E.Margit receptje
Kefires kenyér és zsömle
52 dkg kefir 35 dkg BL 80-as liszt 35 dkg teljeskiőrlésű tönkölybúzaliszt 2 kk só 1 kk cukor 3,5 dkg élesztő 8 dkg rozskovász 1 kk cukor késhegynyi aszkorbinsav _________________________________
3 maréknyi zabpehely
A kefir mennyiségért elnézést kérek, ennyi házi kefirem volt összesen, ezért lett ennyi :-)
A hozzávalókból a gépben tésztát dagasztottam. 20 perc dagasztás, 20 perc kelesztés, 20 perc dagasztás. Az első dagasztás alatt kicsit ragadt a tészta, de nem tettem bele semmit. A második dagasztásra szépen összeállt. Lisztezett felületre borítottam és elfeleztem. Az egyik feléből 12 db zsömlét formáztam, ezt muffinformába tettem és így kelesztettem és sütöttem meg előmelegített, gőzös sütőben kb 25 perc alatt. A másik felét lappá nyújtottam, megszórtam kb 3 maréknyi zabpehellyel, a rövid oldaláról indulva feltekertem és félbehajtva formába tettem. Így kelesztettem, majd előmelegített gőzös sütőben megsütöttem kb 30 perc alatt.
|