Tarkan Tevetoğlu









Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Receptek

Imam bayildi (az imám elájult)

Hozzávalók:
1 kg hagyma
6 db kisméretű padlizsán
2 db tölteni való paprika
0,5 kg paradicsom
2 fej fokhagyma
petrezselyem
1 mokkáskanálnyi só
1 mokkáskanálnyi kristálycukor
fél pohár olívaolaj
étolaj (a sütéshez)

Elkészítési módja:
Megtisztítjuk a hagymákat és karikára vágjuk. Az egyik paprikát és a paradicsom felét apróra daraboljuk. A hagymát megpirítjuk az olívaolajban és hozzáadjuk a paprikát és az elaprított fokhagymát. 5 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsomot, majd ismét 5 percig pirítjuk. Megsózzuk, megcukrozzuk, felöntjük kb. egy pohár vízzel, felforraljuk és 5 percig főzzük. Leszűrjük és a levét félre tesszük. A padlizsánt - két végét kihagyva - meghámozzuk. A két végét azért nem hámozzuk meg, hogy ne essen szét. A padlizsánt egyik oldalán felhasítjuk, és sós vízben egy óráig állni hagyjuk. Miután kivettük, kinyomjuk belőle a vizet. Forró olajban mindkét oldalát megsütjük. Lecsepegtetjük róla az olajat és vágott részével felfelé tepsibe helyezzük. Kanál végével kinyitjuk a hasítékot és beletöltjük a tölteléket. Hosszában vágott paprikával és paradicsom-szeletekkel lefedjük a padlizsánt. A félretett lével meglocsoljuk és 2-3 percig forró sütőben átsütjük. Megszórjuk petrezselyemmel és hidegen kínáljuk.

Talas kebap

Hozzávalók:
1,25 kg hosszúkásra szeletelt báránycomb
1 kg hagyma
fél pohár étolaj
fél pohár paradicsomlé
1 pohár víz
só, bors, oregánó
mexikói kevert zöldség (sárgarépa, kukorica, zöldborsó)
2 csomag leveles tészta
2 db tojás
2-3 kanálnyi étolaj (a tészta nyújtásához)

Elkészítési módja:

Töltelék: A hagymát karikára vágjuk és a felét az olajban 5 perc alatt megpirítjuk. Hozzáadjuk a húst és a paradicsomlét, megfűszerezzük és 10 percig összefőzzük. Ezután vizet öntünk hozzá. Először nagy lángon forraljuk, majd - a lángot közepesre véve - főzzük. Ha lefővi a vizét, pótoljuk. Ha a hús megpuhult, a maradék hagymát is hozzáadjuk. Forró sütőbe téve még 10 percig sütjük. A sütőből kivéve, leszűrjük és a levét félretesszük. A mexikói zöldségkeveréket sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük és összekeverjük a hússal.

Tészta: A tésztát 0,5 cm vastagságúra kinyújtjuk és megsózzuk, majd összehajtogatjuk és ismét kinyújtjuk 1 cm vastagságúra, végül 10-12 centi széles négyzetekre vágjuk. Ezeket egyenként újra hajtogatjuk és kis cipókat csinálunk belőle. 10-15 percig pihentetjük, majd étolajjal megkenve egyenként 20 cm-es átmérőjű és 0,5 cm vastagságú darabokra kinyújtjuk. Minden tésztácskát megtöltünk a töltelékkel és négyszögbe összehajtjuk. Kevés olajjal kikenjük a tepsit és a hajtogatott tésztát lefelé fordítva belehelyezzük. A tojásokat felverjük és rákenjük a tésztára. Forró sütőben először 10 percig sütjük, majd közepes lángálláson még 15 percig sütjük. A világos barnára sült tésztákat a hússzósszal leöntve melegen tálaljuk.

Zeytinyagli kereviz (olívaolajos zeller)

Hozzávalók (6 személyre):
2 db nagy zeller
6 db kis hagyma
2 db sárgarépa
10 dkg zöldborsó
2 db nagy burgonya
fél pohár olívaolaj
1 mokkáskanálnyi kristálycukor
kevés víz
petrezselyem (a díszítéshez)


Elkészítési módja:
Meghámozzuk a zellereket és 2-3 cm vastag karikákra vágjuk. A szeletek közepét kicsit kimélyítjük, mert ide fogjuk helyezni a zöldségeket. A sárgarépát és a burgonyát apró kockára vágjuk. A hagymát meghámozzuk és egyben hagyjuk. Egy mély serpenyőbe öntjük az olívaolajat és hozzáadunk egy-két pohár vizet. Belehelyezzük a sárgarépát és 15 percig főzzük. Hozzáadjuk a zellert és 10 percig összefőzzük. Hozzáadjuk a hagymát és még 15 percig főzzük. Legvégén a felkockázott burgonyát, zöldborsót, cukrot és a sót is belekeverjük. Addig főzzük, míg a burgonya meg nem puhul. Ha lefőtte a vizét, kevéssel pótoljuk, de sokat ne öntsünk hozzá. Végső állapotában szósz-sűrűségű legyen. Ha szobahőmérsékletűre hűlt, a zellereket szerviztányérra fektetjük és a mélyedésbe halmozzuk a zöldséget. Tetejére aprított hagymát tehetünk. Apróra vágott petrezselyemmel díszítjük és szobahőmérsékleten tálaljuk.

Hünkar begendi (szultán kedvence)

Hozzávalók:
1,25 kg pörkölt nagyságúra vágott bárányhús
2 nagy hagyma
fél pohár étolaj
fél pohár paradicsomlé vagy egy evőkanálnyi sűrített paradicsom
3 db nagy padlizsán
2 evőkanálnyi liszt
3 evőkanálnyi étolaj
fél liter tej
5 dkg Trappista sajt
petrezselyem (a díszítéshez)


Elkészítési módja:
A két hagymát apróra vágjuk. Egy fazékba öntjük az olajat és azon 3 percig pirítjuk a hagymát. Hozzáadjuk a feldarabolt bárányhúst, megsózzuk és 10 percig pirítjuk. Hozzáöntjük a paradicsomlét, jól összekeverjük és még 10 percig főzzük. Annyi vizet adunk hozzá, hogy az elfedje. Addig főzzük, míg meg nem puhul a hús. Ha elfövi a vizét, pótoljuk. A padlizsánt forró sütőbe helyezzük, ahol megpuhítjuk, majd meghámozzuk. Egészen apróra feldaraboljuk. Egy fazékban 3 evőkanálnyi étolajon 2 evőkanálnyi lisztet megpirítunk. Hozzáadjuk a padlizsánt és nagyon lassan - keverés mellett - a tejet is. Majd belekeverjük a reszelt sajtot is. Megsózzuk, megborsozzuk és közepes lángon 5 percig kevergetve főzzük. A húst és a begendit (pürét) mély tálban, petrezselyemmel díszítve tálaljuk.

Hanim göbegi (asszony köldöke)

Hozzávalók:
Tésztához:
25 dkg liszt
5 dkg margarin
3 tojás
25 dkg víz
Sziruphoz:
1 kg kristálycukor
fél citrom leve
annyi víz, hogy a cukrot elfedje
étolaj
darált dió vagy mandula
tejszínhab

Elkészítési módja:
Először a szirupot készítjük el. A cukrot mély fazékba tesszük és annyi vizet adunk hozzá, hogy elfedje. Felforraljuk és 5 perc állás után hozzáadjuk a citrom levét. Még 1 percig forraljuk, majd hagyjuk kihűlni. A margarint mély fazékban megolvasztjuk, kevés vízzel felforraljuk. Beleöntjük az összes lisztet és takarékra vesszük a lángot. Csomómentesre keverjük és 5 percig főzzük. A tésztának addig kell főnije, amíg le nem tapad a fazék aljára. Ügyeljünk arra is, hogy ne maradjon nyers, liszt szagú. A tésztát tegyük egy tálba és hagyjuk egy kicsit hűlni. Majd ismét visszatesszük a fazékba és ráütjük a tojásokat. A tojást beledolgozzuk a tésztába. (Legjobb, ha kézzel gyúrjuk.) Egy széles serpenyőbe sok olajat öntünk .A tésztából dió nagyságú darabokat tépünk, azokat repedésmentesen összenyomjuk, s 1,5-2 cm vastag kerek pogácsákat formázzunk belőlük. Olajos ujjal kilyukasztjuk a tésztakorongok közepét, majd bő olajban - közepes lángon - mindkét oldalukat megsütjük. A kisült asszonyköldököket beledobjuk a kihűlt szirupba, hogy abban jól megszívhassa magát. A karikákat végül szerviztálra helyezzük, a közepükre tejszínhabot nyomunk, s megszórjuk darált dióval vagy mandulával.

Irmik helvasi (Gríz helva)

Hozzávalók:
25 dkg gríz
10 dkg margarin
2 evőkanálnyi étolaj
fél pohár tej
fél pohár víz
25 dkg kristálycukor
5 dkg fenyőmag

Elkészítési módja:
A margarint egy fazékban felolvasztjuk, beleöntjük az olajat és hozzáadjuk a grízt és a fenyőmagot. Kis lángon kevergetve 20 percig pirítjuk, addig amíg a magvak megbarnulnak. A vízzel elegyített tejet felforraljuk, s a megpirult magokhoz hozzáadjuk.

Köszönet a http://www.konyhamester.hu/vilagkonyha/torokorszag.htm
szerkesztőjének a honlapjáról kölcsönvett receptekért!

Efendi said...

A török konyhának egyik fő sajátossága, hogy zsír helyett főzővajat vagy növényi olajakat használ, főképp olívát. Az egyik legnépszerűbb étel a roston sült hús. Sokféle zöldségből és gyümölcsből készítenek salátákat, igen kedvelik a joghurtot, alapanyagként is felhasználják a legkülönbözőbb ételekhez (a legfinomabb joghurt bivalytejből készül).

Most pedig nézzünk meg egy török terített asztalt. Először is bor-, azazhogy sörkorcsolya gyanánt vajat, sajtokat, préselt ikrát, olajbogyót, kemény tojást, paradicsomot, paprikát, uborkát, salátákat stb. szolgálnak fel. A főétkezés levessel kezdődik, akárcsak nálunk (a szegényebbek lisztlevest, a gazdagabbak úgynevezett lakodalmi leveseket esznek). Ezt követik a húsételek; ezekhez gazdag zöldségválaszték kerül az asztalra. Az ebédet édességgel fejezik be. A törökök nagyon édesszájúak!

Receptjeinket igyekeztünk úgy összeválogatni, hogy azokat Magyarországon megtalálható nyersanyagokból is elkészíthessük, de azért jellegzetesen török ízeket kapjunk.

Jó étvágyat! Afiyet olsun!

RECEPTEK

TARHANA LEVES (Tarhana Çorbasi)

Hozzávalók:

25 dkg liszt
1 kávéskanál pirospaprika
1 kávéskanál só
2 dl joghurt
2 evőkanál sűrített paradicsom
1 tojás
1 apróra vágott vörös
2-3 gerezd fokhagyma
5 dkg búzadara

A hozzávalók keverékéből kenyértésztát gyúrunk. Ezt néhány napig érleljük, s ezalatt savanyú ízt kap. Utána darabokra szaggatva kiszárítjuk, s porrá daráljuk. Egyszerre nagyobb mennyiséget is készíthetünk, hiszen hosszabb ideig eláll. Ebből a porból készül - úgy, mint a hazai rántott leves - a finom, tápláló tarhana leves. Vajban pirított pirospaprikával színesítjük. Pirított kenyérkockával, reszelt fehér sajttal vagy pirított darált hússal gazdagítjuk.


TÖRÖK ZÖLDSÉGLEVES (Sebze Çorbasi)

Hozzávalók:

2 sárgarépa
4 burgonya
5 nyers káposztalevél
1 zellergumó
2 póréhagyma
1 hagyma
1 csokor petrezselyemzöldje
5 dkg rizs
2 evőkanál paradicsompüré
5 dkg vaj
2 l húslé
1 jókora csokor friss kapor
1 kávéskanál só

Az apróra vágott zöldségeket a petrezselyemzölddel kb. 5 percig vajon pároljuk. Felöntjük a húslével, megsózzuk, belerakjuk a kockára vágott burgonyát, felszeletelt káposztát, póréhagymát, rizst. Közepes lángon lassú tűzön főzzük készre, tálaláskor megszórjuk az apróra vágott friss kaporral.

FENNSÍK LEVES (Yayla Çorbasi)

Hozzávalók:

1 l húslé
5 dkg rizs
1 evőkanál liszt
5 dkg vaj
1 tojás
2 dl joghurt
1 kávéskanál só
1 csokor friss menta (ha nincs, megteszi szárított is)

Feltesszük főni a húslébe a rizst, közben egy másik edényben kevéske vízzel elkeverjük a joghurtot, a lisztet és a tojást, majd ráöntjük a levest. Vajban megpároljuk a mentát, és a joghurtos levest erre öntjük. Melegen tálaljuk.

KERTÉSZHÚS (Bahçivan Kebabi)

Hozzávalók:

90 dkg bárány- vagy birkahús
10 dkg margarin
25 dkg tisztított gyöngyhagyma
3 paradicsom
15 dkg zöldbab
2 zöldpaprika
3 dl víz
20 dkg csíkokra vágott tök
5 dkg zöldborsó
1 csokor friss kapor
1 kávéskanál só
esetleg 1-2 burgonya
1-2 sárgarépa

A kockára vágott bárány- vagy birkahúst margarinban fehérre pároljuk, és beletesszük a tisztított gyöngyhagymát. Lefedjük, s a hagyma üvegesedéséig pároljuk. Ezután rászeljük a paradicsomot, a zöldbabot, a zöldpaprikát, majd vízzel felöntve, megsózva takarék lángon főzzük. Amikor a hús már félig puha, hozzátesszük a tököt és a zöldborsót. Gazdagíthatjuk burgonyával és karikára vágott sárgarépával is. A teljesen puha húsra rászórjuk a finomra vágott friss kaprot.

ASSZONYCOMB (Kadin Budu)

Hozzávalók:

2 hagyma
75 dkg darált marha- vagy birkahús
15 dkg rizs
3 tojás
2 evőkanál margarin
2 dl víz
1 kávéskanál só
1/2 kávéskanál őrölt bors

Az apróra vágott hagymát margarinban megpároljuk. Amikor rózsaszín, felöntjük vízzel, és megfőzzük benne a rizst. A darált hús felét saját levében pároljuk, majd hozzáadjuk a maradék részt. Két tojással, borssal, sóval és a kihűlt hagymás rizzsel elkeverjük. Pogácsaformákat készítünk, s azokat egy fölvert tojásban megforgatjuk, majd ropogósra sütjük.

JOGHURTOS BÁRÁNY (Yugurtlu Kuzu)

Hozzávalók:
4 hagyma
10 dkg margarin
1 kg bárányhús
2,5 dl joghurt
1/2 csokor friss kapor
1 kávéskanál só

A margarinban megpároljuk a negyedekre vágott hagymát, hozzáadjuk a kis darabokra aprított bárányhúst, s megsózva takarék lángon pároljuk. Szükség szerint vizet öntünk alá. A megpuhult húsra ráöntjük a friss kaporral kevert joghurtot.

TÖLTÖTT FEJES KÁPOSZTA
(Bütün Delma Lahana)

Hozzávalók:

1 kg fejes káposzta
1 kg sovány birkahús
1 vöröshagyma
4 dkg paradicsompüré
5 dkg vaj
1 kávéskanál só
őrölt bors
5 dkg liszt

A reszelt hagymát vajban megpirítjuk, rátesszük az apróra vágott húst, kevés sót, borsot, a felhígított paradicsompürét, és pároljuk. A káposztát a torzsájánál kifúrjuk, és kivágjuk a belsejét, finoman, hogy a káposzta egészben maradjon. Ezután beletöltjük a majdnem puha húst. A megtöltött káposztát egy fazékba helyezzük, ráöntjük a maradék húsos paradicsomot, alá töltünk 2-3 dl vizet. Rátesszünk egy fedőt, és azt nyers tésztával beborítjuk. 3 órán át, lassú tűzön pároljuk. Mire "megsül" a tészta, puha lesz a káposzta is. Óvatosan emeljük tálra, forrón tálaljuk.

SAVANYKÁS KÖFTE (Eksili Köfte)

Hozzávalók:

1 kg darált hús (lehet birka, bárány, borjú stb.)
2-3 hagyma
1 csokor petrezselyemzöld
15 dkg rizs
1 citrom
2 paradicsom
1 l húslé
2 evőkanál olvasztott vaj

Az apróra vágott hagymát a petrezselyemzölddel, a rizzsel és a hússal összegyúrjuk, és apró gombócokat formázunk. Sorba lerakjuk egy fazékba. Rádaraboljuk a paradicsomot, és megszórjuk még petrezselyemzölddel. Ráöntjük a meleg húslevet és az olvasztott vajat. Közepes lángon főzzük: mire megduzzadnak a rizsszemek, készen is van. Ráfacsarjuk a citrom levét, és máris tálaljuk.

TÉLI VEGYES RAGU (Kis Törlöşü)

Hozzávalók:

50 dkg marha- vagy birkahús
1 póréhagyma
2 sárgarépa
1 levél friss káposzta
2 zeller
1/2 karfiol
1 nagy (vagy 2 kisebb) hagyma
kevéske cukor

3 dl húsleves

A felaprózott sovány húst a finomra vágott hagymával megpirítjuk, majd a különböző zöldségeket rádarabolva pároljuk, húslével öntözzük. Egy kevéske cukorral pikánssá tehetjük.

ISZTAMBULI PILÁF (Istanbul Pilavi)

Hozzávalók:

2 pohár rizs
15 dkg vaj
30-40 dkg főtt tyúkmell
2,5 dl húslé
2 evőkanál fehérre hámozott mandula
5 dkg zöldborsó
1 apróra vágott tyúkmáj és zúza
1 kanál pisztácia
(ha nincs, durvára darált mogyoró)
csipet sáfrány
3 pohár víz
1 kávéskanál só

A tepsibe helyezett rizst felöntjük annyi meleg vízzel, hogy ellepje, megsózzuk, sütőben puhára sütjük. Amikor kihűlt, hideg vízzel leöblítjük. A rizst vajjal tíz percig kevergetve pirítjuk. Összekeverjük a húslével, sáfránnyal, a fehérre hámozott mandulával, zöldborsóval, sóval, a szálkásra csipkedett főtt tyúkmellel, valamint a vágott májjal, zúzával. Addig pároljuk, amíg a rizs be nem szívja a levest. Takarék lángon tartjuk még egy ideig, s hozzáadjuk a pisztáciát vagy a durvára darált mogyorót.

MÁJAS PILÁF (Cigerli Pilar)

Hozzávalók:

20 dkg rizs
1 l húslé
30 dkg marhamáj
10 dkg vaj
2 hagyma
1 evőkanál paradicsompüré
3 dkg mandula
1 púpos evőkanál mazsola
1 kávéskanál só
őrölt bors
1/2 csokor friss kapor

A hagymát és az apróra vágott májat fakanálnyi vajon megpirítjuk. A felhígított paradicsompürét ráöntjük, s beleszórjuk a rizst. Amikor a rizs már majdnem puha, hozzáadjuk a durvára tört mandulát, kevés sót, borsot és a többi vajat. Fél órán át lassú tűzön, lefedve úgy pároljuk, hogy a fedő alá egy textildarabot terítünk (dunsztoljuk). Amikor tálaljuk, megszórjuk a tetejét friss, apróra vágott kaporral.

PÁSZTORSALÁTA (Çoban Salatasi)

Hozzávalók:

15 dkg lila hagyma
50 dkg kemény paradicsom
1 közepes, nyers uborka
4-5 (nem erős!) zöldpaprika
5-6 felkarikázott retek
1 csokor petrezselyemzöldje

őrölt bors ízlés szerint
1 dl olívaolaj
1-2 citrom kifacsart leve

Az apróra vágott lila hagymát, a kockára vágott paradicsomot, a feldarabolt uborkát, zöldpaprikát, retket, az apróra vágott petrezselyemzöldet megfűszerezzük, egy nagyobb tálban jól megkeverjük, rácsepegtetjük az olajat, és ráfacsarjuk a citromlevet. Fogyasztás előtt 1 órára berakjuk a hűtőbe.

JOGHURTOS UBORKA (Cacik)

Hozzávalók:

3 közepes uborka
3 gerezd fokhagyma
3 dl joghurt
1 evőkanál (olíva)olaj
1 mokkáskanál ecet
1 púpos evőkanál menta
1 mokkáskanál kakukkfű
csipet őrölt bors

A sózott fokhagymát péppé zúzzuk, leöntjük joghurttal, az olajjal és az ecettel, megszórjuk mentával, kakukkfűvel, borssal és simára keverjük. Ráöntjük a hámozott, apróra vágott uborkára, és jól behűtjük. (Előételként is tálalható.)

PADLIZSÁNSALÁTA (Padlican Salatasi)

Hozzávalók:

1 kg padlizsán (török paradicsom)
2 dl joghurt
1/2 dl (olíva)olaj
1 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál só

Másik változatához - a padlizsán mellett - 15 dkg puha fehér sajt vagy gomolya szükséges.

A közepes nagyságú padlizsánokat nyílt lángon (jobb híján sütőben) addig sütjük, amíg a héjuk szenes nem lesz. Folyóvíz alatt lehúzzuk a bőrét, és a megtisztított padlizsánokat cserép- vagy porcelántálban fakanállal összenyomjuk. Ez az alapanyag. Gazdagíthatjuk joghurttal, olajjal, tört fokhagymával, sóval.

Másik változatában villával szétnyomkodjuk a puha fehér sajtot vagy gomolyát, s a padlizsán közé keverjük. Az összenyomott sült padlizsán természetes állapotában is fogyasztható, de akkor egy parányi sóval, olajjal és egy kevés fokhagymás ecettel, esetleg olajbogyóval szokás gazdagítani.

HAGYMÁS BABSALÁTA (Piyaz)

Hozzávalók:

15 dkg szárazbab
1 dl sós ecet
1 nagy lila (vagy vörös) hagyma
1 csokor petrezselyemzöldje
1 dl sós, olajos, ecetes
1 kávéskanál só
Díszítéshez:
paradicsom
olajbogyó
1 kemény tojás

A puhára főtt szárazbabot leöntjük a sós ecettel, majd egy-két órán át pihentetjük. A hagymát fölszeljük, sóval összenyomkodjuk, belekeverjük a petrezselyemzöldjét, s rátesszük a leszűrt babra. Paradicsom- és keménytojás-karikákkal, olajbogyóval díszítjük, majd leöntjük az egészet 1 dl sós, olajos, ecetes lével.

JOGHURTOS KARFIOL

Hozzávalók:

1 közepes karfiol
3 gerezd fokhagyma
3 dl joghurt
6-8 dkg dió
2 evőkanál olaj

A karfiolt sós vízben puhára főzzük. A joghurtot, a tört fokhagymát és a durvára őrölt diót simára keverjük, s ráöntjük a lehűtött, lecsepegtetett karfiolra, s tetejét leöntjük egy kevéske olajjal, majd alaposan lehűtjük.

SZERÁJ SALÁTA (Saray Salatasi)

Hozzávalók:

6 kemény paradicsom
2 hagyma
1/2 dl (lehetőleg olíva)olaj
4 hegyes paprika
1-2 citrom leve
só ízlés szerint

A lehámozott, kockára vágott paradicsomot elkeverjük a karikára vágott, sóban áztatott, kinyomkodott hagymával, közé keverjük a karikára vágott hegyes paprikát. Az egészet megöntözzük citromlével, olajjal, csipet sót is teszünk rá, és alaposan behűtjük.

SÁRGADINNYÉS CSEMEGE (Kavun Tatlisi)

Hozzávalók:

1 kész réteslap
1 édes sárgadinnye
3 dkg vaj
csipet só
1/2 csomag vaníliás cukor

A réteslapot kiteregetjük a tepsiben, beleszeleteljük vékonyan az édes sárgadinnyét, majd lefedjük a maradék réteslappal. Alaposan megvajazzuk, majd 10-15 percre forró sütőbe dugjuk. Még azon forrón bőségesen megszórjuk vaníliás porcukorral.

KESKÜL (Keskül)

Hozzávalók:

5 dkg mandula
bő 5 dl tej
5 dkg rizsliszt
5 dkg kristálycukor
csipet só
Díszítéshez:
kb. 5 dkg finomra darált mandulát és mogyorót használjunk

Az őrölt mandulára tejet öntünk és főzzük. Majd gézen keresztül leszűrjük. A tejet felforraljuk, és a vízzel simára kevert rizsliszttel lassan elkeverjük. Majd a mandulát és a kristálycukrot is hozzákeverjük, óvatosan, hogy sima maradjon. Pici tálkákba tesszük, és finoman darált mandulával és mogyoróval szórjuk meg a tetejét. Alaposan behűtjük, hidegen tálaljuk.

SZÉPAJKÚ

Hozzávalók:

10-15 dkg cukor
1 kávéskanál citromlé
5 dkg vaj
15 dkg liszt
3 egész tojás
1 tojássárgája
csipet só
3 dl víz
a sütéshez olaj

A cukorból és a citromléből 2 dl vízzel 15 percig forralva szirupot készítünk. Félretesszük. A vajat 1 dl vízben sóval felforraljuk, a liszttel besűrítjük, s addig keverjük, amíg tészta nem lesz belőle. Amikor már langyos, belekeverjük a tojásokat. Összegyúrjuk, nudlikat sodrunk, s ezeket kettesével ajak formájúvá nyomkodjuk, és forró olajban kisütjük. A citromos szirupban tálaljuk.

JOGHURTOS CSEMEGE (Yogurt Tatlisi)

Hozzávalók:

3 pohár joghurt
4 púpos evőkanál porcukor
3 tojás
evőkanál folyékony teavaj
6 evőkanál liszt
1 mokkáskanál szódabikarbóna
A sziruphoz:
3 evőkanál cukor
1 citrom leve
4 dl víz

A joghurtot a porcukorral, a tojással, a vajjal, a liszttel, továbbá a szódabikarbónával simára keverjük. Elterítjük egy tepsiben, és kb. 45 percig lassú tűzön sütjük. A szirup hozzávalóit a vízzel felforraljuk, és a kész tésztát megöntözzük.

DAMASZKUSZI TATLI (Şam Tatlisi)

Hozzávalók:

50 dkg liszt
2 tojássárgája
1 dl olaj
csipet só
30 dkg margarin
15 dkg pisztácia vagy dió
A sziruphoz:
50 dkg cukor
1,5 dl víz
1/2 dl citromlé

A jól meggyúrt vajas tésztát 1 cm vastagra nyújtjuk, közé szórjuk az őrölt pisztáciát (diót), ráfordítjuk a tetejét, megkenjük tojássárgájával. Apró kockákra vagy karikákra szaggatjuk és forró sütőben kisütjük. Amikor kihűlt, leöntjük a citromos sziruppal, és meghintjük a tetejét őrölt pisztáciával, mogyoróval vagy dióval.

Köszönet a Terebess Kiadónak a receptekért, amelyek Necil Togay A TÖRÖK KONYHA Aladdin konyhája (Minerva, 1986, 57-76. oldal, Elektronikus kiadás: Terebess Ázsia E-Tár http://www.terebess.hu/keletkultinfo/torokonyha.html) c. könyvéből származnak!

Anonymous said...

Még pár recept a haspókoknak, és köszönet a Terebess Kiadónak. Efendi

(Dr. Szakács Imre TÖRÖK RECEPTEK - Mediterrán ízek, Esély Kiadó, 1993, 169-198. oldal Elektronikus kiadás: Terebess Ázsia E-Tár, http://www.terebess.hu/keletkultinfo/szakacs1.html)

BUGGYANTOTT TOJÁS
(Cilbir)
Könnyű esti vacsora. A buggyantott tojást kis ideig ecetes vízben kell főzni, hogy a fehérje ne váljon el a sárgájából.
Elkészítési idő: 25 perc
Hozzávalók:
1/2 liter joghurt
4 gerezd fokhagyma
4 tojás
1 evőkanál ecet

A fokhagymát összetörjük és kinyomjuk a levét, amit elkeverünk a joghurttal és négy részre osztjuk.
Két ujjnyi lobogó sós vízbe beletesszük az ecetet és egyenként óvatosan beleütjük a tojásokat.
Amikor a fehérje elkezd kocsonyásodni, lecsurgatjuk a tojást és a joghurthoz tesszük, meghintjük paprikával és azonnal tálaljuk.

PACALLEVES
(Iskembe corbasi)
A pacalleves elég munkaigényes étel, de első fogásként kiváló. A henteseknél a pacal általában tisztítva, konyhakész állapotban kapható. A törökök a pacallevest másnaposság ellen is fogyasztják.
Elkészítési idő: 2 óra 10 perc
Hozzávalók:
30 dkg pacal
1 és fél liter húsleves
1 citrom leve és héja
1 majoranna ágacska (vagy mokkáskanálnyi szárított majoranna)
1 kakukkfű ágacska (vagy szárított kakukkfű)
5 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
1 evőkanál liszt
2 evőkanál olívaolaj
2 tojás
1 csipetnyi őrölt paprika
1 csokor petrezselyemzöld
só és bors
A megtisztított pacalt csíkokra vágjuk és a húslevessel együtt odatesszük főni. Beletesszük a kakukkfüvet, a citromhéjat és a majorannát is. 2 óra hosszáig főzzük.
Az apróra vágott fokhagymát és vöröshagymát olajon megpirítjuk, a liszttel elkeverjük, és feleresztjük egy kevés pacallével. Levéve a tűzről óvatosan beletesszük a citromlevet és a két felvert tojást. Ezt a habarást a megfőtt pacalhoz adjuk és lassú tűzön - forralás nélkül - rövid ideig főzzük, beleszórjuk a paprikát és a petrezselyemzöldet és ízlés szerint megsózzuk, borsozzuk, majd tálaljuk.

RIZSPILÁF
(Ic pilav)
Jellegzetesen török rizs készítési mód. Elkészítési ideje elég hosszú és már a főzés elején sok vizet igényel.
Elkészítési idő: 1 óra 20 perc
Hozzávalók:
40 dkg rizs
8 dl tyúkhúsleves
1/2 csirke
2 érett paradicsom
1 zöldpaprika
1 marék tisztított és ledarált mandula
1 marék mazsola
1 kis fej vöröshagyma
1 marék darált pisztácia
1 evőkanál koriandermag
4 evőkanál olívaolaj
só és bors
A mazsolát kb. 1 óráig langyos vízben áztatjuk.
A rizst jól megmossuk. A paradicsomot meghámozzuk és apróra vágjuk, a paprikát kimagvazzuk és felszeleteljük.
A húslevest felforraljuk.
A csirkét megtisztítjuk és lehetőleg minél kisebb részekre daraboljuk. A vöröshagymát apróra vágjuk, olajon megfonnyasztjuk, beletesszük a csirkét, megsózzuk, borsozzuk és hirtelen megpirítjuk. Majd hozzáadjuk a rizst és néhány percig együtt pároljuk. Ezután beletesszük a megmaradt hozzávalókat, ráöntjük a tyúkhúslevest és 20-30 percig főzzük, amíg a rizs meg nem duzzad.
A főzőedényből egy villa segítségével kiszedjük a csirkehúst és külön tálaljuk a rizst és külön a húst.

 
Számláló
Indulás: 2005-12-02
 

Adatok:

Szerkesztő:Nanna
E-mail:[
x]
Honlap:[
x]
Téma:Tarkan
Nyitás:2005.12.
Design:New Tarkan
Érdekesség:A lap már több mint 2 éves
Érdekesség2:Ez volt a 2.magyar Tarkan honlap,de már az első megszűnt!
Érdekesség3:Már legalább 4-5 éve imádom Tarkant!

Affiliates:

Ha cserélni szeretnél,akkor írj a VK-ba!

[x] [x] [x]
[x] [x] [x]
[x] [x] [x]
[x] [x] [x]

 


Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?    *****    A szörnyek miért csak éjjel bújnak elõ? Az ártatlan külsõ mögött is lapulhat valami rémes? - fórumos szerepjáték    *****    Ünnepeld a magyar költészet napját a Mesetárban! Boldog születésnapot, magyar vers!    *****    Amikor nem tudod mit tegyél és tanácstalan vagy akkor segít az asztrológia. Fordúlj hozzám, segítek. Csak kattints!    *****    Részletes személyiség és sors analízis + 3 éves elõrejelzés, majd idõkorlát nélkül felteheted a kérdéseidet. Nézz be!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek érdemes belenéznie. Ez csak intelligencia kérdése. Tedd meg Te is. Várlak    *****    Új kínálatunkban te is megtalálhatod legjobb eladó ingatlanok között a megfelelõt Debrecenben. Simonyi ingatlan Gportal