E.Margit receptje
Sajtos kifli és muffin vajas, levelestésztából:
(A Csigalegyező tésztája alapján készült a tészta)
Tészta ( 9 db kifli és 12 muffin lett belőle):
50 dkg BL 80-as liszt
4 dkg élesztő
1 kk cukor
2,5 dl langyos tej
7 dkg vaj, vagy margarin 1 kk só
____________________________________________________________
20 dkg vaj, vagy maragrin felszeletelve
____________________________________________________________
Töltelék:
7 dkg margarin
5 dkg liszt
1,5 dl tej csipet só
(Ízlés szerint bors, szerecsendió is kerülhet bele.)
Ezekből egy nagyon sűrű besamelt kell főzni. ( A vajat felolvasztani, bele a liszt, ezt habverővel fehéres habzásig kevergetni, majd a tejjel felengedni. Ez egy pillanat alatt sűrű gombóccá áll öszze, gyors mozdulatokkal simára kell keverni és már kész is.)
Amikor kihűlt belekevertem kézzel 25 dkg reszelt sajtot.
_____________________________________________________________
Elkészítés:
1. a tészta hozzávalóit a gépbe: dagasztás, 20 perc kelesztés, dagasztás. (Nem kéne nagyon melegnek lenni a tésztának, én nyitott tetővel dagasztattam végig.)
2. lisztezett deszkán 30x25 cm-re nyújtani.
3. a tölteléknek való fagyos vajból vékony szeletekkel borítani a tészta felét, majd a másik felét ráhajtani. A széleket összenyomkodni és egy picit aláhajtani. (Most 15x25 cm-es a tészta.)
4. lisztezett deszkán 30x50 cm-re nyújtani
5. képzeletben 3 részre kell osztani a tésztát és a két szélső harmadot a középsőre hajtani
6. 15 percig hideg (!) helyen pihentetni
7. lisztezett deszkán 80x40 cm-re nyújtani, félbevágni, továbbnyújtani hosszabb téglalapra, majd megkenni a sajtos töltelékkel
8. az egyiket a képen látható módon háromszögekbe vágtam, feltekertem kiflinek, majd kb 1/2 órás kelesztés után előmelegített, nagyon forró sütőben megsütöttem. A tetejét tejes tojássárgájával kentem le a sütés előtt és díszítésnek egy csipet sajtot tettem rá.
9. a másik téglalapot feltekertem és felszeleteltem 12 felé. Így kelesztettem a muffinformában és sütöttem meg.
Tapasztalat:
A második tésztát visszatettem a hűtőbe kinyújtva amíg az elsőt csináltam. Erre sokkal könnyebb volt rákenni a sajtos masszát, mert keményebb volt a tészta, jobban át tudott hűlni.
A muffinforma nem teljesen az igazi. Lehet, hogy szilikonosban kevésbé lenne probléma. Az aljába egy kicsit beleragadt a kifolyt sajt, de egy teflonhoz való lapos fakanál nyelével alásegítve, minden darabot sérülés nélkül ki tudtam venni.
Nagyon finom és jó laktatós tészta.
|