Igyunk tejet?
Ilona 2006.04.07. 11:44
Tej. Gyermekkorunk reggeliző asztala juthat eszünkbe, a kakaó, netán az óvodai tejbegríz... Könnyen lehet, hogy semmilyen kutatási eredmény nem lesz képes lerombolni a tehéntej imázsát, de azért vannak újdonságok, amikről jó értesülni.
Kalcium és fehérje, hitek és tévhitek
A tejben van kalcium és fehérje is, ez kétségtelen. Azonban a nyugati táplálkozáskultúrában túl nagy teret kap a fehérjefogyasztás, amely köztudottan savat képez a vérben. A test a sav közömbösítéséhez kalciumot von el a csontokból. A meglepő végeredmény: a fehérjefelesleg végül gyöngíteni fogja a csontokat, fogakat! A növényvilágban szerencsére számtalan olyan kalciumforrást találhatunk, amely nem apasztja le a kalciumraktárakat. Ilyenek a citrusfélék, a magvak, a szója és minden, ami zöld. A hús, a tojás, a tejtermékek és a hal is savasító hatású táplálék! A magas fehérjetartalmú dolgok pedig fokozatosan lecsökkentik a csontsűrűséget. A legfrissebb kutatási eredmények szerint a csontritkulás kialakulásáért az alábbi 5 "bűnös" a felelős: az állati eredetű fehérje, a koffein, a nátrium, a dohányzás és az ülő életmód. Ahogyan azt egy kutatóorvos megfogalmazta: "A csontritkulás annak az eredménye, hogy fiatal korban és életünk derekán nem megfelelően vigyáztunk testünkre."
Az 1970-es évektől napjainkig számos kutatást végeztek, hogy fényt derítsenek a tej negatív hatásaira. A kiinduló elgondolás az volt, hogy a tehéntej fogyasztása árthat az emberi szervezetnek. Ez a hipotézis igazolódni látszik, hiszen napjainkban a tej az elsőszámú allergén. Egy ideig úgy tűnt, a kecsketej megválthatja a világot, azonban a hosszú távú kísérletekben hatásai ugyanolyannak bizonyultak. Az utóbbi hónapokban már nem csupán az alternatív gyógyászat területén, hanem a nyugati orvoslásban is belátják, hogy bizony a tej jelentőségét eddig meglehetősen eltúloztuk... A legújabb kutatási eredmények - tömören - a következőképp néznek ki:
--- A tehéntejben nincsenek meg azok az esszenciális zsírsavak, amelyekre egy kisgyermeknek szüksége lenne a megfelelő neurológiai fejlődéshez. --- Azok a kisbabák, akik életük első 1-2. évében tehéntejet fogyasztanak, később a legtöbben allergiásak lesznek, de a kólika és a cukorbetegség kialakulása is gyakori, sőt, akár belső vérzést is előidézhet gyerekeknél, amely hatására vérszegénység alakulhat ki. --- A tejfehérje támadja az emberi immunrendszert, tehát gyengítő hatású. --- A tehéntej tartalmazza a teheneknek beadott antibiotikumokat, féreghajtókat, ezeken felül vegyi anyagokat, hormonokat, vért. A tej hőkezelése ezeket nem befolyásolja, ezért a boltban vásárolt tejtermékekkel komoly mennyiségben viszünk be belőlük! --- Csakúgy, mint a hús, a tejben található fehérje is elősegítheti a rákos sejtek képződését. --- Az emberiségnek legalább a fele tejérzékeny. A kutatók szerint ez az első számú bizonyíték arra, hogy a tehéntej nem emberi fogyasztásra való! A leggyakoribb tünet a felpuffadás. --- A tejfogyasztás nem segít az - elsősorban nőket sújtó - csontritkulás kialakulásában, épp ellenkezőleg, elősegítheti azt, mivel a szervezet kalciumot von el a csontokból a tejsav és a tejfehérje káros hatásainak közömbösítésére.
Tejben az igazság Úgy tűnik, a tehéntej és a belőle készült - "elsődleges kálcium forrás" emblémával reklámozott - termékek végzete beteljesülni látszik. Persze csak a kalciumbevitel oldaláról. Az emberiség több ezer éve fogyaszt tehéntejet. Annak ellenére, hogy veszélyeit egyre jobban megismerjük, nagy valószínűséggel ez még pár ezer évig így is marad...
Mert lássuk be, hogy a joghurtok, a különféle tejes italok, a színes, tejes gyümölcsturmixok a legfinomabb nyalánkságok közé tartoznak, kalciummal vagy a nélkül! Ki tudná ma már elképzelni a reggeli ropogós müzlit és banánkarikákkal ízesített kukoricapelyhet egy kis hideg tej nélkül... (fitnet.hu)
|