E.Margit receptje (Kenyérke és Kiszhalász beigli receptjéből és a saját kalácsreceptemből összekombinálva)
Beigli - túrós
50 dkg BL 80-as liszt (+2 dkg a dagasztásnál) 20 dkg olvasztott margarin 1 tojás 1 dl tej 1/4 kk só 2 kk édesítőszer 2,5 dkg élesztő késhegynyi aszkorbinsav
Töltelék:
50 dkg túró 1 dl sűrű tejföl 15 dkg mazsola 1 citrom reszelt héja és leve 1 tojás 1 kk vanília aroma 2 kk édesítőszer
A tölteléknek valókat egyszerűen összekevertem és a tűzhelyen langyos helyre állítottam. A tésztának valókból a gépben tésztát dagasztottam. 20 perc dagasztás, 10 perc pihentetés, 10 perc dagasztás. Ezután lisztezett felületre borítottam, 3 felé osztottam, lapokra nyújtottam, megkentem a túróval, a oldalsó széleket visszahajtva feltekertem és a szélrésszel lefelé sütőpapírral bélelt tepsire tettem. Lekentem egy tojás sárgájával, majd szobahőmérsékleten kelesztettem, amíg megszáradt rajta a tojás. Ezután ismét lekentem egy tojás sárgájával, húsvillával megszurkáltam és előmelegített sütőben megsütöttem kb. 1/2 óra alatt. Az egyik sajnos eléggé szétrepedt, de ez már a sütőbe rakás előtt elkezdett repedezni (az első képen, a jobb oldalinak az alsó harmadában lehet látni a repedést). Igazság szerint tartottam tőle, hogy a túrótól mindenképpen repedni fog, hát sajnos bejött. Ennek dacára nagyon finom lett, a családomban siker lesz, az biztos.
|