E.Margit receptje
Kifli (paprikás, csíkos) - HpKriszti ötlete alapján
40 dkg BL 80-as liszt (vagy 2/3 finom+1/3 rétes) 10 dkg teljes kiőrlésű tönköly rétesliszt 1 egész tojás 1 dl kefír v. joghurt 1, 2 dl tej + 1-2 ek víz, ha szükséges 3 dkg szalonnazsír 1, 5 kk só 1, 5 kk cukor késhegynyi aszkorbinsav 2 dkg friss élesztő
6 dkg füstölt szalonna kockára vágva 10 dkg apróra vágott hagyma
A füstölt szalonna zsírját kisütöttem, majd leöntöttem az üstbe. A maradékon a hagymát nagy lángon megpirítottam, félretettem hűlni. (Ez a hagymás töltelék a fele kiflihez elég. Szándékosan nem csináltam többet, mert a család fele nem eszi a hagymásat.)
A többi hozzávalóból a gépben tésztát dagasztottam. 20 perc dagasztás, 20 perc kelesztés, 20 perc dagasztás. A második dagasztás vége előtt kivettem a tésztát a gépből, elfeleztem és a felét visszatettem 2 kk pirospaprikával.
A tésztákat lisztezett felületen átgyúrtam, elfeleztem. Mind a 4 gombócból egyforma méretű kört nyújtottam, majd egy-egy színt egymásra téve 8 cikket vágtam. A fele tésztát átforgattam, hogy az aló fele kerüljön felülre. A felső tésztát kicsit megemeltem, majd a képen látható módon lejjeb tettem. Kicsit meghúztam a a háromszög sarkait és feltekertem a kifliket. (Képen ez is látható.) Annyira picik lettek a kiflik, hogy ennek a csücskeit nem tudtam volna visszahajtani, mint azt általában érdemes a kiflik formázásánál.
A második tésztával ugyanígy jártam el, csak a tekerés előtt emgtöltöttem. (Ez a képen nem látszik nagyon jól, mert a tekerés irányába is eligazgattam a hagymát, hogy a kiflik teljes hosszában legyen majd töltelék.)
3/4 órás kelesztés után vizezett tojássárgájával kentem le, majd előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütöttem.
Egy következő alkalommal:
2/3 adag tésztából készültek a kiflik. A tésztába nem tettem füstölt szalonna zsírt, hanem a feltekerésnél kentem meg ezzel.
|