50 dkg apró gomba előkészítve és finomra felszeletelve (használhat fagyasztott gombát is), 2 dkg vaj, 8 dkg kukoricaliszt 2 dl vízzel elkeverve, 0,5 dl sovány tejszín, só és bors, 7 dl főzővíz, 1 csirkehúsleves kocka, 2,5 dl tejszín.
Tegye a gombát és a vajat az edénybe és tegye rá a tetőt. 6 percre tegye maximum 750 W-os teljesítményre állított mikrohullámú sütőbe. Helyezze fel a kést és keverje 30 másodpercig maximális sebességen. Adja hozzá az elkevert kukoricalisztet, a tejszínt, a csirkehúsleves kockát, a sót és a borsot, valamint a forrásban lévő vizet. Keverje 10 másodpercig maximális sebességen és maximális teljesítményen. Vegye ki a kést. Tegye rá a tetőt és főzze 7 percig a mikrosütőben. Turmixolja még 15 másodpercig, hogy lágyabb állagot kapjon. Tálalja tejszínnel
Francia hagymaleves
Előkészítési idő: 20 perc Főzési idő : 5 perc
Hozzávalók
4 vöröshagyma (finomra vágva), 4 dkg vaj vagy margarin, 5 dkg reszelt sajt, 1,5 ) víz, só és bors, 4 szelet kenyér, főzőolaj a sütéshez, 2 evőkanál (30 ml) kukoricaliszt.
A fazékban a zsiradékon süsse aranybarnára az apróra vágott vöröshagymát. Vegye le a tűzről és hagyja kissé kihűlni. Öntsön rá 1,5 l hideg vizet. Sózza és borsozza meg. Zárja le a fedőt és melegítse, amíg a teljes nyomás kialakul. Főzze 5 percig, majd lassan csökkentse a nyomást. Sűrítse be egy kis vízben elkevert 2 evőkanálnyi (30 ml) kukoricaliszttel. Egy serpenyőben pirítson aranybarnára néhány szelet kenyeret. A szeleteket vágja négy felé. Fektesse őket egy levesestál aljára és öntse rá a levest. Szórja meg reszelt sajttal. Néhány percig melegítse a levesestálat meleg sütőben, majd tálalja.
GESZTENYEKRÉMLEVES RUMOS MAZSOLÁVAL
Hozzávalók 4 személyre:
8 dl tej
1 csomag vaníliás pudingpor
3 evőkanál cukor
25 dkg édes gesztenye- massza
1 csomag vaníliás cukor
0,5 dl rum
10 dkg mazsola
Elkészítése:
Elkészítési idő: 45 perc
A tejből egy merőkanálnyit elveszünk, a pudingport és a cukrot simára keverjük benne. A többi tejet felforraljuk, a pudingporos tejet kevergetve beleöntjük, a villával összetört gesztenyemasszát hozzáadjuk, és 1-2 percig főzzük. A tűzről lehúzva vaníliás cukorral ízesítjük, majd merülőmixerrel habosítjuk. Rumba áztatott mazsolával (legjobb, ha egy napig előtte érlelődik) megszórva, juharsziruppal vagy karamellal "pettyegtetve", melegen vagy jégbe hűtve kínáljuk.
FRANCIA PARASZTLEVES
Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg száraz fehérbab,
só,
fél citrom,
fél fej kelkáposzta,
4-5 sárgarépa,
4 burgonya,
2-3 vöröshagyma,
2 póréhagyma,
8 gerezd fokhagyma,
4 csirkecomb vagy kisebb kacsacomb,
20 dkg nyers füstölt sonka,
1-2 ág kakukkfű,
1 babérlevél,
fél csokor petrezselyem,
néhány szem fekete bors
Elkészítése:
Elkészítési idő: 2 óra+a bab áztatása
Elkészítése: A babot egy éjszakára hideg vízben áztatjuk. A kelt elnegyedeljük, enyhén sós, citromos forró vízbe dobjuk, és fél perc múlva leszűrjük. Az összes zöldséget megtisztítjuk. A sárgarépát és a burgonyát egészben hagyjuk, a vöröshagymát és a pórét 2-3 darabra vágjuk. A babot leszűrjük és a zöldségekkel együtt nagy lábasba szórjuk. A csirkecombokat is beletesszük. Ha kacsacombbal készítjük, akkor azt bőrös oldalán néhány percig sütjük, így adjuk a leveshez, hogy ne legyen majd túl zsíros. A sonkát ráfektetjük, kb. 2,5 liter vízzel felengedjük. A kakukkfüvet a babérral és a petrezselyemmel összekötözzük, a készülő levesbe dobjuk. (Ez az úgynevezett bouquetgarni, a franciák gyakran és szívesen használt fűszercsokra.) Ha minden a fazékba került, kb. 1 csapott evőkanálnyi sóval ízesítjük, borsot szórunk bele és nagy lángon fölforraljuk. Ezután kis lángon, félig lefödve kb. 1 óra 10 percig főzzük, ezalatt minden megpuhul. Ezt az egytálételnek is beillő levest friss barna kenyérrel, vörösbor kíséretében kínáljuk.
RÉGI SZERELEM
Hozzávalók 4 személyre:
1 db kisebb sertéscsülök
40 dkg savanyú káposzta
2 pár virsli
3 liter húsleves
1 dl tejszín
1 dl tejföl
2 dkg liszt
1 evőkanál KNORR Delikát Ételízesítő
2 db babérlevél
1 csokor friss kapor
Egész bors
Elkészítése:
Elkészítési idő: 2-3 óra
Az alaposan megmosott csülköt kicsontozzuk, nagyobb darabokra vágjuk, és főzni kezdjük a húslevesben. Mikor félig megpuhult, hozzáadjuk a kimosott, lecsepegtetett savanyú káposztát. Ízesítjük babérlevéllel, egész borssal, Delikát ételízesítővel. Lassú tűzön tovább főzzük. A tejfölt, tejszínt simára keverjük a liszttel, majd behabarjuk vele a levest. Kiforraljuk, és friss, vágott kaporral utóízesítjük.
Francia hagymaleves sajtgombóccal
Hozzávalók 4 személyre:
4 nagy fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
5 dkg vaj
1 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál cukor
2 evőkanál vörösborecet
5 dkg liszt
3 dl száraz fehérbor
4,5 dl erőleves (kockából)
1 kávéskanál ételízesítő
2 evőkanál vágott petrezselyem
A sajtgombóchoz:
1 tojás
1 evőkanál liszt
5 dkg reszelt sajt
1 evőkanál tejföl
őrölt bors és szerecsendió-virág
Előkészítés: A hagymát megtisztítjuk, és vékony karikákra vágjuk. A fokhagymát meghámozzuk, összetörjük. Elkészítés: A vajat és az olívaolajat nagy serpenyőben felforrósítjuk, beletesszük a hagymát, és kb. 20 perc alatt aranybarnára pirítjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát és a cukrot, és addig kevergetjük, amíg a cukor karamellizálódik. Aláöntjük az ecetet is, és 2 percig pároljuk. Meghintjük a liszttel, és állandóan kevergetve, 1 percig pirítjuk. Felöntjük a fehérborral, az erőlevessel és 3,5 dl vízzel, hozzátesszük az ételízesítőt. Folyamatosan keverjük, amíg a leves felforr, és kissé besűrűsödik. Kis lángon további 25 percig főzzük. Végül a petrezselyemmel ízesítjük. A gombóchoz a tojást habosra keverjük, hozzáadjuk a lisztet, a sajtot, a tejfölt, a fűszereket. Jól összedolgozzuk, vizes kézzel apró gombócokat formázunk. A forrásban lévő levesbe tesszük, 10 percig kis lángon forraljuk, majd félrehúzzuk a tűzről, és 10 percig lefedve állni hagyjuk. Ezután tálaljuk
Elkészítés: A kelvirágot ujjhegynyi darabokra vágjuk, és lassú tűzön, közepes nagyságú edényben, a két leveskockából készített hat dl húslevesben öt percig főzzük úgy, hogy keménységét megtartsa, azaz éppen hogy megfőjön. Leszűrjük, a levét félretesszük, a kelvirágot tányérba rakjuk. Az edényt kimossuk, s benne takaréklángon megolvasztjuk a vajat. Belekeverjük a lisztet, és egy-két percig aranysárgára pirítjuk. Lassan hozzáöntjük a húslevest és a tejet, s addig keverjük, amíg csomómentes mártássá nem áll össze. Állandó kevergetés közben felforraljuk, és öt percig főzzük. Visszatesszük a kelvirágot, és forrásig hevítjük. A tűzről levéve sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, pirított, megvajazott kenyérszeletekkel tálaljuk.
Francia zöldségleves
Hozzávalók 4 személyre:
15 dkg borjúhús
1 kis fej karfiol
15 dkg zöldborsó (konzerv)
10 dkg vaj
8 dkg liszt
10 dkg gomba
1/2 csokor kapor
1 tojássárgája
1 dl tejföl
Előkészítés: A húst megmossuk, apró kockára vágjuk. A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük. A borsót lecsepegtetjük, levét félretesszük. A gombát megtisztítjuk, felszeleteljük. A kaprot megmossuk, apróra vágjuk. Elkészítés: A húst és a karfiolt külön-külön megfőzzük. Közben a gombát 2 dkg vajon puhára pároljuk. 8 dkg vajból és a lisztből világos rántást készítünk, föleresztjük a húst, a karfiol és a borsó levével (összesen kb. 1 liter legyen). A lébe tesszük a gombát, a kaprot, a zöldborsót, a karfiolt és a húst. Újra fölforraljuk, sózzuk, borsozzuk, és a tejfölből és a tojássárgájából habarással sűrítjük.
.
Traccsparti
Kérünk, hogy ird meg azt, hogy itt jàrtàl! Ha véleményed van, akkor azt vagy ide, vagy a vendégkönyvünkbe ne felejtsd el jelezni
Köszöntünk az oldalunkon!
Nézz körül, szolj hozza! Ne varj tölünk csodat! Mar az is csoda, hogy itt vagyunk. /Bocsi az ékezetes betüinkért, de francia klavin nincs hosszu maganhangzo
Az oldal hibatlan müködéséhez internet explorer szükségeltetik.
A szeretet az amiböl minnél többet adsz, Neked annàl több marad !
Mi a titkom?
Csak egy szo ami kimondhatatlan, csak egy vàgy ami tagadhatatlan csak egy àlom ami megvalosithatatlan, csak egy érzés ! ami halhatatlan.