E.Margit receptje
Fonott kalácskák:
60 dkg BL 80-as liszt (vagy 40 dkg finomliszt +20 dkg rétesliszt) 1 dl tej 2 dl kefír v. joghurt 2 egész tojás 5 dkg margarin 1/2 kk. só 1 kk. cukor 2 kk. folyékony édesítőszer (én Süssinát használok) késhegynyi aszkorbinsav 2 dkg friss élesztő
Utánanéztem, édesítőszer helyett általában 4 evőkanál vagy 10 dkg cukrot szoktak mások ennyi liszthez tenni. 10 dkg cukor = 0,6 - 0,7 dl folyadékkal Tehát, ha cukorral csinálja valaki a receptet, akkor ennyivel kevesebb összfolyadékot tegyen a tésztába.
A hozzávalókból a gépben tésztát dagasztottam. 20 perc dagasztás, 20 perc kelesztés, 20 perc dagasztás. A második dagasztás utolsó 5 percére kivettem a tésztát a gépből (kézre nagyon vigyázni!!), és a felét visszatettem kb. 1 evőkanálnyi - kevés vízzel sűrű péppé kevert - kakaóporral a gépbe. Mindkét felet 6-6 darabra osztottam, a darabokból rudakat húzogattam, majd 1-1 fehéret és kakaósat összefontam, a képen látható módon. 3-3 db kész kalácskát tettem egy tepsire, majd 30-40 perc kelesztés után tojással lekentem és előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütöttem. 16-17 dkg-os kalácskák lettek.
|
|
A sikerre való tekintettel másnap újra ezt kellett sütnöm. Most a felét sütöttem meg ugyanígy, a másik felét a gépben, mazsolásan. A fél-fél adag tésztát lappá nyújtottam, a kettő közé mazsolát szórtam, majd feltekertem és visszatettem a gépbe kelni és sülni. Így is finom és szép kalács lett belőle. A sütőben sült kalácskák tetejét most tejes tojásfehérjével kentem le és megszórtam sütésálló cukorral.
|