E.Margit receptje
Formakenyér
60 dkg BL 80-as liszt 15 dkg teljes kiőrlésű (tönköly-)búzaliszt 20 dkg búzakovász (nem volt túl sűrű) 2 dl langyos víz ------------------------------------------------- 2 dl aludttej vagy kefir 1 kk cukor 2 kk só késhegynyi aszkorbinsav 2 dkg élesztő
A liszteket a gépbe tettem, kicsit összekevertem, majd a közepébe egy lyukat csináltam, ahova a kovászt és a vizet tettem. Ezeket egy kicsi liszttel összekevertem és a szélekről egy kevés lisztet a tetejére húztam. A többi hozzávalót a liszt tetejére tettem, majd 1/2 - 3/4 órát pihentettem. Ezután 20 perc dagasztás, 30 perc pihentetés, majd rövid dagasztás következett. A tésztát lisztezett felületre borítottam, elfeleztem, és két gombócot formáztam belőle. Az egyiket négyszögletesre nyújtottam, majd a másikat belecsomagoltam. A széleket alulra fordítva tettem tepsire. Itt jön a bukfenc a receptben. Mivel vendégeim voltak, elég kevés időm volt a tésztával tovább foglalkozni. Annyit azonban éreztem, hogy bár nagyon jó állagú a tészta, de igen lágy. Tartottam tőle, hogy szétmászna oldalra, de nem volt időm visszatenni a gépbe, hogy még egy kis lisztet beledolgozzak. Így felemeltem a sütőpapírral együtt és egy szögletes, nem túl magas falú jénaiba tettem az egészet. Kb. 1 - 1,5 órát kelt, bevágtam a tetejét, majd előmelegített, gőzös sütőben megsütöttem, kb 1 óra alatt. Nagyon magas, lágy bélzetű, finom kenyér lett.
Egy következő alkalommal, amikor megcsináltam ezt a kenyeret, akkor némiképp változtattam a lisztek összetételén és az akkor új szilikonformáimban sütöttem meg. Nagyon finom lett most is.
35 dkg BL 80-as liszt 10 dkg tönköly fehérliszt 10 dkg tk tönkölyliszt 10 dkg tk tönöly rétesliszt 10 dkg világos rozsliszt 10 dkg rozskovász 10 dkg búzakovász 2,2 dkg élesztő
Az összes többi hozzávaló és az elkészítés változatlan. Annyi csak a különbség, hogy nem egy, hanem két kisebb kenyérkét csináltam, készen 65 dkg és 68 dkg-osak lettek. Ez akár kenyérsütőgépben is megsüthető, kellő programozással.
A fenti receptet változtatás nélkül csináltam meg ismét, csak most elég sűrű volt a kovászom, így még egy kicsi víz kellett a tésztába dagasztáskor. Egy fedeles, óiási jénaiban sütöttem meg most kenyeret, ilyen lett:
Mivel a tésztába tejtermék van, így - ahogy hűlt a kenyér - teljesen visszauhult a héja. Ettől függetlenül nagyon mutatós és finom kenyér lett. |