manyi
manyi
Menü
 
Vendégkönyvem

 
Menü2
 
Fotók
 
Kreatív munkák
 
Hobbi munkáim
 
Akik segítettek a rák elleni harcban
 
Fórumok a rákról
 
Reményt adó hiradások
 
Étrendkiegészitők - (gyógyszerek?)
 
Tudnivalók a daganatokról
 
Rák és a táplákozás

A rákbetegek gyógyulásában az egészséges táplálkozásnak nagy szerepe van. Én nagyon szerencsésnek mondhatom magam, mert rátaláltam a Rák ellen az Emberért, a Holnapért! „ Társadalmi Alapítvány Támaszadó Szolgálatára. Az Ő szervezésesükben indult a Tankonyha daganatos betegek részére. Nagyon jó hangulatban főzünk és eszünk (amit főztünk meg is eszük).

A tankonyhát Kisa Judit dietetikus vezeti. Az Ő recepteit raktam ki a lapra. Én aki nagyon szerettem a hasamat az édességet a tésztát, meg mindent... Nagyon (hát...) könnyen megfogadtam a tanácsát. Ajánlom mindenkinek. Ha segítség kell akkor Judit ad nektek tanácsokat. Elérhetitek a következő módon.

Kisa Judit Mobil telefon 70/313-7164    E-mail kisajudit@freemail.hu  Táplálkozási tanácsadás daganatos betegek részére; kemoterápia, sugárterápia utáni diétás étrend összeállítása.


RECEPTEK

CSÍRASALÁTA
10 dkg többféle csíráztatott növény (búza,lucerna, zsázsa,miskulancia, lencse,borsó,mustárnapraforgó, brokkoli, vegyes, vöröshagyma), 10 dkg apró kockára vágott alma, 5 dkg zeller vékony csíkokra vágva, 1/2-1 citrom leve, 1 pici só, 1 teáskanál méz,1-2 evőkanál mustár, 1-2 evőkanál hidegen sajtolt olaj, néhány deka durvára vágott dió. A citrom levét a sóval, a mézzel, és a mustárral összekeverjük. Ezután apránként hozzáadjuk az olajat is, mely rátapasztja az öntet a zöldségek felületére. Az öntetett összekeverjük a zöldségekkel, majd megszórjuk a dióval. Ízlés szerint díszíthetjük kockára vágott Feta-sajttal.


CSÍRA SALÁTAÖNTETEK
1 tojás sárgája, 1 k.k. mustár, 1 pohár tejföl,doboz búzacsíra, pár csepp citromlé, só, fűszerek ízlés szerint A tojás sárgáját a mustárral, a sóval, borssal habosra keverjük, hozzáadjuk a citromlevet, tejfölt és a búzacsírát, majd jól összeturmixoljuk. Az így kapott öntetett majonéz helyett használhatjuk.


HAGYMALEVES
10 dkg egy vagy többfajta hagyma, 4 evőkanál hagymacsíra, 1 pohár tejföl, 5 dkg sajt, 2 evőkanál olaj, só, fehérbors A nagyon apróra vágott, vagy megdarált hagymát olajon rózsaszínre pároljuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük 7-8 dl vízzel, és 10-12 percig lassú tűzön főzzük. A lereszelt sajtot tejföllel összekeverjük és óvatosan belecsurgatjuk a levesbe. Kevergetve még néhány percig főzzük. Tálaláskor friss ropogós hagymacsírával megszórjuk.


RETEKKRÉMfekete retekből
2 kisebb tisztított fekete retek, néhány kanál tejföl, 4 dkg köményes sajt, 1 fej tisztított vöröshagyma, petrezselyem, citromlé, őrölt köménymag A sajtot, retket és a vöröshagymát finom reszelőn lereszeljük, s összekeverjük a tejföllel, az apróra vágott petrezselyem zöldjével, az őrölt köménymaggal és néhány csepp citromlével. Sót nem teszünk bele, mert ízesítéséhez elegendő a sajt saját sótartalma. Ha már nem kapnánk fekete retket, helyettesíthetjük más retek félével, sárgarépával, zellerrel vagy karalábéval.


VEGYES ZÖLDSÉG-KRÉMLEVES
Hozzávalók: sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, burgonya, vöröshagyma, fokhagyma, petrezselyem, lestyánlevél, só; A megtisztított zöldségeket fel aprítjuk és enyhén sós vízben, feltesszük főzni. Közben beletesszük a hagymákat és a lestyánleveleket is. Amikor a zöldségek majdnem puhára főttek, hozzátesszük a felaprított burgonyát és továbbfőzzük. Végül az egészet turmixszoljuk, majd a tetejét meghintve búzacsírával és apróra vágott petrezselyem zöldjével, tálaljuk.


SNIDLINGES SÁRGARÉPA-SALÁTA
Hozzávalók: 2-3 sárgarépa, 2 gerezd fokhagyma; A sárgarépát lereszeljük és hozzákeverjük a péppé zúzott fokhagymát. Almaecettel és hidegen sajtolt olajjal meglocsoljuk, majd kevés sóval ízesítjük. Ízlés szerint még mézzel is ízesíthetjük, bár a sárgarépa önmagában is édeskés ízű. Jól átkeverjük, üvegtálba halmozzuk, tetejét apróra vágott snidlinggel díszítjük, majd lefedve hűtőszekrénybe tesszük néhány órára. A hűtőben napokig eláll, érdemes ezért nagyobb mennyiséget készíteni belőle.


KÁPOSZTÁS PALACSINTA
Hozzávalók: az alaptésztához: 30 dkg teljes őrlésű liszt, 3 tojás, só, 7-8 dl szénsavas ásványvíz, 1/2 dl olajon a töltelék: 1/2 kg édes káposztát 2 evőkanálnyi olajon 1 teáskanálnyi mézzel lepirítunk, amit fűszerezünk 1 teáskanálnyi sóval, 1 teáskanálnyi borsókafűvel, s ugyanennyi szárított kaporral; A tojásokból, lisztből, vízzel, olajjal elkészítjük az alaptésztát. Olajjal kikent palacsintasütőben fedő alatt vastag alapokat sütünk. Egymásra csúsztatjuk, s a rétegek közé tesszük a káposztás tölteléket és reszelt sajtot. Tortaként szeletelhető


CSŐBEN SÜLT PADLIZSÁN
Hozzávalók: 1 kg közepes padlizsán, tengeri só, 1 kg paradicsom, 1 kis csokor bazsalikom, 3 gerezd fokhagyma, 1 csapott mokkáskanál őrölt fehérbors, 5-6 evőkanál olívaolaj, 30 dkg mozzarella sajt, 10 dkg frissen reszelt parmezán; A padlizsánt megmossuk, kocsányát levágjuk, törzsét fél centi vastagon fölszeleteljük. Tálba szórjuk, 1 kiskanálnyi sóval összekeverjük, 1 órán át állni hagyjuk. Ezalatt a paradicsomot meghámozzuk - ehhez, ha szükséges, le is forrázzuk -, majd magjait kikaparva apróra vágjuk,serpenyőbe dobjuk. A felaprított bazsalikommal és a présen áttört fokhagymával fűszerezzük, megborsozzuk, kissé megsózzuk. Lefödve, kis lángon 10 percig pároljuk, majd hűlni hagyjuk. A besózott padlizsánt folyó hideg víz alatt megmossuk, jól leszárogatjuk. Az olívaolajat serpenyőbe öntjük, és a forró olajban a padlizsánkarikákat mindkét oldalukon 2 percig sütjük, majd anélkül, hogy lecsöpögtetnénk, tűzálló tálba vagy tepsibe rakjuk, és a maradék felaprított bazsalikommal behintjük. Erre kerül a felszeletelt vagy kockára vágott mozzarella, amit a paradicsomos mártással nyakon öntünk. Egy kevés parmezánnal behintjük, és előmelegített sütőben, közepes lánggal (I80°C) kb. 35 percig sütjük. Ekkor a maradék parmezánt is rászórjuk, és további 10 percig sütjük.


BAZSALIKOMOS PARADICSOMSALÁTA
Hozzávalók: 10-12 érett, de kemény paradicsom, fél csokor bazsalikom, 3-4 evőkanál olívaolaj, tengeri só, őrölt fehérbors vagy borsókafű; A paradicsomok szárát kimetsszük, a szemeket cikkekre vágjuk, és a kisebb darabokra tépett bazsalikomlevéllel összeforgatjuk. Az olívaolajba kb. 1 mokkáskanálnyi sót és feleannyi borsot keverünk, végül a paradicsomra locsoljuk.


ZÖLDBABOS BURGONYASALÁTA
Hozzávalók: 1 kg héjában főtt burgonya, 50 dkg főtt zöldbab, 8-10 kisebb paradicsom, tengeri só, őrölt fehérbors vagy borsikafű, 3 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál balzsamecet vagy másféle vörösborecet is lehet; A kihűlt és meghámozott burgonyát közepes kockákra, a babot 3 centis darabokra, a paradicsomot cikkekre vágjuk. Mindezeket tálba töltjük, leheletnyit megsózzuk, megborsozzuk. Az olívaolajat és az ecetet összekeverjük, a salátát beleforgatjuk.


ÉDES ZABPEHELYKÁSA
Hozzávalók: egy csésze zabpehely, három csésze víz, két evőkanál mazsola megmosva, lecsepegtetve, egy kanál méz, két alma vagy más idénygyümölcs. Elkészítése: a zabpelyhet kétszeres vízben főzzük lassan, hozzáadjuk a mazsolát, és továbbfőzzük, amíg felszívja a vizet; akkor a tűzről levéve belecsepegtetjük a mézet; ha kicsit kihűlt, ráreszeljük az almát - vagy más idénygyümölcsöt keverünk hozzá.


HAMIS HÚSLEVES
Hozzávalók: két szál sárgarépa, két szál fehérrépa, két szelet zeller, egy szelet kelkáposzta, egy fej vöröshagyma, két gerezd fokhagyma, egy szál lestyánlevél, egy kávéskanál köménymag, fél kávéskanál majoránna, két evőkanál hidegen sajtolt olaj, négy csipet só. Elkészítése: a feldarabolt zöldségeket hideg vízben feltesszük főni a fűszerekkel együtt; amikor minden megpuhult, elzárjuk a tüzet alatta, az olajat a tetejére öntjük; betétként korpás búzadarából készült galuskát adjunk hozzá.


RAKOTT HAJDINA
Hozzávalók: két és fél csésze hajdina tisztítva, megmosva, egy kiló karfiol rózsáira szedve, megmosva, fél kiló gomba tisztítva, darabolva, két fej vöröshagyma, apróra vágva, hat evőkanál hidegen sajtolt olaj (négy evőkanál a hagymához, két evőkanál a hajdinához), egy csomó petrezselyem zöldje, apróra vágva, három csipet tengeri só, egy pohár kefir. . Elkészítése: a hajdinát olajon pár percig pirítjuk, majd három csésze enyhén sós vízzel felöntjük, és lefedve harminc perc alatt puhára főzzük; a karfiolt lobogó, forró vízben pár percig forraljuk, majd kiszedjük és lecsepegtetjük; a hagymát az olajon megpirítjuk, sózzuk, beletesszük a gombát, és fedő alatt puhára pároljuk, majd megszórjuk a petrezselyem zöldjével; tűzálló tálba lerakjuk: alsó rétege a hajdina legyen, a tetejére a karfiol kerüljön; egy pohár kefirrel vagy joghurttal meglocsoljuk, és a sütőbe téve megsütjük.


TAHINI
Hozzávalók: egy csésze szezámmag, fél csésze hidegen sajtolt olaj, egy csipet tengeri só. Elkészítése: a szezámmagkrémhez a szezámmagot világosra pirítjuk (olaj nélkül, vastag aljú serpenyőben, kis lángon, folytonos keverés közben ), majd kávédarálón megőröljük; az olajjal együtt kikeverjük; mártások, szendvicskrémek ízesítésére kitűnő.


HAJDINALEVES
Hv.: 1 csésze hajdina, 1 nagyobb burgonya, l szép szál sárgarépa és 1 petrezselyemgyökér, 1 közepes fej hagyma, 1 kk édes pirospaprika, 1-másfél ek hidegen sajtolt napraforgóolaj, kb. 2 l víz, só. A hajdinát a hideg vízben feltesszük főni. Amikor forr, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, a feldarabolt zöldséget, és a centiméteres kockákra vágott burgonyát. Megsózzuk, és fedő alatt, takarékon főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak (a hajdina hamar fő ). Levesszük a tűzről, megvárjuk, amíg kissé lehűl, hozzáadjuk az olajat, a pirospaprikát, és elkeverjük az étellel. E sűrű leves igen laktató étel.


KARFIOLFŐZELÉK
Hv.: 1 nagy fej karfiol, 1 nagy fej vöröshagyma, só, olaj, koriander, 1 pohár kefir vagy joghurt, 2 ek. liszt, zöldpetrezselyem. Futtassuk meg a hagymát az olajon, öntsük fel vízzel, és ha forr, tegyük bele a nagyon apróra szedett karfiolt. Ha puhára főtt, habarjuk be, tálaláskor pedig hintsük meg az apróra vágott zöldpetrezselyemmel. Pirítós kenyérrel kitűnő.


RÁNTOTT TOFUSZELET
Hv.: 0,5 kg Tofu, 0,5 dl szójaszósz, 5 dkg darált szezámmag, kurkuma, őrölt fehérbors, tengeri só ízlés szerint, őrölt fehérbors 15 dkg durumliszt, 25 dkg zsemlemorzsa, 0,5 liter olaj. A tofut szeletekre vágjuk, a tengeri só, a szójaszósz és az őrölt szezámmag keverékévei fűszerezzük. 5 dkg durumlisztet a kurkumával, kevés sóval összekeverjük és vízzel palacsintatészta sűrűségű masszát készítünk. A tofuszeleteket a maradék lisztbe, a masszába végül a morzsába forgatjuk. Felmelegített olajban pirosra sütjük, majd lecsepegtetjük.


KRUMPLIS MÁLÉ
20 dkg kukoricadarát forrázzunk le fél liter feles tejjel. Fél dl étolajat és kb. 40 dkg főtt, tört burgonyát, kevés sót rakunk hozzá. Kb. l cm vastagon tepsibe terítjük, majd megsütjük. Ha kihűlt, felszeleteljük. Megkenhetjük lekvárral, és esetleg két-két szeletet össze is boríthatunk.


DATOLYÁS ALMÁS MÜZLIKOCKA – VANILIA SODÓVAL
Hv.: 0.5 kg alma, 6 dkg zabpehely, 25 dkg vegyes müzli, 5 dkg datolya, 5 dkg méz. Az almát lereszeljük, majd a zabpelyhet és a müzlit hozzáadjuk. Összekeverjük az apróra vágott datolyával és a mézzel. Az így kapott masszát egy tepsibe tesszük és kb. 30 percig forró (200 c fokon) sütőben kiszárítjuk. Vanília sodó: 0.5 liter szójatej, 15 dkg méz, fél vaníliarúd, 10 dkg tönkölybúzaliszt. A lisztet a szójatejjel simára keverjük és a fahéjjal felforraljuk, mézzel édesítjük.


KASZALEVES
Hv.: l nagy fej vöröshagyma, 2 szál sárgarépa, 20 dkg kelkáposzta, só, bazsalikom, borsika, pritaminkrém, babérlevél, olaj. Az olajon futtassuk meg a hagymát, a végén még pirítsuk együtt bazsalikommal és a borsikával. Öntsük fel vízzel, és ha forr, tegyük bele az apróra vágott zöldségeket és a többi fűszerrel főzzük készre.


LENCSEFŐZELÉK
Hv.: 30 dkg lencse, egy marék hajdina, 1 nagy fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, olaj, víz, só, babérlevél, pirospaprika, koriander, 1 csokor zöldpetrezselyem. Vízben főzzük meg az előre beáztatott lencsét a kockára vágott vöröshagymával, zúzott fokhagymával és a fűszerekkel. Amikor félig puha a lencse, szórjuk bele a hajdinát, ez jól be sűríti a főzeléket. Ha megfőtt, hintsük meg az apróra vágott zöldpetrezselyemmel.


MAZSOLÁS RÉPASALÁTA
Hv. 4 főre: 2 szál reszelt sárgarépa, 15 dkg meghámozott, megreszelt sütőtök, 13 dkg mazsola, 3 ek. olaj, 1 ek. citromlé, 1 kiskanál méz A répákat meg a tököt egy tálban kézzel alaposan összekeverjük. A mazsolát is beleszórjuk;, és még egyszer átkeverjük. Az olajat a citromlével és a mézzel összerázzuk, és a salátára locsolva azonnal kínáljuk.


MOGYORÓS ZABPEHELYKEKSZ
Hv.: 25 dkg zabpehely, 25 dkg barna rozsliszt, 5 dkg mogyoró, 1 db tojás, 4 ek. méz, 1 dl olaj, 0,5 dkg élesztő, 0,5 liter víz. A zabpelyhet 2-4 óráig langyos vízben áztatjuk. A mézet, a tojást, a ledarált mogyorót, az élesztőt habosra keverjük, hozzáadjuk a beáztatott zabpelyhet és a lisztet. Sima tésztát készítünk, amit 2 cm vastagságúra nyújtunk, és villával megszurkáljuk. Különböző formákat szaggatunk belőle és kiolajozott tepsibe téve, előmelegített sütőben ropogósra sütjük.


TÖLTÖTT ALMA
A megmosott almát ne hámozzuk meg. Az alma méretétől függően személyenként egy-két almát számítsunk. Túrót mézzel, mazsolával és a kivágott almadarabok reszelékének egy részével, valamint személyenként 1 kávéskanál extrudált búzapehellyel összekeverjük és a kivájt almákba töltjük. A reszelék maradékát kavarjuk össze sovány tejföllel vagy kefirrel, kevés kukoricadarával vagy kukoricaliszttel, és öntsük a töltött almára. Forró sütőben addig süssük, amíg az alma kicsit megpuhul


OKARA FASÍRT
0,5 kg okara /szójabab-rost/ 3 dkg szezámmag, tengeri só és fehérbors ízlés szerint, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 g keményítő, 1 db tojás, olaj a sütéshez. Az okarát összekeverjük a szezámmaggal, a fűszerekkel, az összezúzott fokhagymával és a keményítővel. Ha a massza nem áll össze, akkor használjuk csak a tojásokat! Pogácsákat formázzunk belőlük és bő forró olajban kisütjük, vagy roládot készítünk belőle, és forró sütőben megsütjük.


TÖLTÖTT HAGYMA
Hv.: 8 nagyobb főzőhagyma, só, őrölt bors, 20 dkg gomba, 2 ek. olaj, őrölt köménymag A megtisztított hagymákat egészben hagyva, sós vízben 5 percig főzzük. Ezután külső leveleiket széthajtva a közepüket kivájjuk, majd a hagymákat megsózzuk, megborsozzuk. A kivájt részeket fel aprítjuk, és a vékonyra szelt gombával együtt az olajon megpároljuk. Megsózzuk, a borssal és a köménnyel fűszerezzük. A hagymák üregébe töltjük, fogvájóval mindegyiket megtűzzük, majd a töltött hagymákat tepsire rakjuk, és forró sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Önállóan, vagy köretként kiváló, finom étel


MOZSARAS BAB
Hv.: 25 dkg fehér bab, 3 gerezd fokhagyma, 1 dl hidegen sajtolt étolaj, só, bors, pirospaprika, petrezselyemzöld. A babot éjszakára beáztatjuk, másnap tiszta vízzel leöblítjük, megfőzzük. Amikor félig megpuhult, akkor picit megsózzuk. Ha puha, leszűrjük, átpasszírozzuk, vagy mozsárban megtörjük. Az olajon megfuttatjuk az apróra vágott fokhagymát, a tűzről levéve megborsozzuk, sózzuk, pirospaprikával ízesítjük, majd jól elkeverjük a babbal és az apróra vágott petrezselyemzölddel. Kenyérre kenve fogyasztjuk savanyú paprikával vagy zöld paradicsommal.


MÉZES MÁKOS
Hv.: (kb.20 szelethez) 3 tojás, 1 cs vaníliás cukor, 2 dl darált mák, 20 dkg Graham-liszt, 1 kiskanál sütőpor, 10 dkg vaj, 1 tejföl, 1 dl tej, a forma kikenéséhez vaj, a töltelékhez 15 dkg málna­vagy csipkebogyólekvár A tojássárgáját a mézzel és a vaníliás cukorral fehéredésig verjük, a mákot hozzáadjuk. A Graham­lisztet a sütőporral összekeverjük. A vajat megolvasztjuk és a tejfölt a tejjel meg a mézes tojás sárgával a liszthez adjuk. Végül a kemény habbá vert tojásfehérjéket is beleforgatjuk. Egy őzgerinc vagy gyűrűformát vékonyan kivajazunk és a mákos masszát beletöltjük. Előmelegített sütőbe toljuk és közepes lánggal (175 c) kb. 50 percig sütjük. Ha kihűlt, a formából kiborítjuk, fölszeleteljük és 2-2 szeletet a lekvárral összeragasztunk.


FRANKFURTI ZÖLDSÉGFŐZELÉK
Hv.: 1 nagy fej vöröshagyma, 20 dkg kelkáposzta, 20 dkg burgonya, 1-1 szál sárgarépa és gyökér, 3 gerezd fokhagyma, olaj, 1 pohár kefir, 2 ek. liszt, só, pirospaprika, majoránna, őrölt kömény, snack fűszerkeverék. A hagymát a fűszerekkel futtassuk meg kevés olajon. A végén adjuk hozzá a zúzott fokhagymát és a pirospaprikát, majd engedjük fel vízzel. Ha forr a víz, tegyük bele az apróra vágott zöldségeket, sózzuk meg és főzzük készre. Behabarhatjuk lisztes kefirrel. Pirítós kenyérrel nagyon finom. Káposztás kukoricagombóc: Hv.: 1 közepes fej édeskáposzta, két összetett maroknyi kukoricadara, 2 púpos evőkanálnyi gabonatejpor vagy étkezési keményítő, esetleg kukoricaliszt, csipetnyi a fűszerekből: borsókafű, őrölt kömény, gyömbér, 1 babérlevél és 5 kefires pohár ásványvíz. A vízben tegyük fel a kukoricadarát és főzzük addig, amíg kezd elválni az edény falától. Óvatosan bánjunk vele, kis lángon főzzük, mert ha felforr, "lövöldöz". Ha kész, tegyük félre hűlni. A káposztát vágjuk laskára, és egy evőkanálnyi vízben tegyük fel párolódni, a fűszerekkel együtt, kis lángon, hogy oda ne kapjon és persze persze fedő alatt. Amikor ez is kész, kezdődik a fő attrakció. A kukoricadarából csippentsünk ki egy gombócnyit. Lapogassuk szét és a közepére tegyünk a párolt káposztából. Hengergessük gombóccá, és szép sorjában a gombócokat tegyük egy üvegtálba. Amikor valamennyi "gölődinnel" elkészültünk, öntsük le a gabonatejpor vagy a keményítő/kukoricaliszt vizes oldatával, azaz az ásványvízben csomómentesen elkevert szósszal. Tegyük az egészet sütőbe, és alaposan melegítsük át.Különösképpen sütni nem kell, hisz minden adalékanyag főtt állapotú.


CSICSÓKASALÁTA
Hv.: 40 dkg csicsóka, 10 dkg zeller, 1/2 citrom vagy 2 kk almaecet, 2 közepes alma, 1 kk. kukoracsíra-olaj (ez el is maradhat). A csicsókát fehérre súroljuk, majd durvára reszeljük. Ugyanígy járunk el egy darabka zellerrel is, csak azt finomra reszeljük. A keveréket meglocsoljuk citrommal vagy almaecettel, és belereszeljük az almát is. Végül hozzáadjuk a kukoricacsíra-olajat, jól összekeverjük a tetejét turbolyával, zellerlevéllel vagy kevés petrezselyemmel díszítjük. Édesíteni nem kell, a csicsóka eléggé édes.


TÚRÓKARIKA
Hozzávalók: fél kg túró, 1 kefir, 1 ek. szódabikarbóna, annyi (2-3 féle összekeverve) liszt, amennyit felvesz. Keverjük össze a túrót a kefirrel és annyi, szódabikarbónával elegyített liszttel, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Ha sós tésztára vágyik, keverjen bele egy csipet sót és őrölt köménymagot, úgy süsse meg kiolajozott tepsiben. Hintse meg a tetejét durvára vágott dióval és süsse barnára. Ha kihűlt, kerek formával vágjon belőle karikákat. Ha édeset kíván, a tésztához tegyen ízlés szerint mézet, vaníliát, jól megmosott citrom reszelt héját, és a továbbiakban járjon el úgy, mint a sós változatnál.


TAVASZI RIZSLEVES
Hv.: 1 csomag újhagyma, 1 csomag vegyes új zöldség, 1 marék bamarizs, 1 csomag zöldpetrezselyem, fél citrom leve, olaj, só, bazsalikom, borsika, kakukkfű, őrölt kömény. Az előző nap beáztatott rizst, az apróra vágott újhagyma fehér részét és a fűszereket forgassuk 1-2 percig kis olajban. Öntsük fel vízzel. Ha forr, adjuk hozzá a kettévágott répát és a gyökeret és főzzük készre. Külön tálkában adhat juk az asztalra az újhagyma zöldjét kis kefirrel vagy joghurttal.


REBARBARÁS KOMPÓT/SZÖRP/KOCKA
Hámozzuk (húzzuk) le 1 kg. rebarbara héját, majd 5 cm-es darabokra vágva tegyük fel egy jól megmosott citrom lehámozott és apróra vágott héjával annyi vízben főni, amennyi éppen ellepi. Pár perc után zárjuk el alatta a lángot és hagyjuk kihűlni. Még langyosan keverjünk hozzá ízlés szerint mézet és már lehet is kanalazni a finom és különleges ízű kompótot. Szörp készítéséhez a fentiek szerint járunk el, de dupla mennyiségű vízben tegyük fel főni. A rebarbarát sűrű tésztaszűrőn szűrjük le, a visszamaradt lébe pedig (ha már langyos!) tegyünk annyi mézet, amennyi éppen megédesíti. Üvegbe töltve hűtőben 1-2 napig eláll. Fogyasztás előtt cseppentsünk bele pár csepp citromlét. A megfőtt, mézzel ízesített rebarbara alá és fölé pedig tegyünk a tepsibe lepény tésztát, finom rebarbara-lepény lesz belőle. Gazdagíthatjuk a tölteléket mazsolával, kókuszreszelékkel vagy darált dióval is.


SÓSKASALÁTA
40 deka megtisztított sóskát meg 2 szál póréhagymát vágjunk apróra, majd 2 szál sárgarépát is reszeljünk bele. 1 evőkanál lenmaggal hintsük meg, és öntsük le kefir, citromlé és pár csepp szójaolaj keverékével. sóval, csipetnyi fehér borssal fűszerezzük. Elkészítési idő: 30 perc


SZINESSALÁTA
Hv. 6 főre: 1 nagy fej pirosas levelű saláta, 1 édes kömény gumó, 1 kis fej lila hagyma, 2 ek olívaolaj, 1 ek fűszerecet A salátát leveleire szedjük, megmossuk, leszárítjuk, és apró darabokra tépjük. Az édesköményt vékonyan felszeleteljük, a hagymát karcsú karikákra vágjuk, és a salátalevelekkel összekeverjük. Először az olajjal, majd az ecettel meglocsoljuk. Óvatosan összeforgat juk és azonnal tálaljuk.


ALMÁS-TORMÁS PIROS MÁRTÁS
Hv.: 2 nagyobb alma, 2 evőkanálnyi reszelt torma, 15-20 dkg­-nyi ribizli v. meggy A hozzávalókat aprítógépben összeaprítjuk. Ennek hiányában az almát leresze1jük, a másik gyümölcsöt villával összetörjük, s összekeverjük reszelt tormával. Nagyon finom, pikáns mártást kapunk. Ízlés szerint ízesíthetjük sóval, citromlével, mézzel is.


ZÖLD GOMBALEVES
Hv.: 25 dkg laskára vágott gomba, 30 dkg spenót, 1 csomag újhagyma zöldje, 1 ek olaj, 1-1 csipet bazsalikom, oregano, só, biovegeta. Az olajon futtassuk meg a gombát a 2 cm-es darabokra vágott újhagyma zölddel, adjuk hozzá a fűszereket, il vegetát, majd fedő alatt főzzük kb. 10 percig. Ekkor tegyük bele a megmosott, megtisztított spenótot, keverjük át, sózzuk meg, öntsük fel vízzel és főzzük készre.


PARADICSOMOS ZÖLDBABFŐZELÉK
Hv.: 70 dkg zöldbab, 1 közepes fej vöröshagyma, fél csokor zeller zöld, 3 ek olaj, 1 kiskanál pirospaprika, só, l l 100%-os rostos paradicsomlé, 2 ek étkezési kukoricakeményítő, esetleg valamilyen liszt. A hagymát finomra vágjuk. Felhevítjük az olajat, és megfuttatjuk benne a hagymát. Pirospaprikával behintjük, elkeverjük, és ráöntünk l dl vizet. Enyhén sózzuk, és lefedve kb. 10 percig pároljuk. Ezalatt a babot megtisztítjuk, és kb. 2,5 cm darabokra vágjuk. Rádobjuk a hagymára, kevés vizet öntünk alá, és lefedve, rövid lében puhára pároljuk. Kevés paradicsomiévei simára keverjük a keményítőt, majd hozzáadjuk a többi paradicsomlevet is. Ráöntjük a babra, kevergetve felforraljuk, és addig főzzük, amíg besűrűsödik.


GYÜMÖLCSVELŐ
Gyümölcsöt tehetünk el télire tartósítószer mentesen a következő módon: A megtisztított, kimagozott, feldarabolt gyümölcsöt (pl. meggy, szilva) egy fazékban feltesszük főni. (fedő alatt) Ha kevésbé lédús és érett a gyümölcs, mint az ideális lenne, akkor egy nagyon pici vizet tehetünk alá, hogy le ne égjen. A gyümölcs mellé ízesítésként tehetünk pl. egész fahéjat, vagy más fűszert, ami illik hozzá. Kb. ½-3/4 óra főzés után lekapcsoljuk, mézet keverünk' bele. Tisztára mosott üvegekbe töltjük, celofánnal fedjük le úgy, hogy két réteg celofán közé kerüljön egy kis tartósítószer (tehát a gyümölccsel így nem érintkezik). Száraz dunsztba tesszük, és kész is a finomság télire. Ha egy nagyobb üveg aljára teszünk valamilyen gyümölcsvelőt, a később érő gyümölcsökből ugyanígy készítve tehetünk rá egy következő réteget is, így gusztusos, csíkos gyümölcs-különlegességet kapunk. Arányok. l kg mézhez kb. 6 kg gyümölcs


KAPROS NYÁRI SALÁTA
Hv.: 2 csokor piros retek,2 csokor zöldhagyma, l fej kemény saláta,2 fej lila karalábé, az öntéthez: l csokor kapor,2 dl joghurt,2 kemény tojás sárgája,2 evőkanál hidegen sajtolt olaj, I teáskanál mustár, l teáskanál bamacukor vagy méz, ízlés szerint só A retket és a hagymát megtisztítjuk. Mindkettőt felkarikázzuk, a hagyma zöldet a saláta mártásához félretesszük. A salátafejet megmossuk, leszárítjuk, majd vékony csíkokra tépjük vagy vágjuk. A karalábét hámozás után az almareszelő durva fokán lereszeljük. Turmixgép poharába öntjük a joghurtot és az olajat, hozzátesszük a felkarikázott hagyma zöldet, a megmosott és lecsöpögtetett, valamint összevágott kapor felét, a mustárt, a tojás sárgákat, a sót és a cukrot, majd sűrű mártássá keverjük. A mártást ezután salátástál ba öntjük, és beleforgatjuk a feldarabolt zöldségeket meg a salátaleveleket. Óvatosan átforgatjuk, és befedve egy-két óráig hűtjük. Közvetlenül tálalás előtt ismét átkeverjük


CUKKINILEVES
Hozzávalók: 30 dkg cukkini, 1 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 dl kefir (vagy joghurt), olaj, 1 zsemle A cukkinit, hagymát, fokhagymát apróra vágjuk, puhára főzzük, turmixszoljuk. Kiegészítjük, hogy 7 dl leves legyen, belekeverjük a kefirt, ha kell sózzuk. Olajban pirított zsemlekockákkal tálaljuk.


 


 

 
Jó reggelt

 

 
Fotó művészek oldalai
 
Képzőművész hobbi oldalak
 
Akik segítettek a portálépítésben
 
Virág
 
Második oldalam
 
Linkcsere
 
Kedvenc linkeim
 
Szerencse manó
 
Látogatók száma
Indulás: 2005-08-21
 
Írj nekem

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Kávézzunk.....
 

Florence Pugh magyar rajongói oldal. Ismerd meg és kövesd az angol színésznõ karrierjèt!    *****    Fele királyságomat nektek adom, hisz csak rátok vár ez a mesebirodalom! - Új menüpont a Mesetárban! Nézz be te is!    *****    DMT Trip napló, versek, történetek, absztrakt agymenés:)    *****    Elindult a Játék határok nélkül blog! Részletes információ az összes adásról, melyben a magyarok játszottak + egyéb infó    *****    Florence Pugh Hungary - Ismerd meg az Oppenheimer és a Dûne 2. sztárját.    *****    Megnyílt az F-Zero Hungary! Ismerd meg a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-sorozatát! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    A Cheer Danshi!! nem futott nagyot, mégis érdemes egy esélyt adni neki. Olvass róla az Anime Odyssey blogban!    *****    A 1080° Avalanche egy méltatlanul figyelmen kívül hagyott játék, pedig a Nintendo egyik remekmûve. Olvass róla!    *****    Gundel Takács Gábor egy különleges könyvet adott ki, ahol kiváló sportolókkal a sport mélységébe nyerhetünk betekintést.    *****    21 napos életmódváltás program csatlakozz hozzánk még!Január 28-ig 10% kedvezménnyel plusz ajándékkal tudod megvásárolni    *****    Szeretne egy olyan általános tisztítószert ami 333 felmosásra is elegendõ? Szeretne ha csíkmentes lenne? Részletek itt!!    *****    Új játék érkezett a Mesetárba! Elõ a papírral, ollóval, és gyertek barkácsolni!    *****    Tisztítószerek a legjobb áron! Hatékonyság felsõfoka! 333 felmosásra elengedõ általános tisztítószer! Vásároljon még ma!    *****    Hayashibara Megumi és Okui Masami rajongói oldal! Albumok, dalszövegek, és sok más. Folyamatosan frissülõ tartalom.    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    333 Felmosásra elegendõ! Szeretne gazdaságosan felmosni? Szeretne kiváló általános tisztítószert? Kiváló tisztítószerek!    *****    Ha tél, akkor téli sportok! De akár videojáték formájában is játszhatjuk õket. A 1080°Snowboarding egy kiváló példa erre    *****    Egy asztrológiai elemzés,sok segítséget ad,életünk megtervezéséhez,rendeld meg és küldök egy 3 éves éves elõrejelzést is    *****    Szeretne leadni felesleges kilókat? Szeretné méregteleníteni és tisztítani szervezetét?Csatlakozzon a programhoz még ma!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, kezd az évet azzal, hogy belenézel, én segítek értelmezni amit látsz. A saját akaratod dönt!