| Ön tudta? : Miért nevezik a dinnyét ehető ásványvíznek? |
Miért nevezik a dinnyét ehető ásványvíznek?
Az indiai ájurvéda a dinnye gyógyhatását hűsítőnek, felfrissítőnek és nyugtatónak írja le. Nem véletlenül hívják ehető ásványvíznek, számos ásványi anyagot és nyomelemet, köztük káliumot, kalciumot, foszfort, magnéziumot, mangánt, vasat, cinket, fluort és jódot tartalmaz.
A nagy melegben a kiizzadt folyadékkal sok ásványi anyag is távozik a szervezetünkből, amit a dinnyével azonnal pótolhatunk. A gyenge fizikumú, fáradékony gyermekek energiaszintjét ugyancsak rögtön megemeli, és a szomjúságon kívül az éhséget is csillapítja.
Görögdinnye
A görögdinnye kevesebb C- és B-vitamint, de több vízhajtó hatású káliumot tartalmaz. Tisztító funkciója révén kimossa a szervezetet, ezért a salaktalanító kúrák első számú gyümölcse. A vese, az epe és a húgyutak kitisztulnak, minden felesleges só és húgysav kimosódik a szervezetből, ami segít a reumabetegeken és a köszvényben szenvedőkön. Vértisztító, vérhígító hatása miatt a nyári melegben a szívbetegségekre és szélütés megelőzésére is alkalmazható. A görögdinnye szárított magjából készült tea tágítja az ereket, ily módon csökkenti a vérnyomást.
Sárgadinnye
A sárgadinnyefajták a görögdinnyénél sokkal energiadúsabbak, több C-vitamint és több ásványi anyagot tartalmaznak. Minél sárgább a színük, annál több bennük az értékes béta-karotin, az A-vitamin elővitaminja, a szem, a bőr és az immunrendszer fő védelmezője.
Ez a narancssárga színű sejtvédő anyag megóv a bakteriális és vírusos fertőzésektől, divatos szóval antioxidáns hatású, ami hátráltatja a daganatos betegségek kialakulását is. Tíz perccel a dinnye elfogyasztása után a béta-karotin anyagai A-vitaminná alakulnak, amely a csontok, a fogak, a szemek és a haj erősítése mellett a nyálkahártyák baktériumait és vírusait is pusztítani kezdi. Az erős dohányosoknak különösen ajánlott a rendszeres dinnyefogyasztás, mert ezzel csökkenthetik a tüdőrák kialakulásának veszélyét is.
Fogyókúra dinnyével
Tartsunk dinnyenapokat a szezonban, egyik nap csak sok görögdinnyét, a másikon nyolcvan százalékban sárgadinnyét és húsz százalékban fehérjét fogyasszunk! A szülés utáni súlyfeleslegtől megszabadulni kívánó kismamák a gyümölcsszezon idején rendkívül vitamin- és ásványianyag-dúsan fogyókúrázhatnak. A sárgadinnyében több ugyan a kalória, de jelentősebbek a fehérjelebontást elősegítő összetevői, mint a görögdinnyének. Gyors testsúlycsökkentésre a vízhajtó és szervezetet tisztító görögdinnye alkalmas.
A fehérjealapú diétáknál pedig a fehérjeszintézist elősegítő sárgadinnye fejti ki testsúlycsökkentő hatását. Nem véletlen, hogy a gasztronómiában a sárgadinnyét sonkával és sajttal kínálják, ez a kombináció ugyanis nemcsak élvezetes, hanem a fehérjét is segíti azonnal lebontani. Lehet korán kezdeni Görög- és sárgadinnyét már nyolc-kilenc hónapos kortól adhatunk a kisgyermekeknek, pürésítve, turmixolva.
Nagyobb gyermekeknek a kockára vágott sárgadinnye alma- és citromlével leöntve kiváló nyári csemege, amelyet hűtött mézes menta- és citromfűteával is kombinálhatunk. Iskolás gyermekeknek és megerőltető szellemi tevékenységet végző felnőtteknek a dinnye magas vas-, magnézium- és mangántartalma gyorsabbá teszi az agyműködést, és erősíti az idegeket.
Forrás: stop.hu
| |