Imam bayildi (az imám elájult)
Hozzávalók: 1 kg hagyma 6 db kisméretű padlizsán 2 db tölteni való paprika 0,5 kg paradicsom 2 fej fokhagyma petrezselyem 1 mokkáskanálnyi só 1 mokkáskanálnyi kristálycukor fél pohár olívaolaj étolaj (a sütéshez)
Elkészítési módja: Megtisztítjuk a hagymákat és karikára vágjuk. Az egyik paprikát és a paradicsom felét apróra daraboljuk. A hagymát megpirítjuk az olívaolajban és hozzáadjuk a paprikát és az elaprított fokhagymát. 5 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsomot, majd ismét 5 percig pirítjuk. Megsózzuk, megcukrozzuk, felöntjük kb. egy pohár vízzel, felforraljuk és 5 percig főzzük. Leszűrjük és a levét félre tesszük. A padlizsánt - két végét kihagyva - meghámozzuk. A két végét azért nem hámozzuk meg, hogy ne essen szét. A padlizsánt egyik oldalán felhasítjuk, és sós vízben egy óráig állni hagyjuk. Miután kivettük, kinyomjuk belőle a vizet. Forró olajban mindkét oldalát megsütjük. Lecsepegtetjük róla az olajat és vágott részével felfelé tepsibe helyezzük. Kanál végével kinyitjuk a hasítékot és beletöltjük a tölteléket. Hosszában vágott paprikával és paradicsom-szeletekkel lefedjük a padlizsánt. A félretett lével meglocsoljuk és 2-3 percig forró sütőben átsütjük. Megszórjuk petrezselyemmel és hidegen kínáljuk.
Talas kebap
Hozzávalók: 1,25 kg hosszúkásra szeletelt báránycomb 1 kg hagyma fél pohár étolaj fél pohár paradicsomlé 1 pohár víz só, bors, oregánó mexikói kevert zöldség (sárgarépa, kukorica, zöldborsó) 2 csomag leveles tészta 2 db tojás 2-3 kanálnyi étolaj (a tészta nyújtásához)
Elkészítési módja:
Töltelék: A hagymát karikára vágjuk és a felét az olajban 5 perc alatt megpirítjuk. Hozzáadjuk a húst és a paradicsomlét, megfűszerezzük és 10 percig összefőzzük. Ezután vizet öntünk hozzá. Először nagy lángon forraljuk, majd - a lángot közepesre véve - főzzük. Ha lefővi a vizét, pótoljuk. Ha a hús megpuhult, a maradék hagymát is hozzáadjuk. Forró sütőbe téve még 10 percig sütjük. A sütőből kivéve, leszűrjük és a levét félretesszük. A mexikói zöldségkeveréket sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük és összekeverjük a hússal.
Tészta: A tésztát 0,5 cm vastagságúra kinyújtjuk és megsózzuk, majd összehajtogatjuk és ismét kinyújtjuk 1 cm vastagságúra, végül 10-12 centi széles négyzetekre vágjuk. Ezeket egyenként újra hajtogatjuk és kis cipókat csinálunk belőle. 10-15 percig pihentetjük, majd étolajjal megkenve egyenként 20 cm-es átmérőjű és 0,5 cm vastagságú darabokra kinyújtjuk. Minden tésztácskát megtöltünk a töltelékkel és négyszögbe összehajtjuk. Kevés olajjal kikenjük a tepsit és a hajtogatott tésztát lefelé fordítva belehelyezzük. A tojásokat felverjük és rákenjük a tésztára. Forró sütőben először 10 percig sütjük, majd közepes lángálláson még 15 percig sütjük. A világos barnára sült tésztákat a hússzósszal leöntve melegen tálaljuk.
Zeytinyagli kereviz (olívaolajos zeller)
Hozzávalók (6 személyre): 2 db nagy zeller 6 db kis hagyma 2 db sárgarépa 10 dkg zöldborsó 2 db nagy burgonya fél pohár olívaolaj 1 mokkáskanálnyi kristálycukor kevés víz petrezselyem (a díszítéshez) só
Elkészítési módja: Meghámozzuk a zellereket és 2-3 cm vastag karikákra vágjuk. A szeletek közepét kicsit kimélyítjük, mert ide fogjuk helyezni a zöldségeket. A sárgarépát és a burgonyát apró kockára vágjuk. A hagymát meghámozzuk és egyben hagyjuk. Egy mély serpenyőbe öntjük az olívaolajat és hozzáadunk egy-két pohár vizet. Belehelyezzük a sárgarépát és 15 percig főzzük. Hozzáadjuk a zellert és 10 percig összefőzzük. Hozzáadjuk a hagymát és még 15 percig főzzük. Legvégén a felkockázott burgonyát, zöldborsót, cukrot és a sót is belekeverjük. Addig főzzük, míg a burgonya meg nem puhul. Ha lefőtte a vizét, kevéssel pótoljuk, de sokat ne öntsünk hozzá. Végső állapotában szósz-sűrűségű legyen. Ha szobahőmérsékletűre hűlt, a zellereket szerviztányérra fektetjük és a mélyedésbe halmozzuk a zöldséget. Tetejére aprított hagymát tehetünk. Apróra vágott petrezselyemmel díszítjük és szobahőmérsékleten tálaljuk.
Hünkar begendi (szultán kedvence)
Hozzávalók: 1,25 kg pörkölt nagyságúra vágott bárányhús 2 nagy hagyma fél pohár étolaj fél pohár paradicsomlé vagy egy evőkanálnyi sűrített paradicsom 3 db nagy padlizsán 2 evőkanálnyi liszt 3 evőkanálnyi étolaj fél liter tej 5 dkg Trappista sajt petrezselyem (a díszítéshez) só
Elkészítési módja: A két hagymát apróra vágjuk. Egy fazékba öntjük az olajat és azon 3 percig pirítjuk a hagymát. Hozzáadjuk a feldarabolt bárányhúst, megsózzuk és 10 percig pirítjuk. Hozzáöntjük a paradicsomlét, jól összekeverjük és még 10 percig főzzük. Annyi vizet adunk hozzá, hogy az elfedje. Addig főzzük, míg meg nem puhul a hús. Ha elfövi a vizét, pótoljuk. A padlizsánt forró sütőbe helyezzük, ahol megpuhítjuk, majd meghámozzuk. Egészen apróra feldaraboljuk. Egy fazékban 3 evőkanálnyi étolajon 2 evőkanálnyi lisztet megpirítunk. Hozzáadjuk a padlizsánt és nagyon lassan - keverés mellett - a tejet is. Majd belekeverjük a reszelt sajtot is. Megsózzuk, megborsozzuk és közepes lángon 5 percig kevergetve főzzük. A húst és a begendit (pürét) mély tálban, petrezselyemmel díszítve tálaljuk.
Hanim göbegi (asszony köldöke)
Hozzávalók: Tésztához: 25 dkg liszt 5 dkg margarin 3 tojás 25 dkg víz Sziruphoz: 1 kg kristálycukor fél citrom leve annyi víz, hogy a cukrot elfedje étolaj darált dió vagy mandula tejszínhab
Elkészítési módja: Először a szirupot készítjük el. A cukrot mély fazékba tesszük és annyi vizet adunk hozzá, hogy elfedje. Felforraljuk és 5 perc állás után hozzáadjuk a citrom levét. Még 1 percig forraljuk, majd hagyjuk kihűlni. A margarint mély fazékban megolvasztjuk, kevés vízzel felforraljuk. Beleöntjük az összes lisztet és takarékra vesszük a lángot. Csomómentesre keverjük és 5 percig főzzük. A tésztának addig kell főnije, amíg le nem tapad a fazék aljára. Ügyeljünk arra is, hogy ne maradjon nyers, liszt szagú. A tésztát tegyük egy tálba és hagyjuk egy kicsit hűlni. Majd ismét visszatesszük a fazékba és ráütjük a tojásokat. A tojást beledolgozzuk a tésztába. (Legjobb, ha kézzel gyúrjuk.) Egy széles serpenyőbe sok olajat öntünk .A tésztából dió nagyságú darabokat tépünk, azokat repedésmentesen összenyomjuk, s 1,5-2 cm vastag kerek pogácsákat formázzunk belőlük. Olajos ujjal kilyukasztjuk a tésztakorongok közepét, majd bő olajban - közepes lángon - mindkét oldalukat megsütjük. A kisült asszonyköldököket beledobjuk a kihűlt szirupba, hogy abban jól megszívhassa magát. A karikákat végül szerviztálra helyezzük, a közepükre tejszínhabot nyomunk, s megszórjuk darált dióval vagy mandulával.
Irmik helvasi (Gríz helva)
Hozzávalók: 25 dkg gríz 10 dkg margarin 2 evőkanálnyi étolaj fél pohár tej fél pohár víz 25 dkg kristálycukor 5 dkg fenyőmag
Elkészítési módja: A margarint egy fazékban felolvasztjuk, beleöntjük az olajat és hozzáadjuk a grízt és a fenyőmagot. Kis lángon kevergetve 20 percig pirítjuk, addig amíg a magvak megbarnulnak. A vízzel elegyített tejet felforraljuk, s a megpirult magokhoz hozzáadjuk.
Köszönet a http://www.konyhamester.hu/vilagkonyha/torokorszag.htm szerkesztőjének a honlapjáról kölcsönvett receptekért!
A török konyhának egyik fő sajátossága, hogy zsír helyett főzővajat vagy növényi olajakat használ, főképp olívát. Az egyik legnépszerűbb étel a roston sült hús. Sokféle zöldségből és gyümölcsből készítenek salátákat, igen kedvelik a joghurtot, alapanyagként is felhasználják a legkülönbözőbb ételekhez (a legfinomabb joghurt bivalytejből készül).
Most pedig nézzünk meg egy török terített asztalt. Először is bor-, azazhogy sörkorcsolya gyanánt vajat, sajtokat, préselt ikrát, olajbogyót, kemény tojást, paradicsomot, paprikát, uborkát, salátákat stb. szolgálnak fel. A főétkezés levessel kezdődik, akárcsak nálunk (a szegényebbek lisztlevest, a gazdagabbak úgynevezett lakodalmi leveseket esznek). Ezt követik a húsételek; ezekhez gazdag zöldségválaszték kerül az asztalra. Az ebédet édességgel fejezik be. A törökök nagyon édesszájúak!
Receptjeinket igyekeztünk úgy összeválogatni, hogy azokat Magyarországon megtalálható nyersanyagokból is elkészíthessük, de azért jellegzetesen török ízeket kapjunk.
Jó étvágyat! Afiyet olsun!
RECEPTEK
TARHANA LEVES (Tarhana Çorbasi)
Hozzávalók:
25 dkg liszt 1 kávéskanál pirospaprika 1 kávéskanál só 2 dl joghurt 2 evőkanál sűrített paradicsom 1 tojás 1 apróra vágott vörös 2-3 gerezd fokhagyma 5 dkg búzadara
A hozzávalók keverékéből kenyértésztát gyúrunk. Ezt néhány napig érleljük, s ezalatt savanyú ízt kap. Utána darabokra szaggatva kiszárítjuk, s porrá daráljuk. Egyszerre nagyobb mennyiséget is készíthetünk, hiszen hosszabb ideig eláll. Ebből a porból készül - úgy, mint a hazai rántott leves - a finom, tápláló tarhana leves. Vajban pirított pirospaprikával színesítjük. Pirított kenyérkockával, reszelt fehér sajttal vagy pirított darált hússal gazdagítjuk.
TÖRÖK ZÖLDSÉGLEVES (Sebze Çorbasi)
Hozzávalók:
2 sárgarépa 4 burgonya 5 nyers káposztalevél 1 zellergumó 2 póréhagyma 1 hagyma 1 csokor petrezselyemzöldje 5 dkg rizs 2 evőkanál paradicsompüré 5 dkg vaj 2 l húslé 1 jókora csokor friss kapor 1 kávéskanál só
Az apróra vágott zöldségeket a petrezselyemzölddel kb. 5 percig vajon pároljuk. Felöntjük a húslével, megsózzuk, belerakjuk a kockára vágott burgonyát, felszeletelt káposztát, póréhagymát, rizst. Közepes lángon lassú tűzön főzzük készre, tálaláskor megszórjuk az apróra vágott friss kaporral.
FENNSÍK LEVES (Yayla Çorbasi)
Hozzávalók:
1 l húslé 5 dkg rizs 1 evőkanál liszt 5 dkg vaj 1 tojás 2 dl joghurt 1 kávéskanál só 1 csokor friss menta (ha nincs, megteszi szárított is)
Feltesszük főni a húslébe a rizst, közben egy másik edényben kevéske vízzel elkeverjük a joghurtot, a lisztet és a tojást, majd ráöntjük a levest. Vajban megpároljuk a mentát, és a joghurtos levest erre öntjük. Melegen tálaljuk.
KERTÉSZHÚS (Bahçivan Kebabi)
Hozzávalók:
90 dkg bárány- vagy birkahús 10 dkg margarin 25 dkg tisztított gyöngyhagyma 3 paradicsom 15 dkg zöldbab 2 zöldpaprika 3 dl víz 20 dkg csíkokra vágott tök 5 dkg zöldborsó 1 csokor friss kapor 1 kávéskanál só esetleg 1-2 burgonya 1-2 sárgarépa
A kockára vágott bárány- vagy birkahúst margarinban fehérre pároljuk, és beletesszük a tisztított gyöngyhagymát. Lefedjük, s a hagyma üvegesedéséig pároljuk. Ezután rászeljük a paradicsomot, a zöldbabot, a zöldpaprikát, majd vízzel felöntve, megsózva takarék lángon főzzük. Amikor a hús már félig puha, hozzátesszük a tököt és a zöldborsót. Gazdagíthatjuk burgonyával és karikára vágott sárgarépával is. A teljesen puha húsra rászórjuk a finomra vágott friss kaprot.
ASSZONYCOMB (Kadin Budu)
Hozzávalók:
2 hagyma 75 dkg darált marha- vagy birkahús 15 dkg rizs 3 tojás 2 evőkanál margarin 2 dl víz 1 kávéskanál só 1/2 kávéskanál őrölt bors
Az apróra vágott hagymát margarinban megpároljuk. Amikor rózsaszín, felöntjük vízzel, és megfőzzük benne a rizst. A darált hús felét saját levében pároljuk, majd hozzáadjuk a maradék részt. Két tojással, borssal, sóval és a kihűlt hagymás rizzsel elkeverjük. Pogácsaformákat készítünk, s azokat egy fölvert tojásban megforgatjuk, majd ropogósra sütjük.
JOGHURTOS BÁRÁNY (Yugurtlu Kuzu)
Hozzávalók: 4 hagyma 10 dkg margarin 1 kg bárányhús 2,5 dl joghurt 1/2 csokor friss kapor 1 kávéskanál só
A margarinban megpároljuk a negyedekre vágott hagymát, hozzáadjuk a kis darabokra aprított bárányhúst, s megsózva takarék lángon pároljuk. Szükség szerint vizet öntünk alá. A megpuhult húsra ráöntjük a friss kaporral kevert joghurtot.
TÖLTÖTT FEJES KÁPOSZTA (Bütün Delma Lahana)
Hozzávalók:
1 kg fejes káposzta 1 kg sovány birkahús 1 vöröshagyma 4 dkg paradicsompüré 5 dkg vaj 1 kávéskanál só őrölt bors 5 dkg liszt
A reszelt hagymát vajban megpirítjuk, rátesszük az apróra vágott húst, kevés sót, borsot, a felhígított paradicsompürét, és pároljuk. A káposztát a torzsájánál kifúrjuk, és kivágjuk a belsejét, finoman, hogy a káposzta egészben maradjon. Ezután beletöltjük a majdnem puha húst. A megtöltött káposztát egy fazékba helyezzük, ráöntjük a maradék húsos paradicsomot, alá töltünk 2-3 dl vizet. Rátesszünk egy fedőt, és azt nyers tésztával beborítjuk. 3 órán át, lassú tűzön pároljuk. Mire "megsül" a tészta, puha lesz a káposzta is. Óvatosan emeljük tálra, forrón tálaljuk.
SAVANYKÁS KÖFTE (Eksili Köfte)
Hozzávalók:
1 kg darált hús (lehet birka, bárány, borjú stb.) 2-3 hagyma 1 csokor petrezselyemzöld 15 dkg rizs 1 citrom 2 paradicsom 1 l húslé 2 evőkanál olvasztott vaj
Az apróra vágott hagymát a petrezselyemzölddel, a rizzsel és a hússal összegyúrjuk, és apró gombócokat formázunk. Sorba lerakjuk egy fazékba. Rádaraboljuk a paradicsomot, és megszórjuk még petrezselyemzölddel. Ráöntjük a meleg húslevet és az olvasztott vajat. Közepes lángon főzzük: mire megduzzadnak a rizsszemek, készen is van. Ráfacsarjuk a citrom levét, és máris tálaljuk.
TÉLI VEGYES RAGU (Kis Törlöşü)
Hozzávalók:
50 dkg marha- vagy birkahús 1 póréhagyma 2 sárgarépa 1 levél friss káposzta 2 zeller 1/2 karfiol 1 nagy (vagy 2 kisebb) hagyma kevéske cukor só 3 dl húsleves
A felaprózott sovány húst a finomra vágott hagymával megpirítjuk, majd a különböző zöldségeket rádarabolva pároljuk, húslével öntözzük. Egy kevéske cukorral pikánssá tehetjük.
ISZTAMBULI PILÁF (Istanbul Pilavi)
Hozzávalók:
2 pohár rizs 15 dkg vaj 30-40 dkg főtt tyúkmell 2,5 dl húslé 2 evőkanál fehérre hámozott mandula 5 dkg zöldborsó 1 apróra vágott tyúkmáj és zúza 1 kanál pisztácia (ha nincs, durvára darált mogyoró) csipet sáfrány 3 pohár víz 1 kávéskanál só
A tepsibe helyezett rizst felöntjük annyi meleg vízzel, hogy ellepje, megsózzuk, sütőben puhára sütjük. Amikor kihűlt, hideg vízzel leöblítjük. A rizst vajjal tíz percig kevergetve pirítjuk. Összekeverjük a húslével, sáfránnyal, a fehérre hámozott mandulával, zöldborsóval, sóval, a szálkásra csipkedett főtt tyúkmellel, valamint a vágott májjal, zúzával. Addig pároljuk, amíg a rizs be nem szívja a levest. Takarék lángon tartjuk még egy ideig, s hozzáadjuk a pisztáciát vagy a durvára darált mogyorót.
MÁJAS PILÁF (Cigerli Pilar)
Hozzávalók:
20 dkg rizs 1 l húslé 30 dkg marhamáj 10 dkg vaj 2 hagyma 1 evőkanál paradicsompüré 3 dkg mandula 1 púpos evőkanál mazsola 1 kávéskanál só őrölt bors 1/2 csokor friss kapor
A hagymát és az apróra vágott májat fakanálnyi vajon megpirítjuk. A felhígított paradicsompürét ráöntjük, s beleszórjuk a rizst. Amikor a rizs már majdnem puha, hozzáadjuk a durvára tört mandulát, kevés sót, borsot és a többi vajat. Fél órán át lassú tűzön, lefedve úgy pároljuk, hogy a fedő alá egy textildarabot terítünk (dunsztoljuk). Amikor tálaljuk, megszórjuk a tetejét friss, apróra vágott kaporral.
PÁSZTORSALÁTA (Çoban Salatasi)
Hozzávalók:
15 dkg lila hagyma 50 dkg kemény paradicsom 1 közepes, nyers uborka 4-5 (nem erős!) zöldpaprika 5-6 felkarikázott retek 1 csokor petrezselyemzöldje só őrölt bors ízlés szerint 1 dl olívaolaj 1-2 citrom kifacsart leve
Az apróra vágott lila hagymát, a kockára vágott paradicsomot, a feldarabolt uborkát, zöldpaprikát, retket, az apróra vágott petrezselyemzöldet megfűszerezzük, egy nagyobb tálban jól megkeverjük, rácsepegtetjük az olajat, és ráfacsarjuk a citromlevet. Fogyasztás előtt 1 órára berakjuk a hűtőbe.
JOGHURTOS UBORKA (Cacik)
Hozzávalók:
3 közepes uborka 3 gerezd fokhagyma 3 dl joghurt 1 evőkanál (olíva)olaj 1 mokkáskanál ecet 1 púpos evőkanál menta 1 mokkáskanál kakukkfű csipet őrölt bors
A sózott fokhagymát péppé zúzzuk, leöntjük joghurttal, az olajjal és az ecettel, megszórjuk mentával, kakukkfűvel, borssal és simára keverjük. Ráöntjük a hámozott, apróra vágott uborkára, és jól behűtjük. (Előételként is tálalható.)
PADLIZSÁNSALÁTA (Padlican Salatasi)
Hozzávalók:
1 kg padlizsán (török paradicsom) 2 dl joghurt 1/2 dl (olíva)olaj 1 gerezd fokhagyma 1 kávéskanál só
Másik változatához - a padlizsán mellett - 15 dkg puha fehér sajt vagy gomolya szükséges.
A közepes nagyságú padlizsánokat nyílt lángon (jobb híján sütőben) addig sütjük, amíg a héjuk szenes nem lesz. Folyóvíz alatt lehúzzuk a bőrét, és a megtisztított padlizsánokat cserép- vagy porcelántálban fakanállal összenyomjuk. Ez az alapanyag. Gazdagíthatjuk joghurttal, olajjal, tört fokhagymával, sóval.
Másik változatában villával szétnyomkodjuk a puha fehér sajtot vagy gomolyát, s a padlizsán közé keverjük. Az összenyomott sült padlizsán természetes állapotában is fogyasztható, de akkor egy parányi sóval, olajjal és egy kevés fokhagymás ecettel, esetleg olajbogyóval szokás gazdagítani.
HAGYMÁS BABSALÁTA (Piyaz)
Hozzávalók:
15 dkg szárazbab 1 dl sós ecet 1 nagy lila (vagy vörös) hagyma 1 csokor petrezselyemzöldje 1 dl sós, olajos, ecetes 1 kávéskanál só Díszítéshez: paradicsom olajbogyó 1 kemény tojás
A puhára főtt szárazbabot leöntjük a sós ecettel, majd egy-két órán át pihentetjük. A hagymát fölszeljük, sóval összenyomkodjuk, belekeverjük a petrezselyemzöldjét, s rátesszük a leszűrt babra. Paradicsom- és keménytojás-karikákkal, olajbogyóval díszítjük, majd leöntjük az egészet 1 dl sós, olajos, ecetes lével.
JOGHURTOS KARFIOL
Hozzávalók:
1 közepes karfiol 3 gerezd fokhagyma 3 dl joghurt 6-8 dkg dió 2 evőkanál olaj
A karfiolt sós vízben puhára főzzük. A joghurtot, a tört fokhagymát és a durvára őrölt diót simára keverjük, s ráöntjük a lehűtött, lecsepegtetett karfiolra, s tetejét leöntjük egy kevéske olajjal, majd alaposan lehűtjük.
SZERÁJ SALÁTA (Saray Salatasi)
Hozzávalók:
6 kemény paradicsom 2 hagyma 1/2 dl (lehetőleg olíva)olaj 4 hegyes paprika 1-2 citrom leve só ízlés szerint
A lehámozott, kockára vágott paradicsomot elkeverjük a karikára vágott, sóban áztatott, kinyomkodott hagymával, közé keverjük a karikára vágott hegyes paprikát. Az egészet megöntözzük citromlével, olajjal, csipet sót is teszünk rá, és alaposan behűtjük.
SÁRGADINNYÉS CSEMEGE (Kavun Tatlisi)
Hozzávalók:
1 kész réteslap 1 édes sárgadinnye 3 dkg vaj csipet só 1/2 csomag vaníliás cukor
A réteslapot kiteregetjük a tepsiben, beleszeleteljük vékonyan az édes sárgadinnyét, majd lefedjük a maradék réteslappal. Alaposan megvajazzuk, majd 10-15 percre forró sütőbe dugjuk. Még azon forrón bőségesen megszórjuk vaníliás porcukorral.
KESKÜL (Keskül)
Hozzávalók:
5 dkg mandula bő 5 dl tej 5 dkg rizsliszt 5 dkg kristálycukor csipet só Díszítéshez: kb. 5 dkg finomra darált mandulát és mogyorót használjunk
Az őrölt mandulára tejet öntünk és főzzük. Majd gézen keresztül leszűrjük. A tejet felforraljuk, és a vízzel simára kevert rizsliszttel lassan elkeverjük. Majd a mandulát és a kristálycukrot is hozzákeverjük, óvatosan, hogy sima maradjon. Pici tálkákba tesszük, és finoman darált mandulával és mogyoróval szórjuk meg a tetejét. Alaposan behűtjük, hidegen tálaljuk.
SZÉPAJKÚ
Hozzávalók:
10-15 dkg cukor 1 kávéskanál citromlé 5 dkg vaj 15 dkg liszt 3 egész tojás 1 tojássárgája csipet só 3 dl víz a sütéshez olaj
A cukorból és a citromléből 2 dl vízzel 15 percig forralva szirupot készítünk. Félretesszük. A vajat 1 dl vízben sóval felforraljuk, a liszttel besűrítjük, s addig keverjük, amíg tészta nem lesz belőle. Amikor már langyos, belekeverjük a tojásokat. Összegyúrjuk, nudlikat sodrunk, s ezeket kettesével ajak formájúvá nyomkodjuk, és forró olajban kisütjük. A citromos szirupban tálaljuk.
JOGHURTOS CSEMEGE (Yogurt Tatlisi)
Hozzávalók:
3 pohár joghurt 4 púpos evőkanál porcukor 3 tojás evőkanál folyékony teavaj 6 evőkanál liszt 1 mokkáskanál szódabikarbóna A sziruphoz: 3 evőkanál cukor 1 citrom leve 4 dl víz
A joghurtot a porcukorral, a tojással, a vajjal, a liszttel, továbbá a szódabikarbónával simára keverjük. Elterítjük egy tepsiben, és kb. 45 percig lassú tűzön sütjük. A szirup hozzávalóit a vízzel felforraljuk, és a kész tésztát megöntözzük.
DAMASZKUSZI TATLI (Şam Tatlisi)
Hozzávalók:
50 dkg liszt 2 tojássárgája 1 dl olaj csipet só 30 dkg margarin 15 dkg pisztácia vagy dió A sziruphoz: 50 dkg cukor 1,5 dl víz 1/2 dl citromlé
A jól meggyúrt vajas tésztát 1 cm vastagra nyújtjuk, közé szórjuk az őrölt pisztáciát (diót), ráfordítjuk a tetejét, megkenjük tojássárgájával. Apró kockákra vagy karikákra szaggatjuk és forró sütőben kisütjük. Amikor kihűlt, leöntjük a citromos sziruppal, és meghintjük a tetejét őrölt pisztáciával, mogyoróval vagy dióval.
Köszönet a Terebess Kiadónak a receptekért, amelyek Necil Togay A TÖRÖK KONYHA Aladdin konyhája (Minerva, 1986, 57-76. oldal, Elektronikus kiadás: Terebess Ázsia E-Tár http://www.terebess.hu/keletkultinfo/torokonyha.html) c. könyvéből származnak!
Még pár recept a haspókoknak, és köszönet a Terebess Kiadónak. Efendi
(Dr. Szakács Imre TÖRÖK RECEPTEK - Mediterrán ízek, Esély Kiadó, 1993, 169-198. oldal Elektronikus kiadás: Terebess Ázsia E-Tár, http://www.terebess.hu/keletkultinfo/szakacs1.html)
BUGGYANTOTT TOJÁS (Cilbir) Könnyű esti vacsora. A buggyantott tojást kis ideig ecetes vízben kell főzni, hogy a fehérje ne váljon el a sárgájából. Elkészítési idő: 25 perc Hozzávalók: 1/2 liter joghurt 4 gerezd fokhagyma 4 tojás 1 evőkanál ecet só A fokhagymát összetörjük és kinyomjuk a levét, amit elkeverünk a joghurttal és négy részre osztjuk. Két ujjnyi lobogó sós vízbe beletesszük az ecetet és egyenként óvatosan beleütjük a tojásokat. Amikor a fehérje elkezd kocsonyásodni, lecsurgatjuk a tojást és a joghurthoz tesszük, meghintjük paprikával és azonnal tálaljuk.
PACALLEVES (Iskembe corbasi) A pacalleves elég munkaigényes étel, de első fogásként kiváló. A henteseknél a pacal általában tisztítva, konyhakész állapotban kapható. A törökök a pacallevest másnaposság ellen is fogyasztják. Elkészítési idő: 2 óra 10 perc Hozzávalók: 30 dkg pacal 1 és fél liter húsleves 1 citrom leve és héja 1 majoranna ágacska (vagy mokkáskanálnyi szárított majoranna) 1 kakukkfű ágacska (vagy szárított kakukkfű) 5 gerezd fokhagyma 1 fej vöröshagyma 1 evőkanál liszt 2 evőkanál olívaolaj 2 tojás 1 csipetnyi őrölt paprika 1 csokor petrezselyemzöld só és bors A megtisztított pacalt csíkokra vágjuk és a húslevessel együtt odatesszük főni. Beletesszük a kakukkfüvet, a citromhéjat és a majorannát is. 2 óra hosszáig főzzük. Az apróra vágott fokhagymát és vöröshagymát olajon megpirítjuk, a liszttel elkeverjük, és feleresztjük egy kevés pacallével. Levéve a tűzről óvatosan beletesszük a citromlevet és a két felvert tojást. Ezt a habarást a megfőtt pacalhoz adjuk és lassú tűzön - forralás nélkül - rövid ideig főzzük, beleszórjuk a paprikát és a petrezselyemzöldet és ízlés szerint megsózzuk, borsozzuk, majd tálaljuk.
RIZSPILÁF (Ic pilav) Jellegzetesen török rizs készítési mód. Elkészítési ideje elég hosszú és már a főzés elején sok vizet igényel. Elkészítési idő: 1 óra 20 perc Hozzávalók: 40 dkg rizs 8 dl tyúkhúsleves 1/2 csirke 2 érett paradicsom 1 zöldpaprika 1 marék tisztított és ledarált mandula 1 marék mazsola 1 kis fej vöröshagyma 1 marék darált pisztácia 1 evőkanál koriandermag 4 evőkanál olívaolaj só és bors A mazsolát kb. 1 óráig langyos vízben áztatjuk. A rizst jól megmossuk. A paradicsomot meghámozzuk és apróra vágjuk, a paprikát kimagvazzuk és felszeleteljük. A húslevest felforraljuk. A csirkét megtisztítjuk és lehetőleg minél kisebb részekre daraboljuk. A vöröshagymát apróra vágjuk, olajon megfonnyasztjuk, beletesszük a csirkét, megsózzuk, borsozzuk és hirtelen megpirítjuk. Majd hozzáadjuk a rizst és néhány percig együtt pároljuk. Ezután beletesszük a megmaradt hozzávalókat, ráöntjük a tyúkhúslevest és 20-30 percig főzzük, amíg a rizs meg nem duzzad. A főzőedényből egy villa segítségével kiszedjük a csirkehúst és külön tálaljuk a rizst és külön a húst.
|