Kúrák : Csontritkulás ellen együnk mákot! |
Csontritkulás ellen együnk mákot!
Mira 2006.03.07. 22:03
A leírt mák-kúra 16-18 hónap alatt megállítja a csontszöveti leépülés folyamatát. A mák a vasat, kalciumot, folsavat – a csontbeépülés szempontjából – a legkitűnőbb arányban tartalmazza.
A mák a vasat, kalciumot, folsavat – a csontbeépülés szempontjából – a legkitűnőbb arányban tartalmazza. Mivel a mákszemnek burka van, darálva fogyasztjuk, mert így a legjobb a felszívódás.
Elkészítési mód:
50 dkg mákot megdarálunk, majd hozzáadunk ízlés szerinti mézadagot, mely 10 dkg-tól 25 dkg-ig lehet. Hozzáöntünk 2-3 dl vizet és takaréklángon felmelegítjük a masszát, közben kevergetjük. Épp, hogy egyet forr, máris le kell venni a tűzről. Először azért, hogy a folsav ne károsuljon, másodszor azért, hogy ne keseredjen a mák. (Cukorbetegeknek méz helyett édesítős vizet adagolhatunk.) Mikor a massza, mely gyakorlatilag egy mákosbeigli töltelék, lehűlt, befőttes üvegbe tesszük. Tárolására a hűtőgép gyümölcs-zöldség tartója a legalkalmasabb.
Naponta kanalazzunk belőle 2-3 nagykanál mennyiséget. Amennyiben jótékony hatását fokozni akarjuk, ehetünk hozzá mogyorót (magyar csonthéjas mogyorót!). A mogyorónak a vastartalma még a mákon is túltesz, hiszen 100 grammja 32 milligramm vasat tartalmaz.
A leírt mák-kúra 16-18 hónap alatt megállítja a csontszöveti leépülés folyamatát. Mivel a napi felszívódási mérték csak milligrammokban mérhető, 2-3 évnek kell eltelnie ahhoz, hogy a csontozatban bekövetkezett pozitív változást oszcilloszkópos vizsgálattal is meg lehessen állapítani.
(Schirilla György: Az élet patikája című könyvéből)
|