E.Margit receptje
Túrós muffinbatyu
60 dkg BL 80-as liszt (vagy 40 dkg finomliszt +20 dkg rétesliszt) 1 dl tej 2 dl kefír v. joghurt 2 egész tojás 5 dkg margarin 1/2 kk. só 1 kk. cukor 2 kk. folyékony édesítőszer (én Süssinát használok) késhegynyi aszkorbinsav 2 dkg friss élesztő
Töltelék:
50 dkg túró 1 dl sűrű tejföl 15 dkg mazsola 1 citrom reszelt héja és leve 1 tojás 1 kk vanília aroma 2 kk édesítőszer
A tölteléknek valókat összekevertem és langyos helyre állítottam.
A hozzávalókból aa gépben tésztát dagasztottam. 20 perc dagasztás, 20 perc kelesztés, 20 perc dagasztás. Ezután a tésztát lisztezett felületre borítottam, elfeleztem, majd a felet háromba vágtam. Ezután a képen látható módon téglalapot nyújtottam, majd egy-egy csíkot a két végéből levágtam. A két csíkot elfeleztem, a megmaradt nényzetet négybe vágtam. A kis négyzeteket a muffinformába beleengedtem, megtöltöttem 1 evőkanál túrókrémmel, a négy csücsköt összecsippentettem, majd a szalaggá széthúzott széldarabkával megkötöttem. Kb 40 perces kelesztés után tejes tojásssal lekentem majd kb 25 perc alatt, előmelegített sütőben megsütöttem.
Még egy kis trükk:
Az első sütésnyit forrón szedtem ki a formából, elég változó eredménnyel. Ennek a tésztának az alja elég vékony és elég sok a töltelék benne. Hajlamos volt elszakadni és kipotyogni a töltelék belőle. A második formát miután megsült, kicsaptam az ablakpárkányra és hagytam teljesen kihűlni. Annyira, hogy a töltelék is áthűljön. Eztán már minden gond nélkül kijött a formából.
|