E.Margit receptje
Joghurtos kenyér
60 dkg BL 80-as liszt 20 dkg teljes kipőrlésű tönkölybúzaliszt 10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt 750 g joghurt 2,5 kk só 1,5 kk cukor 1 kk sikér 4,5 dkg élesztő
A hozzávalókból a gépben tésztát dagasztottam. 20 perc dagasztás, 30-40 perc kelesztés, 20 perc dagasztás. Lisztezett felületre borítottam a tésztát, átgyúrtam, formáztam, majd a sütőpapírral bélelt tepsin kelesztettem. Meglepően rövid ideig, kb 3/4 órát kelt, bevágtam a tetejét, majd előmelegített gőzös sütőben megsütöttem. A joghurtos zsömlék sikerén felbuzdulva csináltam ezt a kenyeret. Nagyon finom, könnyű lett a kenyér is.
Egy következő alkalommal a szilkonformákban sütöttem meg, kicsit csökkentett adagban. A tésztát a második dagasztás után lisztezett felületre borítottam, elfeleztem, átgyúrtam, majd kinyújtottam és feltekerve tettem a szilikonformába kelni. A kelesztés kb. félidejében bevágtam. Most tovább kelt, mint az előzőekben írtam. A sütés félidejében kétszer tiszta vízzel lekentem, majd az utolsó 10 percre kivettem a szilkonformából és így sütöttem tovább.
|