E.Margit receptje
Joghurtos zsömle
40 dkg BL 80-as liszt (de lehet az összes liszt is ez) 10 dkg fehér tönkölybúzaliszt 10 dkg teljes kiőrlésű (tönköly-)búzaliszt 1 doboz Joghurt (500 g-os) 1,5 kk só 1 kk cukor 3 dkg élesztő
A receptben szándékosan nem szerepel sem margarin, sem aszkorbinsav, mindkettőt kihagytam a joghurt miatt. A joghurt viszont nagyon sűrű volt, ha valakinek esetleg hígabb fajtát sikerül kapni, akkor lehet, hogy kevesebb is elég lesz belőle.
A hozzávalókból tésztát dagasztattam a gépben. 20 perc dagasztás, 10 perc kelesztés, 10 perc dagasztás. Lisztezett felületre borítottam a tésztát, majd elosztottam 15 felé, egyenként átgyúrtam, gömböket formáztam, majd langyos helyen, tepsin kelesztettem kb 3/4 órát. Előmelegített, gőzös sütőben sütöttem 25 - 30 percig. A tetejét nem kentem le semmivel. Nagyon finom, puha, hatalmas zsömlék lettek.
Többször is megsütöttem ezt a zsömlét változatlan sikerrel és minőségben. Nekünk nagyon ízlik:
Egy következő alkalommal a fehér tönkölyliszt helyett teljes kiőrlésű rozslisztet tettem bele és 1 kk sikért. Így is nagyon finom és nagy lett.
Egy újabb sima változat:
És megint kevert lisztből:
Egy következő alkalommal kicsit változtattam a recepten:
30 dkg BL 80-as liszt 10 dkg teljeskiőrlésű rozsliszt 20 dkg teljes kiőrlésű (tönköly-)búzaliszt 40 dkg híg kefir 1,5 kk só 1 kk cukor késhegynyi aszkorbinsav 5 dkg rozskovász 3 dkg élesztő
Az elkészítés menete ugyanaz, csak a végén 24 darabot csináltam belőle és muffinsütőben sütöttem meg.
A joghurtos változat most muffinformában. Fele tk. liszttel készült, a szokásos menyiségű joghurttal és élesztővel, de 5 dkg rozskovászt is tettem hozzá. A méret megítéléséhez csináltam képeket a mérlegen és néhány tárgy mellett is. A 4 dkg körüli zsömlék nagyon nagyra megkeltek, pedig a liszt fele teljes kiőrlésű volt.
Egy következő sütés képei, ekkor volt egészen új a nagyobb sütőformám:
|