E.Margit receptje
Kalács
60 dkg BL 80-as liszt 2 tojás 1 kk cukor 1/2 kk só 2 kk édesítőszer 2,2 dl tej 0,3 dl citromlé 5 dkg margarin 2,2 dkg élesztő
A hozzávalókból a gépben tésztát dagasztottam. 20 perc dagasztás, 20 perc kelesztés, 20 perc dagasztás. A tésztát lisztezett felületre borítottam, elosztottam 4 felé. A darabokból lapokat nyújtottam, majd feltekertem. (Jó vékony lapokat csináltam, hogy minél több tekerés legyen benne.) A feltekert tésztát kicsit megsodorgattam, hogy hosszabb legyen, majd 2-2 darabból félbehajtva, négyes fonással kalácsokat fontam. Szilikonformában kelesztettem, majd egész, felvert tojással kentem le és 30 perc alatt megsütöttem. Egy kis turpisság van a dologban ugyanis emelt adagból csináltam a tésztát, mert 3 kalácsot szerettem volna sütni. Így egy darab tésztát kinyújtotam egy lappá, megkentem édesítőszerrel és vízzel kikevert kakaóval, feltekertem, háromba hajtottam és visszatettem a gépbe kelni és sülni. Nagyon szeretem az ilyen kakaós kalácsot, mert nagyon hasonló a kakaós csigához.
Másnap ismét megsütöttem a kalácsokat:
|