ARANYGALUSKA - /Balázs Ági/
Hozzávalók:
2,0 dkg élesztő
3 evőkanál cukor
1 db egész tojás és 1 sárgája
2,5 dl langyos tej
késhegynyi só
30,0 dkg Hammer Mühle Mehl-Mix hell
2 evőkanál olvasztott margarin
Olvasztott margarin
20,0 dkg durvára darált dió
10,0 dkg kristálycukor
Mazsola
Kb. 3,0 literes sötőforma / jénai
Elkészítés módja:
A sütőt előmelegítjük, hőálló edényben vizet teszünk a sütőtér aljába.
A keverőtálban felfuttatjuk az élesztőt langyos, cukros tejben.
Hozzáadjuk a lisztet, sót, tojásokat, legvégül a 2 evőkanálnyi olvasztott margarint.
Simára kidolgozzuk a kalácstésztát.
A sütőformát kikenjük margarinnal.
A darált diót összekeverjük a kristálycukorral, mazsolával.
A tésztából olvasztott margarinba mártott teáskanál segítségével galuskákat szaggatunk. Megforgatjuk a gombócokat az olvasztott margarinban, majd a cukros, mazsolás, dióban.
A galuskákat a sütőformába tesszük szorosan egymás mellé.
Meleg helyen duplájára kelesztjük.
Előmelegített sütőben, tűpróbáig sütjük.
Tálalhatjuk borsodóval, vaníliaöntettel, vagy készíthetünk vaníliapudingot.
A pudingot 0,5 l tej helyett 0,7 l tejből készítsük, így hígabb, öntetszerűbb lesz.
Ha főzés után letakarjuk nem „bőrösödik” be a teteje.
Jó étvágyat!
|