Ez a kenyér úgy készült, hogy bürlit szerettem volna sütni, aztán másképp alakultak a dolgaim, így kenyér lett belőle. Elég sok mindenen változtattam az eredeti recepthez képest ezért csinálok neki egy külön receptet.
A teljes kiőrlésű liszt tulajdonképpen bármilyen lehet, nekem most ezek voltak itthon.
E. Margit receptje
Bürli kenyér
375 g BL 80-as liszt 100 g teljes kiőrlésű rozsliszt 100 g fehér tönkölybúza rétesliszt 100 g teljes kiőrlésű tönkölybúza rétesliszt 75 g teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt 1 ek árpamaláta szirup 475 g víz 25 g élesztő 150 g rozskovász _____________________________________________ 2 kk só 1,5 kk sikér késhegynyi aszkorbinsav
A liszteket a gépbe tettem, összekevertem a közepébe egy lyukat csináltam, ahova beletettem a vonal feletti hozzávalókat. Kicsit összekevertem egy fakanállal az egészet, majd a szélein maradt lisztből a tetejére húztam egy keveset. Legfelülre szórtam a többit. Kb. 40 perces pihentetés után elindítottam az első dagasztást. 20 perc dagasztás, 40 perc kelesztés, 20 perc dagasztás következett, ezalatt valamennyi lisztet még kellett hozzátennem, mert nagyon ellágyult a tészta. Ez a lisztmennyiség a receptben nem szerepel. Lisztezett felületen megformáztam, szilikonos sütőpapírral bélelt formába tettem, majd kelesztettem 1,5 - 2 órát. Félidőben bevágtam. Előmelegített sütőben sütöttem, kb 1 órát, ennek félidejében kétszer tiszta vízzel lekentem.
|