vargánya
csipet pirospaprika
1 evőkanál cseresznyepálinka
1 kávéskanál keményítő
1 baguette
½ kg szikkadt kenyér
1 gerezd fokhagyma
Elkészítése: A fondü-edényt dörzsöljük be fokhagymával. Aprítsuk fel vagy reszeljük le a sajtokat, és tegyük az edénybe. Öntsük rá a bort. Mossuk meg, töröljük meg a gombát, majd vágjuk kis darabokra. Az edény tegyünk tűzre, és alacsony lángon, fakanállal kevergetve olvasszuk meg a sajtot. Ezután tegyük bele a gombát, keverjük el, majd adjuk hozzá a cseresznyepálinkát és a keményítőt. A kenyeret felkockázva, megpirítva tegyük az asztalra, majd a sajtfondüt helyezzük a melegítőre az asztal közepén. Kezdődhet a fondü-party!
Traccsparti
Kérünk, hogy ird meg azt, hogy itt jàrtàl! Ha véleményed van, akkor azt vagy ide, vagy a vendégkönyvünkbe ne felejtsd el jelezni
Köszöntünk az oldalunkon!
Nézz körül, szolj hozza! Ne varj tölünk csodat! Mar az is csoda, hogy itt vagyunk. /Bocsi az ékezetes betüinkért, de francia klavin nincs hosszu maganhangzo
Az oldal hibatlan müködéséhez internet explorer szükségeltetik.
A szeretet az amiböl minnél többet adsz, Neked annàl több marad !
Mi a titkom?
Csak egy szo ami kimondhatatlan, csak egy vàgy ami tagadhatatlan csak egy àlom ami megvalosithatatlan, csak egy érzés ! ami halhatatlan.