Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
Menü

MÁSIK VILÁG
Vendégkönyv

     
Fotóim

Képtáraim-régebbi
1976. - 2007.
Újabb: 2008. - 2022.

500px képtáram

     
Hírek, cikkek stb:)
     

 

 

     
Statisztika
Indulás: 2005-05-11
     
Linkgyűjteményeim

Barátok, kedvencek
Fotós oldalak 
Érdekes lapok 
Infók, kapcsolatok

     
Kapcsolatok
     
:))
     
     
stat
     
Mesék, versek, haikuk
Mesék, versek, haikuk : Reczeptek

Reczeptek


Szabolcsi Mihály öreg vadász gyűjtéséből

Meterológus pezsgő* (néhai Solti Sándor erdész úr emlékére)
3 dl. száraz vörösbort fel kell forralni 12 dkg. cukorral, egész fahéjjal, szegfűszeggel, kakukkfűvel, majd fedő alatt lassan lehűteni, azután hozzáönteni még 4 dl. hideg vörösbort, és portorico rummal kiegészíteni 1 l.-re. Literes habszifonos palackba kell önteni, és a hűtőben tartani néhány óráig. Közben óránként 1 - 1 CO2 patront kell beleereszteni, a palackot fejjel lefelé tartva, és az újabb patron beletekerése előtt az el nem nyelt gázt óvatosan kiengedve. (3 - 4 patron kell.) Majd le kell tekerni a tetejét, és óvatosan poharakba tölteni. Mint derült égből egy lórúgás...

Prémvadász** (forrás: Kenneth Roberts: Northwest Passage)
Egy vödörbe (pail) két bádog (mug) cukrot kell tenni, leönteni egy kis forrásban lévő vízzel, majd addig kavarni, míg el nem olvad. Egy ökölnyi darab vajat és egy marék tört fahéjat kell még hozzáadni, majd az egészbe beleönteni fél gallon jó rumot***. Összekavarva, azon melegen fogyasztandó.

Hernyóvér
(Keresztapja, Hegedűs Imre erdőmérnök úr tiszteletére)
0,7 l. 96%-os tiszta szeszbe kell beáztatni az alábbi gyógynövényeket:
szárazon 2 dkg Fehérürömfű
-,,-        -,,-  Ezerjófű
-,,-        -,,-  Kálmosgyökér
-,,-        -,,-  Édeskömény mag
-,,-        -,,-  Angelikagyökér
-,,-        -,,-  Izsópfű
-,,-        -,,-  Koriandermag (egész)
-,,-        -,,-  Édesgyökér (édesgyökerű páfrány)
-,,-        -,,-  Kakukkfű
-,,-        -,,-  Cickafark
-,,-        -,,-  Diólevél (fiatal, cca. májusi szedésű)
5 - 6 napig gyakran felkeverve áztatni kell. Utána le kell szűrni, ízlés szerint lehet hígítani, édesíteni. Az így készült ital zöld, de karamellel barnára színezhető. Nekem még sohasem sikerült kétszer egyformán, de még mindig elfogyott.

Mexikói whiskys csuka
Knorr villámpác mexikói fűszerkeveréket 5 evőkanál étolajjal simára keverek, majd a cca. 1,5 mm.-enként beirdalt csuka szeleteket beleforgatom, és benne tartom cca. félórát. Ezután kevés felforrósított étolajban a szeletek mindkét oldalát hirtelen kisütöm. A maradék pácléhez 1/2 deci markánsan füstízű (nem Bourbon) whiskyt töltök, elkeverem, és a csaknem készre sült szeletekre öntöm. (a bőrös, azaz irdalt oldalra.) Ezután még egy percig maradhat a forró olajban, majd tálalható. Egy adag fűszerkeverék kb. egy jó méretes csukához elegendő. Előtte a sütéshez is használatos whiskyt, utána száraz fehér bort (furmintot vagy hárslevelűt) kell inni.

Ponty ehető**** módon (mert egyébként ehetetlen hal)
A sűrűn beirdalt, laskára vágott pontyfiléket annyi - borral higított - hideg vízzel, amennyi éppen ellepi, babérlevél, borókabogyó, szemesbors hozzáadásával fel kell tenni főzni. A forrás után egy - két perccel a halhúst ki kell venni, a lét le kell szűrni, 3 decinként 1 db. Maggi halászlékockával újra fel kell forralni, majd félre kell tenni. Másik edényben kakastaréjra vágott füstölt szalonnát kell sütni, majd zsírjában a hagymát megfonnyasztani. A tűzről levéve hozzá kell keverni a pirospaprikát, (fele rózsa, fele édesnemes legyen,) fel kell önteni a főzőlével, és vissza kell tenni bele a halat. Keverni a halhús törése miatt nem szabad, inkább az edényt kell mozgatni a leégés elkerülése végett. 10 perc főzés után hozzá kell önteni a tejfölt, és a halpaprikás kész. Rozé vagy könnyebb vörösbor dukál rá.

Szalonnás haltej tojással
Leginkább pontytejből készítem; az egész pontyból a tej a leginkább ehető.
Bor és víz fele-fele arányú keverékét felforralom, beledobom a megmosott pontytejet, majd az ismételt forrás után leszűröm és félreteszem.
Teflonos lábasban kockára vágott füstölt szalonnát kiolvasztok, apróra vágott vöröshagymát a zsírban sárgára pirítok, hozzáadom a haltejet, fakanállal kissé összetöröm, kis ideig sütöm, majd ráöntöm a megsózott tojást, és készre sütöm. Tetejére piros fűszerpaprikát és borsot szórok.

Csukafasírt (Többek után, szabadon)
A cca. 2 kilós csukát megnyúzom, kicsontozom, és húsdarálón kétszer átdarálom. Közé darálok 20 dkg. féligsült kakastaréj - szalonnát, fél marék fokhagymát, 2 közepes fej vöröshagymát, 1 - 2 tejben áztatott zsemlét, esetleg valami maradék kolbászfélét a füstölt íz kedvéért. Majd összekeverem 4 tojással, 1/2 tubus szardellapasztával és a lentebb leírt "sülthalfűszerrel", melyből annyi kell, hogy a massza kellemesen sós legyen. (Úgy is láttam már csinálni, hogy 1 - 2 evőkanál darált diót kevertek hozzá. Nem rontotta el...) Vizes kézzel pogácsának formázom, prézliben megforgatom, forró olajban kisütöm. Száraz fehér bor (furmint, hárslevelű) való hozzá. Nagyobb domolykóból, balinból, esetleg keszegfélékből is készíthető, de ezekhez könnyebb rozé vagy vörösbor jobban illik.

Domolykó nyárson vagy fóliában
Legjobb a cca. 25-35 dkg.-os méret. A domolykót pikkelyezés után "hóttember - színűre" kell vakarni, 1.5 mm-enként beirdalni, egyik végén kétágú, másik végén hegyes nyárs kétágú végére kell felhúzni a fej felől, alaposan bedörzsölni a lentebb leírt "sülthalfűszerrel", fél órát hűvös helyen pihentetni, majd hegyes végével kell a földbe szúrni cca. 45°-os szögben, hogy a parázs fölött jó arasznyival legyen. Másik - kézben tartott - nyárson szalonnát kell sütni, és a zsírját a halra kell csurdítani. Közben a halon néha fordítani kell, hogy minden oldala süljön. Amikor az uszony könnyen kihúzható, a hal kész. Aki nem szereti a szabad tűzön sütéssel járó füstölt ízt, (esetleg a "szépre szálló" füstöt,) az a fentebbi módon előkészített halat kakastaréjra vágott szalonnával burkolva, és a hasüregbe is szalonnát téve, lazán alufóliába tekerve parázs között (vagy akár a lerben) is megsütheti cca. 20 - 30 perc alatt. A fóliába ízlés szerint karikára vágott hagyma, fokhagyma, rozmaring, petrezselyem- vagy zellerlevél is tehető.

Halászlé vegyes halból
( Kaposvári Győző tiszteletbeli főerdőrendező úr tiszteletére. )
Hozzávalók 10 személyre, repeta nélkül számítva: 2,5 kg. halszelet (süllő, kecsege, harcsa, márna, ponty, esetleg nagy dévér, ha nem dorozsmás. A compó is nagyon finom, és a húsa nem fő szét, de az olyan szép és intelligens képű hal, hogy sajnálom megfőzni. Csuka halászlébe nem való.) Legalább 1,5 kg. vegyes apróhal (leginkább keszegféle és törpeharcsa; de a kárász és a szeletnek való nemes halak feje-farka is ide számít; továbbá a ponty hasi, zsíros része.); 80 dkg. hagyma; 15 dkg. őrölt fűszerpaprika (fele édesnemes, fele rózsa); 5 l. víz (ez a főzés végére csak 4 liter marad); fél liter vörösbor. Ez utóbbi akkor jó a halászlébe, ha aki főzi, az is megissza. Fél liter saját halászlésűrítmény - hát ha éppen van; (receptjét lásd lentebb.) Maggi halászlé-kocka - ez jó, ha kéznél van az utolsó ízesítéshez; továbbá Győző bácsi féle macskafaszapaprika cca. 5 db. (Paprika van csípős, még csípősebb, legcsípősebb, Győző bácsi féle)
A bogrács aljára rétegzem a nagyon apróra vágott hagymát és a vegyes apróhalat, felöntöm a vízzel, és nagy lángon addig főzöm, míg a hal szét nem fő. Akkor leszűröm, ami a szűrőben maradt, átpasszírozom, s a lét visszateszem főzni, hozzáöntve a bort is. Amikor ismét felforrt, beleteszem a paprikát, a sűrítményt, összekeverem, sózom, és megkóstolom. Ha szükséges, néhány halászlékockával ízesítem. Majd beleteszem a halszeleteket, (és ha van haltej, azt is); mostantól nem keverem tovább, csak a bográcsot mozgatom. Amikor a halszelet feljön a lé tetejére, akkor leveszem a tűzről. Pár percet pihentetem, majd a halszeleteket óvatosan, nehogy összetörjön, a tányérra szedem, és úgy rá a lét. Tányérban utólag még csípőzhető. Előtte ezer csepp jóféle háziszőttes dukál, utána meg borok!

Halászlésűrítmény ("titkos recept, Győző bácsi tiszteletére":)
Apróra vágott hagymát sok törpeharcsával a lábas aljára rétegzek, hideg vízzel felöntök, és nagy lángon addig főzök, amíg a hagyma és a hal teljesen szétfő. Akkor leszűröm, átpasszírozom, piros paprikával és a szükségeshez képest cca. háromszoros adag sónak megfelelő mennyiségű "sárga fűszerrel*****" megszórom, majd hűvös helyen pihentetem. Amikor megkocsonyásodott, fagyasztóban tartom felhasználásig.

Sülthalfűszer
35-35 % Kotányi Halak fűszerkeverék, Knorr Fűszervarázs;
10-10 % feketebors, Cayennebors, Curry.

Curry - saját változat
Cca. 25 % cayenne - bors, 15 - 15 % gyömbér és koriander, 10 - 10 % fehér bors, kurkuma és kömény, 2 - 2 % szegfűbors, szerecsendió, szerecsendióvirág, zellermagliszt, zöldségliszt,
1 - 1 % kardamomimag, fekete mustármagliszt, görögszéna, szegfűszeg, fahéj. Mind frissen őrölt v. reszelt legyen. Ha a kis arányrésszel szereplők valamelyike nem áll rendelkezésre, a szerecsendió és szerecsendióvirág egymással, a többi kurkumával és korianderrel helyettesíthető.

Curry-s rizsköret
A rizst megmosom, hideg vízben áztatom, szűrőn át lecsurgatom, majd forró olajban addig pirítom, míg minden szem rizs külön nem áll. Akkor kétszeres mennyiségű forró csontlével vagy húslevessel felöntöm. (amibe előzőleg saját készítésű curry-t kevertem, és sóztam.) Nem keverem többé, lassú tűzön, lefedve, 20 - 25 perc alatt puhára párolom.

Gombás szarvastokány
Legjobb a lapocka és a lábszár. Étolajban vagy zsírban hagymát fonnyasztok, majd hozzáadom a laskára vágott húst, borssal, tört borókabogyóval, majorannával, reszelt citromhéjjal, kakukkfűvel fűszerezem, és csontlét öntök rá, majd zsírjára pirítom. Felöntöm vörösborral, lassú tűzön, fedő alatt párolom. Közben a szeletekre vágott vargánya- vagy rókagombát olajban megpirítom, petrezselyem- és zellerzölddel megszórom, sózom, majd a puhuló húshoz adom, s együtt párolom tovább. Készre főzés előtt tejfölben elkevert liszttel és egészen kevés mustárral besűrítem, még egyszer jól átforralom. Rizsköret illik hozzá, na meg a Hegyalján illegálisan előforduló és egybeszüretelt otelló és zsakett szőlők (
jacquez grape) bora!

Panda talpa vörösboros mártásban, bambuszrüggyel és szójával
Bár e recept több tízmillió közkézen forgó szakácskönyvben olvasható******, én a pandamedve és a bambuszrügy meglehetősen nehéz hozzáférhetősége, valamint, mert a szóját nem szeretem, a bort meg túlzottan is, ezért némileg sajátnak mondható változatát közlöm. (Na meg már ha itt tartunk, állítólag az egész pandából csak a talpa ehető. De hát arra való a panda? )
Jó bőnyeges, húslevesnek való marhalábszárat rostokra merőlegesen centi vastag szeletekre vágok, étolajjal megkenek, hagymával, fokhagymával, őrölt mustár- és koriandermaggal, borókabogyóval rétegezve, saját készítésű curryval megszórva jénai-tálban lefedve, hűvös helyen egy - két napig érlelek.
Étolajban hagymát fonnyasztok, majd a tűzről levéve meghintem édes - nemes paprikával, beleteszem az érlelt húst, megkeverem, néhány evőkanál száraz vörösborral meglocsolom, majd folytonos kavarás mellett a húst pár percig pörkölöm. Akkor félreteszem, és a fentebb említett páclevet némi borral, egészen kevés cukorral vagy mézzel, néhány szál zellerzölddel, egy levél lestyánnal, karikára vágott sárgarépával és petrezselyemmel, trombitaporral, némi húslevessel v. csontlével hígítva addig főzőm, amíg a répa megpuhul. Azután rászűröm a húsra, a javát rá is töröm szitán át, és lassú tűzön gyakran megkavarva készre főzöm. Az elfőtt levet vörösborral pótolom - már ha maradt. Sózni csak a végén szabad, ha a hús már teljesen puha. (Jelzem, azért vörösbornak maradni kell, mert erre aztán igazán azt kell innya!)

Pácolt szarvassült curryval és gombával
Szarvastehén vagy borjú combjából az igazi, de a hirtelensültek iránt kevesebb bizalommal bírók akár gerincből is készíthetik ebben a mai kerge világban. Másféle vadhúsból is megpróbálható, az olajos vadpác receptjénél írtak figyelembevételével.
A gondosan lehártyázott húst ujjnyi vastag szeletekre vágom, kézéllel klopfolom, majd a lentebb leírt olajos vadpácban tartom a vad korától és nemétől függően 1 - 3 napig, néha megforgatva, hűvös helyen. Majd a pácolajat átszűröm, és tisztájából teflonlábasba öntök cca. 2 mm.-t, a többit félreteszem.
A pácból kivett húst forró, tiszta olajban mindkét oldalán két percig pörkölöm, majd átszedem a pácolajos lábasba. Curryt és tört borókabogyót szórok rá, felöntöm a lentebb leírt csontlével, és lassú tűzön, fedő alatt párolom. Ha a levét elfövi, csontlével, esetleg vörösborral pótolom.
A maradék olajban vékony karikára szeletelt sárgarépát, petrezselymet, laskára vágott zellert pirítok két percig, egyszer átkeverve, majd hozzáteszem a félcentis szeletekre vágott gombát. (Vargánya, rókagomba, lila pereszke, úrigomba, hámozott piruló galóca, vagy, ha más nincs, termesztett csiperke). Sózom, borsozom, zellerzöldet, kevés kristálycukrot teszek hozzá, esetleg gombaport is, és pár percig sütöm. Aztán átszedem a húsra, amikor az már majdnem puha, és együtt készre párolom. Curry-s rizsköret való mellé, és valami jóféle vörösbor, de akár piros pezsgő is!

Rakott muflon
Én fiatal bárány gerincéből készítettem, mikor más módon készítve már úntam. Rostokra merőlegesen 1 - 1,5 cm-es szeletekre vágom a gondosan lehártyázott húst. 1,5 kg. húshoz 5 dkg. páckeveréket készítek. (A lentebb leírt olajos vadpác, fehér helyett feketeborssal, citromhéj és zsálya helyett tárkonnyal és tört fokhagymával.) Ezt elkeverem 10 evőkanál étolajban, és minden szelet húst megforgatok benne, a szeleteket egymásra rétegzem, majd az egészet leöntöm az olajos páclé maradékával. Így tartom a muflon korától és nemétől függően 1 - 3 napig, néha megforgatva, hűvös helyen. Jénai tál aljára nagyon vékony kakastaréjra vágott füstölt szalonnát teszek, arra a pácból kivett húst, majd egy réteg 1/2 cm-es szeletekre vágott gombát. (vargánya, lila pereszke vagy rizike a legjobb, de laskagomba vagy termesztett csiperke is megteszi, ez esetben egy kis gombaporral megszórom. A gomba nem lehet érdestinórú és trombitagomba.) Majd ismét egy réteg húst, aztán ismét gombát, amíg a hús el nem fogy. A rétegek közé valamilyen sótartalmú fűszerkeveréket szórok. (pl. Delikát, v. Fűszervarázs, v. Vegeta) Végül az egészre ráöntöm a páclé maradékát, és befedem néhány szelet szalonnával. A tálat alufóliával letakarom, és előforrósított sütőbe teszem. (180 °C) Amikor a szalonna a zsírját engedni kezdi, takarékra vagy fél lángra teszem. Amikor a hús megpuhult, az alufóliát leveszem, és úgy sütöm tovább, hogy kicsit megpiruljon. Közben néhány krumplit is a sütőbe teszek, köretnek.
Előtte gint vagy borovicskát, utána száraz vörösbort kell inni.

Palócleves-féle muflonból, bográcsban
Kevés zsíron apróra vágott hagymát fonnyasztok, majd a tűzről levéve meghintem édes - nemes paprikával, beleteszem az apró kockára vagdalt muflonlapockát, és egy kevés őrölt köménnyel meghintve pörkölöm. Néha néhány evőkanál csontlével vagy húslevessel meglocsolom, hogy le ne kapjon. Mikor a hús majdnem puha, vízzel vagy akár csontlével felöntöm, beleteszem a kockára vágott krumplit, (ez a hús mennyiségének cca. fele), ugyanannyi szálkátlanított zöldbabot, pár karika leveszöldséget, sárgarépát, zellert, egy kevés őrölt borsot és babérlevelet. Megsózom, és készre főzöm. A végén tejföllel besűrítem. A tányérban csípős paprikával ízlés szerint utána fűszerezhető.
Leves után nem szokás bort inni, de ez után a könnyű, száraz vörösbor jól esik.

Pácolt csirkemell gombával (Rozika receptje)
A lefilézett csirkemelleket olajos pácban (akár a lentebbi vadpácban is) tartom pár órát; majd teflontálban mindkét oldalát 2 percig pirítom. Olaj nem kell alá, elég az, ami a pácból rajta marad.
Másik edényben a borsozott és "sárga fűszerrel" megszórt gombát pár percig kevés olajban párolom.
A csirkemellekhez adok egy "kékcsibe" leveskockát, fehér bort öntök rá; mikor felforrt, rászedem a másik edényből a megsült gombát és lassú tűzön, fedő alatt vagy 20 percig párolom. Aztán a fedőt levéve erősebb tűzön készre sütöm. Curry-s rizskörettel a legjobb; és persze olyan bort köll innya hozzá, amilyennel készült.

Rakott bab
Maradék - a többszöri újramelegítéstől szétfövő - pörkölt és rizs célszerű újrahasznosítása.
Jénai tálat kevés olajjal kikenek, majd konzerv mexikói vörösbabból egy vékony réteget rakok az aljára, arra egy réteg húst, egy réteg főtt rizst, melyre egy kevés curryt és "sárga fűszert" is szórok; majd ismét a bab, a hús és rizs réteg következik, ameddig tart. Tetejére tejfölt öntök, kevés reszelt füstölt sajttal megszórom, majd előmelegített lerben közepes tűzön addig sütöm, míg a tejföl pirulni kezd.

Lepcsánk / lepcsánka / tócsni (Zsuzsika néni - féle)
1 kg krumplit lereszelek, (esetleg egy kisebb fej hagymát is reszelek bele), sóval, borssal, tört fokhagymával, apróra vágott zeller- és/vagy petrezselyemzölddel fűszerezem, 2 tojással és két evőkanál liszttel összekeverem, evőkanállal forró olajba szaggatom, és mindkét oldalát pirosra sütöm. Fokhagymás sültekhez köretnek adható, vegetáriánusok főzelékfeltétként ehetik, önmagában kiváló sörkorcsolya. Randevú előtt csak akkor ajánlott, ha Ő is eszik belőle.

Öreglebbencs / öhön / slambuc
Gömbölyű aljú bográcsba kb. 1 cm.-es kockára vágok 25 dkg. füstölt szalonnát, zsírját kiolvasztom, a féligsült szalonnát kiszedem, 1 jó nagy fej vöröshagymát 30 dkg. lebencstésztával együtt a zsírba teszek, és gyakran kavarva addig hagyom a tűz fölött, míg a hagyma sárgára pirul. Akkor a tűzről leveszem, pirospaprikával, törött feketeborssal, sóval (ételízesítő is lehet) fűszerezem, belekeverek 1,5 kg. kockára vágott krumplit, (Kondor v. Desiree), majd felöntöm annyi vízzel, hogy a krumpli itt - ott kiálljon belőle.
Beleteszem az előzőleg kivett szalonnát, összekeverem, majd visszaakasztom a tűz fölé. Többé nem keverem, csak a bográcsot mozgatom, forgatom. Amikor a vizet elfőtte, az öhön a bográcsban megfordítható. 33 fordítás után körbe kérgesre pirul, és akkor kész. Utána bármilyen száraz bor jólesik, az se baj, ha jó bor, csak sok legyen.

Gombapörkölt vegyes gombából
Legjobb, ha sárga rókagomba és vargánya adja a gomba több, mint felét; de a legtöbb ehető gombából készíthető, s minél többféle, annál jobb. (Legjobbak még: a lila pereszke, szürke tölcsérgomba, piruló galóca, tinórufélék, mezei szegfűgomba, csupros tuskógomba, gyűrűs tölcsérgomba, varaszöld és dióízű galambgomba, csiperkék / pecérke, késői laskagomba. A gyűrűs tölcsérgombát felhasználás előtt cca. húsz percig főzni kell; és nem árt leforrázni a lila pereszkét, szürke tölcsérgombát, piruló galócát. Ez utóbbiról tisztításkor a kalapbőrt is le szokás húzni; le kell fejteni a kissé idősebb tinóruk csöves termőrétegét.)
Étolajban vagy vajban hagymát fonnyasztok, majd a tűzről levéve meghintem édes - nemes paprikával, sóval, borssal, kevés csontlével felengedem, beleteszem a gombát, és fedő alatt, lassú tűzön készre párolom. Kevés tárkony és curry hozzáadásával az íze érdekesebbé tehető. Ha csekélyebb értékű gombákból készítem (laskagomba, csiperke), gombaporral javíthatok az ízén. (Ld. Gombapor vegyes gombából, II.)

Tejszínes-boros gombamártás
Ugyanazokból a gombákból készíthető, mint a gombapörkölt. A szeletekre vágott gombát serpenyőben felhevített olajban vagy vajban, sóval, törött borssal, kevés tárkonnyal fűszerezve, petrezselyem- és zellerzölddel meghintve erős lángon hirtelen megpirítom. Másik edényben vajon lisztet pirítva, csontlével felengedve rántást készítek, hozzáadom a gombához, és borral felöntve, curryt hozzáadva újra felforralom. (Ha a mártást szarvas, muflon vagy marhahúshoz szánom, a bor kékfrankos; ha malac- vagy szárnyas-húshoz, akkor furmint vagy hárslevelű.) Végül a tűzről levéve tejszínt keverek hozzá.

Csontlé vadcsontból
A vadhús feldolgozásakor óhatatlanul maradó mindenféle nyesedéket, csontokat (ez utóbbiakat kettéütve) kellő nagyságú fazékba teszem, hideg vízzel felöntöm, (két kilóra négy liter vizet számítva), felforralom, majd habját leszedem. Apróra vágott hagymával, sárgarépával, petrezselyemmel, zellerrel, petrezselyem- lestyán- és zellerzölddel, pár szem tört borókabogyóval tovább főzöm, lassú tűzön, több órán át. Majd leszűröm, lehűtöm, felhasználásig hidegen ill. fagyasztva tartom. Vadételekhez felöntőlének, illetve mártások készítéséhez használatos.

Olajos vadpác
szeletelt vagy darabolt vadhúsokhoz
10 dkg. alap páckeverék összetevői: (cca. 3 kg. húshoz)
frissen őrölt  borókabogyó, koriander - cca. 20 - 20 g.
   - ,, -     fehérbors, mustármag, zellermag, szegfűbors 5 - 5 g.
   - ,, -     szegfűszeg - 1g.
  reszelt   citromhéj - 3 g.
  morzsolt  lestyán - 10 g.
   - ,, -   borsikafű, kakukkfű, bazsalikom, babérlevél - 5 - 5 g.               
   - ,, -   zsálya, rozmaring 3 - 3 g.
A felsorolt fűszerek és mennyiségek ízlés szerint változtathatók, a kis arányrésszel szereplők egymással pótolhatók. Vaddisznóhoz tört fokhagyma, muflonhoz tárkony és fokhagyma tehető még / pótlólag. A páckeveréket elkeverem 20 evőkanál étolajban, és minden szelet húst megforgatok benne, a szeleteket egymásra rétegzem, majd az egészet leöntöm az olajos páclé  maradékával. Így tartom a vad korától és nemétől függően 1 - 3 napig, néha megforgatva, hűvös helyen.

Nagy őzlábgomba - kalapok (néhai Solti Sándor erdész úr reczeptje szerint)
Az őzlábgomba addig igazi csemege, amíg kalapja alakja egy igazi szép cicire hasonlít, húsa kemény, rugalmas. (Nyam - nyam...) De amíg tartása van, a kisebb vagy laposabb kalap se  megvetendő. Szára a kalapból kifordítható. Mosni nem szabad, szárazon kell megtisztítani. Orly - sörpalacsintába a megborsozott, sózott kalapokat megmártom, majd bőséges, forró olajban mindkét oldalát hirtelen kisütöm. Boldogult úrfikoromban prémvadász-tanyámon szezonjában hetekig ezen éltem, és nem lehetett megunni... köretként jeles ünnepeken ászok sört ittam hozzá, és, ha éppen volt, Solti úr - féle háziszőttes szilvapálinkát.

Gombapor vegyes gombából
Szárított, majd kávédarálón őrölt gombákból, értéksorrendben:
I.    (Trombitapor - ez a legjobb ízű) Sötét trombitagomba kb.60 %; Lila pereszke, szürke tölcsérgomba 20-20 %. (Vad- és marhahúsokhoz való:)
II.    Sötét trombitagomba, lila pereszke, szürke tölcsérgomba, vargányák- amennyi éppen van. (Mint fentebb. Csekélyebb értékű gombákból készült ételek ízesítésére is kiváló.)
III.  (fentebbiek híján mindenhez ) Lila pereszke, szürke tölcsérgomba 25-25 %; egyéb ehető pereszke, óriás tölcsérgomba, vargányák, kucsmagomba, szegfűgomba, csupros tuskógomba, késői laskagomba, csiperke (pecérke), bimbós pöfeteg összesen 50%.
IV.   ( ha nincs más ) Minden ehető gombából, ami szárítható. Nem való gombaporba a jó, ehető gombák közül a sárga rókagomba, az úrigomba, a piruló galóca, a nagy őzlábgomba, a  királyvargánya, (ezek  önmagukban is kiváló csemegék); továbbá a potypinka / gyűrűs  tölcsérgomba / gyökérrontó galóca (Armillaria sp.), és a gyapjas tintagomba. 

Szilágyi lecsó
(Feltalálója, szerelmetes asszonykám tiszteletére)
A szalonnát vágd vékony szeletre, a hagymát és a nemzetiszínű zöldpaprikát karikára; a meghámozott paradicsomot cikkekre; sóval, borssal ízesítsd; azonnal fogyasztható!
(Asszonykám valószínűleg úgy találta fel, hogy amikor feltette a rezsóra, nem volt áram; - / ugye, én megfizethetetlen vagyok / - és nem volt türelme kivárni...)

Áfonya / egres / hecsedli / ribizke mártás
Lusta vagyok én ahhoz, hogy a nyers gyümölcsökkel bajlódjak, így a boltban készen kapható áfonya/stb. zseléből v. lekvárból készítem. Felforralok 2 dl.bort 5 - 5 szem borókával, zöld- és feketeborssal, szegfűszeggel, körömnyi darab fahéjjal, 1 mokkacukorral, reszelt citrom- és narancshéjjal, majd 2 dl. áfonyazselére szűröm. Simára keverem, majd a tűzre visszatéve adok hozzá 1 teáskanál mustárt, 1 teáskanál citromlét, 2 dl. csontlét vagy jó sűrű húslevest; majd az ismételt forrás után 2 dl. tejszínt. Cayenne-borssal fűszerezem, s lassú tűzön, folyton keverve besűrítem. Akkor jó, ha kellemesen csípős és csak alig édeskés. Vadhúsokhoz való, knédli,
zsemlegombóc, v. törtkrumpli körettel; de akár levesben főtt marhahúshoz is.


* Így helyes, és nem meteorológus. Tehát nem időjós, hanem hosszmértékes. Lásd még: Relatív linearitás: méter sör / óra;   
** Eredetileg a vadász akkor főzi, ha pumát akar lőni. Mint köztudott, kis hazánkban pumát lőni reménytelennek tűnő vállalkozás. De ha ebből egy porcziót elfogyaszt, semmiség az egész. Csak meg kell keresni a pumát, megcsókolni, aztán beletenni a hátizsákba...
*** A rum akkor elég jó, ha akár fokhagymát, akár döglött halat tesznek is bele, észrevehetően nem ront az ízén.
**** Fentebb hivatkozott K. R. ugyan azt írja, hogy ha az ember úgy igazán megéhezik, - márpedig neki állítólag jócskán volt rá alkalma kanadai prémvadász korában - akkor minden ehető, használt csizmatalptól a döglött hal bőrébe töltött görényszarig. Még talán a házinyúl is, de azt nem próbálta.
***** pl. Vegeta, Delikát 8, Fűszervarázs, Fondor, Maggi ételízesítő stb.
******  Kínaiul

     

Szeretnél egy jó receptet? Látogass el oldalamra, szeretettel várlak!    *****    Minõségi Homlokzati Hõszigetelés. Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését.    *****    Amway termék elérhetõ áron!Tudta, hogy az általános tisztítószer akár 333 felmosásra is alkalmas?Több info a weboldalon    *****    Florence Pugh magyar rajongói oldal. Ismerd meg és kövesd az angol színésznõ karrierjèt!    *****    Fele királyságomat nektek adom, hisz csak rátok vár ez a mesebirodalom! - Új menüpont a Mesetárban! Nézz be te is!    *****    DMT Trip napló, versek, történetek, absztrakt agymenés:)    *****    Elindult a Játék határok nélkül blog! Részletes információ az összes adásról, melyben a magyarok játszottak + egyéb infó    *****    Florence Pugh Hungary - Ismerd meg az Oppenheimer és a Dûne 2. sztárját.    *****    Megnyílt az F-Zero Hungary! Ismerd meg a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-sorozatát! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    A Cheer Danshi!! nem futott nagyot, mégis érdemes egy esélyt adni neki. Olvass róla az Anime Odyssey blogban!    *****    A 1080° Avalanche egy méltatlanul figyelmen kívül hagyott játék, pedig a Nintendo egyik remekmûve. Olvass róla!    *****    Gundel Takács Gábor egy különleges könyvet adott ki, ahol kiváló sportolókkal a sport mélységébe nyerhetünk betekintést.    *****    21 napos életmódváltás program csatlakozz hozzánk még!Január 28-ig 10% kedvezménnyel plusz ajándékkal tudod megvásárolni    *****    Szeretne egy olyan általános tisztítószert ami 333 felmosásra is elegendõ? Szeretne ha csíkmentes lenne? Részletek itt!!    *****    Új játék érkezett a Mesetárba! Elõ a papírral, ollóval, és gyertek barkácsolni!    *****    Tisztítószerek a legjobb áron! Hatékonyság felsõfoka! 333 felmosásra elengedõ általános tisztítószer! Vásároljon még ma!    *****    Hayashibara Megumi és Okui Masami rajongói oldal! Albumok, dalszövegek, és sok más. Folyamatosan frissülõ tartalom.    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    333 Felmosásra elegendõ! Szeretne gazdaságosan felmosni? Szeretne kiváló általános tisztítószert? Kiváló tisztítószerek!    *****    Ha tél, akkor téli sportok! De akár videojáték formájában is játszhatjuk õket. A 1080°Snowboarding egy kiváló példa erre