E.Margit receptje
Aszalt barackos kalács
60 dkg BL 80-as liszt 1 tojás 5 dkg margarin 2 dl baracklekvár (folyékony, de nem híg) 2 dl tejföl (sűrű) 1 kk cukor 1/2 kk só 1 kk édesítőszer késhegynyi aszkorbinsav 2 dkg élesztő
10 dkg aszalt barack
A hozzávalókból a gépben tésztát dagasztottam. 20 perc dagasztás, 20 perc kelesztés, 20 perc dagasztás. A második dagasztásnál a csipogáskor tettem bele a kis kockára vágott aszalt barackot.
A dagasztás végére jó lágy lett a tészta, de mivel formában sütöttem, így nem volt probléma. (Az aszalt gyümölccsel készült tésztákat szoktam egy kicsit lágyabbra hagyni, így van miből nedvességet felvenni a gyümölcsnek a kelés közben.) Lisztezett felületen formáztam, majd a szilkonformában kelesztettem kb 3/4 óráig. Egész, felvert tojással kentem le, majd előmelegített sütőben sütöttem kb 30 percig.
A kalács tetején egy kicsit megnyílt a tészta a kelesztés legvégére. Ez csak esztétikai problémát okozott, mert nagyon finom és lágy kalács lett a végeredmény. Legközelebb több barackot fogok bele tenni.
Néhány balul elsült kísérlet után, arra a következtetésre jutottam, hogy a boltban kapható, de sajnos még a házi lekvárokban levő tartósítószer is, az élesztőt teljesen blokkolja, a kalács nem tud megkelni. Nekem tartósítószer nélküli, fagyasztott lekvárom van, így erre sajnos már csak mások kísérletei után derült fény. Érdemes friss, darált gyümölcsből elkészíteni ezt a kalácsot, vagy barack szezonban a fagyasztóba eltenni egy kevés tartósítószer nélküli lekvárt. |