| Ön tudta? : Előzze meg a szívinfarktust szőlővel |
Előzze meg a szívinfarktust szőlővel
Minél sötétebb színű a szőlő, annál értékesebb, legalábbis a hatóanyag-tartalom szempontjából.
A föld első szőlőskertjét Noé gondozta – legalábbis ezt olvashatjuk a Bibliában, Mózes I. könyvében. Mint ahogy az a Szentírásból kiderül, a szőlőt már akkoriban is nagy becsben tartották. Minél sötétebb színű a szőlő, annál értékesebb, legalábbis a hatóanyag-tartalom szempontjából.
A sötét színű, bordó szőlőfajták ugyanis nagy mennyiségben tartalmaznak antioxidáns hatású flavonoidokat, amelyek fontos szerepet töltenek be szervezetünk védelmében, és jótékony hatással vannak a sejtek öregedés elleni küzdelmében. A sötét színű szőlő továbbá tartalmaz resveratrolt, ami magának a gyümölcsnek nyújt védelmet a gombás fertőzések ellen, és természetesen a fogyasztó számára is jótékony hatású.
Jótékony hatással van a szívre
A szőlő resveratrol- és flavonoid-hatóanyagainak köszönhetően jótékony hatással van a szívre és az érrendszerre, valamint csökkenti a koleszterinszintet. Kutatások bizonyítják, hogy a gyümölcs bizonyos fajtáiban lévő hatóanyagok meggátolják a vérlemezkék összetapadását, így segítségükkel megelőzhető a vérrögök kialakulása.
Francia kutatók azonban rájöttek arra, hogy a resveratrol csak némely szőlőfajta héjában található meg, így csak a belőlük készült vörösbor rendelkezik hasonló hatással. Amelyikben viszont megtalálható a kitűnő hatóanyag az igazoltan csökkentheti a szívinfarktus veszélyét azáltal, hogy a szívizomsejteket előtréningezi a szűkült koszorúerek által szállított kevesebb vér, tehát a viszonylagos oxigénhiány elviselésére.
Maradj on fiatal!
A szőlőnek öregedésgátló hatása is van, ami kísérletek szerint az élesztőgombák estében 60%-kal, a férgek és legyek esetében 30 %-kal, míg a halak esetében szintén 60 %-kal hosszabb életet jelent. Az egyes szőlőfajtákban megtalálható resveratrol pontos hatásmechanizmusa ma még nem ismert, de a tudósok azt feltételezik, hogy aktiválja a SIRT1 nevű gént, mely a fehérjék családjába tartozik, és feltételezhetően a hosszú életet segíti elő!
Azt azonban már tudjuk, hogy a resveratrol hatékonyan segíti a szervezetet a daganatellenes küzdelemben. Aki rendszeresen biztosít a testének megfelelő mennyiségű resveratrolt, az egészségesebb máj- és szívműködésre számíthat, és javulnak a motoros képességei. A vegyület jó hatással van a szervezet anyagcsere-folyamatára is, és képes kompenzálni a kalóriadús táplálkozás negatív hatásait.
Fogyassza természetes formában!
A szőlőt elsősorban természetes formában a tőkéről leszakítva érdemes fogyasztani. Mivel nem csak finom íze miatt, de egészségünkre gyakorolt hatása miatt is kedveljük, törekedjünk arra, hogy minél gyakrabban együnk a sötét színű szemekből. A vörös szőlőből készült vörösbor kitűnő antioxidáns hatású nedű. Receptre kellene felírni belőle napi két decilitert mindenki számára.
Forrás: nlc.hu
| |