E.Margit receptje
Zabpelyhes zsömlecipók
30 dkg BL 80-as liszt 10 dkg teljeskiőrlésű tönkölybúzaliszt 5 dkg zabpehelyliszt 1,5 dl kefir 1,5 dl víz 3 dkg margarin 1,5 kk só 1 kk cukor 3 dkg élesztő 1 kk sikér _______________
csipogásnál 15 dkg mikróban meglangyosított zabpehely
A hozzávalókból tésztát dagasztunk a gépben. 20 perc melegítés, 20 perc dagasztás, 1/2 óra kelesztés a kikapcsolt gépben. A dagasztás végén a csipogásnál hozzáadjuk a langyos zabpelyhet. A tészta meglehetősen kenődős volt a dagasztás alatt, de a végén beletett zabpehely miatt erre szükség is van.( Sőt, szerintem a víz mennyiségét, még kb. 0,3 -0,5 dl-rel meg lehet emelni, akkor rövidebb kelesztési idő is valószínűleg elég lesz neki.) A tésztát lisztezett felületre borítottam, kicsit megdögönyöztem, 10 felé osztottam, zsömlét formáztam és majdnem 2 órán keresztül kelesztettem. Előmelegített gőzös sütőben sütöttem meg, miután sima vízzel lekentem a tetejét. Finom, kicsit szorosabb állagú zsömlecipócskák lettek. A zabpehely harapható benne, nem málik szét. Kb. 10 dkg-os lett egy darab.
|