E.Margit receptje
Csomagolt kenyér
60 dkg BL 80-as liszt 5 dkg teljeskiőrlésű rozsliszt 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt 1 dl aludttej vagy kefir 3,3 dl víz 2 dkg élesztő 2 kk só 1,5 kk sikér 1 kk cukor 1 kk árpamaláta (ez ki is maradhat) 25 dkg rozskovász késhegynyi aszkorbinsav
A hozzávalókból tésztát dagasztattam a gépben, a kövekezők szerint: 30 perc pihentetés, 20 perc dagasztás, 1 ó kelesztés. Lisztezett felületre borítottam a tésztát, majd átgyúrtam, elfeleztem és két cipót csináltam belőle. A nagyobbikat kinyújtottam, beletettem a kisebbet és ráhajtottam a lapnak a széleit. Megfordítva tepsire tettem és legalább 1 órán át kelesztettem, majd bevágva ismét 1/2 óra kelesztés következett. Előmelegített, gőzös sütőben sütöttem 55 percig.
Egy következő alkalommal a lisztek fele teljeskiőrlésű volt és az élesztőt megemeltem 3 dkg-ra.
Most kirepedt egy kicsit, de nagyon finom, ropogós lett a héja.
Kisebb méretet kért tőlem valaki, íme:
48 dkg BL 80-as liszt 4 dkg teljeskiőrlésű rozsliszt 8 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt 0,8 dl aludttej vagy kefir 2,6 dl víz 1,6 dkg élesztő 1,5 kk só 1 kk sikér 1 kk cukor 1 kk árpamaláta (ez ki is maradhat) 20 dkg rozs- vagy búzakovász késhegynyi aszkorbinsav
és egy még kisebb:
40 dkg BL 80-as liszt 3 dkg teljeskiőrlésű rozsliszt 7 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt 0,6 dl aludttej vagy kefir 2,2 dl víz 1,3 dkg élesztő (1,5 dkg is lehet, bár ez már nem arányos) 1 púpozott kk só 1 kk sikér 1 kk cukor 1 kk árpamaláta (ez ki is maradhat) 17 dkg rozs- vagy búzakovász késhegynyi aszkorbinsav
Az eredeti recept szerint jénaiban sütve:
|