Zabpelyhes pogácsa - Jégkása eredeti receptje
60 dkg liszt 30 dkg zabpehely 1 dl olaj 1 csomag Rama 2 pohár tejföl 3 dkg élesztő só
Az élesztőt langyos vízben pici cukorral felfuttatjuk. Egy nagyobb tálba tesszük a zabpelyhet, lisztet, ráöntjük az olajat, a szétdörgölt margarint, tejfölt, sót és jól összedolgozzuk. Egy órát pihentetjük.Ha megkelt ujjnyi vastagra nyújtjuk és a tetejét bevagdossuk kiszaggatjuk, megkenjük tojással olajozott tepsiben előmelegitett sütőben megsütjük.
Zabpelyhes pogácsa - E.Margit variációja (1/2 adag)
10 dkg BL 80-as liszt 15 dkg tönköly fehérliszt 5 dkg tönköly tk liszt 12,5 dkg olvasztott margarin 2 dl tejföl (+ 2-3 ek tej) 2 dkg élesztő 1 nagy kk só 1/2 kk cukor 1/2 kk sikér kéhegynyi aszkorbinsav (az olajat kifelejtettem, de nem is hiányzik belőle)
csipogásnál 15 dkg langyos zabpehely
hajtogatásnál reszelt sajt
A hozzávalókból a gépben tésztát dagasztattam. Kicsit kenődősre lazítottam tejjel a tésztát, hogy a zabpehelynek legyen egy kis "tartalék" folyadék. A csipogásnál beletettem a mikróban meglangyosított zabpelyhet. 1 órát kelesztettem a kikapcsolt gépben, majd lisztezett felületre borítottam és kicsit átdögönyöztem. Vékonyra kinyújtottam, majd megszórtam reszelt sajttal, összehajtottam, nyújtottam, ismét megszórtam. Újból összhajtottam, kinyújtottam, kb. ujjnyi vastagra, a tetejét lekentem egész, felvert tojással, majd a második legkisebb pogácsaszaggatóval kiszaggattam. Amikor a szaggatóból kiböktem a darabokat, akkor a tetejét reszelt sajtba mártottam, így tettem a tepsire kelni. A fél adagból annyi lett, hogy szűkösen fért el két normál gáztepsin. Szépen megkeltek, sülés közben pedig szépen elborulgattak. Én ezt szeretem :-) Kb 20 percig sütöttem a legnagyobb lángon.
A hajtogatások között nem kelesztettem, így is finom, leveles lett. Forrón nagyon finom, kihűlve majd még hozzáírom a tapasztalatomat.
Egy következő alkalommal menet közben eltört a pogácsaszaggatóm füle. Nem volt kedvem ezzel kínlódni tovább, ezért egy pizzavágóval elvágtam rombusz alakúra a tésztát és így sütöttem meg. Tökéletes lett így is, azt hiszem sose fogok többet kerek pogácsát sütni. Így nem volt hulladéktészta és pillanatok alatt a két tepsin voltak a pogácsák. Most csak a hajtogatásnál tettem bele füstölt sajtot, a tetejét szezámmaggal szórtam meg.
|